Преузимање ПДФ-а

SUPERLAB DOO, Лабораторија за контролу квалитета ИНСТИТУТ СУПЕРЛАБ

Милутина Миланковића бр. 25, Нови Београд

Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017

Основни подаци

Број пр.:2-01-502
ПИБ:101822498
Акр. број:01-447
Web:https://www.super-lab.com/institut-superlab/
Тел:+381112222222
Факс:+381112222222

Статус предмета

Статус акр.:Акредитован
Статус суспензије:Без суспензије
Датум прве акр.:27. децембар 2016.
Датум последње акр.:24. март 2021.
Датум истицања/укидања акр.:22. јун 2025.

Контакт особа

Име и презиме:Светлана Мошић
Функција:Руководилац квалитета
Телефон:+381112222222
Факс:+381112222222
Е-маил:smosic@super-lab.com

Напомена

Продужава се акредитација тела за оцењивање усаглашености Лабораторија за контролу квалитета ИНСТИТУТ СУПЕРЛАБ Београд-Нови Београд, Милутина Миланковића бр. 25, акредитациони број: 01-447, у додељеном обиму акредитације од 12.02.2025. године, сходно Правилима акредитације, тачка 6.2 АТС ПА01. Продужење важи од 23.03.2025. па најдуже три месеца од дана истека Сертификата, односно најдуже до 22.06.2025. године.

Локације

Лабораторија за контролу квалитета ИНСТИТУТ СУПЕРЛАБ

Историја статуса

24. март 2021. - 22. јун 2025.Акредитован
27. децембар 2016. - 22. март 2021.Акредитован

Обим акредитације

Предмет испитивања Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) Опсег мерења (где је примењиво) Референтни документ Локације
И-11 Микробиолошка испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru

SRPS EN ISO 6888-1:2021

 
Храна за животиње

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

 

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1: 2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

 

Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfrigens-Техника бројања колонија

SRPS EN ISO
7937:2010

 
храна за животиње

Хоризонтална метода за откривање, одређивањеброја и серотипизацију Salmonella Део 1: Откривање Salmonella spp

SRPS EN ISO
6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO
6579-1:2017/A1:2020

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Козметички производи

Откривање Staphylococcus aureus

SRPS EN ISO 22718:2016
SRPS EN ISO 22718:2016/A1:2022

 

Откривање Pseudomonas
aeruginosa

SRPS EN ISO 22717:2016
SRPS EN ISO 22717:2016/A1:2022

 

Откривање Escherichia coli

SRPS EN ISO 21150:2016
SRPS EN ISO 21150:2016/A1:2022

 

Откривање Candida albicans

SRPS EN ISO 18416:2016
SRPS EN ISO 18416:2016/A1:2022

 

Одређивање броја квасаца и
плесни

SRPS EN ISO 16212:2017
SRPS EN ISO 16212:2017/A1:2022

 

Одређивање броја и откривање
аеробних мезофилних бактерија

SRPS EN ISO 21149:2017
SRPS EN ISO 21149:2017/A1:2022

 
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела (осим козметичких производа)

Изоловање и идентификација Proteus врсте

Правилник 4
метода Г II/5

 

Изоловање и идентификација Escherichia coli

Правилник 4
метода Г II/4

 

Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa

Правилник 4
метода Г II/3

 

Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока

Правилник 4
метода Г II/2

 

Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија

Правилник 4
метода Г II/1

 

Одређивање броја квасаца и спора плесни

Правилник 4
метода Г II/1

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода вода за пиће, природна минерална вода, природна изворска, стона вода

Откривање и одређивање броја Escherichiae coli и колиформних бактерија Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом

SRPS EN ISO 9308-1:2017
SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017)

 

Откривање и одређивање броја цревних ентерокока –Део 2: Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 7899-2:2010

 

Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар

SRPS EN ISO 6222:2010

 

Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације

SRPS EN ISO 16266:2010

 

Доказивање сулфиторедукујућих анаероба-МПН техника

Приручник9
део 2.a.
метода 5.1.1

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна -Дијететски производи и дијететски суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1: 2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

 
Храна дијететски производи и дијететски суплементи

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95

SRPS ISO 21527-2:2011

 

Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95

SRPS ISO 21527-1:2011

 

Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru

SRPS EN ISO 6888-1:2021

 

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Sallmonela Део 1: Sallmonela spp.

SRPS EN ISO
6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO
6579-1:2017/A1:2020

 

Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus- Метода бројања колонија na 30 0C

SRPS EN ISO 7932: 2009

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes — Део 2: Метода одређивања броја

SRPS EN ISO 11290-2:2017

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 1: Метода откривања

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија

SRPS ISO 21528-2:2009

 

Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида

SRPS ISO 16649-2: 2008

 

Хоризонтална метода за откривање и
одређивање броја Clostridium spp. - Део 1:
Одређивање броја сулфиторедукујућих
Clostridium spp. техником бројања
колонија

SRPS EN ISO 15213-1:2023

 

Хоризонтална метода за одређивање колиформних бактерија

SRPS ISO 4832:2014

 
И-11 Микробиолошка испитивања/П-27 Остали производи
Узорци у зони производње и руковања са храном површина руку посуђе и прибор

Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella Део 1: Откривање Salmonella spp

SRPS EN ISO
6579-1:2017
изузев Анекса Д
SRPS EN ISO
6579-1:2017/A1:2020

 

Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија

SRPS ISO 21528-2:2009

 
Узорци у зони производње и руковања са храном, површина руку, посуђе и прибор

Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче

SRPS EN ISO 4833-1: 2014
SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022

 
Узорци у зони производње и руковања са храном површина руку посуђе и прибор

Хоризонталнаметодазаоткривање и одређивањеброја Listeria monocytogenes i Listeria spp.

SRPS EN ISO 11290-1:2017

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-01 Пољопривредни производи, укључујући храну за животиње
храна за животиње

Одређивање садржаја засићених масних киселина (GCMS)

(0,01-10,0)%

QP-11.103

 

Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини
(гравиметрија)

< 10 %

SRPS ISO 5985:2014

 

Одређивање садржаја микотоксина (афлатоксин B1, афлатоксин B2, афлатоксин G1, афлатоксин G2, зеараленон, деоксиниваленол, охратоксин A, фумонизин B1, фумонизин B2)

AFB1;
мин. 3,20 μg/kg
AFG1:
мин. 3,20 μg/kg
AFB2:
мин. 0,80 μg/kg
AFG2:
мин. 0,80μg/kg
ZON:
мин. 38,4 μg/kg
DON:
мин. 160 μg/kg
OCHRA;
мин. 3,20 µg/kg
FB1;
мин. 32,0 µg/kg
FB2:
мин. 32,0 µg/kg

QP-11.61

 

Одређивање садржаја водорастворних хлорида

мин. 0,02%

SRPS ISO 6495-1:2018

 

Одређивање pH вредности

2-12

Правилник 6
метода 15

 

Одређивање киселинског степена

мин. 0,5

Правилник 6
метода 14

 

Одређивање садржаја Hg

мин.
0,013 mg/kg

QP-11.39

 

Одређивање садржаја Pb, Cd, As

Pb: мин. 2,5 mg/kg
Cd: мин. 0,013 mg/kg
As: мин. 0,63 mg/kg

QP-11.10

 

Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, Mn, Co, P и Se

Ca,Na,Mg,K: мин 6,25 mg/kg
Fe,Zn,Cu,Mn,Co,Se:
мин 1,25 mg/kg
P:
мин 62,5 mg/kg

QP-11.15

 
Храна за животиње

Одређивање садржаја
сирових протеина (волуметрија)

> 0.3 %

SRPS EN ISO 5983-2:2010

 
храна за животиње

Одређивање садржаја влаге
(гравиметријa)

> 0.02 %

SRPS ISO 6496:2001

 

Одређивање садржаја масти
(гравиметријa)

> 0.02 %

SRPS ISO 6492:2001

 

Одређивање садржаја сировог пепела (гравиметрија)

> 0.01 %

SRPS ISO 5984:2023

 

Одређивање садржаја
сирове целулозе (гравиметријa)

> 0.1 %

QP-11.74

 

Одређивање садржаја
сирове целулозе (гравиметријa)

> 0.05 %

SRPS EN ISO 6865:2008

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-04 Хемикалије, хемијски производи, козметика - укључујући ђубрива и боје
Сировине за козметику на бази масти и уља

Одређивање естарског броја

мин. 0,134 mgKOH/g

Ph.Jug V knjiga 1, тачка 2.5.5

 

Одређивање пероксидног броја

мин. 0,02 meqO2/kg

QP-11.53

 

Одређивање сапонфикационог броја

мин 0,14 mgKOH/g

QP-11.54

 

Одређивање јодног броја

мин. 0,05 mgI2/100g

QP-11.51

 

Одређивање киселинског броја

мин. 0,006 mgKOH/g

QP-11.52

 

Одређивање губитка сушењем

мин. 0,033%

QP-11.50

 

Одређивање остатка након жарења - пепео

мин. 0,005%

QP-11.56

 
Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање pH вредности

2-12

SRPS ISO 4316:2014;
Правилник 1

 

Одређивање слободних алкалија или слободних киселина

мин 0,01 mgKOH/g

SRPS ISO 4314:1992

 
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела

Одређивање садржаја Hg (живин анализатор)

мин 0,02 mg/kg

QP-11.40

 

Одређивање садржаја метил- парабена, етил-парабена, пропил- парабена и бутил-парабена, натријум бензоата, калијум сорбата, салицилне киселине и фенокси-етанола

Метил-парабен:
мин 0,01%
Етил-парабен:
мин 0,01%
Пропил-парабен: мин 0,01%
Бутил-парабен:
мин 0,01%
Натријум-бензоат: мин 0,01%
Калијум сорбат:
мин 0,01%
Салицилна киселина: мин 0,05%
Фенокси-етанол:
мин 0,05%

QP-11.16

 
Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству

Одређивање садржаја фосфата

(0,2-10)%

QP-11.59

 

Одређивање садржаја хлороводоничне киселине

сахарозa: (0,5-20)%

QP-11.67

 
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепђавање лица и тела

Одређивање садржаја As, Cd, Pb, Cr, Ni (GFAAS)

Pb: мин 2,0 mg/kg Cd: мин 0,1 mg/kg As: мин 2,0 mg/kg Cr: мин 2,0 mg/kg Ni: мин 2,0 mg/kg

QP-11.04

 

Одређивање садржаја Hg у суспендованим честицама и аероседиментима

мин 0,02 mg/kg

QP-11.40

 

Одређивање садржаја метала и металоида у екстракту са 0,1М НСl Pb, Cd, As, Cr, Ni, (ICP-OES)

Pb:
мин 0,5 mg/kg
Cd:
мин 0,5 mg/kg
As:
мин 0,5 mg/kg
Cr:
мин 0,5 mg/kg
Ni:
мин 0,5 mg/kg

QP-11.04

 
Козметички производи

Одређивање концентрације
водоникoвих јона- pH

2-12

Правилник 4
метода А

 

Одређивање садржаја укупних слободних алкалија у сапунима

мин 0,006%

SRPS ISO 684-1992

 

Одређивање садржаја амонијака у фарбама за косу

мин: 0,4 %

QP-11.21

 

Одређивање садржаја As, Cd, Pb, Cr, Ni у козметичким препаратима

Pb: мин 2,0 mg/kg
Cd: мин 0,1 mg/kg
As: мин 2,0 mg/kg
Cr: мин 2,0 mg/kg
Ni: мин 2,0 mg/kg

QP-11.04

 

Одређивање садржаја метала и металоида у екстракту са 0,1М НСl Hg
(живин анализатор)

мин 0,001 mg/kg

QP-11.40

 

Одређивање садржаја резорцинол

мин: 0,2 %

QP-11.18

 

Одређивање садржаја водоник пероксида

мин 0,004%

QP-11.55

 

Одређивање садржаја конзерванаса и активних супстанци
(HPLC-DAD)

натријум бензоат: 0,01-0,50%
калијум сорбат:
0,01-0,50%
салицилна киселина:
0,01-1,00%.
2-феноксиетанол: 0,01-1,00%
метил-парабен, етил-парабен, пропил-парабен, бутил-парабен:
0,01-0,50%.

QP-11.125

 

Одређивање садржаја Ba

мин 40 mg/kg

QP-11.05

 
Сировине за козметику на бази масти и уља

Одређивање садржаја Ba

40 mg/kg

QP-11.05

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде - отпадне воде

Проценат сатурације кисеоником (методом мембран електроде)

(0,1-20) mg/l O2

SMEWW 4500-O.G:2023

 
Вода вода за пиће, природне флаширане, изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде

Одређивање садржаја Hg

мин 0,0001mg/l

QP-11.38

 

Одређивање садржаја Pb, Cd, As и Mn

Pb: мин 0,001mg/l
Cd: мин 0,0001 mg/l
As: мин 0,002 mg/l
Mn: мин 0,001mg/l

QP-11.03

 

Одређивање садржаја Na, K, Cu, Fe и Zn

Na: мин 0,1 mg/l
K: мин 0,1 mg/l
Cu: мин 0,1 mg/l
Fe: мин 0,1 mg/l
Zn: мин 0,05 mg/l

QP-11.02

 

Одређивање збира калцијума и магнезијума – титрацијом са EDTA

мин.
4,6 mgCaCO3/l

ISO 6059:1984

 

Oдређивање садржаја калцијума и магнезијума

Ca:
мин. 1 mgCa/l
Mg:
мин. 1 mgMg/l

SRPS H.Z1.181:1985 повучен

 

Остатак након испаравања (гравиметријски, сушен на 180 ºС)

мин. 10 mg/l

EPA M. 160.1:1971

 

Квалитет воде – Одређивање мутноће

0,02- 800 NTU

SRPS EN ISO 7027-1:2016

 

Потрошња калијум перманганата, кувањем у киселој средини и титрацијом према Kübel-Tiemann-u

мин. 0,5 mg/l

Приручник 9)
P-IV-9a

 

Укупни остатак након испаравања на 105°C

мин. 10 mg/l

Приручник 9)
P-IV-7

 

Стандардна тест метода за алкалитет у води

мин 0,04 meq/l

ASTM D1067B:2002

 
Вода вода за пиће,природне флаширане,изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде

Проводљивост

мин 10 µS/cm

SMEWW4500-NO2-B:2023

 
Вода - вода за пиће, природне флаширане изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде

Одређивање темпертуре

0-100 ºC

Приручник 9)
P-IV-1

 
Вода вода за пиће, природне флаширане, изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде

Одређивање амонијака у води спектрофотометријски са Nessler-овим реагенсом – без дестилације

мин.
0,1 mgN/l
0,12 mgNH3/l
0,13 mgNH4/l

Приручник 9)
P-V-2/B

 
Вода - Вода за пиће; Природне флаширане воде за пиће; Изворксе, минералне и стоне воде, бунарске воде

Одређивање садржаја Pb, Cd, As, Mn, Cr, Co и Ni

Pb: мин 0,001mg/l
Cd: мин 0,0001 mg/l
As: мин 0,002 mg/l
Mn: мин 0,001mg/l
Cr: мин 0,001 mg/l
Co: мин 0,001mg/l
Ni: мин 0,001 mg/

QP-11.03

 
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде, -отпадне воде

Одређивање pH

(2-12)

SRPS EN ISO 10523:2016

 

Одређивање сулфата у води

мин.
2,07 mgSO42-/

QP-11.19

 

Нитрити

мин.
0,01 mgNO2-/l

SMEWW4500-NO2-B:2023

 

Одређивање нитрата у води (спектрофотометријски)

мин
0,08 mgNO3-/l

QP-11.45

 

Хлоридни јон у води

мин. 5,0 mgCl-/l

ASTM D512B:1999

 

Одређивање садржаја фосфата спектрофотометријски са амонијум молибдатом и аскорбинском киселином

мин. 0,01mgP/l

Приручник 9)
P-V-16/A

 
Вода - Отпадне воде

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (БПКn) - Део 1: Метода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее (eлектрохемија)

(3-6000) mg/L

SRPS EN ISO 5815:2020

 

Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (БПКn) - Део 2: Метода за неразблажене узорке (електрохемија)

(0,5-6) mg/L

SRPS EN 1899-2:2009

 

Одређивање садржаја елемената (Pb, Cd, As, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn,, Co, Mo, Ag, Ba, Sn,) (ICP-ОES)

Cd, Co, Mo, (0,005-1000)mg/L Cr, Ni, Cu, Mn, Ag, Ba (0,005-1000)mg/L Pb, As, Fe, Zn, Sn (0,05-1000) mg/L

SRPS EN ISO 11885:2011

 
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде, -отпадне воде

Одређивање резидуалног хлора

(0,01-6,0)
mg/l Cl2

QP-11.66

 
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде, -отпадне воде

Одређивање темпертуре (физичка)

(0-50)ºC

Приручник 9
P-IV-1

 
Вода - Отпадне воде

Одређивање амонијака (UV-VIS спектрофотометрија)

мин. 0,1 mgN/l 0,12 mgNH3/l 0,3 mgNH4/l

SRPS ISO 7150-1:1992

 

Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК) (фотометријски)

(30-15000) mg/L

ISO 15705:2002

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-17 Папир и амбалажа
Прибор и амбалажа Aмбалажа од хартије

Одређивање миграције формалдехида

мин 0,01 mg/dm2

SRPS EN 1541:2008

 
Прибор и амбалажа Стаклено посуђе

Одређивање миграције метала Pb и Cd

Pb: мин 0,05 mg/l
Pb: мин 0,05 mg/dm2
Cd: мин 0,05 mg/dm2

QP-11.11

 
Прибор и амбалажа Порцеланско и керамичко посуђе

Одређивање миграције метала Pb, Cd, Cr, Ba

Pb: мин 0,1 mg/l
Cd: мин 0,05 mg/l
Cr: мин 0,5 mg/l
Ba: мин 0,5 mg/l
Pb: мин 0,1 mg/dm2
Cd: мин 0,05 mg/dm2
Cr: мин 0,5 mg/dm2
Ba: мин 0,5 mg/dm2

QP-11.12

 
Прибор и амбалажа eмајлирано посуђе

Одређивање миграције метала Pb, Cd, Cr, Ba

Pb: мин 0,1 mg/l
Cd: мин 0,05 mg/l
Cr: мин 0,5 mg/l
Ba: мин 0,5 mg/l

QP-11.13

 
Прибор и амбалажа Метално посуђе, прибор и амбалажа

Одређивање миграције метала Cr, Ni и Mn

метално посуђе:
Cr: мин 0,05mg/l
Ni: мин 0,01mg/l
Mn: мин 0,01 mg/l
прибор:
Cr: мин 0,05 mg/dm2
Ni: мин 0,01 mg/dm2
Mn: мин 0,01mg/dm2

QP-11.14

 
Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса

Одређивање миграције метала и металоида у симулаторе хране– ултра-чиста вода, 3% сирћетна киселина, 10-50% етанол и биљно уље: Pb, Cd, Cr, Mo, As, Hg, Se, Ba, Zn, Sn, Co, Cu, Fe, Li, Mn (ICP-OES/ живин анализатор)

За симулаторе хране– ултра-чиста вода, 3% сирћетна киселина, 10-50% етанол
Pb:мин 0,010 mg/kg
Cd:мин 0,010 mg/kg
Cr: мин 0,010 mg/kg
Mo: мин 0,010 mg/kg
As: мин 0,010 mg/kg
Hg: мин 0,0001 mg/kg
Se: мин 0,010 mg/kg
Ba: мин 0,010 mg/kg
Zn: мин 0,010 mg/kg
Sn: мин 0,010 mg/kg
Co: мин 0,010 mg/kg
Cu: мин 0,010 mg/kg
Fe: мин 0,010 mg/kg
Li: мин 0,010 mg/kg
Mn: мин 0,010 mg/kg
За симулаторе хране– биљно уље:
Pb:мин 0,25 mg/kg
Cd:мин 0,25 mg/kg
Cr: мин 0,25 mg/kg
Mo: мин 0,25 mg/kg
As: мин 0,25 mg/kg
Hg: мин 0,0025 mg/kg
Se: мин 0,25 mg/kg
Ba: мин 0,25 mg/kg
Zn: мин 0,25 mg/kg
Sn: мин 0,25 mg/kg
Co: мин 0,25 mg/kg
Cu: мин 0,25 mg/kg
Fe: мин 0,25 mg/kg
Li: мин 0,25 mg/kg
Mn: мин 0,25 mg/kg

QP-11.68

 
Aмбалажа од хартије

Одређивање садржаја Pb и As (GFAAS)

Pb:
мин 2,0 mg/kg
As:
мин 2,0 mg/kg

QP-11.70

 
Дечије играчке

Одређивање миграције метала Al, Sb, As, Ba, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn (ICP-OES/ живин анализатор)

Al:мин 1 mg/kg
Sb:мин 1 mg/kg
As:мин 0,5 mg/kg
Ba:мин 0,50 mg/kg
Cd:мин 0,5 mg/kg
Cr:мин 0,05 mg/kg
Co:мин 1 mg/kg
Cu:мин 1 mg/kg
Pb:0,5 mg/kg
Mn:1 mg/kg
Hg:мин 1 mg/kg
Ni:мин 1 mg/kg
Se:мин 0,5 mg/kg
Sr:мин 1 mg/kg
Sn:мин 1 mg/kg
Zn: мин 1 mg/kg

QP-11.78

 
И-13.2 Физичка и хемијска испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна Сирова кафа, производи од кафе, сурогати од кафе

Одређивање укупног пепела

мин: 0,02%

Приручник 21
стр. 570

 
Храна Жита и житомлински производи

Одређивање количине воде у житу и млинским производима (рутинска метода)

мин: 0,02 %

Правилник 5
метода I.8

 
Kaкao производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи

Одређивање садржаја угљених-хидрата (рачунски)

> 0.1 %

AOAC 986.25:1988

 
Храна (Месо и производи од меса; Риба и производи од риба; Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи, Жита и житомлински производи; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи

Одређивање садржаја угљених-хидрата (рачунски)

> 0.1 %

AOAC 986.25:1988

 
Храна (Месо и производи од меса; Риба и производи од риба; Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи, Жита и житомлински производи; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи

Одређивање садржаја шећера (рачунски)

> 0.1 %

QP-11.124

 

Одређивање садржаја дијететских влакана (ензимско-гравиметријска метода)

> 0.1 %

AOAC 985.29:1986

 

Израчунавање енергетске вредности (рачунски)

> 0.8 kcal/100 g

QP-11.79

 
Сирова кафа, производи од кафе, сурогати од кафе

Одређивање садржаја Pb, Cd и As (GFAAS)

Pb:
мин 0,10 mg/kg;
Cd:
мин 0,01 mg/kg;
As:
мин 0,30 mg/kg.

QP-11.36

 
Храна Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи; Мед и производи од меда; Жито, млински, пекарски производи и тестенине; Кондиторски производи; Клице (спремне за конзумирање); Поврће, воће и производи од поврћа и воћа; Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, воћни сок у праху; Зачини; Сенф; Адитиви за прехрамбене производе; Готова и смрзнута јела

Одређивање садржаја засићених масних киселина (GCMS)

(0,01-10,0)%

QP-11.103

 
Пекарски производи,Фини пекарски производе, жита за доручак и снек производи,Производи од поврћа,Пржена кафа, инстант кафа, замена за кафу

Одређивање садржаја акриламида у храни
(LC-QTrap)

10,0-1500,0µg/kg

QP-11.116

 
Храна Воће, поврће, житарице и њихови производи, освежавајућа безалкохолна пића, какао зрно и какао производи, производи слични чоколади, бомбонски производи, чај, сирова кафа, производи од кафе и сурогати од кафе, додаци исхрани и адитиви за прехрамбену индустрију

Одређивање остатака пестицида у храни

**Листа пестицида у напомени

QP-11.62

 
Храна Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање естарског броја

мин: 0,134 mgKOH/g

Ph.Jug V knjiga 1, тачка 2.5.2

 

Одређивање киселинског броја у мастима

мин: 0,006 mgKOH/g

QP-11.52

 

Одређивање јодног броја у мастима

мин: 0,05 gI2/100g

QP-11.51

 

Одређивање сапонификационог броја у мастима

мин: 0,14 mgKOH/g

QP-11.54

 

Одређивање пероксидног броја у мастима

мин: 0,02 meqO2/kg

QP-11.53

 
Храна Воће и поврће и производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја Hg

мин 0,01 mg/kg

QP-11.42

 

Одређивање садржаја Pb, Cd i As у воћу и поврћу, производима од воћа и поврћа

Pb: мин 0,1 mg/kg
Cd: мин 0,01 mg/kg
As: мин 0,3 mg/kg

QP-11.06

 

Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P

K,Na,Ca,Mg,P:
мин 5,0 mg/kg
Fe,Zn,Cu:
мин 0,1mg/kg

QP-11.46

 
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P

K,Na,Ca,Mg,P:
мин 0,83mg/l
Fe,Zn,Cu: мин 0,016mg/l

QP-11.46

 

Одређивање садржаја растворљиве суве материје

мин. 0,1-100%

QP-11.57

 

Одређивање pH вредности

2-12

SRPS EN 1132:2005

 

Одређивање садржаја укупних киселина

мин. 0,01%

Правилник 7
Метода 18

 

Одређивање садржаја испарљивих киселина

мин. 0,01%

Правилник 7
Метода 6

 

Одређивање формолног броја

мин. 0,9

SRPS EN 1133:2005

 
Храна Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи

Одређивање садржаја Pb, Cd и As

Pb: мин 0,25 mg/kg
Cd: мин 0,013 mg/kg
As: мин 0,375 mg/kg

QP-11.06

 

Одређивање пепела

мин 0,02%

Правилник 3
Метода 5

 
Храна Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи

Одређивање укупних масти по Soxhlet-у

мин 0,01%

QP-11.20

 
Храна Kaкao производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи

Одређивање воде сушењем под нормалним притиском

мин 0,02%

Правилник 3
Метода 1

 
Храна Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја Na, K, Ca и Mg

Млеко:
Na: мин 1,67 mg/kg
K: мин 1,67 mg/kg
Ca: мин 8,33 mg/kg
Mg: мин 1,67 mg/kg
Млечни производи:
Na: мин 12,5 mg/kg
K: мин 12,5 mg/kg
Ca: мин 62,5 mg/kg
Mg: мин 12,5 mg/kg

QP-11.09

 

Одређивање садржаја Pb, Cd и As

Mлeкo:
Pb: мин 0,017 mg/kg
Cd: мин 0,002 mg/kg
As: мин 0,003 mg/kg
Млечни производи:
Pb: мин 0,13 mg/kg
Cd: мин 0,013 mg/kg
As: мин 0,063 mg/kg

QP-11.08

 

Одређивање садржаја живе

Млеко:
мин 0,002 mg/kg
Млечни производи:
мин 0,013 mg/kg

QP-11.42

 

Одређивање воде у сиру

мин 0,003%

Правилник 2
VI метода 1

 

Одређивање суве материје у сладоледу

мин. 0,007%

Правилник 2
X метода 2

 

Одређивање суве материје у киселом млеку

мин. 0,003%

Правилник 2
II метода 3

 

Одређивање суве материје у млеку

мин. 0,003%

Правилник 2
I метода 4

 

Одређивање масти по Gerber-у у сиру

(0,5-40) %

Правилник 2
VI метода 2

 

Одређивање масти по Gerber-у у јогурту и киселом млеку

(0,1-7) %

Правилник 2
II метода 1

 

Одређивање масти по Gerber-у у млеку

(0,1-7) %

Правилник 2
I метода 2

 
Храна Чај

Одређивање воденог екстракта

мин 0,05%

SRPS ISO 9768:1995

 

Одређивање алкалности пепела растворљивог у води

мин 0,72 meq

SRPS ISO 1578:1995

 

Одређивање пепела нерастворљивог у киселини

мин 0,05%

SRPS ISO 1577:1995

 

Одређивање пепела растворљивог у води и пепела нерастворљивог у води

мин 0,05%

SRPS ISO 1576:1995

 

Одређивање укупног пепела

мин 0,05%

SRPS ISO 1575:1995

 

Губитак масе на 103 °С

мин 0,05%

SRPS ISO 1573:1995

 
Храна Месо и производи од меса

Одређивање садржаја нитрита

мин. 1,0 mg/kg

SRPS ISO 2918:1999

 

Одређивање садржаја хлорида: метода по Волхарду

мин. 0,10%

SRPS ISO 1841-1:1999

 

Мерење pH референтна метода

2-12

SRPS ISO 2917:2004

 

Одређивање садржаја хидроксипролина

мин 0,003%

SRPS ISO 3496:2002

 
Храна Чај

Одређивање садржаја Pb, Cd, As

Pb мин.
0,10 mg/kg
Cd мин.
0,01 mg/kg
As мин.
0,30 mg/kg

QP-11.36

 

Одређивање садржаја кофеина

мин 0,3%

SRPS ISO 10727:2015

 
Храна Какао производи, производи слични чоколади и крем производа

Одређивање укупних алкалоида (изражених као теобромин)

1-30%

Правилник 3)
Метода 17

 

Одређивање количине укупних шећерапо Luff - Schoorlu

1-80%

Правилник 3)
Метода 12

 
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића

Одређивање садржаја кофеина

кофеин:
мин. 10,0 mg/l

QP-11.17

 

Одређивање садржаја етанола (гасна хроматографија са FID детектором)

макс. 5%

Правилник 7)
Метода 9

 
Храна Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, печурке

Одређивање укупне суве материје (гравиметрија)

0,1-90%

Правилник 7
Метода 2

 

Одређивање дирекно редукујућих и укупних шећера по Luff –Schoorlu

1-50%

Правилник 7
Метода 3

 

Одређивање pH вредности

1-14 pH јединице

Правилник 7
Метода 6

 

Одређивање садржаја хлорида

мин 0,1%

Правилник 7
Метода 10

 

Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)

0,5-20%

SRPS EN 1135:2005

 

Одређивање садржаја пепела нерастворног у HCl

0,05-10%

SRPS ISO 763:2007

 

Одређивање укупног сумпор диоксида

(10-300) mg/kg

SRPS ISO 5522:2003

 

Одређивање садржаја етанола

(0,05-10) mg/kg

Правилник 7
Метода 9

 
Храна Жита и житомлински производи

Одређивањесадржаја натријум хлорида (волуметрија)

мин: 0,01 %

Правилник 5
метода I.6

 
Храна наставак Месо и производи од меса Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића Бомбонски прозводи Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање садржаја метала Pb, Cd, As

Месо и производи од меса, Бомбонски прозводи, Уља и масти биљног и животињског порекла
Pb мин 0,05 mg/kg;
Cd мин 0,01 mg/kg;
As мин 0,05 mg/kg.
Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер
Pb мин 0,10 mg/kg;
Cd мин 0,01 mg/kg;
As мин 0,30 mg/kg.
Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића
Pb мин 0,017 mg/kg;
Cd мин 0,0017 mg/kg;
As мин ,017 mg/kg.
Бомбонски прозводи, уља и масти биљног и животињског порекла
Pb мин 0,05 mg/kg;
Cd мин 0,01 mg/kg;
As мин 0,05 mg/kg

QP-11.06

 
ХранаМесо и производи од меса Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање садржаја Hg

мин 0,010mg/kg

QP-11.42

 
Храна Месо и производи од меса Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер Kaкao производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи Бомбонски прозводи Уља и масти биљног и животињског порекла

Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P

K,Na,Ca,Mg,P:
мин. 50 mg/kg

Fe,Zn,Cu:
мин. 1mg/kg

QP-11.46

 
Храна (месо и производи од меса)

Одређивање садржаја колагена у протеинима (рачунски)

> 1.2 %

QP-11.118

 

Одређивање садржаја укупног фосфора

> 0.1 g/kg

SRPS ISO 13730:1999

 
Храна (месо и производи од меса; Риба и производи од риба; Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи);

Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)

> 0.01 %

SRPS ISO 1442:1998

 

Одређивање садржаја протеина (волуметрија)

> 0.15 %

SRPS ISO 937:1992

 

Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)

мин. 0,05%

SRPS ISO 936:1999

 

Одређивање садржаја
укупне масти (гравиметријa)

> 0.02 %

SRPS ISO 1443:1992

 

Одређивање садржаја хлорида: метода по Волхарду (волуметрија)

SRPS ISO 1841-1:1999

 
Храна (јаја и производи од јаја)

Одређивање садржаја
суве материје (гравиметријa)

> 0.02 %

Правилник 8
II метода 1а

 

Одређивање садржаја
суве материје (гравиметријa)

> 0.02 %

Правилник 8
II метода 1а

 

Одређивање садржаја масти (гравиметријa)

> 0.1 %

Правилник 8
II метода 2

 

Одређивање садржаја слободних масних киселина (волуметрија)

> 0.2 %

Правилник 8
II метода 3

 
Храна (млеко и производи од млека)

Одређивање садржаја масти по Gerber-у у млеку и млечним напицима (aцидобутирометрија)

(0,1-7) %

Правилник 2
I метода 3

 

Одређивање садржаја масти по Gerber-у у сладоледу (aцидобутирометријски)

(0-70) %

Правилник 2
Х метода 1

 

Одређивање садржаја соли у сиру и сирном намазу (волуметрија)

(0.1-10.00) %

AS 2300.6.5 - 1990,
amdt 1 - 1992,
amdt 2 - 1997

 

Одређивање садржаја масти у сувој материји у сиру и сирном намазу (рачунски)

> 0.1 %

QP-11.119

 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање pH вредности (директна потенциометријa)

(2-12)
pH jeдиница

AS 2300.1.6 -2010

 

Одређивање садржаја масти у сувој материји у сладоледу (рачунски)

> 0.1 %

QP-11.121

 
Храна (млеко и производи од млека)

Одређивање садржаја протеина (волуметрија)

> 0.15 %

SRPS EN ISO
8968-1/IDF 20-1:2016

 
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи

Одређивање садржаја пепела (гравиметријa)

> 0.05 %

NMKL Method No. 173, 2005, 2. Ed.

 
Храна Јаја и производи од јаја

 
Храна (јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи; Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи)

Одређивање садржаја протеина (волуметрија)

> 0.15 %

SRPS ISO 18712013

 
Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи

Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)

> 0.01%

SRPS E.Z8.011:1993

 

Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметријски)

> 0.01%

SRPS E.Z8.012:1994

 

Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметријски)

> 0.01%

SRPS E.Z8.018:1994

 
Храна Семе уљарица

Одређивање садржаја Pb, Cd и As (GFAAS)

Pb: мин 0,08 mg/kg
Cd: мин 0,008 mg/kg
As: мин 0,24 mg/kg

QP-11.44

 

Одређивање садржаја Hg

мин
0,008 mg/kg

QP-11.43

 
Храна Сирова кафа, производи од кафе, сурогати од кафе

Одређивање садржаја кофеина у кафи и производима од кафе

Кафа и производи од кафе са кофеином:
мин. 0,25% kофеина
Кафа и производи од кафе без кофеина: мин.0,025% кофеина

QP-11.33

 
Храна анималног порекла Храна мешовитог порекла Храна за животиње

Одређивање остатака пестицида и полихлорованих бифенила у храни и храни за животиње техником GC/ ECD

У Напомени 2 дати опсези за остатке пестицида

QP-11.65

 
Храна Сирова кафа, производи од кафе, сурогати од кафе

Одређивање губитка масе на 105°C

мин: 0,01%

SRPS ISO 6673:2016

 

Одређивање екстрактивних материја

мин 0,1%

AOAC 973.21:1990

 
Храна Пекарски производи и брзо смрзнута теста

Одређивање количине масти

мин: 0,01 %

QP-11.29

 

Одређивање количине воде

мин: 0,02%

Правилник 5
метода IV.1

 

мин 0, 2%

Правилник 5
метода IV.5

 
Храна Тестенине

Одређивање количине воде

мин: 0,02 %

Правилник 5
метода III.5

 
Храна Жита и житомлински производи

Одређивање садржаја Hg

мин 0,013 mg/kg

QP-11.41

 

Одређивање садржаја Pb, Cd и As

Кекс:
Pb: мин 0,1 mg/kg
Cd: мин 0,005 mg/kg
As: мин 0,15 mg/kg
Житарице:
Pb: мин 0,25 mg/kg
Cd: мин 0,013 mg/kg
As: мин 0,375 mg/kg

QP-11.06

 

Одређивање садржаја Na, K, Ca и Mg

Na: мин 5,0 mg/kg
K: мин 5,0 mg/kg
Ca: мин 25 mg/kg
Mg: мин 2,5 mg/kg

QP-11.07

 

Одређивање садржаја протеина у житима и млинским производима

мин: 0,1 % N

QP-11.31

 

Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима

мин: 0,3

Правилник 5
метода I .16

 

Одређивање садржаја масти у житима и житомлинским производима

мин: 0,01 %

QP-11.29

 

Одређивање пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (песка) у млинским производима

мин: 0,02 %

Правилник 5
метода I.11

 

Oдређивање количине пепела у житу и млинским производима

мин: 0,02 %

Правилник 5
метода I.10

 

Одређивање количине воде у кукурузу (рутинска метода)

мин: 0,02 %

Правилник 5
метода I.9

 
Храна - Житарице и производи на бази житарица, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, Кикирики, уљарице и производи од уљарица, Чај, биљни чај и инстант чај, Сирова кафа, производи од кафе, сурогати каф, Какао зрно, какао-производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи, Скроб и производи од скроба, Супе, сосеви, додаци јелима и сродни производи, Сушено, језграсто и коштуњаво воће, Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Воћни сок и сродни производи, Вино, воћна и ароматизована вина, ароматизована пића и коктели на бази вина, Пиво, Адитиви за прехрамбену индустрију и ензимски препарати

Одређивање садржаја микотоксина (афлатоксин B1, афлатоксин B2, афлатоксин G1, афлатоксин G2, зеараленон, деоксиниваленол, охратоксин A, фумонизин B1, фумонизин B2)

AFB1;
мин. 0,4 μg/kg

AFG1:
мин. 0,4 μg/kg

AFB2:
мин. 0,40 μg/kg

AFG2:
мин. 0,40μg/kg

ZON:
мин. 19,20μg/kg

DON:
мин. 80 μg/kg

OCHRA:
мин. 1,6 µg/kg

FB1:
мин. 32,0 µg/kg

FB2:
мин. 32,0 µg/kg

QP-11.61

 
Храна - Пекарски производи, Фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи, Чоколадни производи, производи слични чоколади и крем – производи, Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Млечни производи, Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сок и сродни производи, Алкохолна пића, Производи од воћа и поврћа

Одређивање садржаја кинина, аспартама, натријум сахарина, ацесулфама К (HPLC/DAD)

Кинин:
4,0 – 100 mg/l (mg/kg)
Ацесулфам К и Натријум сахарин:
20-2000 mg/l (mg/kg)
Аспартам:
80 – 8000 mg/l (mg/kg)

QP-11.35

 
Храна - Месо и производи од меса, Риба и производи од риба Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи, Жита и житомлински Производи

Одређивање садржаја дијететских влакана (гравиметријa)

> 0.1 %

QP-11.74

 
Храна - Безалкохолна пића, Производи од воћа и поврћа, Обрађена или прерађена жита, пекарски производи, тестенине и теста, Супе, сосови, додаци јелима Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Сенф, Мајонез Воћни сокови и сродним производима, Производи од млека

Одређивање садржаја конзерванаса (HPLC/DAD)

Безалкохолна пића, Воћни сокови и сродни производи: Калијум сорбат 5,0-1000,0 mg/l Натријум бензоат 5,0-1000,0 mg/l Производи од воћа и поврћа, Обрађена или прерађена жита, пекарски производи, тестенине и теста, Супе, сосови, додаци јелима Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Сенф, Мајонез, Производи од млека: Калијум сорбат 10,0-2000,0 mg/kg Натријум бензоат 10,0-2000,0 mg/kg

QP-11.17

 
Храна - Млеко и производи од млека

Одређивање садржаја воде у безмасној материји сира (рачунски)

> 0.1 %

QP-11.120

 
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи

Израчунавање енергетске вредности (рачунски)

> 0.8 kcal/100 g

QP-11.79

 
Храна - Супе, сосови, додатак јелима и сродни производи;

Одређивање садржаја укупне масти (гравиметријски)

> 0.01%

SRPS E.Z8.015:1993

 
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи са додатком јабуке, Производи од јабуке у чврстом стању, укључујући компот и пире од јабуке, Воћни чај од јабуке, Воћни сок и сродни производи од јабуке, Алкохолна пића, вино (цидер) и друга ферментисана пића добијена од јабука или која садрже сок од јабуке, Освежавајућа безалкохолна пића са додатком јабуке, Адитиви за прехрамбену индустрију

Одређивање садржаја патулина
(LC-QTrap)

PAT;
мин. 16 μg/kg

QP-11.97

 
Храна - Сирово, термички обрађено и млеко за производњу млечних производа, Млеко, млечни производи, композитни млечни производи и стартер културе, Производи биљног порекла који садрже млеко

Одређивање садржаја афлатоксина М1
(LC-QTrap)

AFM1;
мин. 0,04 μg/kg

QP-11.130

 
И-15 Узорковање/П-09 Узорци животне средине (ваздух, вода, земљиште, отпад)

Отпадна вода

Узимање узорака за:
физичка и хемијска испитивања

SRPS ISO 5667-10:2021
(осим тачака 7.2.2., 7.3.4, 8.2)

 

Вода вода за пиће, природна минерална вода, природна изворска, стона вода

Узимање узорака за:
физичка и хемијска испитивања

SRPS EN ISO 5667- 1:2023
SRPS EN ISO 5667-3:2018
SRPS ISO 5667-5:2008

 
И-15 Узорковање/П-27 Остали производи

Узорци са површина који долазе у контакт са храном

Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева

SRPS ISO 18593:2018

 
И-16 Сензорна испитивања/П-21 Производи за људску употребу, укључујући храну
Храна - Месо и производи од меса, млеко и производи од млека, јаја и производи од јаја, јестива уља, масти биљног и животињског порекла, маргарин, масни намази, мајонез и њима сродни производи, семе уљарица и остало семење, воће и поврће и њихови производи, жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, фини пекарски производи и снек производи, освежавајућа безалкохолна пића, кондиторски производи, супе, сосови, додаци јелима, смеше за прехрамбене производе и сродни производи, адитиви и њихове мешавине за прехрамбене производе, беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехрамбену индустрију, зачини за прехрамбену индустрију, кухињска со, скроб и производи од скроба за прехрамбене сврхе. Шећер Сирова кафа, производа од кафе и сурогати кафе, Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови

Дескриптивни тест (сензорско испитивање: изглед, укус, мирис, боја, конзистенција, текстура)

QP-11.140