Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Вода - вода за пиће, воде из базена за купање и друге дезинфиковане и чисте воде |
Одређивање броја културабилних микроорганизама -Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар
|
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
|
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија методом мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом
|
|
SRPS EN ISO 9308- 1:2017 SRPS EN ISO 9308- 1:2017/A1:2017
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока методом мембранске филтрације
|
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa методом мембранске филтрације
|
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја спора сулфитно- редукујућих анаероба (клостридија) методом мембранске филтрације
|
|
SRPS EN 26461-2:2009
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Утврђивање присуства генома (5`UTR) вируса слинавке и шапа (FMDV) (real time RT-PCR) |
|
WOAH^2) 3.1.8 (2022) тачка 1.3.4 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса узрочника куге малих преживара (PPRV) |
|
DM 62 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства антитела против gE узрочника Aујецки болести (индиректни ELISA тест) |
|
WOAH^2) поглавље 3.1.2 (2018) тачка 2.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома теренског соја вируса Lumpy skin disease (Real Time PCR) |
|
DM 58 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома Capripox вируса (Real Time PCR)
|
|
DM 57 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против узрочника бруцелозе (iELISA тест)
|
|
WOAH^2) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против узрочника Q грознице |
|
WOAH^2) поглавље 3.1.17 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против Neospora caninum |
|
DM 73 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против узрочника хламидиозе преживара, свиња и коња |
|
WOAH^2) поглавље 3.8.5 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства антитела против вируса класичне куге свиња |
|
WOAH^2) поглавље 3.9.3 (2022) тачка 2.4 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса вирусне дијареје говеда |
|
WOAH^2) поглавље 3.4.7 Б (2015) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса артритиса и енцефалитиса коза (Caprine Arthritis-Encephalitis Virus - CAEV) и вируса меди-висна оваца (Maedi-Visna Virus - MVV) |
|
WOAH^2) поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против Brucella ovis |
|
WOAH^2) поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Испитивање присуства антитела против вируса Инфективне анемије копитара |
|
WOAH^2) поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање титра антитела против вируса NewCastle болести у крвном серуму живине (тест нхибиције хемаглутинације - ХИ тест) |
|
WOAH^2) поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса Инфективног бронхитиса у крвном серуму живине (ELISA тест) |
|
WOAH^2) поглавље 3.3.2 (2018) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса Гамборо болести у крвном серуму живине (ELISA тест)
|
|
WOAH^2) поглавље 3.3.12 (2016) тачка 2.3 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса Авијарне инфлуенце у крвном серуму птица (ELISA тест)
|
|
WOAH^2) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса ИБР/ИПВ говеда (ELISA тест)
|
|
WOAH^2) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса плавог језика
|
|
WOAH^2) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против узрочника бруцелозе (cELISA тест)
|
|
WOAH^2) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против узрочника бруцелозе, брза серумска аглутинација |
|
WOAH^2) поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства специфичних антитела против вируса Ензоотске леукозе говеда |
|
WOAH^2) поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса IBR/IPV
|
|
WOAH^2) поглавље 3.4.11 (2017) тачка 1.3.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса бовине вирусне дијареје |
|
WOAH^2) поглавље 3.4.7 (2015) тачка 1.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса болести плавог језика |
|
WOAH^2) поглавље 3.1.3 (2021) тачка 1.3.1 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса Афричке куге свиња
|
|
WOAH^2) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 1.3.3. |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса Класичне куге свиња |
|
DМ 51 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса Morbus Aujeszky (Real Time PCR)
|
|
DM 83 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства антитела против вируса афричке куге свиња (индиректни ELISA тест) |
|
WOAH^2) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства антитела IgM класе против вируса болести Западног Нила код коња (индиректни ELISA тест) |
|
WOAH^2) поглавље 3.1.25 (2018) тачка 2.1.1
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса авијарне инфлуенце (Real Time –RT PCR) |
|
WOAH^2) поглавље 3.3.4 (2021) тачка 1.5.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома вируса болести Западног Нила (Real Time –RT PCR) |
|
WOAH^2) поглавље 3.1.25 (2018) тачка 1.2.2
|
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома Brucella spp. (Real Time –PCR) |
|
DM 87 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома патогених Leptospira врста (Real Time –PCR) |
|
DM 59 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома Coxiella burnetii (Real Time –PCR) |
|
DM 84 |
Л1 |
|
Утврђивање присуства генома Chlamydophila spp. (Real Time –PCR) |
|
WOAH^2) поглавље 3.8.5 (2018) тачка 1.5
|
Л1 |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање концентрације афлатоксина М1 |
(0,005-1,25) μg/kg |
DM 38 |
Л1 |
Храна -риба и конзервисана риба |
Одређивање концентрације хистамина (enzymatic test) |
(2-100) mg/kg |
DM 40 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање концентрације афлатоксина Б1у храни за животиње |
више од 0,0005 mg/kg |
DM 43 |
Л1 |
Храна за животиње хранива, предсмеше и смеше |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Храна за животиње |
Метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213-1:2023 |
Л1 |
Храна за животиње - Хранива, предсмеше и смеше |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - техника бројања колонија |
|
RPS EN ISO 7937:2010 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позизивних стафилокока Staphylococcus aureus и друге врсте - Део 1:Техника употребом агара по Berd Parkeru |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 0С |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/ A1:2022
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - бактеријске културе, органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Утврђивањe присуства гeнома Brucella spp. |
|
DM 74 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - лешеви пчела |
Одређивање присуства Varooa destructor (микроскопски)
|
|
WOAH^2) поглавље 3.2.7 (2021) тачка 1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Лешеви пчела |
Одређивање присуства Nosema apis (микроскопски)
|
|
WOAH^2) поглавље 3.2.4 (2013) тачка 1.1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња- фецес животиња, меконијум, фецес са назувака – брис фецеса, љуске јаја (примарна фаза производње), паперје (примарна фаза производње) и прашина (примарна фаза производње) |
Изолација и идентификација Salmonella врста
|
|
WOAH^2) поглавље 3.10.7 (2022) тачка 1.1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња- пчелиња легла |
Изолација и идентификација Paenibacillus larvae |
|
WOAH^2) поглавље 3.2.2 (2023) тачка 1.3
|
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Сирово млеко |
Изолација и идентификација Staphylococcus aureus |
|
DM 75
|
Л1 |
|
Изолација и идентификација Streptococcus agalactiae |
|
DM 76
|
Л1 |
Храна - месо и производи од меса; млеко и производи од млека; јаја и производи од јаја; рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, пужеви, жабе, корњаче и њихови производи; зачини, беланчевинасти производи и адитиви; сирила; полуготова јела; готова јела; концентрати за супе |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Храна - месо и производи од меса - млеко и производи од млека - јаја и производи од јаја - рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, пужеви, жабе, корњаче и њихови производи - зачини, беланчевинасти производи и адитиви - сирила - полуготова јела - готова јела - концентрати за супе |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса, трупови бројлера |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp.-Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp.-Део 1: Mетода откривања |
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, пужеви, жабе, корњаче и њихови производи; Зачини, беланчевинасти производи и адитиви; Сирила; Полуготова јела; Готова јела; Концентрати за супе |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позизивних стафилокока Staphylococcus aureus и друге врсте - Део 1:Техника употребом агара по Berd Parkeru |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја
|
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукорунидаза позитивних Escherichiae coli – Техника бројања колонија на 440C помоћу 5-bromo-4 - hloro-3 –idolil β- Dglukuronida |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Tехника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – техника бројања колонија на 30 0С |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/ A1:2022
|
Л1 |
Храна - месо и производи од меса - млеко и производи од млека - јаја и производи од јаја - рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, пужеви, жабе, корњаче и њихови производи - зачини, беланчевинасти производи и адитиви - сирила - полуготова јела - готова јела - концентрати за супе |
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS ISO 15213-1:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
Храна - Јаја и производи од јаја |
Одређивање присуства резидуа антибиотика и сулфонамида у јајима |
|
DM 63 |
Л1 |
Храна - месо и производи од меса |
Одређивање присуства резидуа антибиотика и сулфонамида у месу |
|
DM 10 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање присуства резидуа антибиотика и сулфонамида у млеку |
|
DM 9 |
Л1 |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа - Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp.-Део 1: Mетода откривања |
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2 -техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивања броја микроорганизама - Део 2: Бројање колонија на 30оС техником инокулације на површини |
|
SRPS EN ISO 4833-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Храна - Месо пореклом од домаћих и дивљих (силватичних) животињских врста и производи од меса |
Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије |
|
EN ISO 18743:2015 |
Л1 |
Храна - Месо домаћих свиња |
Утврђивање присуства Trichinella spiralis (метода компресије)
|
|
Правилник^1) Метода Прилог I, Глава III.
|
Л1 |
Храна-сирово млеко |
Одређивање броја соматских ћелија-Део 1-микроскопска метода |
|
SRPS EN ISO 13366-1:2010 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање сирове целулозе (метода са међуфилтрацијом) |
> 5 g/kg |
SRPS ЕN ISO 6865:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида растворљивих у води |
> 0,1% |
Правилник^5) метода 21
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти |
>5 g/kg |
SRPS ISO 6492:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина |
> 0,14%N > 0,87% протеина
|
SRPS ЕN ISO 5983-1:2010 SRPS ЕN ISO 5983-2:2010
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума-део 1 |
>1 g/kg |
SRPS ISO 6490 -1:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора |
≤ 50g/kg
|
SRPS ISO 6491:2002 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање сировог пепела |
> 0,2% |
SRPS ISO 5984:2023
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја влаге |
>0,2% |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
Вода - вода за пиће, воде из базена за купање и друге дезинфиковане и чисте воде |
Одређивање мутноће (турбидиметрија) |
0,08 - 1000 NTU |
Приручник^10) метода P-IV-4/B
|
Л1 |
|
Одређивање концентрације водоникових јона- рН вредности (потенциометрија) |
pH 0-14 |
Приручник^10) метода P-IV-6/А
|
Л1 |
|
Одређивање потрошње калијум-перманганата (волуметријa) |
> 0,35 mg/l |
Приручник^10) метода P-IV-9а
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометријa) |
(0,1-20) mg/l NO3- |
Приручник^10) метода P-V-31/А
|
Л1 |
|
Одређивање електропроводљивоси (кондуктометрија) |
1-12000 µS/cm |
Приручник^10) метода P-IV-11
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометрија) |
> 0,06 mgN/l |
Приручник^10) метода P-V-2/B
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија) |
≥ 5 mg/l |
Приручник^10) метода P-V-19/B
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија) |
> 0,005 mg/l |
Приручник^10) метода P-V-32/A
|
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивање нерастворљивих материја у води (гравиметрија) |
> 0,02% |
Правилник^2) метода 5
|
Л1 |
Храна (производи од воћа и поврћа) |
Одређивање растворљиве суве материје (рефрактометријa) |
0-95% |
ДМ 61 |
Л1 |
|
Одређивање хлорида у поврћу (волуметрија) |
> 0,1% |
Правилник^9) метода 10 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметријa) |
> 0,01% |
Правилник^9) метода 5 |
Л1 |
Храна (супе, чорбе, сосови и додаци јелима) |
Одређивање садржаја укупног азота (волуметрија) |
> 0,14% N |
SRPS E.Z8.016:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум- хлорида (волуметрија) |
> 0,1% |
SRPS E.Z8.012:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметријa) |
> 0,1% |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
Храна Мед |
Одређивање воде (рефрактометрија) |
12-27% |
DM 77 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина (UV/VIS спектрофотометрија) |
<0,5% мас.фр.хдр. (0,5-2,0)μg/ml |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометријa) |
(0,00-14,00) pH јединица
|
SRPS ISO 2917: 2004 |
Л1 |
Храна (производи од воћа и поврћа) |
Одређивање укупне суве материје (гравиметријa) |
> 0,1% |
Правилник^9) метода 2а |
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивања воде |
>0,1% |
Приручник 8) стр.13
|
Л1 |
|
Одређивање хидроксиметилфурфурола ХМФ |
> 1mg/kg |
Правилник^2) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе |
>1% |
Правилник^2) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање сахарозе |
>0% |
Правилник^2) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање редукујућих шећера |
>40% |
Правилник^2) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање киселости меда |
>1mmol/kg |
Правилник^2) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
> 0,02% |
Правилник^2) метода 6
|
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање запреминске масе млека |
1,015-1,040 |
Правилник^1) метода I/1
|
Л1 |
|
Одређивање pH -сир - јогурт, кисело млеко, павлака
|
(0 -14) pH јединица |
Приручник^7) страна 115, 139, 72
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје - млеко, јогурт, кисело млеко - сир, кајмак, маслац
|
> 0,1% |
Правилник 1) метода I/4, II/3, VI/1, VII/1, IV/1, III/1, VIII/1 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање киселости |
>0,2оSH |
Правилник^1) метода I/2, IV/3,VII/4 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти - млеко, јогурт, - кисело млеко, - павлака, сир, кајмак, маслац
|
(0,1-7)% (0,5-40)% (70-90)% |
Правилник 1) метода I/3, II/1, V/1, VI/2, VII/2, III/2, IV/2, VIII/2
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријa) |
> 0,1% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија) |
> 1mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметријa) |
>0,02% |
SRPS ISO 936:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометрија)
|
>0,1% |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја укупних протеина (волуметрија) |
>0,14%N |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивање електричне проводљивости |
0,1-3 mScm^-1 |
IHC метода 2^7) :2009 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја слободне масти |
0,1-50% |
SRPS ISO 1444:1998 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја азота |
> 0,14% N |
SRPS EN ISO 8968-1:2016 |
Л1 |
|
Вода -вода за пиће, воде из базена за купање и друге дезинфиковане и чисте воде |
Квалитет воде-Узимање узорака за микробиолошку анализу |
SRPS EN ISO 19458:2009 изузев тачки 4.4.5 и 4.4.6 |
Л1 |
|
Узорци са површина које долазе у контакт са храном |
Микробиологија ланца хране Хоризонталне методе за узимање узорака са површина |
SRPS ISO 18593:2018 |
Л1 |
|
Узорци са трупова закланих животиња |
Микробиологија ланца хране - Узорковање са трупа за микробиолошку анализу |
SRPS ISO 17604:2016 тачка 8.3 |
Л1 |
Храна - млеко и производи од млека; месо и производи од меса; масти животињског порекла; рибе, ракови, шкољкаши и производи; јаја и производи од јаја; мед и производи од меда; пекарски производи; кондиторски производи, какао крем производи, чоколада |
Једноставна дескриптивна метода (Сензорска испитивања хране) |
|
DM 72 |
Л1 |