Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Хумани клинички узорци - Крв |
Одређивање садржаја етанола (гасна хроматографија са “headspace” системом за увођење узорака и FID детектором) |
(0,04-4) mg/mL |
ДМ К2 |
Т1 |
Вода - Вода за пиће |
Доказивање Proteus врста (квалитативна метода)
|
|
Стандардне методе^1) метода 4.1
|
Л1 |
|
Доказивање фекалних стрептокока (квалитативна метода)
|
|
ДМ МБ 3 |
Л1 |
Водa - Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Квалитет воде - Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 2: Метода највероватнијег броја |
|
ISO 9308-2:2015 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће Базенске воде |
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (MPN техника) |
|
Стандардне методе^1) метода 6.1.1
|
Л1 |
|
Доказивање укупних колиформних бактерија (MPN техника)
|
|
Стандардне методе^1) метода 2.1
|
Л1 |
Водa - Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Доказивање фекалних стрептокока IDEXX Enterolert (MPN техника)
|
|
ДМ МБ2 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће Базенске воде |
Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла (MPN техника)
|
|
Стандардне методе^1) метода 2.2
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока – Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л1 |
|
Доказивање и одређивање броја сулфиторедукујућих клостридија
|
|
Стандардне методе^1) метода 5.1.1
|
Л1 |
Водa - Вода за пиће Базенске воде |
Одређивање укупног броја аеробних бактерија у 1 ml на 37ºC и 22ºC |
|
Стандардне методе^1) метода 1.1
|
Л1 |
Водa - Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенске воде |
Откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa Метода мембранске филтрације
|
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода Базенске воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање броја културабилних микроорганизама – Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Техника бројања колонија на 30°С техником наливања плоча |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°С |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом или једнаком од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника брojaња колонија на 44 °С помоћу 5 бромо-4-хлоро-3-индолил ß-D-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја кoaгулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: метода употребе агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker) |
|
SRPS ЕN ISO 6888-1:2021
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.– Део 2: Метода одређивања броја
|
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
Храна - Дијететски производи |
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа- Техника бројања колонија
|
/ |
SRPS ISO 4832:2014
|
Л1 |
Узорци са површина (радне површине, прибор за рад, руке) |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Oткривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Oткривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Техника бројања колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
Вода - Површинске воде Отпадне воде Подземне воде |
Одређивање седиментних материја после 10 минута и два часа
|
(0,1-100)mL/L |
ДМ В23 |
Л1 |
Вода - Површинске воде Отпадне воде Подземне воде |
Одређивање укупног неорганског азота (NH4-N, NO3-N, NO2-N) (рачунски)
|
> 1mg/L |
ДМ В13 |
Л1 |
Вода - Површинска вода; Отпадна вода |
Одређивање видљивих отпадних материја |
|
ДМ В14 |
Т1 |
Вода Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Базенске воде |
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометријa)
|
(0,2-100)mg/L |
Стандардне методе^1) метода P-V-31/C
|
Л1 |
Вода - Површинске воде Отпадне воде Подземне воде |
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК) (волуметријa)
|
(30-70000)mg/L |
SRPS ISO 6060:1994 |
Л1 |
|
Одређивање масти и уља који се екстрахују н-хексаном и неполарних материја које се екстрахују н-хексаном након третирања силика гелом (екстракт органским растварачима) (гравиметрија)
|
(5-1000)mg/L |
EPA Method 1664 Revision A
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање садржаја калцијума (волуметријa)
|
(1-1000)mg/L |
Правилник^2) метода III.17
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање садржаја хидроксида (волуметријa) |
(0-100)mg/L |
Правилник^2) метода III.13
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бикарбоната (волуметријa) |
(0-1000)mg/L као HCO3 |
Правилник^2) метода III.13
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја карбоната (волуметријa) |
(0-400)mg/L као CO3 |
Правилник^2) метода III.13
|
Л1 |
|
Одређивање ацидитета (волуметријa) |
> 1mL/L N/10 NaOH |
ДМ В8 |
Л1 |
|
Одређивање алкалитета - Део 1: Одређивање укупног и композитног алкалитета (волуметрија)
|
(0,4-20)mmol/L (25-1200)mg/L HCO3
|
SRPS EN ISO 9963-1:2007
|
Л1 |
|
Одређивање анјонских детерџената (спектрофотометријa)
|
(0,1-2)mg/L |
АРНА^3) 512 B |
Л1 |
|
Одређивање фенолног индекса (спектрофотометријa)
|
(0,006-0,1)mg/L |
SRPS ISO 6439:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријa)
|
(0,02-2)mg/L |
SRPS EN 26777:2009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (волуметријa) |
(5-5000)mg/L |
ДМ В 21 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака (колориметријa)
|
(0,25-2)mg/L |
ДМ В2 |
Л1 |
|
Одређивање потрошње калијум перманганата (волуметрија)
|
(1-5000) mg/L
|
Стандардне методе^1) метода P-IV-9а
|
Л1 |
|
Одређивање остатка после испарења на 105°С и 180°С (гравиметрија)
|
(5-3000)mg/L |
ДМ В17 |
Л1 |
|
Одређивање електролитичке проводљивости (кондуктометрија)
|
(0-199,9)mS/cm |
SRPS EN 27888:2009
|
Л1 |
|
Одређивање рН вредности (потенциометрија)
|
0-14 |
Стандардне методе^1) метода P-IV-6/А
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање садржаја суспендованих честица (гравиметрија)
|
>2mg/L |
SRPS EN 872:2008 |
Л1 |
|
Одређивање суспендованих материја (гравиметрија)
|
(5-3000)mg/L |
Правилник^2) метода III.22
|
Л1 |
|
Одређивање мутноће (турбидиметрија)
|
(0-1000)NTU |
SRPS EN ISO 7027-1:2016
|
Л1 |
|
Испитивање и одређивање боје (визуелно, спектрофотометрија, колориметрија)
|
(0,1-1000000)m^-1 (5-10000) Pt-Co скале
|
SRPS EN ISO 7887:2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака, пре и после дестилације (спектрофотометријa)
|
(0,05-1,3)mg/L |
Стандардне методе^1) метода P-V-2/A и P-V-2/B
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Базенске воде |
Одређивање садржаја трихалометана: хлороформ, бромдихлорметан, дибромохлорометан, бромоформ (течно-течна екстракција, капиларна гасна хроматографија са ECD детектором)
|
(0,001 - 0,200) mg/L |
ДМ В6 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана (спектрофотометријa)
|
(0,025-2)mg/L |
Стандардне методе^1) метода P-V-26/А
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа (спектрофотометријa)
|
(0,02-5)mg/L |
Стандардне методе^1) метода P-V-17/С
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање садржаја фосфата (спектрофотометрија)
|
(0,06-4)mg/L |
SRPS EN ISO 6878:2008
|
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање боје (визуелно)
|
(5-40)Pt-Co скале |
ДМ В1 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање садржаја магнезијума (рачунски) |
(1-1000)mg/L |
Правилник^2) метода III.18
|
Л1 |
Водa - Воде за пиће Базенске воде |
Одређивање садржаја резидуалног хлора (колориметрија)
|
(0,2-1)mg/L |
Стандардне методе^1) метода P-V-18/B
|
Т1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање укупног азота-TKN (спектрофотометријa)
|
(1-1000)mg/L |
ДМ В12 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја шестовалентног хрома (спектрофотометријa) |
(0,005-50) mg/L |
ДМ В22 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја органохлорних пестицида и хербицида (alfa-BHC,beta-BHC gama-BHC (lindan),delta-BHC, heptahlor, aldrin, heptahlor epoksid, endosulfan 1, p.p`-DDE, dieldrin, endrin, endosulfan 2, p.p`-DDD, endrin aldehid, endosulfan sulfat, p.p`-DDT, heksahloro ciklopentadien, etridiazol, hloroneb,trifluralin heksahlorobenzen, atrazin, DCDA, hlorobenzilat,cis-permetrin trans-permetrin) (течно-течна екстракција , гасна хроматографија са ECD детектором)
|
(0,03-30)µg/L |
ДМ В19
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфида (титриметрија, јодом)
|
> 1mg/L |
EPA Method 376.1: 1978 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија)
|
(1-40)mg/L |
EPA Method 375.4: 1978 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја раствореног кисеоника (волуметрија)
|
(0,2-20)mg/L |
SRPS EN 25813:2009 SRPS EN 25813:2009/1:2011
|
Л1 |
|
Одређивање укупне тврдоће (волуметрија) |
(0,2-140)°dH |
Правилник^2) метода III.15
|
Л1 |
Вода Површинске воде Отпадне воде Подземне воде |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (БПКn) - Део 2: Метода за неразблажене узорке |
(0,5-6) mg/L |
SRPS EN 1899-2:2009
|
Л1 |
Вода - Површинске воде Отпадне воде Подземне воде |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (БПКn) - Део 1: Метода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее |
(1-6000)mg/L |
SRPS EN ISO 5815-1:2020
|
Л1 |
Водa - Вода за пиће Природна минерална, природна изворска и стона вода Подземне воде, Површинске воде, Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање температуре воде (термометром)
|
(0-100)°С |
Правилник^2) метода II.2
|
Т1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање садржаја елемената (Pb, Cd, As, Hg, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Al, Mn, Mg, Ca, K, Na, Co, Mo, Sb, Sr, V, S, P, Si, Ag, B, Se, Ba, Li, Tl, Ti, Sn, Be, Bi) (методом ICP-ОES)
|
Cd, Co, Mo, Be (0,001-1000)mg/L Cr, Ni, Cu, Mn, Sb, Sr, Ag, Ba, Li (0,005-1000)mg/L Pb, As, Hg, Fe, Zn, Al, B, Se, P, Sn, V, Tl, Ti, Bi (0,010-1000)mg/L Mg, Ca, K, Na, S, Si (0,05-1000)mg/L
|
SRPS EN ISO 11885:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја As, Hg, Se (методом ICP-ОES уз генерисање хидрида)
|
Hg (0,001-1000)mg/L As, Se (0,003-1000)mg/L
|
ДМ В11 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће Природна минерална, природна изворска и стона вода Подземне воде, Површинске воде, Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање садржаја раствореног кисеоника (Оптичка сензорна метода)
|
(0,1-20)mg/L
|
ISO 17289:2014 |
Т1 |
Водa - Водe за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Подземне воде Површинске воде Отпадне воде Базенске воде |
Одређивање садржаја раствореног кисеоника (Оптичка сензорна метода)
|
(0,1-20)mg/L
|
ISO 17289:2014 |
Т1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање електричне проводљивости меда |
(0-10) mS/cm |
ДМ Н57 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у млеку (метода по Герберу (Gerber)) (ацидобутирометрија)
|
(0-7)% |
Правилник^4) метода I.3
|
Л1 |
|
Одређивање киселости сировог млека (волуметрија) |
(0,4-20)°SH |
Правилник^4) метода I.2
|
Л1 |
|
Одређивање млечне масти у кајмаку и сиру (метода по Weibull-Stoldt-у, гравиметрија) |
(1-60)% |
ДМ Н3 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности сировог млека, павлаке, кајмака, јогурта и киселог млека (потенциометрија)
|
2-12 |
ДМ Н1 |
Л1 |
|
Одређивање запреминске масе млека (лактодензиметар) |
(1,014-1,042) лак.степена |
Правилник^4) метода I.1
|
Л1 |
Храна - Воће и поврће са високим садржајем киселина и воде, са високим садржајем воде |
Вишеструка метода за одређивање остатака пестицида применом гасне хроматографије заснованих на анализи екстракције/расподеле ацетонитрилом и пречишћавању дисперзионом SPE – Модуларна QuEChERS метода, (GC-MS/MS) * листа пестицида А, у прилогу
|
Лимит квантификације LOQ: 0,010 mg/kg |
SRPS EN 15662:2018 |
Л1 |
Храна - Кафа и производи од кафе |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
(1–20)% |
ДМ Н30 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја материја растворљивих у води (екстрактивних материја) (пикнометрија)
|
(1–100)% |
ДМ Н22 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија) |
(0,1–20)% |
ДМ Н18 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића и сирупи |
Одређивање садржаја угљен диоксида (манометром) |
(0-6)g/L |
ДМ Н14 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје (рефрактометрија) |
(0,05-80)% |
ДМ Н12 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја нитрата (спектрофотометрија)
|
(3-300) mg/kg kao NaNO3 |
ДМ Н53 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксипролина (спектрофотометрија)
|
(0,01-0,5)% |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
4 - 10 |
SRPS ISO 2917:2004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (волуметрија) |
(1-28)% |
SRPS ISO 1841-1:1999
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора (спектрофотометрија) |
(0,1-1,0)% P2O5 |
SRPS ISO 13730:1999
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних масти (по Сокслету (Soxhlet)) (гравиметрија) |
(0,1-100)% |
SRPS ISO 1443:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота (волуметрија) |
(0,03-6,00)% |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
(0,02-5)% |
SRPS ISO 936:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
(0,1-50)% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија)
|
(2-200) mg/kg kao NaNO2 |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
Храна - Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни сокови у праху, воћни нектари и сродни производи |
Безшећерни екстракт, рачунски |
(10-90)% |
ДМ Н47 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног екстракта, гравиметрија |
(0,2-30) g/L |
ДМ Н54 |
Л1 |
|
Одређивање формолног броја, потенциометрија |
2-80)mL 0,1N NaOH/100g |
SRPS EN 1133:2005
|
Л1 |
|
Одређивање релативне густине пикнометром
|
> 1 |
SRPS EN 1131:2005
|
Л1 |
|
Одређивање титриране киселости (потенциометрија) |
> 0,05% као лимунска киселина |
SRPS EN 12147:2005
|
Л1 |
|
Процена садржаја растворљиве суве материје (рефрактометрија) |
(0,1-85)% |
SRPS EN 12143:2005
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, воћни сокови Печурке и производи од печурки |
Одређивање садржаја 5-хидроксиметилфурфурала (5-HMF) (спектрофотометрија)
|
(2-1000)mg/kg (mg/L) |
SRPS ISO 7466:2011
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензоеве киселине (спектрофотометрија)
|
(10-500)mg/kg |
SRPS ISO 5518:2011 |
Л1 |
|
Одређивање pH у производима од воћа и поврћа (електрохемија) |
0 - 14 |
SRPS ISO 1842:2011 |
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости (потенциометрија)
|
> 0,05% као CH3COOH |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сумпор-диоксида (волуметрија)
|
(0,01-0,1)% |
ДМ Н11 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја директно редукујућих и укупних шећера (по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl) (волуметрија)
|
(2-80)% |
Правилник^9) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида у производима од воћа и поврћа (волуметрија)
|
(0,1-20)% |
SRPS ISO 3634:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја растворљиве суве материје (рефрактометрија) |
(0-85)%
|
Правилник^9) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворног у HCl (гравиметрија) |
(0,01-2)% |
SRPS ISO 763:2007 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје / воде у сушеним производима и другим производима са смањеним уделом влаге који је мањи од 10% (дестилацијом) |
(90-100)% као сува материја или 1-10% као вода |
Правилник^9) метода 2в
|
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје (гравиметрија) |
(0,05-85)% |
Правилник^9) метода 2а
|
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање садржаја метил-алкохола (спектрофотометријa)
|
(0,2-30)g/L а.а |
Правилник^8) метода 5
|
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја натријум-хлорида (волуметрија) |
(0,5-100)% |
SRPS.E.Z8.012:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја минералних примеса нерастворљивих у HCl (гравиметрија) |
(0,02-1)% |
ДМ Н10 |
Л1 |
|
Одређивање садржајa воде (гравиметрија) |
(0,05-10)% |
ДМ Н9 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода (волуметрија)
|
(0,5-65,5)mg J2/kg (0,8-87)mgKJ/kg
|
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада, крем производи и бомбонски производи, колачи, кекс и трајно слано пециво |
Одређивање шећера по Луф-Шурлу (Luff-Schoorl) (волуметријa) |
(2-30)% |
Правилник^7) метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање укупних масти по Сокслету (Soxhlet) (гравиметријa) |
(0,1-50)% |
Правилник^7) метода 9
|
Л1 |
|
Одрђивање садржаја протеина (по Кјелдалу (Kjeldahl)) (волуметрија)
|
(0,2-25)% |
ДМ Н5 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела (гравиметријa) |
(0,02-5)% |
Правилник^7) метода 5 а
|
Л1 |
|
Одређивање воде у желе производима и ратлуку (рефрактометријa) |
(1-30)% |
Правилник^7) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање воде у колачима под нормалним притиском (гравиметријa) |
(0,02-30)% |
Правилник^7) метода 2
|
Л1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање активности дијастазе (спектрофотометрија)
|
(5-60)mL 1% раствора скроба по g меда/h при t=40ºС |
Правилник^6) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурала (спектрофотометрија)
|
(3-100)mg/kg |
AOAC Official Method 980.23 |
Л1 |
|
Одређивање киселости (волуметрија) |
(1-90)meq/kg |
Правилник^6) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање пепела (гравиметрија) |
(0,01-2)% |
Правилник^6) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање нерастворљивих материја у води (гравиметрија) |
(0,01-5)% |
Правилник^6) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање воде у меду (рефрактометрија) |
(5-30)% |
Правилник^6) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање сахарозе (рачунски) |
(0,5-70)% |
ДМ Н7 |
Л1 |
|
Одређивање редукујућих шећера (по Луф-Шурлу (Luff-Schoоrl)) (волуметрија) |
(2-85)% |
ДМ Н6 |
Л1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста |
Одређивање протеина (по Кјелдалу (Kjeldahl)) (волуметрија) |
(0,2-25)% |
ДМ Н5 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у млинским производима (волуметрија) |
1 - 10 |
Правилник^5) метода I.16
|
Л1 |
|
Одређивање песка у млинским производима (гравиметрија) |
(0,04-1)% |
Правилник^5) метода I.11
|
Л1 |
|
Одређивање пепела у млинским производима (гравиметрија) |
(0,04-10)% |
Правилник^5) метода I.10
|
Л1 |
|
Одређивање воде у пекарским производима (гравиметрија) |
(1-60)% |
Правилник^5) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у млинским производима (гравиметрија) |
(1-20)% |
Правилник^5) метода I.8
|
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржајa воде у безмасној материји сира (рачунски)
|
(40-80)% |
ДМ Н32 |
Л1 |
|
Одређивање садржајa млечне масти у сувој материји сира и кајмака (рачунски)
|
(1-90)% |
ДМ Н31
|
Л1 |
|
Одређивање протеина (по Кјелдалу (Kjeldahl)) (волуметрија) |
(0,2-25)% |
ДМ Н4 |
Л1 |
|
Одређивање натријум-хлорида у кајмаку (волуметрија) |
(0,1-6)% |
Правилник^4) метода VII.3
|
Л1 |
|
Одређивање воде у сиру (гравиметрија) |
(1-80)% |
Правилник^4) метода VI.1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у кајмаку (гравиметрија) |
(1-50)% |
Правилник^4) метода VII.1
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје у млеку (гравиметрија) |
(1-15)% |
Правилник^4) метода I.4
|
Л1 |
|
Одређивање масти у јогурту, киселом млеку и кефиру (метода по Герберу (Gerber)) (ацидобутирометрија)
|
(0-7)% |
Правилник^4) метода II.1
|
Л1 |
Храна - Храна биљног и животињског порекла, сировине и додаци |
Одређивање садржаја метала и других елемената (Pb, Cd, Cu, Zn, Fe, Mn, Ni, Cr, Ba, Mo, Co, As, Hg, Se, Sn, Ca, K, Mg, Na, S, P) (методом ICP-OES)
|
Cd (0.01-1000) mg/kg As, Hg (0,02-1000) mg/kg Pb, Cu, Zn, Fe, Mn, Se, Ni, Cr, Ba, Mo, Co (0.1-1000) mg/kg Sn, Ca, K, Mg, Na, S, P (0.5-1000) mg/kg
|
ДМ Н15 |
Л1 |
Храна - Алкохолна пића |
Одређивање алкохола пикнометром на t=20°C
|
(0,07-70)% |
Правилник^8) метода 1а
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, воћни сокови Печурке и производи од печурки |
Одређивање садржаја етанола у производима од воћа и поврћа |
> 0,05% |
SRPS ISO 2448:2003
|
Л1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање електричне проводљивости меда |
(0-100)mS/cm |
ДМ Н57 |
Т1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста |
Одређивање садржаја сирове и укупне масти екстракционом методом по Рандалу |
(0,2-60)% |
SRPS EN ISO 11085:2016 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће, Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја органохлорних пестицида (Alfa BHC, Beta BHC, Delta BHC, Lindan, Heptahlor, Aldrin, Heptahlor epoksid, Endosulfan, Dieldrin, DDE, Endrin, Endosulfan II, DDD, Endrin aldehid, Endosulfan sulfat, DDT,vinklozolin, boskalid,trifloxistrobin,captan, Heksachlorocyclopentadiene, Etridiazole, Chloroneb, Propachlor, Trifluralin, Heksachlorobenzene, Simazine, Atrazine, Chlorothalonil, Metrilbuzin, Alachlor, Metachlor, Cyanazine, DCPA, Chlorobenzilate, cis-Permetrin, trans-Permetrin) (чврсто-течна екстракција QuEChERS, капиларна гасна хроматографија са ECD детектором)
|
(0,005-0,1)mg/kg |
ДМ Н29 |
Л1 |
Предмети опште упиотребе - Детерџенти, биоциди, Средстава за одржавање хигијене у домаћинству, индустрији и сировине |
Одређивање pH вредности (потенциометријa)
|
1 - 14 |
SRPS EN 1262:2012 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободних алкалија или слободних киселина (волуметријa)
|
(0,1-14)mg KOH/g |
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Одређивање pH вредности (потенциометријa)
|
1 - 14 |
Правилник^11) метода А
|
Л1 |
|
Одређивање у сапунима садржаја материје нерастворне у етанолу (гравиметријa) |
(0,05-10)% |
SRPS ISO 673:1993 |
Л1 |
|
Одређивање у сапунима садржаја укупних слободних алкалија (волуметријa)
|
> 0,05% NaOH |
SRPS ISO 684:1992 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање концентрације чађи (рефлектометрија) |
(6-375)µg/m^3 |
ДМ A4 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање концентрације укупних суспендованих честица (гравиметрија)
|
(10-1000)µg/m^3 |
ДМ A19 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање концентрације азот-диоксида (спектрофотометрија)
|
(3-450)µg/m^3 |
ДМ А8 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање концентрације сумпор диоксида у ваздуху, пероксидни метод (турбидиметрија)
|
(12-200)µg/m^3 |
ДМ A20 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање укупних таложних материја (гравиметрија)
|
(2-3000) mg/m^2 /дан |
VDI 4320 Part2:2012 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање pH вредности у таложним материјама (електрохемија)
|
1 - 14 |
ДМ А22 |
Л1, Т1 |
|
Мерење концентрације елемената (Pb, Cd, As, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn) у фракцији PM10 и PM2.5 суспендованих честица (методом ICP-OES)
|
Pb (5,5-500)ng/m^3 Cd (0,5-500)ng/m^3 As (5,5-500)ng/m^3 Ni (7,7-500)ng/m^3 Cr (7,6-500)ng/m^3 Cu (13,5-500)ng/m^3 Mn (13,7-500)ng/m^3 Zn (0,16-10)µg /m^3 Fe (0,25-10µg/m^3
|
ДМ А14 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање садржаја метала у укупним суспендованим честицама (Pb, Cd, As, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn, Co) (методом ICP-OES)
|
(0,0005-1000) µg/m^3 |
ДM A21
|
Л1, Т1 |
|
Одређивање садржаја метала у таложним материјама (Pb, Cd, As, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn) (методом ICP-OES)
|
(0,05-10000) µg/m^2 /дан |
ДМ А5 |
Л1, Т1 |
|
Стандардна гравиметријска метода мерења за одређивање PM2.5 масене концентрације суспендованих честица
|
(1-200)µg/m^3 |
SRPS EN 12341:2023
|
Л1, Т1 |
|
Стандардна гравиметријска метода мерења за одређивање PM10 масене концентрације суспендованих честица
|
(1-200)µg/m^3 |
SRPS EN 12341:2023
|
Л1, Т1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у додиру са храном – Пластичне масе |
Испитивања за укупну миграцију у испарљивe симулаторe, помоћу потпуног потапања и пуњењем предмета који се испитује |
(10-3000)mg/L (2-500)mg/dm^2
|
SRPS EN 1186-3:2022
|
Л1 |
Предмети опште употребе - наставак Материјали, амбалажа, посуђе и прибор, опрема, уређаји и други предмети у додиру са храном наставак |
Одређивање количине метала (Pb, Cd, As, Hg, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn, Co, Mo, Ba, Li, Al) отпуштених у симулатор хране биљно уље (специфична миграција метала у биљно уље) (методом ICP-OES)
|
Cd, Co, Mo, Ni, Mn (0,02-1000) mg/kg Ba, Pb, Cu, Cr (0,1-1000) mg/kg Li, As, Hg, Cu, Zn, Al (0,25-1000) mg/kg
|
ДМ П14 |
Л1 |
Материјали и предмети у додиру са храном – Папир и картон |
Одређивање садржаја формалдехида у воденом екстракту (спектрофотометрија)
|
(1-30)mg/kg
|
SRPS EN 1541:2008 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали и предмети у контакту са храном – Папир и картон |
Одређивање pH вредности воденог екстракта-Део 1: Хладна екстракција (електрохемија)
|
1 - 14 |
SRPS ISO 6588-1:2021 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности воденог екстракта-Део 2: Топла екстракција (електрохемија)
|
1 - 14 |
SRPS ISO 6588-2:2021 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали, амбалажа, посуђе и прибор, опрема, уређаји и други предмети у контакту са храном |
Одређивање количине метала (Pb, Cd, As, Hg, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn, Co, Mo, V, Se, Ba, Li, Sn, Al) отпуштених у симулаторе хране/ модел садржаје на воденој основи (дестилована вода, 3% и 4% сирћетна киселина, 10% до 96% етанол) (методом ICP- OES)
|
Cd, (0,002-1000)mg/L или mg/kg (0,0004-200)mg/dm2 Hg, Ni, Co, Mo, Mn, Ba (0,005-1000)mg/L или mg/kg (0,001-200)mg/dm2 Pb, Cr, Zn, Cu, Fe, V, Li, Аs (0,01-1000)mg/L или mg/kg (0,002-200)mg/dm2 Sn, Se, Al (0,05-1000)mg/L или mg/kg (0,01-200)mg/dm2
|
ДМ П3 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Материјали, амбалажа, посуђе и прибор, опрема, уређаји и други предмети у контакту са храном |
Одређивање количине укупних нискомолекуларних органских и неорганских материја отпуштених у у симулаторе хране/ модел садржаје на воденој основи (дестилована вода, 3% сирћетна киселина, 10% до 96% етанол) (гравиметријa) |
(10-3000)mg/L (2-500)mg/dm2 |
ДМ П2 |
Т1 |
Предмети опште употребе - Материјали, амбалажа, посуђе и прибор, опрема и уређаји у додиру са храном и други предмети опште употребе |
Одређивање формалдехида у симулаторима хране на воденој основи (спектрофотометријa)
|
(0,5-5)mg/dm2 (3-30)mg/kg
|
SRPS CEN/TS 13130-23:2008
|
Т1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа или њене компоненте |
Одређивање укупног нивоа концентрације метала (Pb, Cd, As, Hg, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn, Co, Mo, Sn) (методом ICP-OES)
|
Cd, Co, Mo (0,5-1000)mg/kg Pb, As, Hg, Cr, Ni, Zn, Cu, Fe, Mn, (1-1000)mg/kg Sn (2-1000)mg/kg
|
ДМ П12 |
Л1 |
|
Базенска вода |
Узимање узорка базенске воде, чување и транспорт ради праћења и анализирања базенске воде за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Базенскa вода |
Узимање узорка базенске воде, чување и транспорт ради праћења и анализирања базенске воде за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2023 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS EN ISO 5667-5:2008 |
Т1 |
|
Отпадна вода |
Узимање отпадних вода за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Отпадна вода |
Узимање отпадних вода за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-10:2021 изузев узорковања опремом за аутоматска узорковања SRPS ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Површинске воде |
Узимање узорака из природниних и вештачких језера за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Површинске воде |
Узимање узорака из природних и вештачких језера за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-4:2019 SRPS ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Површинске воде |
Узимање узорака из река и потока за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Површинске воде |
Узимање узорака из река и потока за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-6:2017 SRPS ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Подземне воде |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009
|
Т1 |
|
Подземне воде |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-11:2019 SRPS ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Вода Воде за пиће
|
Узимање узорака за микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода Воде за пиће
|
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS ISO 5667-5:2008 SRPS ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Узорци са површина |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева |
SRPS EN ISO 18593:2018, тачка 7.5.3.2 |
Т1 |