Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна -Вино |
Одређивање фенолног индекса (спектрофотометрија)
|
min 1
|
Правилник1), Члан 2, став 1, тачка 43 OIV MA-AS2-10:2009
|
Л1 |
|
Одређивање испарљиве киселости (волуметрија)
|
min 0,1 g/l |
Правилник1), Прилог 1, тачка 8 OIV MA-AS313-02:2015
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја стварног алкохола (пикнометрија)
|
min 4 % vol |
Правилник1), Прилог 1, тачка 2 OIV MA-AS312-01A:2016 OIV MA-AS312-02:2009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног сувог екстракта, укупног алкохола, редукованог екстракта (екстракта без шећера) и резидуалног екстракта (пикнометрија) |
min 2,6 g/l
|
Правилник1), Прилог 1, тачка 3 OIV MA-AS2-03B:2012
|
Л1 |
|
Одређивање непреврелог шећера (волуметрија) |
min 0,4 g/l |
Правилник1), Прилог 1, тачка 4 OIV MA-AS311-01А:2009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола (спектрофотометрија)
|
(50 – 500) mg/l |
Правилник1), Прилог 2, тачка 7 OIV MA-AS312-03B:2009
|
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости (волуметрија) |
min 2 g/l |
Правилник1), Прилог 1, тачка 7 OIV MA-AS313-01:2015
|
Л1 |
|
Одређивање укупнoг сумпор-диоксида (волуметрија) |
min 15 mg/l
|
Правилник1), Прилог 1, тачка 10 OIV MA-AS323-04B:2009
|
Л1 |
Храна - Мед |
Одређивање количине - шећера од C-4 врсте биљака у меду, - δ13C вредност у меду и протеину меда (‰ у односу на V-PDB) - разлика између δ13C вредности у меду и протеину меда (IRMS)
|
Шећер од C-4 врсте биљака: min 7 % δ13C вредност: (-36 до -7) ‰ Разлика између δ13C вредности: max 1 ‰
|
AOAC 998.12:1998
|
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање активности дијестаза по Schade-у (спектрофотометрија)
|
min 1 DN |
Harmonized Method of the Intermational Honey Commission 2009, метода 6.1
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности и слободне киселости титрацијом до pH 8,3 (волуметрија) |
(0 – 14) 50 milieq/kg meda |
Harmonized Method of the Intermational Honey Commission 2009, метода 4.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурала (спектрофотометрија)
|
min 1,92 mg/kg
|
Harmonized Method of the Intermational Honey Commission 2009, метода 5.3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пролина (спектрофотометрија)
|
min 19 mg/kg |
Harmonized Method of the Intermational Honey Commission 2009, метода 10
|
Л1 |
|
Одређивање активности инвертазе (спектрофотометрија)
|
min 0,1 |
Harmonized Method of the Intermational Honey Commission 2009, метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање привидних редукујућих шећера и привидне сахарозе (спектрофотометрија) |
min 0,1 % |
ГОСТ 32167-2013 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге (рефрактометрија) |
min 10 % |
Harmonized Method of the Intermational Honey Commission 2009, метода 1
|
Л1 |
Храна-вино, шира |
Одређивање густине и релативне густине на 20°C (пикнометрија) |
Густина на 20°C min 0,9800 g/ml Релативна густина на 20°C min 0,9818 |
Правилник1), Прилог 1, тачка 1 OIV MA-AS2-01A:2012
|
Л1 |
|
Одређивање релативног односа стабилних изотопа кисеоника (18О/16О) (‰ у односу на V-SMOW) (IRMS)
|
(1 - 14) ‰
|
Правилник1), Члан 4, табела 1, тачка 4.4 OIV-MA-AS2-12:2009 SRPS ENV 12141:2008 - повучен
|
Л1 |
|
Одређивање релативног односа стабилних изотопа угљеника (13C/12C) (‰ у односу на V-PDB) (IRMS) |
(-36 до -7) ‰
|
OIV-MA-AS312-06:2009
|
Л1 |
Храна-јака алкохолна пића |
Одређивање релативног односа стабилних изотопа угљеника (13C/12C) (‰ у односу на V-PDB) (IRMS) |
(-36 до -7) ‰
|
OIV-MA-BS-22:2009
|
Л1 |
Храна- вино, шира, јака алкохолна пића |
Одређивање релативног односа стабилних изотопа кисеоника (18О/16О) (‰ у односу на V-SMOW) (IRMS)
|
(17 - 36) ‰
|
VM/MET-036
|
Л1 |
Храна-јака алкохолна пића |
Одређивање садржаја алдехида (волуметрија) |
min 5 mg/l а.а. |
Правилник2), Метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкохола (пикнометрија) |
(2,5 - 100) % vol |
Правилник2), Метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензалдехида (спектрофотометрија) min 5 mg/l а.а. Правилник2) Метода 12
|
min 5 mg/l а.а.
|
Правилник2), Метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја естара (спектрофотометрија) |
min 10 mg/l а.а. |
AOAC 972.07:1973 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фурфурола (спектрофотометрија) |
min 0,5 mg/l а.а. |
Правилник2), Метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја виших алкохола (спектрофотометрија) |
min 100 mg/l а.а. |
Правилник2), Метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера (спектрофотометрија) |
min 18 g/l
|
Правилник2), Метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање укупне титрационе киселости (волуметрија) |
min 6 mg/l |
Правилник2), Метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта (пикнометрија) |
min 0,01 g/l |
Правилник2), Метода 2
|
Л1 |
Храна-воћне ракије од коштуњавог воћа |
Одређивање садржаја цијановодоничне киселине (спектрофотометрија) |
min 0,1 mg/l а.а.
|
Правилник2), Метода 13
|
Л1 |
Храна-воћни сокови и воћни концентрати |
Одређивање релативне густине (пикнометрија) |
|
SRPS EN 1131:2005 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија) |
1 - 14 |
SRPS EN 1132:2005 |
Л1 |
|
Процена садржаја растворљиве суве материје (°Bx) (рефрактометрија) |
(9 - 80) % |
SRPS EN 12143:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пролина (спектрофотометрија) |
min 0,5 mg/l |
SRPS EN 1141:2008 |
Л1 |
|
Одређивање титрационе киселости (волуметрија) |
min 0,1 g/l |
SRPS EN 12147:2005 |
Л1 |
Храна-пулпа воћних сокова |
Одређивање односа стабилних изотопа угљеника (13C/12C) (‰ у односу на V-PDB) (IRMS)
|
(-36 до -7) ‰
|
SRPS ENV 13070-2008 - повучен
|
Л1 |
Храна-Сок од грожђа, концентрисани сок од грожђа, реконституисани сок од грожђа, воћни сокови, реконституисани воћни сокови, воћни нектар и воћни концентрат, кокосова вода, јаворов сируп, шећерни сируп |
Одређивање релативног односа стабилних изотопа угљеника (13C/12C) (‰ у односу на V-PDB) (IRMS)
|
(-36 до -7) ‰
|
VM/MET-033
|
Л1 |
Храна-Сок од грожђа, концентрисани сок од грожђа, реконституисани сок од грожђа, воћни сокови, реконституисани воћни сокови, воћни нектар и воћни концентрат, кокосова вода, јаворов сируп, мед, шећер и шећерни сируп |
Одређивање релативног односа стабилних изотопа кисеоника (18О/16О) (‰ у односу на V-SMOW) (IRMS) |
(1 - 14) ‰ |
VM/MET-035
|
Л1 |
Храна - Вино, шира, јака алкохолна пића, производи од грожђа, сок од грожђа, концентрисани сок од грожђа, реконституисани сок од грожђа, воћни сокови, реконституисани воћни сокови, воћни нектар и воћни концентрат, кокосова вода, јаворов сируп, мед, шећер и шећерни сируп и млеко |
Одређивање релативног односа неизменљивих атома водоника и деутеријума у етанолу (δDnI i δDnII вредност) (‰ у односу на AAWES) (EIM-IRMS)
|
(-350 до -170) ‰ |
VM/MET-032
|
Л1 |