Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
|
Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1: 2014 |
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfrigens-Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937:2010
|
|
храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање, одређивањеброја и серотипизацију Salmonella Део 1: Откривање Salmonella spp
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
|
Козметички производи |
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 |
|
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 |
|
|
Откривање Escherichia coli |
|
SRPS EN ISO 21150:2016 |
|
|
Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 |
|
|
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 |
|
|
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 |
|
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела (осим козметичких производа) |
Изоловање и идентификација Proteus врсте |
|
Правилник 4 метода Г II/5
|
|
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli |
|
Правилник 4 метода Г II/4
|
|
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
|
Правилник 4 метода Г II/3 |
|
|
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока |
|
Правилник 4 метода Г II/2
|
|
|
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија |
|
Правилник 4 метода Г II/1
|
|
|
Одређивање броја квасаца и спора плесни |
|
Правилник 4 метода Г II/1
|
|
Вода вода за пиће, природна минерална вода, природна изворска, стона вода |
Откривање и одређивање броја Escherichiae coli и колиформних бактерија Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 |
|
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока –Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
|
|
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
|
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010
|
|
|
Доказивање сулфиторедукујућих анаероба-МПН техника |
|
Приручник9 део 2.a. метода 5.1.1
|
|
Храна -Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1: 2014 |
|
Храна дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Berd-Parkeru |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
|
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Sallmonela Део 1: Sallmonela spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus- Метода бројања колонија na 30 0C |
|
SRPS EN ISO 7932: 2009 |
|
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes — Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
|
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44 C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2: 2008
|
|
|
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија инкубираних под анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213:2011 |
|
|
Хоризонтална метода за одређивање колиформних бактерија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
|
Узорци у зони производње и руковања са храном површина руку посуђе и прибор |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella Део 1: Откривање Salmonella spp
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
|
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2009
|
|
Узорци у зони производње и руковања са храном, површина руку, посуђе и прибор |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1: 2014 |
|
Узорци у зони производње и руковања са храном површина руку посуђе и прибор |
Хоризонталнаметодазаоткривање и одређивањеброја Listeria monocytogenes i Listeria spp. |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
|
храна за животиње |
Одређивање садржаја засићених масних киселина (GCMS) |
(0,01-10,0)% |
QP-11.103 |
|
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)
|
< 10 % |
SRPS ISO 5985:2014 |
|
|
Одређивање садржаја микотоксина (афлатоксин B1, афлатоксин B2, афлатоксин G1, афлатоксин G2, зеараленон, деоксиниваленол, охратоксин A, фумонизин B1, фумонизин B2) |
AFB1; мин. 3,20 μg/kg AFG1: мин. 3,20 μg/kg AFB2: мин. 0,80 μg/kg AFG2: мин. 0,80μg/kg ZON: мин. 38,4 μg/kg DON: мин. 160 μg/kg OCHRA; мин. 3,20 µg/kg FB1; мин. 32,0 µg/kg FB2: мин. 32,0 µg/kg
|
QP-11.61 |
|
|
Одређивање садржаја водорастворних хлорида |
мин. 0,02% |
SRPS ISO 6495-1:2018 |
|
|
Одређивање pH вредности |
2-12 |
Правилник 6 метода 15
|
|
|
Одређивање киселинског степена |
мин. 0,5 |
Правилник 6 метода 14
|
|
|
Одређивање садржаја Hg |
мин. 0,013 mg/kg
|
QP-11.39 |
|
|
Одређивање садржаја Pb, Cd, As |
Pb: мин. 2,5 mg/kg Cd: мин. 0,013 mg/kg As: мин. 0,63 mg/kg
|
QP-11.10 |
|
|
Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, Mn, Co, P и Se |
Ca,Na,Mg,K: мин 6,25 mg/kg Fe,Zn,Cu,Mn,Co,Se: мин 1,25 mg/kg P: мин 62,5 mg/kg
|
QP-11.15 |
|
Храна за животиње |
Одређивање садржаја сирових протеина (волуметрија)
|
> 0.3 % |
SRPS EN ISO 5983-2:2010 |
|
храна за животиње |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријa)
|
> 0.02 % |
SRPS ISO 6496:2001 |
|
|
Одређивање садржаја масти (гравиметријa)
|
> 0.02 % |
SRPS ISO 6492:2000 |
|
|
Одређивање садржаја сировог пепела (гравиметрија) |
> 0.01 % |
SRPS ISO 5984:2013 |
|
|
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметријa) |
> 0.1 % |
QP-11.74 |
|
|
Одређивање садржаја сирове целулозе (гравиметријa)
|
> 0.05 % |
SRPS EN ISO 6865:2008 |
|
Сировине за козметику на бази масти и уља |
Одређивање естарског броја |
мин. 0,134 mgKOH/g |
Ph.Jug V knjiga 1, тачка 2.5.5 |
|
|
Одређивање пероксидног броја |
мин. 0,02 meqO2/kg |
QP-11.53 |
|
|
Одређивање сапонфикационог броја |
мин 0,14 mgKOH/g |
QP-11.54 |
|
|
Одређивање јодног броја |
мин. 0,05 mgI2/100g |
QP-11.51 |
|
|
Одређивање киселинског броја |
мин. 0,006 mgKOH/g |
QP-11.52 |
|
|
Одређивање губитка сушењем |
мин. 0,033% |
QP-11.50 |
|
|
Одређивање остатка након жарења - пепео |
мин. 0,005% |
QP-11.56 |
|
Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање pH вредности |
2-12 |
SRPS ISO 4316:2014; Правилник 1
|
|
|
Одређивање слободних алкалија или слободних киселина |
мин 0,01 mgKOH/g |
SRPS ISO 4314:1992 |
|
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање садржаја Hg (живин анализатор) |
мин 0,02 mg/kg |
QP-11.40 |
|
|
Одређивање садржаја метил- парабена, етил-парабена, пропил- парабена и бутил-парабена, натријум бензоата, калијум сорбата, салицилне киселине и фенокси-етанола |
Метил-парабен: мин 0,01% Етил-парабен: мин 0,01% Пропил-парабен: мин 0,01% Бутил-парабен: мин 0,01% Натријум-бензоат: мин 0,01% Калијум сорбат: мин 0,01% Салицилна киселина: мин 0,05% Фенокси-етанол: мин 0,05%
|
QP-11.16 |
|
Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја фосфата |
(0,2-10)% |
QP-11.59 |
|
|
Одређивање садржаја хлороводоничне киселине |
сахарозa: (0,5-20)% |
QP-11.67 |
|
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепђавање лица и тела |
Одређивање садржаја As, Cd, Pb, Cr, Ni (GFAAS) |
Pb: мин 2,0 mg/kg Cd: мин 0,1 mg/kg As: мин 2,0 mg/kg Cr: мин 2,0 mg/kg Ni: мин 2,0 mg/kg |
QP-11.04 |
|
|
Одређивање садржаја Hg у суспендованим честицама и аероседиментима |
мин 0,02 mg/kg |
QP-11.40 |
|
|
Одређивање садржаја метала и металоида у екстракту са 0,1М НСl Pb, Cd, As, Cr, Ni, (ICP-OES) |
Pb: мин 0,5 mg/kg Cd: мин 0,5 mg/kg As: мин 0,5 mg/kg Cr: мин 0,5 mg/kg Ni: мин 0,5 mg/kg
|
QP-11.04 |
|
Козметички производи |
Одређивање концентрације водоникoвих јона- pH |
2-12 |
Правилник 4 метода А
|
|
|
Одређивање садржаја укупних слободних алкалија у сапунима |
мин 0,006% |
SRPS ISO 684-1992 |
|
|
Одређивање садржаја амонијака у фарбама за косу |
мин: 0,4 % |
QP-11.21 |
|
|
Одређивање садржаја As, Cd, Pb, Cr, Ni у козметичким препаратима |
Pb: мин 2,0 mg/kg Cd: мин 0,1 mg/kg As: мин 2,0 mg/kg Cr: мин 2,0 mg/kg Ni: мин 2,0 mg/kg
|
QP-11.04 |
|
|
Одређивање натријум сахарина у cредствима за чишћење и негу зуба и усне шупљине |
мин: 0,01 % |
QP-11.24 |
|
|
Одређивање садржаја метала и металоида у екстракту са 0,1М НСl Hg (живин анализатор)
|
мин 0,001 mg/kg |
QP-11.40 |
|
|
Одређивање садржаја резорцинол |
мин: 0,2 % |
QP-11.18 |
|
|
Одређивање садржаја водоник пероксида |
мин 0,004% |
QP-11.55 |
|
|
Одређивање садржаја конзерванаса и активних супстанци (HPLC-DAD)
|
натријум бензоат: 0,01-0,50% калијум сорбат: 0,01-0,50% салицилна киселина: 0,01-1,00%. 2-феноксиетанол: 0,01-1,00% метил-парабен, етил-парабен, пропил-парабен, бутил-парабен: 0,01-0,50%.
|
QP-11.125 |
|
|
Одређивање садржаја Ba |
мин 40 mg/kg |
QP-11.05 |
|
Сировине за козметику на бази масти и уља |
Одређивање садржаја Ba |
40 mg/kg |
QP-11.05 |
|
Вода вода за пиће, природне флаширане, изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде |
Одређивање садржаја Hg |
мин 0,0001mg/l |
QP-11.38 |
|
|
Одређивање садржаја Pb, Cd, As и Mn |
Pb: мин 0,001mg/l Cd: мин 0,0001 mg/l As: мин 0,002 mg/l Mn: мин 0,001mg/l
|
QP-11.03 |
|
|
Одређивање садржаја Na, K, Cu, Fe и Zn |
Na: мин 0,1 mg/l K: мин 0,1 mg/l Cu: мин 0,1 mg/l Fe: мин 0,1 mg/l Zn: мин 0,05 mg/l
|
QP-11.02 |
|
|
Одређивање збира калцијума и магнезијума – титрацијом са EDTA |
мин. 4,6 mgCaCO3/l
|
ISO 6059:1984 |
|
|
Oдређивање садржаја калцијума и магнезијума |
Ca: мин. 1 mgCa/l Mg: мин. 1 mgMg/l
|
SRPS H.Z1.181:1985 повучен |
|
|
Остатак након испаравања (гравиметријски, сушен на 180 ºС) |
мин. 10 mg/l |
EPA M. 160.1:1971 |
|
|
Квалитет воде – Одређивање мутноће |
мин. 0,02 NTU |
SRPS EN ISO 7027-1:2016 |
|
|
Потрошња калијум перманганата, кувањем у киселој средини и титрацијом према Kübel-Tiemann-u |
мин. 0,5 mg/l |
Приручник 9) P-IV-9a
|
|
|
Укупни остатак након испаравања на 105°C |
мин. 10 mg/l |
Приручник 9) P-IV-7
|
|
|
Стандардна тест метода за алкалитет у води |
мин 0,04 meq/l |
ASTM D1067B:2002 |
|
Вода вода за пиће,природне флаширане,изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде |
Проводљивост |
мин 10 µS/cm |
SMEWW 2510B:2017 |
|
Вода - вода за пиће, природне флаширане изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде |
Одређивање темпертуре |
0-100 ºC |
Приручник 9) P-IV-1
|
|
|
Одређивање фуорида (потенциометрија) |
(0,1-1,0) mg/l F- (1,0-10) mg/l F-
|
SMEWW 19th, метода 4500 F-C |
|
|
Проценат сатурације кисеоником (методом мембран електроде) |
(0,1-20) mg/l O2 |
ISMEWW 4500-O.G |
|
|
Одређивање садржаја водоник сулфида |
Вода за пиће: (40-1500) μg/l S2- Отпадне воде: мин 0,02g/l S2- |
EPA 376.2 |
|
Вода вода за пиће, природне флаширане, изворске, минералне и стоне воде, бунарске воде |
Одређивање амонијака у води спектрофотометријски са Nessler-овим реагенсом – без дестилације |
мин. 0,1 mgN/l 0,12 mgNH3/l 0,13 mgNH4/l
|
Приручник 9) P-V-2/B
|
|
Вода - Вода за пиће; Природне флаширане воде за пиће; Изворксе, минералне и стоне воде, бунарске воде |
Одређивање садржаја Pb, Cd, As, Mn, Cr, Co и Ni |
Pb: мин 0,001mg/l Cd: мин 0,0001 mg/l As: мин 0,002 mg/l Mn: мин 0,001mg/l Cr: мин 0,001 mg/l Co: мин 0,001mg/l Ni: мин 0,001 mg/
|
QP-11.03 |
|
Вода - Отпадне воде |
Одређивање садржаја елемената (Pb, Cd, As, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn,, Co, Mo, Ag, Ba, Sn,) (ICP-ОES) |
Cd, Co, Mo, (0,005-1000)mg/L Cr, Ni, Cu, Mn, Ag, Ba (0,005-1000)mg/L Pb, As, Fe, Zn, Sn (0,05-1000) mg/L |
SRPS EN ISO 11885:2011 |
|
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде, -отпадне воде |
Одређивање сулфата у води |
мин. 2,07 mgSO42-/
|
QP-11.19 |
|
|
Нитрити |
мин. 0,01 mgNO2-/l
|
SMEWW 4500-NO2-B:2000 |
|
|
Одређивање нитрата у води (спектрофотометријски) |
мин 0,08 mgNO3-/l
|
QP-11.45 |
|
|
Хлоридни јон у води |
мин. 5,0 mgCl-/l |
ASTM D512B:1999 |
|
|
Одређивање садржаја фосфата спектрофотометријски са амонијум молибдатом и аскорбинском киселином |
мин. 0,01mgP/l |
Приручник 9) P-V-16/A
|
|
Вода - Отпадне воде |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (БПКn) - Део 2: Метода за неразблажене узорке (електрохемија) |
(0,5-6) mg/L |
SRPS EN 1899-2:2009 |
|
|
Одређивање масти и уља који се екстрахују н-хексаном и неполарних материја које се екстрахују н-хексаном након третирања силика гелом (екстракт органским растварачима) (гравиметрија) |
(1,4-1000) mg/L |
EPA Method 1664 Revision A |
|
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде, -отпадне воде |
Одређивање pH |
(2-12) |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
|
|
Одређивање резидуалног хлора |
(0,01-6,0) mg/l Cl2
|
QP-11.66 |
|
Вода - Отпадне воде |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (БПКn) - Део 1: Метода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее (eлектрохемија) |
(3-6000) mg/L |
SRPS EN 1899-1:2009 |
|
Вода - вода за пиће, - природне флаширане - изворске, минералне и стоне воде, -бунарске воде, -отпадне воде |
Одређивање темпертуре (физичка) |
0-100 ºC |
Приручник 9 P-IV-1 |
|
Вода - Отпадне воде |
Одређивање амонијака (UV-VIS спектрофотометрија) |
мин. 0,1 mgN/l 0,12 mgNH3/l 0,3 mgNH4/l |
SRPS ISO 7150-1:1992 |
|
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК) (фотометријски) |
(30-15000) mg/L |
ISO 15705:2002 |
|
Прибор и амбалажа Aмбалажа од хартије |
Одређивање миграције формалдехида |
мин 0,01 mg/dm2 |
SRPS EN 1541:2008 |
|
Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса |
Одређивање миграције укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци |
мин 0,10 mg/dm2 |
QP-11.48 |
|
Прибор и амбалажа Стаклено посуђе |
Одређивање миграције метала Pb и Cd |
Pb: мин 0,05 mg/l Pb: мин 0,05 mg/dm2 Cd: мин 0,05 mg/dm2 |
QP-11.11 |
|
Прибор и амбалажа Порцеланско и керамичко посуђе |
Одређивање миграције метала Pb, Cd, Cr, Ba |
Pb: мин 0,1 mg/l Cd: мин 0,05 mg/l Cr: мин 0,5 mg/l Ba: мин 0,5 mg/l Pb: мин 0,1 mg/dm2 Cd: мин 0,05 mg/dm2 Cr: мин 0,5 mg/dm2 Ba: мин 0,5 mg/dm2
|
QP-11.12 |
|
Прибор и амбалажа eмајлирано посуђе |
Одређивање миграције метала Pb, Cd, Cr, Ba |
Pb: мин 0,1 mg/l Cd: мин 0,05 mg/l Cr: мин 0,5 mg/l Ba: мин 0,5 mg/l |
QP-11.13 |
|
Прибор и амбалажа Метално посуђе, прибор и амбалажа |
Одређивање миграције метала Cr, Ni и Mn |
метално посуђе: Cr: мин 0,05mg/l Ni: мин 0,01mg/l Mn: мин 0,01 mg/l прибор: Cr: мин 0,05 mg/dm2 Ni: мин 0,01 mg/dm2 Mn: мин 0,01mg/dm2 |
QP-11.14 |
|
Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса |
Одређивање миграције метала и металоида у симулаторе хране– ултра-чиста вода, 3% сирћетна киселина, 10-50% етанол и биљно уље: Pb, Cd, Cr, Mo, As, Hg, Se, Ba, Zn, Sn, Co, Cu, Fe, Li, Mn (ICP-OES/ живин анализатор) |
За симулаторе хране– ултра-чиста вода, 3% сирћетна киселина, 10-50% етанол Pb:мин 0,010 mg/kg Cd:мин 0,010 mg/kg Cr: мин 0,010 mg/kg Mo: мин 0,010 mg/kg As: мин 0,010 mg/kg Hg: мин 0,0001 mg/kg Se: мин 0,010 mg/kg Ba: мин 0,010 mg/kg Zn: мин 0,010 mg/kg Sn: мин 0,010 mg/kg Co: мин 0,010 mg/kg Cu: мин 0,010 mg/kg Fe: мин 0,010 mg/kg Li: мин 0,010 mg/kg Mn: мин 0,010 mg/kg За симулаторе хране– биљно уље: Pb:мин 0,25 mg/kg Cd:мин 0,25 mg/kg Cr: мин 0,25 mg/kg Mo: мин 0,25 mg/kg As: мин 0,25 mg/kg Hg: мин 0,0025 mg/kg Se: мин 0,25 mg/kg Ba: мин 0,25 mg/kg Zn: мин 0,25 mg/kg Sn: мин 0,25 mg/kg Co: мин 0,25 mg/kg Cu: мин 0,25 mg/kg Fe: мин 0,25 mg/kg Li: мин 0,25 mg/kg Mn: мин 0,25 mg/kg
|
QP-11.68 |
|
Aмбалажа од хартије |
Одређивање садржаја Pb и As (GFAAS) |
Pb: мин 2,0 mg/kg As: мин 2,0 mg/kg
|
QP-11.70 |
|
Дечије играчке |
Одређивање миграције метала Al, Sb, As, Ba, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Sn, Zn (ICP-OES/ живин анализатор) |
Al:мин 1 mg/kg Sb:мин 1 mg/kg As:мин 0,05 mg/kg Ba:мин 0,50 mg/kg Cd:мин 0,05 mg/kg Cr:мин 0,05 mg/kg Co:мин 1 mg/kg Cu:мин 1 mg/kg Pb:0,05 mg/kg Mn:1 mg/kg Hg:мин 0,005 mg/kg Ni:мин 1 mg/kg Se:мин 0,05 mg/kg Sr:мин 1 mg/kg Sn:мин 1 mg/kg Zn: мин 1 mg/kg
|
QP-11.78 |
|
Храна Сирова кафа, производи од кафе, сурогати од кафе |
Одређивање укупног пепела |
мин: 0,02% |
Приручник 21 стр. 570
|
|
Храна Воће, поврће, житарице и њихови производи, освежавајућа безалкохолна пића, какао зрно и какао производи, производи слични чоколади, бомбонски производи, чај, сирова кафа, производи од кафе и сурогати од кафе, додаци исхрани и адитиви за прехрамбену индустрију |
Одређивање остатака пестицида у храни |
**Листа пестицида у напомени |
QP-11.62 |
|
Храна Жита и житомлински производи |
Одређивање количине воде у житу и млинским производима (рутинска метода) |
мин: 0,02 % |
Правилник 5 метода I.8
|
|
Kaкao производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи |
Одређивање садржаја угљених-хидрата (рачунски) |
> 0.1 % |
AOAC 986.25:1988 |
|
Храна (Месо и производи од меса; Риба и производи од риба; Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи, Жита и житомлински производи; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи |
Одређивање садржаја угљених-хидрата (рачунски) |
> 0.1 % |
AOAC 986.25:1988 |
|
Храна (Месо и производи од меса; Риба и производи од риба; Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи, Жита и житомлински производи; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи |
Одређивање садржаја шећера (рачунски) |
> 0.1 % |
QP-11.124 |
|
|
Одређивање садржаја дијететских влакана (ензимско-гравиметријска метода) |
> 0.1 % |
AOAC 985.29:1986 |
|
|
Израчунавање енергетске вредности (рачунски) |
> 0.8 kcal/100 g |
QP-11.79 |
|
Сирова кафа, производи од кафе, сурогати од кафе |
Одређивање садржаја Pb, Cd и As (GFAAS) |
Pb: мин 0,10 mg/kg; Cd: мин 0,01 mg/kg; As: мин 0,30 mg/kg.
|
QP-11.36 |
|
Храна Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи; Мед и производи од меда; Жито, млински, пекарски производи и тестенине; Кондиторски производи; Клице (спремне за конзумирање); Поврће, воће и производи од поврћа и воћа; Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, воћни сок у праху; Зачини; Сенф; Адитиви за прехрамбене производе; Готова и смрзнута јела |
Одређивање садржаја засићених масних киселина (GCMS) |
(0,01-10,0)% |
QP-11.103 |
|
Пекарски производи,Фини пекарски производе, жита за доручак и снек производи,Производи од поврћа,Пржена кафа, инстант кафа, замена за кафу |
Одређивање садржаја акриламида у храни (LC-QTrap)
|
10,0-1500,0µg/kg |
QP-11.116 |
|
Храна Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање естарског броја |
мин: 0,134 mgKOH/g |
Ph.Jug V knjiga 1, тачка 2.5.2 |
|
|
Одређивање киселинског броја у мастима |
мин: 0,006 mgKOH/g |
QP-11.52 |
|
|
Одређивање јодног броја у мастима |
мин: 0,05 gI2/100g |
QP-11.51 |
|
|
Одређивање сапонификационог броја у мастима |
мин: 0,14 mgKOH/g |
QP-11.54 |
|
|
Одређивање пероксидног броја у мастима |
мин: 0,02 meqO2/kg |
QP-11.53 |
|
Храна Воће и поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја Hg |
мин 0,01 mg/kg |
QP-11.42 |
|
|
Одређивање садржаја Pb, Cd i As у воћу и поврћу, производима од воћа и поврћа |
Pb: мин 0,1 mg/kg Cd: мин 0,01 mg/kg As: мин 0,3 mg/kg
|
QP-11.06 |
|
|
Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P |
K,Na,Ca,Mg,P: мин 5,0 mg/kg Fe,Zn,Cu: мин 0,1mg/kg
|
QP-11.46 |
|
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P |
K,Na,Ca,Mg,P: мин 0,83mg/l Fe,Zn,Cu: мин 0,016mg/l
|
QP-11.46 |
|
|
Одређивање садржаја растворљиве суве материје |
мин. 0,1-100% |
QP-11.57 |
|
|
Одређивање pH вредности |
2-12 |
SRPS EN 1132:2005 |
|
|
Одређивање садржаја укупних киселина |
мин. 0,01% |
Правилник 7 Метода 18
|
|
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина |
мин. 0,01% |
Правилник 7 Метода 6
|
|
|
Одређивање формолног броја |
мин. 0,9 |
SRPS EN 1133:2005 |
|
Храна Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи |
Одређивање садржаја Pb, Cd и As |
Pb: мин 0,25 mg/kg Cd: мин 0,013 mg/kg As: мин 0,375 mg/kg
|
QP-11.06 |
|
|
Одређивање пепела |
мин 0,02% |
Правилник 3 Метода 5
|
|
Храна Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи |
Одређивање укупних масти по Soxhlet-у |
мин 0,01% |
QP-11.20 |
|
Храна Kaкao производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском |
мин 0,02% |
Правилник 3 Метода 1
|
|
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја Na, K, Ca и Mg |
Млеко: Na: мин 1,67 mg/kg K: мин 1,67 mg/kg Ca: мин 8,33 mg/kg Mg: мин 1,67 mg/kg Млечни производи: Na: мин 12,5 mg/kg K: мин 12,5 mg/kg Ca: мин 62,5 mg/kg Mg: мин 12,5 mg/kg
|
QP-11.09 |
|
|
Одређивање садржаја Pb, Cd и As |
Mлeкo: Pb: мин 0,017 mg/kg Cd: мин 0,002 mg/kg As: мин 0,003 mg/kg Млечни производи: Pb: мин 0,13 mg/kg Cd: мин 0,013 mg/kg As: мин 0,063 mg/kg
|
QP-11.08 |
|
|
Одређивање садржаја живе |
Млеко: мин 0,002 mg/kg Млечни производи: мин 0,013 mg/kg
|
QP-11.42 |
|
|
Одређивање воде у сиру |
мин 0,003% |
Правилник 2 VI метода 1
|
|
|
Одређивање суве материје у сладоледу |
мин. 0,007% |
Правилник 2 X метода 2
|
|
|
Одређивање суве материје у киселом млеку |
мин. 0,003% |
Правилник 2 II метода 3
|
|
|
Одређивање суве материје у млеку |
мин. 0,003% |
Правилник 2 I метода 4
|
|
|
Одређивање масти по Gerber-у у сиру |
(0,5-40) % |
Правилник 2 VI метода 2
|
|
|
Одређивање масти по Gerber-у у јогурту и киселом млеку |
(0,1-7) % |
Правилник 2 II метода 1
|
|
|
Одређивање масти по Gerber-у у млеку |
(0,1-7) % |
Правилник 2 I метода 2
|
|
Храна Чај |
Одређивање воденог екстракта |
мин 0,05% |
SRPS ISO 9768:1995 |
|
|
Одређивање алкалности пепела растворљивог у води |
мин 0,72 meq |
SRPS ISO 1578:1995 |
|
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини |
мин 0,05% |
SRPS ISO 1577:1995 |
|
|
Одређивање пепела растворљивог у води и пепела нерастворљивог у води |
мин 0,05% |
SRPS ISO 1576:1995 |
|
|
Одређивање укупног пепела |
мин 0,05% |
SRPS ISO 1575:1995 |
|
|
Губитак масе на 103 °С |
мин 0,05% |
SRPS ISO 1573:1995 |
|
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја нитрита |
мин. 1,0 mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
|
|
Одређивање садржаја хлорида: метода по Волхарду |
мин. 0,10% |
SRPS ISO 1841-1:1999
|
|
|
Мерење pH референтна метода |
2-12 |
SRPS ISO 2917:2004 |
|
|
Одређивање садржаја хидроксипролина |
мин 0,003% |
SRPS ISO 3496:2002 |
|
Храна Чај |
Одређивање садржаја Pb, Cd, As |
Pb мин. 0,10 mg/kg Cd мин. 0,01 mg/kg As мин. 0,30 mg/kg
|
QP-11.36 |
|
|
Одређивање садржаја кофеина |
мин 0,3% |
SRPS ISO 10727:2015 |
|
Храна Какао производи, производи слични чоколади и крем производа |
Одређивање укупних алкалоида (изражених као теобромин) |
1-30% |
Правилник 3) Метода 17
|
|
|
Одређивање количине укупних шећерапо Luff - Schoorlu |
1-80% |
Правилник 3) Метода 12
|
|
Храна Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кофеина |
кофеин: мин. 10,0 mg/l
|
QP-11.17 |
|
|
Одређивање садржаја етанола (гасна хроматографија са FID детектором) |
макс. 5% |
Правилник 7) Метода 9
|
|
Храна Воће и поврће, производи од воћа и поврћа, печурке |
Одређивање укупне суве материје (гравиметрија) |
0,1-90% |
Правилник 7 Метода 2
|
|
|
Одређивање дирекно редукујућих и укупних шећера по Luff –Schoorlu |
1-50% |
Правилник 7 Метода 3
|
|
|
Одређивање pH вредности |
1-14 pH јединице |
Правилник 7 Метода 6
|
|
|
Одређивање садржаја хлорида |
мин 0,1% |
Правилник 7 Метода 10
|
|
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
0,5-20% |
SRPS EN 1135:2005 |
|
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у HCl |
0,05-10% |
SRPS ISO 763:2007 |
|
|
Одређивање укупног сумпор диоксида |
(10-300) mg/kg |
SRPS ISO 5522:2003 |
|
|
Одређивање садржаја етанола |
(0,05-10) mg/kg |
Правилник 7 Метода 9
|
|
Храна Жита и житомлински производи |
Одређивањесадржаја натријум хлорида (волуметрија) |
мин: 0,01 % |
Правилник 5 метода I.6
|
|
Храна наставак Месо и производи од меса Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића Бомбонски прозводи Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја метала Pb, Cd, As |
Месо и производи од меса, Бомбонски прозводи, Уља и масти биљног и животињског порекла Pb мин 0,05 mg/kg; Cd мин 0,01 mg/kg; As мин 0,05 mg/kg. Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер Pb мин 0,10 mg/kg; Cd мин 0,01 mg/kg; As мин 0,30 mg/kg. Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектар, освежавајућа безалкохолна пића Pb мин 0,017 mg/kg; Cd мин 0,0017 mg/kg; As мин ,017 mg/kg. Бомбонски прозводи, уља и масти биљног и животињског порекла Pb мин 0,05 mg/kg; Cd мин 0,01 mg/kg; As мин 0,05 mg/kg
|
QP-11.06 |
|
ХранаМесо и производи од меса Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја Hg |
мин 0,010mg/kg |
QP-11.42 |
|
Храна Месо и производи од меса Супе, зачини, прашак за пудинг, прашак за пециво, крем шлаг, ванилин шећер Kaкao производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи Бомбонски прозводи Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја Ca, Na, Mg, K, Fe, Zn, Cu, P |
K,Na,Ca,Mg,P: мин 5,0 mg/kg Fe,Zn,Cu: мин 0,1mg/kg
|
QP-11.46 |
|
Храна (месо и производи од меса) |
Одређивање садржаја колагена у протеинима (рачунски) |
> 1.2 % |
QP-11.118 |
|
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
> 0.1 g/kg |
SRPS ISO 13730:1999 |
|
Храна (месо и производи од меса; Риба и производи од риба; Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи); |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
> 0.01 % |
SRPS ISO 1442:1998 |
|
|
Одређивање садржаја протеина (волуметрија) |
> 0.15 % |
SRPS ISO 937:1992 |
|
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија) |
мин. 0,05% |
SRPS ISO 936:1999 |
|
|
Одређивање садржаја укупне масти (гравиметријa)
|
> 0.02 % |
SRPS ISO 1443:1992 |
|
|
Одређивање садржаја хлорида: метода по Волхарду (волуметрија) |
|
SRPS ISO 1841-1:1999 |
|
Храна (јаја и производи од јаја) |
Одређивање садржаја суве материје (гравиметријa)
|
> 0.02 % |
Правилник 8 II метода 1а
|
|
|
Одређивање садржаја суве материје (гравиметријa)
|
> 0.02 % |
Правилник 8 II метода 1а
|
|
|
Одређивање садржаја масти (гравиметријa) |
> 0.1 % |
Правилник 8 II метода 2
|
|
|
Одређивање садржаја слободних масних киселина (волуметрија) |
> 0.2 % |
Правилник 8 II метода 3
|
|
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање садржаја масти по Gerber-у у млеку и млечним напицима (aцидобутирометрија) |
(0,1-7) % |
Правилник 2 I метода 3
|
|
|
Одређивање садржаја масти по Gerber-у у сладоледу (aцидобутирометријски) |
(0-70) % |
Правилник 2 Х метода 1
|
|
|
Одређивање садржаја соли у сиру и сирном намазу (волуметрија) |
(0.1-10.00) % |
AS 2300.6.5 - 1990, amdt 1 - 1992, amdt 2 - 1997
|
|
|
Одређивање садржаја масти у сувој материји у сиру и сирном намазу (рачунски) |
> 0.1 % |
QP-11.119 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање pH вредности (директна потенциометријa) |
(2-12) pH jeдиница
|
AS 2300.1.6 -2010 |
|
|
Одређивање садржаја масти у сувој материји у сладоледу (рачунски) |
> 0.1 % |
QP-11.121 |
|
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање садржаја протеина (волуметрија) |
> 0.15 % |
SRPS EN ISO 8968-1/IDF 20-1:2016
|
|
Храна - Млеко и производи од млека; Месо и производи од меса; Јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи |
Одређивање садржаја пепела (гравиметријa) |
> 0.05 % |
NMKL Method No. 173, 2005, 2. Ed. |
|
Храна Јаја и производи од јаја |
|
|
|
|
Храна (јаја и производи од јаја; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи; Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи) |
Одређивање садржаја протеина (волуметрија) |
> 0.15 % |
SRPS ISO 18712013 |
|
Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски) |
> 0.01% |
SRPS E.Z8.011:1993 |
|
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметријски) |
> 0.01% |
SRPS E.Z8.012:1994 |
|
|
Одређивање садржаја натријум глутамината (волуметријски) |
> 0.01% |
SRPS E.Z8.018:1994 |
|
Храна Семе уљарица |
Одређивање садржаја Pb, Cd и As (GFAAS) |
Pb: мин 0,08 mg/kg Cd: мин 0,008 mg/kg As: мин 0,24 mg/kg
|
QP-11.44 |
|
|
Одређивање садржаја Hg |
мин 0,008 mg/kg
|
QP-11.43 |
|
Храна Сирова кафа, производи од кафе, сурогати од кафе |
Одређивање садржаја кофеина у кафи и производима од кафе |
Кафа и производи од кафе са кофеином: мин. 0,25% kофеина Кафа и производи од кафе без кофеина: мин.0,025% кофеина
|
QP-11.33 |
|
|
Одређивање губитка масе на 105°C |
мин: 0,01% |
SRPS ISO 6673:2016 |
|
|
Одређивање екстрактивних материја |
мин 0,1% |
AOAC 973.21:1990 |
|
Храна Пекарски производи и брзо смрзнута теста |
Одређивање количине масти |
мин: 0,01 % |
QP-11.29 |
|
|
Одређивање количине воде |
мин: 0,02% |
Правилник 5 метода IV.1
|
|
|
|
мин 0, 2% |
Правилник 5 метода IV.5
|
|
Храна Тестенине |
Одређивање количине воде |
мин: 0,02 % |
Правилник 5 метода III.5
|
|
Храна Жита и житомлински производи |
Одређивање садржаја Hg |
мин 0,013 mg/kg |
QP-11.41 |
|
|
Одређивање садржаја Pb, Cd и As |
Кекс: Pb: мин 0,1 mg/kg Cd: мин 0,005 mg/kg As: мин 0,15 mg/kg Житарице: Pb: мин 0,25 mg/kg Cd: мин 0,013 mg/kg As: мин 0,375 mg/kg
|
QP-11.06 |
|
|
Одређивање садржаја Na, K, Ca и Mg |
Na: мин 5,0 mg/kg K: мин 5,0 mg/kg Ca: мин 25 mg/kg Mg: мин 2,5 mg/kg
|
QP-11.07 |
|
|
Одређивање садржаја протеина у житима и млинским производима |
мин: 0,1 % N |
QP-11.31 |
|
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима
|
мин: 0,3 |
Правилник 5 метода I .16
|
|
|
Одређивање садржаја масти у житима и житомлинским производима |
мин: 0,01 % |
QP-11.29 |
|
|
Одређивање пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (песка) у млинским производима |
мин: 0,02 % |
Правилник 5 метода I.11
|
|
|
Oдређивање количине пепела у житу и млинским производима |
мин: 0,02 % |
Правилник 5 метода I.10
|
|
|
Одређивање количине воде у кукурузу (рутинска метода) |
мин: 0,02 % |
Правилник 5 метода I.9
|
|
Храна - Житарице и производи на бази житарица, пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, Кикирики, уљарице и производи од уљарица, Чај, биљни чај и инстант чај, Сирова кафа, производи од кафе, сурогати каф, Какао зрно, какао-производи, чоколадни производи, производи слични чоколади и крем производи, Скроб и производи од скроба, Супе, сосеви, додаци јелима и сродни производи, Сушено, језграсто и коштуњаво воће, Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Воћни сок и сродни производи, Вино, воћна и ароматизована вина, ароматизована пића и коктели на бази вина, Пиво, Адитиви за прехрамбену индустрију и ензимски препарати |
Одређивање садржаја микотоксина (афлатоксин B1, афлатоксин B2, афлатоксин G1, афлатоксин G2, зеараленон, деоксиниваленол, охратоксин A, фумонизин B1, фумонизин B2) |
AFB1; мин. 1,60 μg/kg
AFG1: мин. 1,60 μg/kg
AFB2: мин. 0,40 μg/kg
AFG2: мин. 0,40μg/kg
ZON: мин. 19,20μg/kg
DON: мин. 80 μg/kg
OCHRA: мин. 1,6 µg/kg
FB1: мин. 32,0 µg/kg
FB2: мин. 32,0 µg/kg
|
QP-11.61 |
|
Храна - Пекарски производи, Фини пекарски производи, жита за доручак, снек производи, Чоколадни производи, производи слични чоколади и крем – производи, Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи, Млечни производи, Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сок и сродни производи, Алкохолна пића, Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја кинина, аспартама, натријум сахарина, ацесулфама К (HPLC/DAD) |
Кинин: 4,0 – 100 mg/l (mg/kg) Ацесулфам К и Натријум сахарин: 20-2000 mg/l (mg/kg) Аспартам: 80 – 8000 mg/l (mg/kg) |
QP-11.35 |
|
Храна - Месо и производи од меса, Риба и производи од риба Ракови, шкољке, главоношци, пужеви и њихови производи, Жита и житомлински Производи |
Одређивање садржаја дијететских влакана (гравиметријa) |
> 0.1 % |
QP-11.74 |
|
Храна - Безалкохолна пића, Производи од воћа и поврћа, Обрађена или прерађена жита, пекарски производи, тестенине и теста, Супе, сосови, додаци јелима Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Сенф, Мајонез Воћни сокови и сродним производима, Производи од млека |
Одређивање садржаја конзерванаса (HPLC/DAD) |
Безалкохолна пића, Воћни сокови и сродни производи: Калијум сорбат 5,0-1000,0 mg/l Натријум бензоат 5,0-1000,0 mg/l Производи од воћа и поврћа, Обрађена или прерађена жита, пекарски производи, тестенине и теста, Супе, сосови, додаци јелима Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина, Сенф, Мајонез, Производи од млека: Калијум сорбат 10,0-2000,0 mg/kg Натријум бензоат 10,0-2000,0 mg/kg |
QP-11.17 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја воде у безмасној материји сира (рачунски) |
> 0.1 % |
QP-11.120 |
|
Храна - Супе, сосови, додатак јелима и сродни производи; |
Одређивање садржаја укупне масти (гравиметријски) |
> 0.01% |
SRPS E.Z8.015:1993 |
|
Храна - Какао производи, Чоколада и производи слични чоколади, Крем производи, Бомбонски производи, Фини пекарски производи |
Израчунавање енергетске вредности (рачунски) |
> 0.8 kcal/100 g |
QP-11.79 |
|
Храна - Сирово, термички обрађено и млеко за производњу млечних производа, Млеко, млечни производи, композитни млечни производи и стартер културе, Производи биљног порекла који садрже млеко |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 (LC-QTrap) |
AFM1; мин. 0,04 μg/kg |
QP-11.130 |
|
Храна - Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи са додатком јабуке, Производи од јабуке у чврстом стању, укључујући компот и пире од јабуке, Воћни чај од јабуке, Воћни сок и сродни производи од јабуке, Алкохолна пића, вино (цидер) и друга ферментисана пића добијена од јабука или која садрже сок од јабуке, Освежавајућа безалкохолна пића са додатком јабуке, Адитиви за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја патулина (LC-QTrap) |
PAT; мин. 16 μg/kg |
QP-11.97 |
|
|
Отпадна вода |
Узимање узорака за: физичка и хемијска испитивања
|
SRPS ISO 5667-10:2021 (осим тачака 7.2.2., 7.3.4, 8.2)
|
|
|
Вода вода за пиће, природна минерална вода, природна изворска, стона вода
|
Узимање узорака за: физичка и хемијска испитивања
|
SRPS EN ISO 5667- 1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-5:2008 |
|
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева |
SRPS ISO 18593:2018 |
|
Храна - Месо и производи од меса, млеко и производи од млека, јаја и производи од јаја, јестива уља, масти биљног и животињског порекла, маргарин, масни намази, мајонез и њима сродни производи, семе уљарица и остало семење, воће и поврће и њихови производи, жито, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста, фини пекарски производи и снек производи, освежавајућа безалкохолна пића, кондиторски производи, супе, сосови, додаци јелима, смеше за прехрамбене производе и сродни производи, адитиви и њихове мешавине за прехрамбене производе, беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехрамбену индустрију, зачини за прехрамбену индустрију, кухињска со, скроб и производи од скроба за прехрамбене сврхе. Шећер Сирова кафа, производа од кафе и сурогати кафе, Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови |
Дескриптивни тест (сензорско испитивање: изглед, укус, мирис, боја, конзистенција, текстура) |
|
QP-11.140 |
|