Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна храна |
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру |
/ |
SRPS EN ISO 6888-1: 2021
|
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44ºC помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-D-глукуронида) |
/ |
SRPS ISO 16649-2: 2008
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-1: 2011
|
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-2: 2011
|
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – Техника бројања колонија на 30ºС |
/ |
SRPS EN ISO 7932: 2009
|
Л1 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње – Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfrigens – Техника бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 7937: 2010
|
Л1 |
Узорци са површина |
Микробиологија ланца хране– Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Т1 |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1: 2017, изузимајући Анекс D SRPS EN ISO 6579-1:2017/А1:2020
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2: Техника бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528-2: 2017
|
Л1 |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
Храна - Жита и млински производи, пекарски производи, тестенине, кекс и производи сродни кексу |
Одређивање акриламида (UHPLC-MS/MS) |
25 μg/kg до 1000 μg/kg |
DM-601/04 |
Т1 |
Храна - Вино, Шира |
Oдређивање садржаја слободног SO2 |
0÷60,00 mg/l |
OIV- MA-E-AS323-04B: R2009 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја укупног SO2 |
2,7 ÷400,00 mg/l |
OIV- MA-E-AS323-04B: R2009 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја јабучне киселине у шири и вину - ензимска метода |
0÷10,0 g/l |
OIV- MA-E-AS313-11: R2009 |
Л1 |
|
Одређивање рН |
1-12 |
OIV-MA-AS313-15:R2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја лимунске киселине у шири и вину - ензимска метода |
45÷2000 mg/l |
OIV- MA-E-AS313-09: R2009 |
Л1 |
|
Oдређивање укупних киселина, као винска киселина |
0,65÷20,0 g/l |
OIV-МА-Е-АS313-01:R2015
|
Л1 |
|
Одређивање релативне густине 20°C/20°C |
мин. 0,8700 |
ОIV- MA-AS2 01A:R2012 |
Л1 |
Храна - Млеко и млечни производи |
Млеко, павлака и евапорисано млеко - Одређивање садржаја укупне суве материје (Референтна метода) |
8,50÷30,00 % |
ISO 6731:2013 (IDF 21:2010)
|
Л1 |
|
Сир и топљени сир - Oдређивање садржаја укупне суве материје (Референтна метода) |
18÷70 % |
SRPS EN ISO 5534: 2007
|
Л1 |
|
Крем сладолед и млечни сладолед - Oдређивање садржаја укупне суве материје (Референтна метода) |
22÷50 % |
SRPS ISO 3728:2008 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја млечне масти по Gerber-у |
0,1÷8 % |
DM-201/02 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја млечне масти по Van Gulik-у у сиру |
0,54÷40 % |
DM-201/03 |
Л1 |
|
Млеко - Oдређивање садржаја азота - Део 1: Метода по Kjeldahl-у |
0,3÷14 % |
SRPS EN ISO 8968-1: 2016
|
Л1 |
|
Oдређивање pH вредности |
3-7 |
DM-201/04 |
Л1 |
Храна - Уља и масти и производи од уља и масти |
Oдређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
0,01÷5,00 % |
SRPS EN ISO 662: 2017
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја нерастворљивих нечистоћа |
0,01÷10,00 % |
SRPS EN ISO 663: 2017
|
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада, крем производи, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу |
Oдређивање садржаја воде сушењем под нормалним притиском |
0,5÷25 % |
Правилник^2) методе 1 и 2
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја шећера по Луф-Шурлу (Luff-Schoоrl) (рачунски) |
1÷55 % s.m. |
Правилник^2) метода 12
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја какао делова у какао производима (преко количине укупних алкалоида) |
2÷80 % s.m. |
Правилник^2) метода 17
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја сирових беланчевина (садржаја протеина) - по Kjeldahl-у (спаљивање)
|
4÷22 % s.m. |
Правилник^2) метода 7
|
Л1 |
Храна - Вино |
Oдређивање стварног садржаја алкохола |
8,0÷27,85 % vol. |
OIV- MA-AS312-01A:R2009
|
Л1 |
|
Oдређивање укупног екстракта |
2 g/l до 530,1 g/l |
OIV-MA-AS2-03B: R2012 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја редукујућих шећера |
0,0÷400,0 g/l |
DM-302/03 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја пепела |
0,1÷5,0 g/l |
OIV- MA-AS2-04: R2009 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја сахарозе, квантитативно |
0,0÷100,0 g/l |
DM-302/06 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола |
0÷500 mg/l |
OIV-MA-E-AS312-03B: R2009 |
Л1 |
Храна Намирнице^1) |
Израчунавање енергетске вредности |
|
DM-101/01 |
Т1 |
Храна - Ракија и друга алкохолна пића |
Oдређивање садржаја виших алкохола (спектрофотoметрија) |
60 mg/l a.a. до 7000 mg/l a.a.
|
Правилник 1) метода 6
|
Т1 |
Храна - Какао производи, чоколада и производи слични чоколади, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу |
Одређивање укупних дијетних влакана (ензимско-гравиметријски) |
мин. 0,5 % |
AOAC 985.29:2003 |
Т1 |
Храна - Вино, Шира |
Oдређивање садржаја сорбинске киселине |
13÷500 mg/l |
OIV- MA-E-AS313-14A: R2009 |
Л1 |
Храна - Вино |
Oдређивање испарљивих киселина , као сирћетна киселина, коригована на SO2 |
0,05÷22,00 meq/l |
OIV, MA-E-AS313-02:R2015
|
Л1 |
|
Oдређивање фенолних материја, као гална киселина |
0,1÷5,0 g/l |
DM-302/05 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја млечне киселине у вину - ензимска метода |
0÷5,0 g/l |
OIV- MA-E-AS313-07: R2009 |
Л1 |
Храна - Шира |
Одређивање суве материје у шири |
макс. 95 % |
OIV- MA-AS2-02: R2012 |
Л1 |
Храна - Ракија и друга алкохолна пића |
Oдређивање садржаја алкохола пикнометром на температури 20°C |
2,5÷100,00 % vol. |
Правилник^1) метода 1
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја екстракта |
0,2 g/l до 200,00 g/l |
Правилник^1) метода 2
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја естара |
50÷10000 mg/l a.a. |
Правилник^1) метода 4
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја метил-алкохола |
20 mg/l a.a. до 20000 mg/l a.a. |
Правилник^1) метода 5
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја алдехида |
24 mg/l a.a. до 1000 mg/l a.a. |
Правилник^1) метода 7
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја фурфурола |
2 mg/l a.a. до 100 mg/l a.a. |
Правилник^1) метода 8
|
Л1 |
Храна - Ракија и друга алкохолна пића |
Oдређивање садржаја шећера |
10÷400 g/l |
Правилник^1) метода 9
|
Л1 |
Храна - Ракија и друга алкохолна пића |
Oдређивање садржаја бензалдехида |
1 mg/l a.a. до 300 mg/l a.a. |
Правилник^1) метода 12
|
Л1 |
|
Oдређивање садржаја укупне цијановодоничне киселине (HCN) |
5 mg/l a.a. до 150 mg/l a.a. |
Правилник^1) метода 13
|
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Oдређивање садржаја воде у пекарском квасцу |
2÷98 % |
SRPS E.M8.022:1987 |
Л1 |
Храна - Вино |
Oдређивање екстракта без шећера (рачунски) |
0 g/l до 530 g/l |
OIV-MA-AS2-03B: R2012 |
Л1 |
|
Oдређивање укупног садржаја алкохола (рачунски) |
8,0÷30 % vol. |
DM-302/02 |
Л1 |
Храна Млински производи |
Одређивање количине воде у житу и млинским производима (рутинска метода) |
2-15 % |
Правилник 3) део I, метода 8
|
Т1 |
|
Одређивање количине пепела у житу и млинским производима |
0-10 % s.m. |
Правилник 3) део I, метода 10
|
Т1 |
|
Одређивање количине сирових протеина у житу и млинским производима (макропоступак) |
4-18 % s.m |
Правилник 3) део I, метода 12
|
Т1 |
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима |
до 10,0 |
Правилник 3) део I, метода 16
|
Т1 |
Храна Пекарски проиводи |
Одређивање количине воде |
2-60% |
Правилник 3) део II, метода 1
|
Т1 |
|
Одређивање киселинског степена средине хлеба -волуметријско одређивање |
до 15 |
Правилник 3) део II, метода 2
|
Т1 |
|
Одређивање количине сирових протеина (макропоступак) |
4-22 % s.m. |
Правилник 3) део II, метода 3
|
Т1 |
|
Oдређивaње количине мaсти по Веибул-Столду (Wеibull-Stoldt-у) |
5-60% s.m. |
Правилник 3) део II, метода 4
|
Т1 |
|
Oдређивaње количине пепела |
0-10% s.m. |
Правилник 3) део II, метода 7
|
Т1 |
Храна Тестенине |
Одређивање процента раскувавања тестенине |
до 20% |
Правилник 3) део III, метода 2
|
Т1 |
|
Одређивање количине воде |
5-40% |
Правилник 3) део III, метода 5
|
Т1 |
|
Одређивање степена киселости |
до 15% |
Правилник 3) део III, метода 6
|
Т1 |
Храна Брзо смрзнута теста |
Одређивање количине воде |
2-60% |
Правилник 3) део IV, метода 2
|
Т1 |
|
Одређивање количине сирових протеина (макропоступак) |
4-22% s.m. |
Правилник 3) део IV, метода 3
|
Т1 |
|
Oдређивaње количине мaсти по Веибул-Столду (Wеibull-Stoldt-у) |
5-60% s.m. |
Правилник 3) део IV, метода 4
|
Т1 |
Храна Какао производи, чоколада, крем производи, бомбонски производи, кекс и производи сродни кексу |
Oдређивање садржаја укупне масти - по Soxhlet-у |
5-60 % s.m. |
Правилник 2) метода 9
|
Т1 |
Храна Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја растворљивих сапуна (алкалитета) (волуметрија) |
1mg/kg до 3000 mg/kg |
SRPS EN ISO 10539:2008
|
Т1 |
|
Одређивање киселинског броја и киселости (волуметрија) |
Киселински број: 0,02 mgКОH/g дo 15,0 mgKOH/g Киселост: 0,01 % до 75,0 %
|
SRPS EN ISO 660:2021 |
Т1 |
|
Одређивање пероксидног броја –Јодометријско (визуелно) одређивање завршне тачке (волуметрија) |
0,01 mmol/kg до 15,00 mmol/kg
0,02 meq/kg до 30,00 meq/kg
|
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Т1 |
|
Одређивање конвенционалне запреминске масе („литарске масе на ваздуху“)-Релативна густина (пикнометрија) |
0,850 до 0,950 х°C/вода 20°C (х=15÷60°C)
|
SRPS EN ISO 6883:2017 |
Т1 |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметрија ) |
100 mgKOH/g до 300 mgKOH/g
|
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Т1 |
|
Одређивање јодног броја (волуметрија) |
0,4 g/100g до 200 g/100g
|
SRPS EN ISO 3961:2019 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја неосапуњивих материја-Метода екстракције хексаном (гравиметрија)
|
0,5 g/kg до 25,0 g/kg |
SRPS EN ISO 18609:2012 |
Т1 |
Храна Вино и шира |
Одређивање садржаја охратоксина А-имуноензиматска метода (ELISA) |
0,30 ppb до 30,0 ppb
|
DM-302/09 |
Т1 |
Храна Жита и млински производи Пекарски производи Тестенине Кекс и производи сродни кексу |
Одређивање микотоксина: - афлатоксини AFB1 AFB2 AFG1 AFG2 - деоксиниваленол (DON) - зеараленон (ZON) - охратоксин А (ОТА) - фумонизини FB1 и FB2
|
AFB1, AFB2, АFG1 и АFG2: 1 μg/kg до 6 μg/kg OTA: 1,5 μg/kg до 9 μg/kg DON: 100 μg/kg до 1000 μg/kg FB-1 и FB-2: 25 μg/kg до 2400 μg/kg ZON: 25 μg/kg до 150 μg/kg |
DM-601/02 |
Л1 |
Храна Вино и шира |
Одређивање садржаја органо-хлорних пестицида (GC-μECD): - 4,4'- DDD - 4,4'- DDE - ендосулфан I - ендосулфан II - ендосулфан сулфат - ендрин - ендрин алдехид - ендрин кетон - аlfa-BHC - gama-BHC (линдан) - delta-BHC- - хептахлор ендо-епоксид - метоксихлор
|
4,4'- DDD, ендосулфан I, ендосулфан II, ендосулфан сулфат, ендрин алдехид, alfa-BHC, хептахлор ендо-епоксид и метоксихлор: 0,0002 mg/kg до 0,0333 mg/kg 4,4'- DDE, ендрин, gama-BHC (линдан): 0,0003 mg/kg до 0,0333 mg/kg ендрин кетон: 0,0001 mg/kg до 0,0333 mg/kg delta-BHC: 0,0005 mg/kg до 0,0333 mg/kg
|
DM-601/03 |
Т1 |
Храна Семе уљарица и производи на бази семена уљарица, уља, масти и производи од уља и масти, Воће, поврће и производи од воћа и поврћа, сокови од воћа и поврћа, Кекс и производи сродни кексу Ракија и друга алкохолна пића |
Одређивање садржаја тешких елемената (GF AAS): - арсен (Аs) - кадмијум (Cd) - бакар (Cu) - гвожђе (Fe) - никал (Ni) - олово (Pb) - цинк (Zn) - калај (Sn)
|
As: 0,27 mg/kg до 1 mg/kg Cd: 0,015 mg/kg до 1,0 mg/kg Cu: 0,075 mg/kg до 0,3 mg/kg Fe: 1,35 mg/kg до 7,5 mg/kg Ni: 0,25 mg/kg до 2 mg/kg Pb: 0,098 mg/kg до 0,975 mg/kg Zn: 1,0 mg/kg до 22 mg/kg Sn: 1,0 mg/kg до 100 mg/kg
|
DM-601/01 |
Л1 |
Храна - Уља и масти и производи од уља и масти |
Одређивање састава масних киселина |
мин. 0,05 % м/м |
SRPS EN ISO 12966-2:2017 SRPS EN ISO 12966-1:2015 SRPS EN ISO 12966-4:2016
|
Т1 |
Храна Намирнице^1) |
Израчунавање садржаја засичених, моно- и полинезасићених и укупних транс масних киселина |
|
DM-101/01 |
Т1 |
|
Израчунавање садржаја угљених хидрата |
|
DM-101/01 |
Т1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја диглукозид-малвидола |
мин. 5 mg/l |
OIV-MA-E-AS315-03:R2009 |
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Oдређивање активности пекарског квасца |
0÷1200 ml CO2/h |
SRPS E.M8.024:1987 |
Л1 |
|
Одређивање активности воде – aw вредност (мерењем електричне отпорности) |
0,003 до 1,000 |
SRPS ISO 18787:2019 |
Т1 |
|
Храна - Шира, вино
|
Узимање узорака за хемијска (аналитичка) и физичка испитивања и сензорно оцењивање |
DM-302/04 |
Т1 |
|
Површине које су у контакту са храном |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева
|
SRPS ISO 18593:2018 |
Т1 |
Храна Вино и шира |
Сензорно оцењивање |
|
DM-302/01 |
Т1 |