Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација Proteus врста
|
/
|
Правилник9) (G II 5.) |
Л |
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli
|
/
|
Правилник9) (G II 4.) |
Л |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa
|
/
|
Правилник9) (G II 3.) |
Л |
|
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока
|
/
|
Правилник9) (G II 2.) |
Л |
|
Одређивање укупног броја мезофилних аеробних бактерија и укупног броја квасаца и спора плесни
|
|
Правилник9) (G II 1.) |
Л |
Предмети опште употребе Козметички производи |
Козметика-Микробиологија-Откривање Candida albicans
|
|
SRPS EN ISO 18416:2016 SRPS EN ISO 18416:2016/A1:2022
|
Л |
|
Козметика-Микробиологија-Откривање Escherichia coli
|
|
SRPS EN ISO 21150:2016 SRPS EN ISO 21150:2016/A1:2022
|
Л |
|
Козметика-Микробиологија-Откривање Staphylococcus aureus
|
|
SRPS EN ISO 22718:2016 SRPS EN ISO 22718:2016/A1:2022
|
Л |
|
Козметика-Микробиологија-Откривање Pseudomonas aeruginosa
|
|
SRPS EN ISO 22717:2016 SRPS EN ISO 22717:2016/A1:2022
|
Л |
|
Козметика-Микробиологија-Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 SRPS EN ISO 21149:2017/A1:2022
|
Л |
|
Козметика-Микробиологија-Одређивање броја квасaца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 SRPS EN ISO 16212:2017/A1:2022
|
Л |
Вода - Природна, минерална и изворска вода, стона вода, површинске |
Доказивање присуства и одређивање броја сулфиторедукујућих клостридија |
|
Приручник Део 2 метода 5.1.1 |
Л |
|
Квалитет воде — Откривање и одређивање броја цревних enterokoka — Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899- 2:2010 |
Л |
|
Квалитет воде — Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л |
|
Квалитет воде — Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија — Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом — Измена 1 |
/ |
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017 |
Л |
|
Квалитет воде - Одређивање броја културабилних микроорганизамa |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни -Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95
|
|
SRPS ISO 21527- 2:2011 |
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C |
|
SRPS EN ISO 7932:2009
|
Л |
Храна |
Микробиологија хранеХоризонтална метода за откривање Cronobacter spp |
|
SRPS EN ISO 22964:2017 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens — Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-2:2023 |
Л |
Кртоле и биљке кромпира |
Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (молекуларна идентификација Real time PCR техником)
|
|
ДМ 20 |
Л |
|
Детекција и идентификација селективном изолацијом Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus |
|
Правилник7) поглавља 2-11
|
Л |
|
Детекција и идентификација Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus биолошким тестом |
|
Правилник7) поглавља 2-11
|
Л |
Плодови коштичавог воћа |
Детекција и идентификација Monilinia fructicola (молекуларна идентификација Real time PCR техником)
|
|
ДМ 21 |
Л |
Храна |
Детекција Salmonella spp. (молекуларна идентификација Real time PCR техником) |
|
AOAC 070401 |
Л |
|
Детекција Listeria monocytogenes у храни (молекуларна идентификација Real time PCR техником)
|
|
AOAC 120301 |
Л |
Храна и храна за животиње биљног порекла |
Детекција присуства CaMV 35S, FMV промотора, NОS терминатора (Real time PCR техником)
|
|
ДМ 22 |
Л |
Јагодичасто воћe и лиснато поврће |
Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за одређивање вируса хепатитиса А и норовируса у храни коришћењем ланчане реакције полимеразе у реалном времену (RT-PCR) – Део 2: Метода откривања |
|
ДМ 23 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Микробиологија ланца хране — Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама — Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022 |
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње — Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) — Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру — Измена 2: Укључивање алтернативног теста за потврђивање употребом RPFA методе убодом |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/А1:2023
|
Л |
|
Микробиологија ланца хране — Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. — Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње — Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа — Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње — Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023 |
Л |
|
Микробиологија хране и хране за ûивотиње ó Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli ó Део 2: Техника бројања колонија на 44 °C помоћу 5-bromo-4-hloro-3-indolil β-D-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње — Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни — Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л |
Биљни материјал, кртоле и биљке кромпира |
Детекција фитопатогених бактерија техником имунофлуоресценције |
|
ДМ-31 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање, одређивање Salmonella spp.- Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 (изузев Анекса Д) SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни -Део 2:Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л |
|
Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л |
Кртоле и биљке кромпира |
Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum (молекуларна идентификација Real time PCR техником) |
|
ДМ 19 |
Л |
|
Детекција и идентификација селективном изолацијом Ralstonia solanacearum |
|
Правилник6) поглавља 1-16
|
Л |
|
Детекција и идентификација Ralstonia solanacearum биолошким тестом |
|
Правилник6) поглавља 1-16
|
Л |
Дуван и дувански производи |
Детекција присуства плесни у дуванским производима |
/ |
ДМ-71 |
Л |
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном |
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae –Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама — Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л |
|
Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање, одређивање Salmonella spp.- Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л |
|
Микробиологија ланца хране- Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Одређивање садржаја глутена у прехрамбеним производима (ELISA) |
мин. 5 mg/kg |
ДМ-92 |
Л |
Храна и храна за животиње - Риба, конзервирана роба, производи рибарства |
Одређивање садржаја хистамина у риби и конзервираној риби (ELISA)
|
мин. 2,5mg/kg |
ДМ-93 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Одређивање укупних афлатоксина (ELISA) |
мин. 1,7 μg/kg |
ДМ-56 |
Л |
|
Одређивање афлатоксина M1 (ELISA) |
мин. 0,005 μg/kg |
ДМ-57 |
Л |
|
Одређивање охратоксина A (ELISA) |
мин. 1 μg/kg |
ДМ-58 |
Л |
|
Одређивање зеараленона (ELISA) |
мин. 50 μg/kg |
ДМ-59 |
Л |
|
Одређивање деоксиниваленола (ELISA) |
мин. 0,2 mg/kg |
ДМ-60 |
Л |
|
Одређивање фумонизина FB1 и FB2 (ELISA) |
мин. 0,222 mg/kg |
ДМ-61 |
Л |
земљиште |
Одређивање растворених анјона течном хроматографијом – Део 1: Одређивање флуорида, (техника јонске хроматографије) Припрема земљишног екстракта: SRPS EN ISO 21268-2:2020
|
˃ 5 mg/l |
SRPS EN ISO 10304-1:2009 |
Л |
Земљиште |
Одређивање садржаја метала и металоида (ICP-OES) |
As мин.1,50 mg/kg Cd мин.0,10 mg/kg Cr мин.1,5 mg/kg Ni мин.1,25 mg/kg Pb мин.2,5 mg/kg Co мин.0,70 mg/kg Cu мин.5,0 mg/kg Zn мин.2,50 mg/kg Fe мин.5,0 mg/kg Mn мин.2,50 mg/kg Mo мин.0,61 mg/kg B мин.12,5 mg/kg P мин.15,0 mg/kg K мин.10,0 mg/kg Na мин. 5,0 mg/kg Ca мин.12,5 mg/kg Mg мин.5,0 mg/kg Hg: мин. 0,5 mg/kg |
ДМ-74 |
Л |
|
Одређивање остатака пестицида (GC-MS/MS и LC-MS/MS) Напомена4 |
мин. 0,01 mg/kg |
ДМ-64 |
Л |
земљиште |
Квалитет земљишта -Одређивање садржаја карбоната
|
0,1 % до 44 % |
SRPS ISO 10693:2005 |
Л |
|
Земљиште, третирани биоотпад и муљ - Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
4- 10 |
SRPS EN ISO 10390:2022 |
Л |
|
Квалитет земљишта -Одређивање садржаја суве материје и воде у облику масене фракције
|
0.1 % до 50 % |
SRPS ISO 11465:2002 |
Л |
|
Одређивање хумуса по Tjurin-u |
0,1 % до 15 % |
ДМ-230 |
Л |
|
Одређивање лако приступачног фосфора (P2О5) AL методом по Egner- Riehm-у |
2 mg/100g до 40 mg/100g
|
ДМ-231 |
Л |
|
Одређивање лако приступачног калијума (К2О) AL методом по Egner-Riehm-у
|
3 mg/100g до 40 mg/100g |
ДМ-232 |
Л |
|
Квалитет земљишта – Екстракција елемената у траговима пуферским раствором DTPA и Одређивање трагова елемената у екстракту земљишта помоћу индуковане купловане плазме - атомска емисиона спектрометрија (ICP-OES) |
Cu мин. 0,2 mg/kg Fe мин. 0,2 mg/kg Mn мин. 0,1mg/kg Zn мин. 0,1 mg/kg |
SRPS ISO 14870:2005 ISO 22036: 2008 |
Л |
ђубрива |
Одређивање садржаја водорастворљивог фосфора (спектрофотометрија UV/VIS)
|
DM-256 |
Правилник4) метод 3.3
|
Л |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Одређивање садржаја канабиноида у козметичким производима (LC-MS/MS) |
THC мин. 0,05 mg/kg CBN мин. 0,05 mg/kg CBD мин. 0,05 mg/kg |
ДM-162 |
Л |
|
Одређивање садржаја антиоксиданаса (HPLC-PDA) |
Пропилгалат мин. 0,01 % Октилгалат мин. 0,01 % Додецилгалат мин. 0,01 % Бутилхидрокси толуен мин. 0,01 % Бутилхидрокси анизол мин. 0,01 % |
ДМ-164 |
Л |
Предмети опште употребе Козметички производи Сировине за козметичке производе |
Одређивање трагова метала у козметичким производима и сировинама за козметичке производе (ICP-OES)
|
Козметички производи који долазе у контакт са кожом и слузокожом; Сировине за козметичке препарате Aрсен мин.1 mg/kg Кадмијум мин.1 mg/kg Никл мин.1 mg/kg Олово мин.1 mg/kg Жива мин. 0,5 mg/kg |
ДМ-18 |
Л |
Предмети опште употребе Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја активног кисеоника (волуметријa)
|
мин. 0,1% |
SRPS ISO 4321:1992 |
Л |
Предмети опште употребе Сапуни |
Одређивање садржаја укупних слободних алкалија (волуметрија) |
мин 0,1% |
SRPS ISO 684:1992 |
Л |
Предмети опште употребе Сировине за козметичке производe Сировине за средства за одржавање чистоће у домаћинству Сировине за детерџенте |
Одређивање густине (гравиметрија) |
(0,600-2,000) g/cm3 |
ДМ-10 |
Л |
|
Одређивање остатка након жарења – пепела (гравиметрија)
|
мин. 0,1% |
ДМ-09 |
Л |
|
Одређивање садржаја влаге и остатка након сушења (гравиметрија) |
мин. 0,1% |
ДМ-08 |
Л |
Предмети опште употребе Козметички производи -шампони -течни сапуни |
Одређивање садржаја анјонских сурфактаната (волуметрија)
|
мин. 0,1% |
CTFA5) Method D 8-1 |
Л |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида у козметичким производима (волуметријa)
|
мин. 0,1% |
ДМ-07 |
Л |
Предмети опште употребе Козметички производи |
Одређивање садржаја укупних оксидујућих супстанци изражених као водоник пероксид (волуметријa)
|
мин. 0,1% |
ДМ-05 |
Л |
|
Одређивање формалдехида у козметичким производима (НPLC /PDA)
|
мин. 0,01% |
ДМ-14 |
Л |
|
Одређивање конзерванаса и активних супстанци у козметичким производима (НPLC -PDA) |
метил-парабен мин. 0,01% етил-парабен мин. 0,01% пропил-парабен мин. 0,01% бутил-парабен мин. 0,01% парабени укупни (рачунски) мин. 0,01% бензоева киселина мин. 0,02% сорбинска киселина мин. 0,01% 2-феноксиетанол мин. 0,1% салицилна киселина мин. 0,05%
|
ДМ-04 |
Л |
Предмети опште употребе Козметички производи Средства за бојење и улепшавање косе |
Одређивање резорцинола у фарбама за косу (НPLC-PDA)
|
мин 0,1% |
ДМ-03 |
Л |
|
Одређивање амонијака у фарбама за косу (волуметрија)
|
мин 0,1% |
ДМ-02 |
Л |
Предмети опште употребе Козметички производи Средства за одржавање чистоће у домаћинству, Сировине за козметичке производе и средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
1-14 |
ДМ-01 |
Л |
ђубрива |
Одређивање садржаја нитратног азота (волуметрија)
|
|
SRPS H.B8.286:1983 „повучен“
|
Л |
|
Одређивање садржаја укупног азота (волуметрија)
|
|
SRPS H.B8.288:1983 „повучен“ |
Л |
Пестициди - Технички производи, предконцентрати, препарати |
Одређивање суспензибилности (WG) |
|
CIPAC1) F MT 168
|
Л |
ђубрива |
Одређивање садржаја амонијачног азота (волуметрија)
|
|
DM-255
|
Л |
Пестициди - Технички производи, предконцентрати, препарати |
Одређивање суспензибилности (SC) |
|
CIPAC1) F MT 161
|
Л |
|
Oдређивање запреминске масе (DP/DS, WP, SP)
|
|
CIPAC1) F MT 33
|
Л |
|
Одређивање запреминске масе (WG, SG)
|
|
CIPAC1) F MT 169
|
Л |
|
Одређивање запреминске масе (GR, MG)
|
|
CIPAC1) F MT 159
|
Л |
|
Одређивање запреминске масе (SC, SL, SE, EC)
|
|
CIPAC1) F МТ 3.2
|
Л |
|
Одређивање квашљивости без мешања |
|
CIPAC1) F MT 53.3.1
|
Л |
|
Одређивање постојаности пене |
|
CIPAC1) О MT 47.3
|
Л |
|
Одређивање рН вредности |
|
CIPAC1) Ј MT 75.3
|
Л |
|
Одређивање садржаја крезоксим метила (GLC-FID)
|
|
BASF3) (*4) |
Л |
|
Одређивање садржаја имазамокса (HPLC-UV/VIS)
|
|
BASF 2) (*3) |
Л |
|
Одређивање садржаја никосулфурона (HPLC-UV/VIS)
|
|
CIPAC1) M 709
|
Л |
|
Одређивање садржаја азоксистробина (GLC- FID)
|
|
CIPAC1) M 571
|
Л |
Предмети опште употребе Козметички производи |
Одређивање садржаја конзерванаса метил- изотиазолинона и хлорметил- изотиазолинона (HPLC-PDA) |
метилизотиазолинон мин 0,0001% хлорметилизотиазолинон мин 0,0003% |
ДМ-36 |
Л |
Предмети опште употребе метал / легуре / предмети и материјали за контакт са кожом и слузокожом |
Миграција никла из предмета и материјала за контакт са кожом и слузокожом, од метала/легура (ICP-OES)
|
Ni: мин. 0,02 µg/cm2/7 дана |
SRPS EN-1811:2023 |
Л |
Предмети опште употребе Метално посуђе и прибор Емајлирано посуђе и прибор Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала Стаклено посуђе и амбалажа Керамичко и порцеланско посуђе |
Одређивање трагова метала у предметима опште употребе после миграције техником индуковано купловане плазме са оптичким емисионим спектрометром (ICP-OES)
|
1. Метално посуђе и прибор Cr: мин. 0,01 mg/kg Мn: мин. 0,01 mg/kg Ni: мин. 0,01 mg/kg 2. Емајлирано посуђе и прибор Pb: мин. 0,02 mg/kg Cd: мин.0,01 mg/kg Ba: мин.0,05 mg/kg Cr: мин.0,01 mg/kg Se: мин.0,01 mg/kg Sb: мин.0,3 mg/kg 3. Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала Pb: мин. 0,01 mg/kg Cd: мин. 0,002 mg/kg Cr: мин. 0,01 mg/kg Мo: мин. 0,02 mg/kg Аs: мин. 0,01 mg/kg Hg: мин. 0,01 mg/kg Se: мин. 0,02 mg/kg Ba: мин. 0,01 mg/kg Zn: мин. 0,02 mg/kg Sn: мин. 0,02 mg/kg Co: мин. 0,01 mg/kg Cu : мин.0,1 mg/kg Cu : мин.0,1 mg/kg Аl: мин. 0,1 mg/kg Sb: мин. 0,01 mg/kg Fe: мин. 0,1mg/kg Li: мин. 0,01mg/kg Mn: мин. 0,01mg/kg Ni: мин. 0,01mg/kg 4. Стаклено посуђе и амбалажа Pb: мин. 0,02 mg/kg Cd: мин. 0,01 mg/kg 5. Керамичко и порцеланско посуђе Pb: мин. 0,02 mg/kg Cd: мин. 0,01 mg/kg Ba: мин. 0,05 mg/kg Sb: мин. 0,3 mg/kg Cr: мин. 0,01 mg/kg Se: мин. 0,1 mg/kg
|
ДМ-16 |
Л |
Предмети опште употребе Амбалажа од хартије |
Одређивање миграције натријум бензоата из хартије (НPLC-PDA)
|
мин. 0,1 g/m2 |
ДМ-12 |
Л |
Предмети опште употребе Папир, картон и целулоза |
Одређивање садржаја метала у посуђу, амбалажи, и другим производима од папира или картона и папирној галантерији (ICP-OES) |
Посуђе, амбалажа, и други производи од папира или картона As мин.1,0 mg/kg Pb мин. 1,0 mg/kg Папирна галантерија As мин.1,0 mg/kg Pb мин.1,0 mg/kg Ni мин.1,0 mg/kg Hg мин.0,5 mg/kg Cd мин. 0,1 mg/kg |
ДМ-48 |
Л |
|
Одређивање садржаја екстрахованог формалдехида (UV-VIS) |
мин. 0,01 mg/dm2 или мин. 1,0 mg/kg |
ДМ-35 |
Л |
|
Одређивање pH-вредности воденог екстракта — Део 2: Топла екстракција (потенциометрија) |
1-14 |
SRPS ISO 6588-2:2021 |
Л |
Предмети опште употребе Емајлирано посуђе и прибор материјали и предмети за контакт са храном |
Одређивање миграције емајла из емајлираног посуђа и прибора у модел раствору 3% сирћетне киселине (гравиметрија )
|
мин. 5 mg/dm2 |
ДМ-11 |
Л |
|
Одређивање миграције јона метала (Al, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Li, Mn, Mo, Ni, Pb, Sb и Zn) (ICP-OES ) |
Al: мин. 0,1 mg/kg Ba: мин. 0,02 mg/kg Cd: мин. 0,002mg/kg Co: мин. 0,01 mg/kg Cr: мин. 0,1 mg/kg Cu: мин. 0,2 mg/kg Li: мин. 0,01 mg/kg Mn: мин.0,05 mg/kg Mo: мин. 0,02 mg/kg Ni: мин. 0,01 mg/kg Pb: мин. 0,01 mg/kg Sb: мин. 0,01 mg/kg Zn: мин.0,02mg/kg |
ДМ-223 |
Л |
Предмети опште употребе Посуђе, прибор и амбалажа од полимерних материјала од гуме, силикона, папира и картона/ материјали и предмети за контакт са храном |
Одређивање укупне миграције нискомолекуларних органских и неорганских супстанци (гравиметријски) |
мин. 2 mg/dm2 |
ДМ-13 |
Л |
|
Одређивање миграције меламина у модел растворима на воденој основи (LC-MS/MS)
|
мин. 0,01 mg/kg |
ДМ-135 |
Л |
|
Одређивање миграције формалдехида у модел растворима на воденој основи (спектрофотометријски)
|
мин. 1 mg/kg |
SRPS EN 13130-23:2008 |
Л |
Предмети опште употребе материјали и предмети за контакт са храном од полимерних материјала, гуме, силикона, папира/картона |
Одређивање укупне миграције у испарљивим модел растворима (гравиметрија)
|
мин. 5 mg/kg/ или мин.1 mg/dm2 |
SRPS EN 1186-3:2022 методе 1, 3, 4 и 5 |
Л |
|
Одређивање миграције примарних ароматичних амина (напомена 10) у модел растворима на воденој основи (LC-MS/MS) |
напомена10 |
EUR 24815 EN 2011 |
Л |
Предмети опште употребе Емајлирано посуђе и прибор материјали и предмети за контакт са храном |
Одређивање миграције јона As и Ag (ICP-MS ) As: мин. 0,0005 mg/L
|
Ag: мин. 0,01 mg/L |
ДМ-241 |
Л |
Предмети опште употребе Папир, картон и целулоза материјали и предмети за контакт са храном |
Одређивање Pb, Cd и Cr у воденом екстракту папира и картона предвиђених да буду у контакту са храном (ICP-OES техником)
|
Pb: мин. 0,6 mg/kg Cd: мин. 0,01 mg/kg Cr: мин. 0,25 mg/kg |
SRPS EN 12498:2018 |
Л |
|
Одређивање примарних ароматичних амина у воденом екстракту (LC-MS/MS)
|
напомена10 |
SRPS EN 17163:2019 |
Л |
Предмети опште употребе материјали и предмети за контакт са храном Керамичко посуђе и прибор |
Одређивање миграције олова и кадмијума (ICP-OES)
|
Pb: мин. 0,2 mg/l Cd: мин. 0,02 mg/l |
SRPS EN 1388-1:2009 |
Л |
Предмети опште употребе материјали и предмети за контакт са храном / са силикатним површинама |
Одређивање миграције олова и кадмијума (ICP-OES)
|
Pb: мин. 0,2 mg/l Cd: мин.0,02 mg/l |
SRPS EN 1388-2:2009 |
Л |
Предмети опште употребе метал/ легуре/ материјали и предмети за контакт са храном |
Одређивање миграције елемената у водене у водене модел растворе (Al, Sb, Cr, Co, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, Ag, Sn, Zn, As, Ba, Cd, Pb, Li, Hg) (ICP-OES) |
Al: мин. 0,5 mg/kg Sb: мин. 0,01 mg/kg Cr: мин. 0,1 mg/kg Co: мин. 0,01 mg/kg Cu: мин. 0,5 mg/kg Fe: мин. 1 mg/kg Mn: мин. 0,05 mg/kg Mo: мин. 0,02 mg/kg Ni: мин. 0,02 mg/kg Ag: мин. 0,01 mg/kg Sn: мин. 1 mg/kg Zn: мин. 0,1 mg/kg As: мин. 0,001 mg/kg Ba: мин. 0,2 mg/kg Cd: мин. 0,002 mg/kg Pb: мин. 0,005 mg/kg Li: мин. 0,01 mg/kg Hg: мин. 0,001 mg/kg |
ДМ-224
|
Л |
Дечје играчке (играчке намењене деци испод 36 месеци старости или друге играчке које се по својој намени стављају у уста) |
Одређивање миграције Бисфенола А |
мин. 0,01 mg/l |
ДМ-216 |
Л |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја масти по Soxhlet-у
|
мин. 0,1 %
|
ДМ-43 |
Л |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 у смешама хране за животиње - Метода течне хроматографије високе перформансе (HPLC/FLD)
|
афлатоксин Б1<1µg/kg, |
SRPS ISO 14718:2005
|
Л |
|
Одређивање охратоксина А у храни за животиње пречишћавањем на имуноафинитетној колони и течкој хроматографији високе перформансе са флуоресцентном детекцијом (HPLC/FLD)
|
охратоксина А
|
SRPS EN 16007:2011 |
Л |
Храна - Млеко и млеко у праху |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 – Пречишћавање имуноафинитетном хроматографијом и одређивање течном хроматографијом високе перформансе (HPLC/FLD) |
афлатоксин М1 <0,010 µg/kg,
|
SRPS EN ISO 14501:2021 |
Л |
Храна - Адитиви Ароме Уља и масти биљног и животињског порекла, екстрахована уља и масти Кондиторски производи Сировине |
Одређивање густине (пикнометријa) |
|
ДМ-10 |
Л |
Храна -Вино |
Одређивање садржаја екстракта (дензитометрија) |
мин 15 g/L |
OIV MA-AS2- 03B:2012 |
Л |
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина у вину (волуметрија)
|
мин 0.1 g/L |
OIV MA-AS313- 02:2015 |
Л |
Храна - Уља и масти |
Одређивање пероксидног броја (волуметријa) |
мин. 0,1 meO2/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Л |
Храна Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина |
Одређивање садржаја испарљивог уља (мерење након дестилације) |
мин. 0,1 ml/100g |
SRPS EN ISO 6571:2016 |
Л |
Храна - Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина |
Одређивање садржаја пепела нерастворног у киселини (гравиметријски) |
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 930:2001 |
Л |
Храна - Зачини, екстракти зачина, мешавине зачина |
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 928:2001 |
Л |
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа и печурака |
Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (гравиметријски)
|
мин. 0,01 %
|
SRPS ISO 763:2007 |
Л |
Сокови од воћа и поврћа и сродни производи |
Oдређивање садржаја D/L млечне киселине (ензимско-спектрофотометријски)
|
мин. 4 mg/L
|
SRPS ЕN 12631:2005 |
Л |
|
Одређивање садржаја L-јабучне киселине (ензимско-спектрофотометријски)
|
мин. 5 mg/L
|
SRPS EN 1138:2005 |
Л |
Храна Махуњаче |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)
|
мин. 0,01 %
|
SRPS ISO 24557:2013 |
Л |
Храна Кукуруз |
Одређивање садржаја влаге (у млевеним и целим зрнима) (гравиметријски) |
мин. 0,01 % |
SRPS EN ISO 6540:2021 |
Л |
Храна Жита, млински производи |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
мин. 0,01 % |
SRPS EN ISO 712:2012 |
Л |
Храна, Прехрамбени производи |
Одређивање охратоксина А у храни за животиње пречишћавањем на имуноафинитетној колони и течкој хроматографији високе перформансе са флуоресцентном детекцијом (HPLC/FLD)
|
mин. 1 µg/kg |
SRPS EN 16007:2011 |
Л |
|
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 и укупних афлатоксина Б1, Б2, Г1 и Г2 – Пречишћавање имуноафинитетном хроматографијом и одређивање течном хроматографијом високе перформансе (HPLC/FLD)
|
Афлатоксин Б1 – мин. 0,4 µg/kg Афлатоксин Б2 – мин. 0,4 µg/kg Афлатоксин Г1 – мин. 0,4 µg/kg Афлатоксин Г2 – мин. 0,4 µg/kg |
ДМ-130 |
Л |
|
Одређивање зеараленона у храни за бебе на бази кукуруза, у јечменом брашну, кукурузном брашну, паленти, пшеничном брашну и у храни на бази жита за одојчад и малу децу — HPLC метода са пречишћавањем на имуноафинитетној колони и флуоресцентном детекцијом (HPLC/FLD) |
мин. 25 µg/kg
|
SRPS EN 15850:2012 |
Л |
|
Одређивање охратоксина А – Течна хроматографија високе перформансе пречишћавање на имуноафинитетној колони са флуоресцентном детекцијом (HPLC/FLD)
|
мин 1 µg/kg |
ISO 15141:2018 |
Л |
Храна, Храна за животиње |
Одређивање метала и металоида (ICP-OES, ICP-MS)
|
|
ДМ-37 ДМ-38 ДМ-91
|
Л |
|
Одређивање резидуа пестицида и полихлорованих бифенила (PCB) (гасна и течна хроматографија са масеном детекцијом) (GC-MS/MS, GC/MSD, GC/ECD i LC-MS/MS)
|
|
SRPS EN 15662 EURL-SRM01 EURL-SRM02 EURL-SRM05 EURL-SRM08 EURL-SRM09 EURL-SRM13 EURL-SRM14 EURL-SRM17 EURL-QuPPe-PO ДМ-27 ДМ-72 ДМ-73 SRPS EN 1528-1 SRPS EN 1528-2 SRPS EN 1528-3 SRPS EN 1528-4
|
Л |
Храна - Млеко и производи од млека |
Крем сладолед и млечни сладолед – Одређивање садржаја укупне суве материје (референтна метода) (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
SRPS ISO 3728:2008 |
Л |
|
Сир и топлјени сир – Одређивање садржаја укупне суве материје (референтна метода) (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
SRPS EN ISO 5534:2007 |
Л |
|
Млеко, павлака и кондензовано млеко – Одређивање укупне суве материје (референтна метода) (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
SRPS ISO 6731:2013 |
Л |
|
Одређивање масти у маслацу (Ацидобутирометрија)
|
70-90%
|
Правилник8) метода VIII.2 |
Л |
|
Одређивање масти у киселом млеку, јогурту и кефиру (Ацидобутирометрија)
|
0-6%
|
Правилник8) метода II.1 |
Л |
|
Сир – Одређивање садржаја масти – (Метода по Ван Гулику)
|
0-40%
|
SRPS ISO 3433:2013 |
Л |
|
Павлака – Одређивање садржаја масти – (Ацидобутирометријска метода)
|
0-50%
|
SRPS ISO 19660:2020 |
Л |
|
Млеко – Одређивање садржаја масти – Ацидобутирометријска метода (Метода по Герберу)
|
0-6%
|
SRPS ISO 19662:2020 |
Л |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријски)
|
мин. 1 mg/kg
|
SRPS ISO 2918:1999 |
Л |
Храна - Уљане сачме и погаче |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски)
|
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 771:2022 |
Л |
Храна - Месо и производи од меса |
Мерење pH - Референтна метода (потенциометрија) |
1-14
|
SRPS ISO 2917:2004 |
Л |
Храна -Уља, дијететски суплементи |
Одређивање садржаја THC, CBN и CBD (LC-MS/MS)
|
Уља THC мин. 0,01 % CBN мин.0,01 % CBD мин.0,01 % Дијететски суплементи THC. мин.0,01 mg/kg CBN. мин.0,01 mg/kg CBD. мин.0,01 mg/kg |
ДМ-137 |
Л |
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи |
Одређивање формолног броја (волуметрија)
|
мин. 0,5 ml 0,1M NaOH/100ml
|
SRPS EN 1133:2005 |
Л |
Храна - Жита, млински производи |
Одређивање количине скроба по Ewersu (полариметрија) |
мин. 0,5 %
|
Правилник1 група I метода 28 |
Л |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја таурина (HPLC-PDA)
|
мин. 250 mg/L
|
ДМ-163 |
Л |
храна - Језгра кајсије |
Одређивањe цијановодоничне киселине укључујући цијановодоничну киселину везану у цијаногене гликозиде (LC- MS/MS) |
мин. 20 μg/kg
|
ДМ-136 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Одређивање меламина (LC- MS/MS)
|
мин. 0,1 mg/kg
|
SRPS EN 16858:2017 |
Л |
Храна |
Одређивање акриламида (LC-MS/MS)
|
мин. 50 μg/kg
|
ДМ-134 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Одређивање полицикличних ароматичних угљоводоника (PAHs) (GC-MS) |
Бензо(а)пирен мин. 1 μg/kg Бензо(а)антрацен мин. 1 μg/kg Бензо(б)флуорантен мин. 1 μg/kg Кризен мин. 1 μg/kg
|
ДМ-133 |
Л |
Храна - Биљни чајеви (течни) |
Одређивање атропина и скополамина (LC- MS/MS) |
Атропин мин. 0,2 μg/kg Скополамин мин. 0,2 μg/kg |
ДМ-33 |
Л |
Храна - Биљни чајеви (осушени производ) |
Одређивање атропина и скополамина (LC-MS/MS) |
Атропин мин. 10 μg/kg Скополамин мин. 10 μg/kg |
ДМ-33 |
Л |
Храна |
Одређивање садржаја слободног 3-монохлорпропандиола, 3-монохлорпропандиол естара масних киселина и глицидил естара масних киселина (GC- MS)
|
3-монохлорпропандиол (3-MCPD) мин. 10 µg/kg 3-монохлорпропандиол естри масних киселина изражени као 3-MCPD мин. 100 µg/kg глицидил естри масних киселина изражени као глицидол мин. 100 µg/kg
|
ДМ -132 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Одређивање алтернариа микотоксина (LC- MS/MS) |
Цереалије: alternariol (AOH) мин. 10 µg/kg tentoxin (TEN) мин. 10 µg/kg alternariol monomethyl ether (AME) мин. 10 µg/kg tenuazonic acid мин. 10 µg/kg Поврће: alternariol (AOH) мин. 4 µg/kg tentoxin (TEN) мин. 4 µg/kg alternariol monomethyl ether (AME) мин. 4 µg/kg tenuazonic acid мин. 4 µg/kg Дечија храна: alternariol (AOH) мин. 2 µg/kg tentoxin (TEN) мин. 2 µg/kg alternariol monomethyl ether (AME) мин. 2 µg/kg tenuazonic acid мин. 10 µg/kg
|
ДМ -131 |
Л |
Храна - Цереалије, Дијететски производи |
Одређивање цитринина (LC- MS/MS) |
мин. 50 μg/kg
|
EURL-MP-Method_008 |
Л |
Храна - Житарице и производи од житарица |
Одређивање ергот алкалоида (LC- MS/MS)
|
Напомена 9
|
EURL-MP-Method_003 |
Л |
Храна -Чајеви и ароматично биље |
Одређивање пиролизидинских алкалоида (LC- MS/MS)
|
Напомена 8
|
EURL-MP-Method_002 |
Л |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање укупног пепела (гравиметријски) |
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 936:1999 |
Л |
|
Одређивање садржаја укупног сумпор диоксида (волуметрија) |
мин. 10 mg/kg |
ДМ-82 |
Л |
|
Одређивање садржаја хидроксипролина (спектрофотометрија) |
мин. 0,03 % |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (потенциометријски) |
мин. 0,05 % |
ДМ-44 |
Л |
Храна - Термички обрађена храна у херметички затвореним посудама |
Одређивање pH (потенциометријски) |
1-14 |
SRPS ISO 11289:1998 |
Л |
Храна - Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи |
Одређивање садржаја млечне масти у млечним чоколадама (волуметрија) |
мин. 0,3 % |
Правилник2 метода 10 |
Л |
|
Садржај садражаја лактозе (спектрофотометрија)
|
мин.1% |
ДМ-80 |
Л |
|
Одређивање суве материје какао делова и сувих и безмасних какао делова (рачунски) |
|
ДМ-94 |
Л |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, производи од воћа и поврћа |
Одређивање хидроксиметил фурфуралa (HMF) (HPLC-PDA) |
мин. 1 mg/L |
ДМ-83 |
Л |
Храна и храна за животиње |
Одређивање коксидиостатика (LC-MS/MS)
|
Decoquinate мин. 0,5 µg/kg Diclazuril мин. 0,5 µg/kg Maduramicin мин. 0,5 µg/kg Monesin мин. 0,5 µg/kg Nicarbazin мин. 0,5 µg/kg Robenidine мин. 0,5 µg/kg Salinomycine мин. 0,5 µg/kg |
ДМ-90 |
Л |
|
Одређивање β-лактама и тетрациклина (LC-MS/MS) |
Amoxicillin мин. 0,3 µg/kg Ampicillin мин. 0,3 µg/kg Doxycyline мин. 0,3 µg/kg Penicillin G мин. 0,3 µg/kg Tetracycline мин. 0,3 µg/kg Oxytetracycline мин. 0,3µg/kg |
ДМ-89 |
Л |
|
Одређивање кортикостероида (LC-MS/MS) |
Dexamethazone мин. 0,5 µg/kg Betamethazone мин. 0,5 µg/kg Prednisolone мин. 2,5 µg/kg Prednisone мин. 2,5 µg/kg |
ДМ-88 |
Л |
|
Одређивање хлорамфеникола (LC-MS/MS) |
мин. 0,3 µg/kg |
ДМ-87 |
Л |
|
Одређивање остатака ветеринарских лекова у млеку (LC-MS/MS) |
мин. 10 µg/kg Напомена7 |
ДМ-86 |
Л |
|
Одређивање остатака ветеринарских лекова у храни и храни за животиње (LC-MS/MS) |
мин. 10 µg/kg Напомена7 |
ДМ-85 |
Л |
Житарице и производи од житарица Језграсто воће Сушено воће Зачини Дијететске намирнице Дечија храна, храна за одојчад и малу децу |
Одређивање микотоксина (LC- MS/MS) |
афлатоксин B1 мин. 1 µg/kg афлатоксин B2 мин. 1 µg/kg афлатоксин G1 мин. 1 µg/kg афлатоксин G2 мин. 1 µg/kg
укупни афлатоксини мин. 1 µg/kg охратоксин A мин. 2 µg/kg зеараленон мин. 25 µg/kg деоксиниваленол мин. 100 µg/kg фумонизин FB1 мин. 80 µg/kg фумонизин FB2 мин. 80 µg/kg сума FB1+FB2 мин. 80 µg/kg токсин T-2 мин. 80 µg/kg токсин HT-2 мин. 80 µg/kg сума T-2 + HT-2 мин. 80 µg/kg стеригматоцистин мин 2 µg/kg дечија храна, храна за одојчад и малу децу: афлатоксин B1 мин. 0,1 µg/kg охратоксин A мин. 0,5 µg/kg зеараленон мин. 20 µg/kg фумонизини (сума FB1+FB2) мин. 80 µg/kg деоксиниваленол мин. 20 µg/kg |
ДМ-55 |
Л |
Храна и храна за животиње Храна биљног порекла |
Анализа кватернарних амонијум једињења (QACs) у воћу и поврћу користећи QuEChERS методу (LC-MS/MS) |
BAC (С8-С18) мин.0,01 mg/kg DDAC 10 мин. 0,01 mg/kg
|
EURL-SRM26 |
Л |
Храна за животиње |
Одређивање антиоксиданаса (HPLC/PDA)
|
Пропилгалат мин. 0,01 % Октилгалат мин. 0,01 % Додецилгалат мин. 0,01 % Бутил-хидрокси толуен мин.0,01 % Бутил-хидрокси анизол мин. 0,01%
|
ДМ-165 |
Л |
|
Храна за животиње – Одређивање садржаја влаге и других испарљивих једињења (гравиметријски)
|
мин. 0,01%
|
SRPS ISO 6496:2001 |
Л |
|
Храна за животиње – Одређивање садржаја масти (гравиметријски)
|
мин. 0,1%
|
SRPS ISO 6492:2001 |
Л |
|
Храна за животиње - Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
SRPS ISO 5985:2014 |
Л |
|
Храна за животиње – Одређивање сировог пепела (гравиметријски)
|
мин. 0,01%
|
SRPS ISO 5984:2013 |
Л |
|
Храна за животиње – Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја сирових протеина (волуметријски)
|
мин. 0,1%
|
SRPS EN ISO 5983-1, 2 :2010 |
Л |
Храна Мед |
Мед - -Одређивање садржаја ХМФ-а (хидроксиметил фурфурола) применом технике HPLC/PDA
|
мин. 5 mg/kg
|
IHC метода 5.1 |
Л |
|
Мед – Одређивање електричне проводљивости меда електрохемијском методом (кондуктометрија)
|
мин. 0,05 mS
|
IHC (2009), метода 2 |
Л |
|
Мед – Одређивање активности дијастазе (Спектрофотометријски)
|
мин. 1 DN
|
IHC (2009), метода 6.1 |
Л |
|
Мед – Одређивање киселости (волуметријски)
|
мин. 0,5 meq/kg
|
IHC (2009), метода 4 |
Л |
|
Мед - Одређивање материја нерастворшљивих у води (гравиметрија)
|
мин. 0,01%
|
IHC (2009), метода 8 |
Л |
|
Мед - Одређивање воде у меду (рефрактометријски)
|
12-30%
|
IHC (2009), метода 1 |
Л |
Храна - Адитиви Ароме Уља и масти биљног и животињског порекла, екстрахована уља и масти Кондиторски производи Сировине |
Одређивање садржаја воде по Karl Fischer-у (потенциометрија) |
0,01 -100 % |
ДМ-112 |
Л |
Храна - Млеко и млечни производи Дечија храна |
Одређивање афлатоксина М1 (LC- MS/MS) |
мин 0,01 μg/kg
|
ДМ-153 |
Л |
Храна - Со (Натријум хлорид) |
Одређивање губитка масе на 110°C (гравиметријски) |
мин 0,01% |
SRPS ISO 2483:2015 |
Л |
|
Одређивање pH вредности (потенциометријски) |
1-14 |
SRPS H.G8.079:1983 |
Л |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида (потенциометријски) |
мин. 0,5 % |
ДМ-44 |
Л |
Храна - Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском (гравиметријски) |
мин. 0,01 % |
Правилник2 метода 1 |
Л |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
Правилник2 метода 5 |
Л |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе у животним намирницама - ензимском методом (спектрофотометријa) |
D-глукоза мин. 4 mg/L D-фруктоза мин. 4 mg/L Сахароза мин. 16 mg/L |
ДМ-42 |
Л |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
мин 0,01% |
|
Л |
|
Одређивање садржаја укупног и слободног сумпор-диоксида (потенциометријски) |
мин. 0,3 mg/kg |
ДМ-53 |
Л |
Храна - Јака алкохолна пића |
Одређивање садржаја метанола (GC/FID) |
мин. 50 mg/l а.а |
AOAC 972.11:2000 |
Л |
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи |
Одређивање протеина по Кјелдалу (волуметрија) |
мин. 0,1% |
ДМ-41 |
Л |
Храна - Жита, млински производи |
Одређивање садржаја сирове и укупне масти екстракционом методом по Randall-у (гравиметрија) |
мин. 0,1% |
SRPS EN ISO 11085:2016 |
Л |
|
Одређивање протеина по Кјелдалу (волуметрија) |
мин. 0,1% |
ДМ-41 |
Л |
Храна - Со (Натријум хлорид) |
Одређивање садржаја јода (потенциометрија) |
мин. 0,15 mg I/kg |
ДМ-75 |
Л |
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи |
Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе у животним намирницама - ензимском методом (спектрофотометријa) |
D-глукоза мин. 4 mg/L D-фруктоза мин. 4 mg/L Сахароза мин. 16 mg/L |
ДМ-42 |
Л |
|
Одређивање садржаја масти по Soxhlet-у (гравиметрија) |
мин. 0,1% |
ДМ-43 |
Л |
|
Одређивање садржаја хлорида (NaCl) (потенциометријски) |
мин 0,05% |
ДМ-44 |
Л |
|
Одређивање остатка након сушења (гравиметријски) |
|
ДМ-77 |
Л |
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи |
Одређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
мин 0,01% |
ДМ-45 |
Л |
Храна - Дијететски производи, беланчевинасти производи, готови производи |
Израчунавање садржаја угљених хидрата и енергетске вредности (рачунски) |
|
ДМ-46 |
Л |
|
Одређивање садржаја влакана (гравиметријa) |
мин. 1 % |
ДМ-49 |
Л |
Храна - Какао производи, производи слични чоколадним, крем производи |
Одређивање садржаја теобромина и кофеина (HPLC-PDA) |
теобромин мин. 0,015% кофеин мин. 0,01% |
ДМ-47 |
Л |
|
Одређивање протеина по Кјелдалу (волуметрија) |
мин. 0,1 % |
ДМ-41 |
Л |
|
Одређивање укупне масти по Soxlet-у (гравиметрија) |
мин. 0,1 % |
Правилник2 метода 9 |
Л |
|
Одређивањe pH вредности (потенциометријски) |
1-14 |
Правилник2 метода 16 |
Л |
Храна - Сокови од воћа, поврћа и сродни производи |
Одређивање формолног броја (волуметријски) |
мин. 0,5 ml 0,1M NaOH/100ml |
мин. 0,5 ml 0,1M NaOH/100ml |
Л |
|
Одређивање pH (потенциометријски) |
1-14 |
ДМ-50 |
Л |
|
Oдређивање пепела (гравиметријски) |
мин. 0,01 % |
SRPS ЕN 1135:2005 |
Л |
|
Одређивање титриране киселости (потенциометријски) |
0,5 mmol H+/100 g узорка 0,5mmol H+/100 mL узорка |
ДМ-51 |
Л |
|
Одређивање садржаја растворљиве суве материје (рефрактометријски) |
0% - 95% |
ДМ-52 |
Л |
|
Одређивање садржаја патулина (HPLC/PDA) |
мин. 10 μg/kg |
ДМ-63 |
Л |
Храна - Воће, поврће и производи од воћа и поврћа и печурака |
Одређивање садржаја укупног и слободног сумпор-диоксида (потенциометријски) |
мин. 0,3 mg/kg |
ДМ-53 |
Л |
|
Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе у животним намирницама - ензимском методом (спектрофотометријa) |
D-глукоза мин. 4 mg/L D-фруктоза мин. 4 mg/L Сахароза мин. 16 mg/L |
ДМ -42 |
Л |
|
Одређивање pH (потенциометријски) |
1-14 |
ДМ-50 |
Л |
|
Одређивање киселости титрацијом (потенциометријски) |
0,5 mmol H+/100 g узорка 0,5mmol H+/100 mL узорка |
ДМ-51 |
Л |
|
Одређивање садржаја растворљиве суве материје (рефрактометријски) |
0% - 95% |
ДМ-52 |
Л |
|
Одређивање нитрата, нитрита, бромида (IC, јонска хроматографија) |
Одређивање нитрата, нитрита, бромида (IC, јонска хроматографија) |
ДМ-65 |
Л |
|
Одређивање минералних нечистоћа (пепела) (гравиметрија) |
мин. 0,01 % |
Правилник5 метода 4 |
Л |
|
Одређивање садржаја етанола (GC-FID) |
мин. 500 mg/L (0,06 % v/v) |
ДМ-54 |
Л |
Храна - Уља и масти |
Одређивање индекса рефракције (рефрактометријски) |
1,3320-1,7000 |
SRPS EN ISO 6320:2017 |
Л |
|
Одређивање киселинског броја и киселости (волуметријски) |
мин. 0,01% |
SRPS EN ISO 660:2021 |
Л |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметрија) |
мин. 0,15 mg КОН/g |
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Л |
|
Одређивање јодног броја (волуметрија) |
0,1g I2/100 g |
SRPS EN ISO 3961:2019 |
Л |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла, екстрахована уља и масти |
Одређивање садржаја метилестара масних киселина капиларном гасном хроматографијом (GC-FID) |
мин 0,1 g/100 g масти Напомена5 |
SRPS EN ISO 12966-1:2015 SRPS EN ISO 12966-3:2017 SRPS EN ISO 12966-4:2016 |
Л |
Храна - Вино |
Одређивање укупне титрационе киселости (потенциометријски) |
мин. 5 mmol H+/L |
Правилник3 метода 3 |
Л |
Храна - Цереалије и производи од цереалија |
Одређивање атропина и скополамина (LC- MS/MS) |
атропин мин. 1 μg/kg скополамин мин. 1μg/kg |
ДМ-33 |
Л |
Храна - Алкохолна пића, вино, пиво |
Одређивање метала и металоида (ICP/MS) |
Pb мин. 0,05 mg/kg As мин. 0,05 mg/kg Hg мин. 0,05 mg/kg Cd мин. 0,05 mg/kg |
Pb мин. 0,05 mg/kg As мин. 0,05 mg/kg Hg мин. 0,05 mg/kg Cd мин. 0,05 mg/kg |
Л |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја конзераванаса, заслађивача, кофеина, кинина и ванилина (HPLC-PDA) |
течни узорци: Ацесулфам K мин. 100 mg/L Бензоева киселина мин. 25 mg/L Сорбинска киселина 10 mg/L Аспартам мин. 25 mg/L Сахарин мин. 10 mg/L Кофеин мин. 10 mg/L Ванилин мин. 10 mg/L Кинин мин. 10 mg/L чврсти узорци: Ацесулфам K мин. 200 mg/kg Бензоева киселина мин. 50 mg/kg Сорбинска киселина 20 mg/kg Аспартам мин. 50 mg/kg Сахарин мин. 20 mg/kg Кофеин мин. 20 mg/kg Ванилин мин. 20 mg/kg Кинин мин. 20 mg/kg |
ДМ-32 |
Л |
|
Одређивање садржаја цикламата (LC-MS/MS) |
мин. 2 mg/L |
ДМ-39 |
Л |
|
Одређивање садржаја фосфора (спектрофотометрија) |
мин. 40 mg/L P мин. 92 mg/l P2O5; мин. 127 mg/l H3PO4 |
ДМ-40 |
Л |
Храна - Жита, млински производи |
Одређивање садржаја влаге (гравиметријски) |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 712:2012 |
Л |
|
Oдређивање садржаја пепела (гравиметријски) |
мин 0,01% |
Правилник1 група I метода 10 |
Л |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (гравиметрија) |
мин 0,01% |
Правилник1 група I метода 11 |
Л |
|
|
|
|
Л |
|
|
|
|
Л |
|
|
|
|
Л |
Дуванске прерађевине |
Одређивање количине влаге у дуванским прерађевинама (гравиметријски) |
мин. 1% |
SRPS E.P2.010:1965 (т. 7.209.1) |
Л |
Дуван и дуванске прерађевине |
Одређивање трагова метала у дувану и дуванским прерађевинама (ICP-OES)
|
Арсен мин.1 mg/kg Олово мин.1 mg/kg
|
ДМ-15 |
Л |
|
Одређивање pH вредности у дувану и дуванским прерађевинама (потенциометријски) |
0-14 pH |
SRPS E.P3.116:1965 |
Л |
|
Одређивање количине укупних угљених хидрата у дувану и дуванским прерађевинама (волуметријски) |
(1-40)% |
SRPS E.P3.115:1965 |
Л |
|
Одређивање количине угљених хидрата растворљивих у води и полифенола у дувану и дуванским прерађевинама (волуметријски) |
(1-40)% |
ДМ-25 |
Л |
|
Одређивање количине пепела у дувану и дуванским прерађевинама (гравиметријски) |
(5-25)% |
SRPS. Е.P3.117:1965 |
Л |
Дуван и дуванске прерађевине |
Одређивање количине никотина у дувану и дуванским прерађевинама (спектрофотометријски) |
(0.2-5.0)% |
ДМ-24 |
Л |
Дуван и дуванске прерађевине |
Oдређивање садржаја воде (волуметријски, методом по Каrl-Fischer-у) |
мин. 0,01 % |
SRPS ISO 6488:2021 |
Л |
Дуванске прерађевине - цигарете |
Механичко пушење цигарета и одређивање сировог кондензата дима (укупне материје) (гравиметријски) и катрана (суве материје без никотина) - рачунски |
|
SRPS ISO 4387:2021 |
Л |
Дуванске прерађевине - цигарете |
Одређивање количине никотина у кондензату дима цигарета (спектрофотометријски) |
(0-3)mg/cig |
SRPS ISO 3400:2007 / Amd.1:2013 |
Л |
Дуванске прерађевине - цигарете |
Одређивање садржаја воде у кондензатима дима цигарета (волуметријски методом по Karl-Fischer-у) |
мин. 0,01% |
SRPS ISO 10362-2:2016 |
Л |
|
Одређивање квалитета пуњења (збијеност, тврдоћа, сила пуњења) (рачунски) |
|
ДМ-26 |
Л |
|
Одређивање CO (угљен -моноксида) у парној фази дима цигарете (NDIR метода) |
(1-20)mg/cig |
SRPS ISO 8454:2008 / Amd.2:2021 |
Л |
Дуван и дуванске прерађевине |
Одређивање остатака пестицида (GC-MSMS и LC-MSMS) |
мин. 0,05 mg/kg Напомена1 |
SRPS EN 15662:2018 |
Л |
Дуванске прерађевине - цигарете |
Одређивање масе: филтра, цигарет папира и дувана у цигарети (на основу масе) |
мин. 0.1mg |
SRPS E.P2.010:1965 (т. 7.207) |
Л |
Дуванске прерађевине - цигарете |
Одређивање фракционог састава резаног дувана и цигарете (на основу масе) |
|
SRPS Е.P2.010:1965 (т. 7.208) |
Л |
|
Одређивање пречника / обима цигарете (димензионална испитивања) |
мин. 0.05mm |
SRPS Е.P2.010:1965 (т. 7.204) |
Л |
|
Одређивање дужине цигарете (димензионална испитивања) |
мин. 0.05mm |
SRPS E.P2.010:1965 (т. 7.203) |
Л |
Играчке |
Одрешивање садржаја фталата (GC-MSD) |
(Дибутил фталат, Ди-(2-етилхексил) фталат, Бензил бутил фталат, Ди-n-октил-фталат, Ди-изононил фталат, Ди-изодецил фталат, Ди-изобутил фталат) мин. 0.015 % |
ДМ-34 |
Л |
Предмети опште употребе Дечје играчке Категорија I -Компримати боја, материјали намењени да остављају трагове и слични материјали (нпр. Оловке за бојење, креде, креони) -Савитљиви материјали за моделовање, укључујући глину и гипс Категорија III -Превлаке боје и лакови, штампарске боје, полимери и сличне превлаке -Полимери и слични материјали, укључујући ламинате, од ојачаног текстила или не, али искључујући остале текстилне материјале, -Папир и картон, -Текстили, природни и синтетички, -Стакло и керамика, -Остали материјали, бојени у маси или не (нпр. дрво, влакнасте плоче, тешке плоче, кости и кожа) |
Одређивање миграције одређених елемената из дечијих играчака техником индуковано купловане плазме са оптичким емисионим спектрометром (ICP-OES)
|
11. Дечје играчке I, III категорија Алуминијум мин. 2,5 mg/kg Арсен мин. 1 mg/kg Бор мин. 25 mg/kg Баријум мин. 2,5 mg/kg Кадмијум мин. 0,1 mg/kg Кобалт мин. 1 mg/kg Бакар мин. 2,5 mg/kg Манган мин. 1 mg/kg Никл мин. 1 mg/kg Олово мин. 1 mg/kg Антимон мин. 2,5 mg/kg Селен мин. 2,5 mg/kg Калај мин. 1 mg/kg Стронцијум мин. 1 mg/kg Цинк мин. 1 mg/kg Жива мин. 1 mg/kg
|
ДМ-17 |
Л |
Предмети опште употребе - играчке (играчке намењене деци испод 36 месеци старости или друге играчке које се по својој намени стављају у уста) |
Одређивање миграције Бисфенола А |
мин. 0,01 mg/l |
ДМ-216 |
Л |
земљиште |
Земљиште |
Квалитет земљишта, узимање узорака |
SRPS ISO 18400-104:2019 Квалитет земљишта – Узимање узорака – Део 104: Стратегије SRPS ISO 18400-202:2019 Квалитет земљишта – Узимање узорака – Део 202: Претходна истраживања SRPS ISO 18400-203:2020 Квалитет земљишта – Узимање узорака- Истраживање потенцијално контаминираних локација SRPS ISO 18400-205:2019 Квалитет земљишта – Узимање узорака – Део 205: Упутство о поступку истраживања природних, делимично природних и обрадивих земљишта SRPS ISO 18400-101:2019 Квалитет земљишта – Узимање узорака – Део 101: Оквир за припрему и примену плана узимања узорака SRPS ISO 18400-102:2020 Квалитет земљишта – Узимање узорака – Део 102: Избор и примена техника за узимање узорака SRPS ISO 18400-103:2020 Квалитет земљишта – Узимање узорака – Део 103: Безбедност SRPS ISO 18400-107:2017 Квалитет земљишта – Узимање узорака – Део 107: Записивање и извештавање
|
Л |
Храна |
Meсо и производи од меса
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања
|
SRPS CEN ISO/TS 17228:2016 (осим тачака 7.2.4 и 7.2.5) |
Л |
|
Млеко и производи од млека
|
Узимање узорака за физичко хемијска и микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 707:2010 Правилник8) Поглавља II-VI |
Л |
|
Јаја и производи од јаја
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања
|
SRPS CEN ISO/TS 17228:2016 |
Л |
|
Жита и млински производи, пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста
|
Узимање узорака за физичко хемијска испитивања
|
Правилник1 |
Л |
|
Воће и поврће, производи од воћа и поврћа |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS E.H8.380:1965 (Тачке 3. и 4.) и Правилник о методама узорковања и испитивања хране ради утврђивања средстава за заштиту биља, Сл. Гласник РС 110/12 |
Л |
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном
|
Хоризонталне методе за узимања узорака са површине
|
SRPS EN ISO 18593:2018 |
Л |
Месо и производи од меса Млеко и производи од млека |
Испитивање сензорних карактеристика (изглед, мирис, текстура, укус) – дескриптивни тест
|
|
ДМ-167 |
Л |
Дуван и дуванске прерађевине Сирови дуван и ферментисани дуван |
Одређивање инсерције (сензорски) |
|
SRPS Е.P1.010:1986 (т. 2.1) |
Л |
|
Одређивање мириса (сензорски) |
|
SRPS Е.P1.010:1986 (т. 2.3) |
Л |
|
Одређивање својства ткива (сензорски) |
|
SRPS E.P1.010:1986 (т. 2.4) |
Л |
|
Одређивање садржајности (сензорски) |
|
SRPS E.P1.010:1986 (т. 2.6) |
Л |
|
Одређивање боја (сензорски) |
|
SRPS E.P1.010:1986 (т. 2.7) |
Л |
|
Одређивање мана и оштећења (сензорски) |
|
SRPSE.P1.010 :1986 (т. 2.8) |
Л |
|
Одређивање кондиције (сензорски) |
|
SRPS E.P1.010:1986 (т. 2.8.13) |
Л |
Дуванске прерађевине – цигарете |
Сензорска својства цигарете (амбалажа, паковање и означавање) - сензорски |
|
SRPS Е.P2.010:1965 (т.5.06, т. 6.1, т.6.11, т.6.12, т.6.13, т.6.14, т.6.15, т.6.16, т.6.18, т.6.19) и SRPS E.P2.010/ Измена1:1997 |
Л |