Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
храна за животиње |
Oдређивање садржаја охратоксина А |
5 µg/kg |
SOP 3-24-220 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја зеараленона |
25 µg/kg |
SOP 3-25-220 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја деоксиниваленола |
4 mg/kg |
SOP 3-30-220 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја T2 /НТ2 токсина у храни за животињe |
70 µg/kg |
SOP 3-31-220 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја фумонизина |
4 mg/kg |
SOP 3-26-220 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја афлатоксина Б1 |
1,6 µg/kg |
SOP 3-73-220 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање генома Leptospira spp. (real time PCR)
|
|
SOP 3-60-140 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса куге малих преживара (PPRV) (RT-PCR) |
|
WOAH^1) поглавље 3.8.9 (2021) тачка 2.2 |
Л1 |
Биолошки материјали пореклом од животиња - Сојеви бактерија Escherichia coli и Salmonella spp. |
Утврђивање минималне инхибиторне концетрације антибиотика за Escherichia coli и Salmonella spp. микродилуционом методом |
|
SRPS EN ISO 20776-1:2021 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање генома вируса класичне куге свиња - KKS
|
|
СОП 3-60-150 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Утврђивање генома вируса класичне куге свиња (KKS) (RT-PCR метод) |
|
СОП 3-09-150 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање генома вируса инфективног ринотрахеитиса и инфективног пустуларног вулвовагинитиса говеда (IBR/IPV) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 1.3 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса нодуларног дерматитиса говеда / каприпоксвируса (LSDV/capripoxviruses) |
|
SOP 3-49-150 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против Neospora caninum (ELISA тест компетитивна)
|
|
SOP 3-62-140 |
Л1 |
|
Утврђивање генома Coxiella burnetii (real time PCR)
|
|
SOP 3-61-140 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса Aujeszkijeve болести (MA) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 1.2 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - сперма |
Утврђивање броја и покретљивоти сперматозоида компјутерском анализом (CASA-Computer Sperm Assisted Analyses) |
|
SOP 3-01-120 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива и ткивне течности) |
Утврђивање генома вируса болести плавог језика (real time RT-PCR метод) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 1.3 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка) |
Утврђивање антитела против узрочника овчијег епидидимитиса – Brucella ovis |
|
WOAH^1) поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - изолат пореклом из клиничких материјала |
Испитивање антимикробне осетљивости Enterobacteriaceae методом диск - дифузије |
|
CLSI 2018 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Изолација вируса Aujeskijeve болести (МА) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 1.1 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса респираторног и репродуктивног синдрома свиња (PRRSV) |
|
СОП 3-14-150 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса вирусне дијареје говеда – BVDV |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 1.2 |
Л1 |
|
Изолација вируса вирусне дијареје говеда(BVD) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Изолација вируса инфективног ринотрахеитиса и вулвовагинитиса говеда (IBR/IPV) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 1.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса Newcastle болести (NCD) |
|
WOAH^1) поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против узрочника бруцелозе - мелитококозе животиња (ELISA тест индиректна) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса вирусног артеритиса коња (EVA) |
|
WOAH^1) поглавље 3.6.10 (2023) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса ринопнеумонитиса коња (EhV-1)
|
|
WOAH^1) поглавље 3.6.9 (2017) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса Аујетцкијеве болести (МА) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса вирусне дијареје говеда (BVD) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса инфрктивног ринотрахеитиса и инфективног вулвовагинитиса говеда (IBR/IPV) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против узрочника паратуберкулозе говеда |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.16 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против узрочника Q грознице преживара |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.17 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против узрочника хламидиозе преживара |
|
WOAH^1) поглавље 3.8.5 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса инфективне анемије копитара |
|
WOAH^1) поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против узрочника бруцелозе – мелитококозе животиња |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против Меди-Висна (MVV-CAEV) и козијег артритис енцефалитис вируса |
|
WOAH^1) поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против узрочника бруцелозе - мелитококозе животиња |
|
WOAH^1)поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса ензоотске леукозе говеда (ELG) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса респираторног и репродуктивног синдрома свиња (PRRS) |
|
WOAH^1) поглавље 3.9.6 (2021) тачка 2.4 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса болести плавог језика (BPJ) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса класичне куге свиња (ККS) |
|
WOAH^1) поглавље 3.9.3 (2018) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса Gumboro болести |
|
WOAH^1) поглавље 3.3.12 (2016) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса инфективног бронхитиса живине (IB) |
|
WOAH^1) поглавље 3.3.2 (2018) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против Mycoplasma sinoviae (МS) |
|
WOAH^1) поглавље 3.3.5 (2021) тачка 3.3 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против Mycoplasma gallisepticum |
|
WOAH^1) поглавље 3.3.5 (2021) тачка 3.3 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса авијарне инфлуенце (AI) |
|
WOAH^1) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса Newcastle болести (NCDV) |
|
WOAH^1) поглавље 3.3.14 (2021) тачка 1.9 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса авијарне инфлуенце (AIV) (real time RT-PCR метод)
|
|
WOAH^1) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 1.2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса инфективног ринотрахеитиса и инфективног вулвовагинитиса говеда (IBR/IPV) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса Aujeszkijeve болести |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против узрочника лептоспирозе |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.12 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса инфективног ринотрахеитиса и инфективног вулвовагинитиса говеда (IBR/IPV- BHV1) |
|
СОП 3-13-150 |
Л1 |
|
Утврђивање антигена вируса пролећне виремије шарана (SVC) |
|
SOP 3-35-150 |
Л1 |
|
Утврђивање генома Кои херпесвируса шарана (KHV) |
|
SOP 3-36-150 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса Западног Нила (WNV) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.25 (2018) тачка 1.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса афричке куге свиња (ASF) |
|
WOAH^1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса куге коња (AHS) |
|
WOAH^1) поглавље 3.6.1 (2019) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса беснила код дивљих карнивора |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.18 (2023) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса Аујескијеве болести (MA) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса инфективног ринотрахеитиса и инфективног пустуларног вулвовагинитиса говеда (IBR/IPV) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање антитела против вируса говеђе вирусне дијареје (BVDV) |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса афричке куге свиња (ASF) |
|
WOAH^1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 1.3 |
Л1 |
|
Утврђивање генома Кои херпесвируса (KHV) |
|
WOAH^2)поглавље 2.3.6 (2022) тачка 4.4.2 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса вирусног артеритиса коња (EVA) |
|
WOAH^1) поглавље 3.6.10 (2013) тачка 1.4 |
Л1 |
|
Утврђивање генома вируса вирусне дијареје говеда (BVDV |
|
WOAH^1) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 1.2 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња -органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Утврђивање антитела IgM класе против вируса Западног Нила код коња (WNV IgM) (ELISA) |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.25 (2018) тачка 2.1
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња-пчеле, пчелиње легло са затвореним поклопцима на саћу и подњача |
Утврђивање узрочника вароза пчела –V. destructor |
|
WOAH^1) поглавље 3.2.7 (2021) Varrosis of honey bees pg 777-782 |
Л1 |
Биолошки материјали пореклом од животиња - живих и угинулих (жртвованих), фецес, пелене, простирка, брисеви са коже и слузокоже (усна дупља, ректални, брисеви материца), приплодна јаја, брисеви објеката и инкубатора, вода из објеката |
Утврђивање узрочника салмонелoзе - Salmonella spp. у биолошким материјалима |
|
WOAH^1) поглавље 3.10.7 (2022) и SRPS EN ISO-6579-1:2017 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање вируса беснила |
|
WOAH^1) поглавље 3.1.18 (2023) тачка 1.3.1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња – нативна и ратређена сперма бикова и нерастова |
Утврђивање укупног броја бактерија у семену бикова и нерастова |
|
SOP 3-36-130 |
Л1 |
Фармацеутски производи |
Испитивање присуства пирогених материја |
|
European Pharmacopoeia 8.0, Pyrogens (2.6.8) |
Л1 |
|
Испитивање абнормалне токсичности |
|
European Pharmacopoeia 8.0, Abnormal toxicity (2.6.9) |
Л1 |
Храна (млеко и производи од млека) |
Oдређивање садржаја афлатоксина М1 у млеку, млеку у праху и сиру |
Лимит квантификације: млеко 0,005 µg/kg сир 0,05 µg/kg |
SOP 3-32-220 |
Л1 |
Храна - риба и производи од рибе |
Утврђивање присуства хистамина (ЕЛИСА тест) |
Лимит квантификације: 2,5 mg/kg
|
SOP 3-68-220 |
Л1 |
Храна животињског порекла - Месо |
Утврђивање присуства различитих анималних протеина у месу и производима од мес |
|
SOP 3-55-140 |
Л1 |
храна за животиње |
Одређивање садржаја сирових протеина |
0,20-20 %Н |
SRPS EN ISO 16634-1:2010 |
Л1 |
Храна за кућне љубимце |
Одређивање садржаја сирових протеина |
0,2-20 %N |
AOAC Official, Method 992.15
|
Л1 |
Производи семена соје |
Одређивање активности уреазе
|
0,00 - 5,00 mgN/g/min на 30°C
|
SRPS ISO 5506:2019 |
Л1 |
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше |
Одређивање садржаја целулозе |
0,50% - 70% |
SOP 3-03-220 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Cu, Fe, Mg, Mn, Na, Zn |
у mg/kg: за Cu: 6,0 за Fe: 14 за Mg: 21 за Mn:5,0 за Na:110 за Zn: 3,0
|
SRPS EN ISO 6869:2008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора |
3 mg/kg
|
SOP 3-17-220 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти |
0,50% - 90% |
Правилник^3), метода 12
|
Л1 |
Храна за животиње хранива, предсмеше, смеше, додаци |
Одређивање Pb, Cd, As, Hg, Ca, Na, P, Mg, K, Fе, Cu, Zn, Ni, Mn, Se, Sb, Sn, Аl, Cr, Co, Mo |
0,001 – 1000 mg/kg
|
SOP 3-69-220 |
Л1 |
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше |
Одређивање садржаја влаге |
0,50 – 80,0 % |
Правилник^3), метод 6
|
Л1 |
храна за животиње |
Одређивање садржаја пепела |
0 – 80,0 % |
Правилник^3) метод 18
|
Л1 |
Вода површинска вода подземна вода |
Одређивање: Pb, Cd, As, Hg, Ca, Na, P, Mg, K, Fе,Cu, Zn, Ni, Mn, Se, Sb, Аl, Cr, Mo |
0,001 – 1000 mg/l |
SOP 3-70-220 |
Л1 |
Лекови и лековите супстанце |
Идентификација и одређивање садржаја триметоприма |
190 – 380 nm UV, детектор: 0,0005 – 3,0 АЈ |
SOP 3-16-240 |
Л1 |
|
ИИдентификација и одређивање садржаја тиамулин хидрогенфумарат |
190 – 380 nm UV, детектор: 0,0005 – 3,0 АЈ |
SOP 3-6109-240 |
Л1 |
|
Идентификација и одређивање садржаја окситетрациклин хидрохлорида |
190 – 380 nm UV, детектор: 0,0005 – 3,0 АЈ |
SOP 3-09-240 |
Л1 |
|
Идентификација и одређивање садржаја хлортетрациклин хидрохлорид
|
190 – 380 nm UV, детектор:0,0005 – 3,0 АЈ |
SOP 3-3809-240 |
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање активности дијастазе (спектрофотометрија) |
Лимит квантификације: 0,8 DN |
SOP 3-96-220 |
Л1 |
Храна животињског порекла (млеко и производи од млека, месо и производи од меса, масти и уља, риба, јаја и производи од јаја, мед) |
Одређивање полицикличних ароматичних угљоводоника PAH4 ( бенз(а)антрацен, бензо(б)флуорантен, бензо(а)пирен, кризен, сума ПАХ4) |
опсег мерења 0,001-0,5 mg/kg |
SOP 3-407-240 |
Л1 |
Храна животињског порекла (јаја и производи од јаја, месо) |
Одређивање фипронила (GCMS) |
Опсег мерења 0,001-0,1 mg/kg |
SOP 3-401-240 |
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе високоефикасном течном хроматографијом са детекцијом преко мерења индекса рефракције |
Опсег стандардне серије: Глукоза и Фруктоза 10‒40 mg/ml Сахароза Лимит квантификације: 0,80 % |
SOP 3-72-220 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола (HMF) (HPLC-DAD) |
Лимит квантификације 0,85 mg/kg |
SOP 3-71-220 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање нитрофена (HTF) |
0,005-0,5 mg/kg |
SOP 3-402-240 |
Л1 |
Храна -месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина |
Лимит квантификације: 0,01% |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја азота
|
0,2-20 %N |
SRPS EN ISO 14891:2010
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти по Gerber-у у млеку, киселом млеку, јогурту, згуснутом млеку, млеку у праху, павлаци, сиру, кајмаку, кефиру и сладоледу
|
|
Правилник^4), метод I/3, II/1, III/2, IV/2, V/1, VI/2, VII/2, VIII/2, IX/1, X/1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје у млеку, згуснутом млеку, млеку у праху, сиру, кајмаку, маслацу и сладоледу
|
1,00-95,00 % |
Правилник^4), метод I/ 4, III/1, IV/1, VI/1,VII/1, VIII/1, X/2 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја сирових протеина
|
0,2-20 %N |
AOAC Official, Method 992.15
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
Лимит квантификације: 6 mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела
|
0,50-30,00 % |
SRPS ISO 936:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
1,00-80,00 % |
SRPS ISO 1442:1998
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти
|
0,50-90,00 % |
SRPS ISO 1443: 1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора
|
1-10 g/kg |
SRPS ISO 13730:1999
|
Л1 |
Храна - Јаја и производи од јаја |
Одређивање масти - метода по Weibelu и Stoldtu |
0,50-90,00 % |
Правилник^2), метод 2 |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Oдређивање садржаја афлатоксина М1 у млеку, млеку у праху и сиру |
Лимит квантификације млеко 0,003 μg/kg сир 0,03 μg/kg |
SOP 3-83-220 |
Л1 |
Храна животињског порекла (млеко и производи од млека, месо и производи од меса, масти и уља, риба, јаја и производи од јаја, мед), ароме, адитиви |
Одређивање Pb, Cd, As, Hg, Ca, Na, P, Mg, K, Fе, Cu, Zn, Ni, Mn, Se, Sb, Sn, Аl, Cr, Co, Mo |
0,001 – 1000 mg/kg |
SOP 3-69-220 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хистамина у риби и производима од рибе (HPLC-DAD) |
Лимит квантификације: 8 mg/kg |
SRPS EN ISO 19343:2017 |
Л1 |
Храна - Јаја и производи од јаја |
Одређивање суве материје |
5,00-99,00 % |
Правилник^2), метод 1 |
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Електрична проводљивост (кондуктометрија) |
0,1 – 3 mS/cm |
HM – IHC, метод 2 |
Л1 |
Храна за животиње - Хранива, предсмеше и смеше |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1 Бројање колонија на 30°C техником наливања плоча |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022 |
Л1 |
храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella -Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens – Техника бројања колонијa |
|
SRPS EN ISO 15213-2:2023 |
Л1 |
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше |
Утврђивање присуства компоненти анималног порекла микроскопијом |
|
SOP 3-02-110 |
Л1 |
Лекови и лековите супстанце |
Микробиолошко испитивање не стерилних производа: Тест за специфичне микроорганизама |
|
European Pharmacopoeia 8.0, (2.6.12, 2.6.13, 5.1.4)
|
Л1 |
|
Контрола стерилности супстанци, препарата или предмета |
|
European Pharmacopoeia 8.0, Sterility (2.6.1)
|
Л1 |
Храна |
Микробиологија ланца хране Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 SRPS EN ISO 10272-2:2017/A1:2023 изузев Анекса Д, Е i Ф.
|
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја бета-глукуронидаза-позитивних Echerichia coli Део 2: Техника бројања колонија на 44°C употребом 5-бромо-4-хлоро-3-индолил бета-Д-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање присуства резидуа антибиотика и сулфонамида (скрининг метода Делво тест) |
|
SOP 3-17-210 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије |
|
Правилник^4) |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/A1:2022
|
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама, део 2: Бројање колонија на 30оC техником инокулације на површини |
|
SRPS EN ISO 4833-2:2014 SRPS EN ISO 4833-2:2014/A1:2022
|
Л1 |
Храна |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за детекцију и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода за детекцију
|
|
SRPS ЕN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте по Baird-Parkeru)(Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребе агара по Berd-Parkeru
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
Храна - месо риба |
Утврђивање присуства паразита код конзумних риба |
|
SOP 3-18-210 |
Л1 |
Храна |
Микробиологија ланца хране Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832-2014
|
Л1 |
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном Узорци са површина које долазе у контакт са храном; Узорци са трупова закланих животиња |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама -Део2: Бројање колонија на 30 °C техником инокулације на површини |
|
SRPS EN ISO 4833-2:2014 SRPS EN ISO 4833-2:2014/A1:2022
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella -Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном Узорци са површина које долазе у контакт са храном; Узорци са трупова закланих животињ |
Микробиологија ланца хране Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 SRPS EN ISO 10272-2:2017/A1:2023 изузев Анекса Д, Е и Ф
|
Л1 |
Храна, храна за кућне љубимце и додаци исхрани |
Утврђивање присуства различитих анималних протеина у храни и храни за кућне љубимце (порекло меса) молекуларном методом |
|
SOP 3-56-140 |
Л1 |
Храна животињског порекла (млеко и производи од млека, месо и производи од меса, масти и уља, риба, јаја и производи од јаја, мед), Храна за животиње |
Одређивање тетрациклина у храни применом течне хроматографије (тетрациклин, окситетрациклин, хлортетрациклин, докситетрациклин) |
0,01-0,5 mg/kg |
SOP 3-409-240 |
Л1 |
|
Oдређивање остатака пецтицида, након екстракције ацетонитрилом/пречишћавања дисперзивном SPE QuEChERS (aldrin, dieldrin, endrin, endosuslfan I, endosulfanII, endosulfan sulfat, ppDDD, ppDDT, ppDDE, heptahlor, heptahlorepoksid, cis hlordan, trans hlordan, alfa BHC, beta BHC, lindan, delta BHC, metoksihlor, endrin aldehid) |
0,005-0,5 mg/kg |
SOP 3-406-240 |
Л1 |
|
Одређивање полихлорованих бифенила - PCB 28, 52, 101,138,153,180 |
0,005-0,5 mg/kg |
SOP 3-403-240 |
Л1 |
|
Одређивање сулфонамида у храни применом течне хроматографије (Сулфаметизол, сулфаметоксипиридазин, сулфадиметоксин, сулфахлоропиразин, сулфаметазин, сулфатиазол, сулфаметоксазол, сулфадиазин, сулфамеразин) |
Граница детекције 0,005 mg/kg |
SOP 3-408-240 |
Л1 |
Храна животињског порекла и храна за животиње |
Одређивање садржаја калцијума |
храна: 100 – 2000 mg/kg храна за животиње: 0,01 – 50 %
|
SOP 3-05-220 |
Л1 |
Минерално ђубриво |
Гама-спектрометријска анализа концентрације активности радионуклида |
60-2000 keV |
IAEA TRS 295:1989 |
Л1 |
|
Одређивање стронцијума (90Sr) (екстракција са ТБФ и мерење на нискофонском антикоинцидентном бета бројачу) |
граница детекције 0,020 Bq/kg |
HASL-E-Sr-05-01/ 1980 (повучен) |
Л1 |
вода |
Гама-спектрометријска анализа концентрације активности радионуклида |
60-2000 keV |
IAEA TRS 295:1989 |
Л1 |
|
Одређивање стронцијума (90Sr) (екстракција са ТБФ и мерење на нискофонском антикоинцидентном бета бројачу) |
граница детекције 0,020 Bq/l |
HASL-E-Sr-05-01/ 1980 (повучен) |
Л1 |
земљиште |
Гама-спектрометријска анализа концентрације активности радионуклида |
60-2000 keV |
IAEA TRS 295:1989 |
Л1 |
|
Одређивање стронцијума (90Sr) (екстракција са ТБФ и мерење на нискофонском антикоинцидентном бета бројачу) |
граница детекције 0,020 Bq/kg |
HASL-E-Sr-05-01/ 1980 (повучен) |
Л1 |
Храна - Храна за животиње |
Гама-спектрометријска анализа концентрације активности радионуклида |
60-2000 keV |
IAEA TRS 295:1989 |
Л1 |
|
Одређивање стронцијума (90Sr) (екстракција са ТБФ и мерење на нискофонском антикоинцидентном бета бројачу) |
граница детекције 0,020 Bq/kg |
HASL-E-Sr-05-01/ 1980 (повучен) |
Л1 |
Предмети опште употребе |
Гама-спектрометријска анализа концентрације активности радионуклида |
60-2000 keV |
IAEA TRS 295:1989 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Храна и храна за животиње |
Узимање узорака за паразитолошка испитивања |
SOP 3-22-210 |
Л1 |
Храна и храна за животиње (месо, млеко, јаја, мед и њихови производи) |
Храна и храна за животиње (месо, млеко, јаја, мед и њихови производи) |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SOP 3-22-210 |
Л1 |
|
Храна и храна за животиње (месо, млеко, јаја, мед и њихови производи) |
Узимање узорака за сензорска испитивања |
SOP 3-22-210 |
Л1 |
|
Храна и храна за животиње (месо, млеко, јаја, мед и њихови производи) |
Узимање узорака за хемијска и физичко- хемијска исптивања |
SOP 3-22-210 |
Л1 |
Узорци са површина трупова закланих животиња |
Узорци са површина трупова закланих животиња |
Микробиологија ланца хране – Узорковање са трупа за микробиолошку анализу |
SRPS ЕN ISO 17604:2016 тачка 8.3 |
Л1 |
Узорци са површина – брисеви са радних површина, опреме, алата |
Узорци површина – брисеви радних површина, опреме, алата, прибора, руку |
Микробиологија ланца хране - Хоризонталне методе за узимање узорака са површине |
SRPS EN ISO 18593:2018
|
Л1 |
Храна Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека, Јаја и производи од јаја, Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи Мед и други пчелињи производи Масти животињског порекла Масни намази, мајонез и њима сродни производи Супе, сосови, додаци јелима Беланчевинасти производи и њихове мешавине за прехрамбену индустрију Храна за животиње |
Сензорска анализа намирница- једноставни дескриптивни тест - усаглашеност са одредбама правилника о квалитету намирница Идентификација и опис појединачних својстава једног или више узорака: изглед, боја, мирис, укус, конзистенција
|
|
SOP 3-04-210 |
Л1 |