Напомена: црвеном бојом су означене суспендоване ставке.
Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја Фумонисин |
мин. 222 µg/kg |
ТМ-1100/53 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Деоксиниваленола (ДОН) |
мин. 74 µg/kg |
ТМ-1100/51 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Зeараленона |
мин 25 µg/kg |
ТМ-1100/50 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Охратоксин А |
мин. 2,5 µg/kg |
ТМ-1100/49 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Афлатоксини-укупни |
мин. 2 µg/kg |
ТМ-1100/48 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Афлатоксин Б1 |
мин 1 µg/kg |
ТМ-1100/47 |
Л1 |
Храна - Жита и млински производи, пекарски и тестенине, кекс снек, зачини |
Одређивање садржаја афлатоксин Б1 |
LOQ 0,82 ppb |
ТМ-1100/47 |
Л1 |
Храна - жита и млински производи, пекарски и тестенине, кекс снек, зачини |
Одређивање садржаја Афлатоксини-укупни |
LOQ 0,90 ppb |
ТМ-1100/48 |
Л1 |
Храна-жита и млински производи зачини, кафа |
Одређивање садржаја Охратоксин А |
LOQ 0,04 ppb |
ТМ-1100/49 |
Л1 |
Храна- жита и млински производи |
Одређивање садржаја Зeараленона |
LOQ 5 ppb |
ТМ-1100/50 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Фумонисин |
LOQ 5 ppb |
ТМ-1100/53 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Деоксиниваленола (ДОН) |
LOQ 0,31 ppb |
ТМ-1100/51 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) Вода |
Откривање и одређивање броја сулфитно-редукујућих анаероба (клостридија) – Део 2: метода мембранске филтрације
|
|
SRPS EN ISO 26461-2:2009
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока- део 2: метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2: 2010
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Квалитет воде – откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија – Део 1: метода мембранске филтрације |
|
ISO 9308-1:2014 |
Л2 |
Вода (вода за пиће) Вода |
Одређивање броја културабилних микроорганизама- бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
Храна Храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella spp. Део1: откривање Salmonella spp |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017/А1: 2020
|
Л2 |
Храна |
Хоризонтална метода за oдређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) – део 1: техника употребом агара по Berd-Parkeru |
|
SRPS ЕN ISО 6888-1:2009/A2:2018 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Хоризонтална метода за oдређивање броја β-glukuronidaza позитивне Е.coli део 2 - техника бројања колонија на 440 C помоћу 5-bromo 4hloro 3-indolil β-D-glukuronida |
|
SRPS ISО 16649-2:2008 |
Л1 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја мезофилних млечно- киселинских бактерија – Метода бројања колонија на 30ºС
|
|
ISO 15214:1998 (E) |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформних бактерија – метода бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Храна Храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens- Техника бројања колонија |
|
SRPS ЕN ISО 7937:2010
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – техника бројања колонија на 30 °C |
/ |
SRPS EN ISO 4833: 2008 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни Део 2 - техника бројања колонија у производима са активношћу водом мањом од или једнаком 0,95
|
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л2 |
Храна |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни Део 1 техника бројања колонија у производима са активношћу водом већом од 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae- Део 2техника бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528 -2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање Listeria monocytogenes и Listeria spp- Део 2 - метода одређивања броја
|
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1- метода откривања
|
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus- техника бројања колонија на 30 °C |
|
SRPS ЕN ISО 7932:2020 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за oдређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту у анаеробним условима |
|
SRPS ЕN ISО 15213:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae Део 1 - откривање Enterobacteriaceae |
/ |
SRPS ISO 21528 -1:2017 |
Л2 |
Узорци из животне средине у зони производње и руковања храном |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1- бројања колонија на 30 °C техником наливања плоча |
|
SRPS EN ISO 4833-1: 2014
|
Л2 |
Узорци из животне средине у зони производње и руковања храном |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae- Део 2 метода бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528 -2:2017 |
Л2 |
Храна за животиње |
Одређивање сирове целулозе |
мин 0,10 % |
ТМ-1100/25 |
Л1 |
|
Одређивање скроба |
oд 0 до 100 % |
Правилник^3) метода 17
|
Л1 |
|
Одређивање натријум хлорида (NаCl) |
мин 0,10 % |
Правилник^3) метода 22 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
мин 0,01 % |
Правилник^3) метода 19
|
Л1 |
|
Одређивање сировог пепела |
мин 0,10 % |
Правилник^3) метода 18
|
Л1 |
|
Одређивање сирових масти |
до 20% |
Правилник^3) метода 12
|
Л1 |
Храна за животињe |
Одређивање сирових протеина |
мин 0,10 % |
Правилник^3) метода 7
|
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,10 % |
Правилник^3) метода 6
|
Л1 |
храна за животиње |
Одређивање количине примеса у житу (сензорска / гравиметрија) |
|
Правилник3) метода 3
|
Л1 |
Храна за животиње/производи семена соје |
Одређивање активности уреазе
|
мин. 0,05 mg N/g/min |
SRPS ISO 5506:2019 |
Л2 |
Вода (вода за пиће) Вода |
Одређивање одабраних елемената оптичком емисионом спектрометријом индуктивно спрегнуте плазме |
Al (0.006 -312.5)mg/l, As (0.003-3.125)mg/l, Sb (0.016-1.875)mg/l, Cu (0.008-31.25)mg/l, Zn (0.001-31.25)mg/l, Pb (0.004-3.125)mg/l, Se (0.012-3.125)mg/l, Co (0.006-3.125)mg/l, Cr (0.005-312.5)mg/l, Cd (0.0007-0.325)mg/l, Mn (0.001- 312.5)mg/l, Mo (0.029-3.125)mg/l, Ni (0.003-0.625)mg/l, Fe (0.002-31.25)mg/l Na (0.076-3125)mg/l, K (0.009-1.875)mg/l, Mg (0.010-312.5)mg/l, Ca (0.010-312.5)mg/l, Hg (0.0001-0.325)mg/l
|
SRPS EN ISO 11885:2011
|
Л3 |
|
Одређивање мутноће |
0,01 - 10 NTU/FNU |
SRPS EN ISO 7027-1:2016
|
Л1 |
|
Одређивање рН-вредности |
0-12 |
SRPS EN ISO 10523:2016
|
Л1 |
|
Одређивање проводљивости
|
мин 5 μS/cm |
EPA 120.1:1982 |
Л1 |
храна -масти животињског порекла, маргарин |
Одређивање киселинског броја |
мин 0.01 mgKOH/g |
SRPS EN ISO 660:2021 |
Л1 |
Храна -Воћни сокови, воћни нектари, воћни концентрати |
Ензимско одређивање Д-изолимунске киселине |
мин 0,1 mg/l |
SRPS EN 1139:2005 |
Л1 |
|
Процена садржаја растворљиве суве материје |
мин 0,1 % |
SRPS EN 12143:2005 |
Л1 |
|
Ензимско одређивање саджаја Д/Л млечне киселине |
мин 0,01 g/l |
SRPS EN 12631:2005 |
Л1 |
|
Одређивање хидроксиметил фурфурала |
мин 1 mg/l |
ТМ-1100/45 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја P и K |
Р: мин 0,5 mg/l К: мин 5 mg/l
|
TM-1100/58 |
Л1 |
Храна-Воћни сокови, воћни нектари, воћни концентрати, воћне каше |
Одређивање садржаја патулина |
мин 7,5 µg/kg |
ТМ-1100/64 |
Л1 |
Храна - Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина |
Одређивање садржаја влаге (дестилација) |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 939:2017 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивог уља |
мин 0,1 mg/100g |
SRPS ISO 6571:2016/А1:2019 |
Л1 |
Храна Воће и поврће |
Одређивање садржаја сока |
мин 0,10 % |
TM-1100/54 |
Л1 |
Храна Семе уљарица |
Одређивање азота методом по Kjeldahlu |
мин 0,1 % |
SRPS ISO 1871:2013 |
Л1 |
Храна- какао зрна |
Спецификација и захтеви квалитета |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 2451:2019 |
Л1 |
Храна-зачинска паприка |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија) |
мин 0,10 % |
SRPS EN ISO 7540:2020 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини |
мин 0,001 % |
SRPS ISO 930:2001 |
Л1 |
|
Одређивање неиспарљивог етарског екстракта |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 1108:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупно обојених материја |
мин 1,0 g/kg s.m. |
SRPS ISO 7541:2020
|
Л1 |
Храна-адитиви у храни |
Одређивање концентрације бензоеве и сорбинске киселине |
мин 10 mg/l |
SRPS ISO 22855:2011 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Преглед стања узорака и одређивање калибраже, масе и дужине воћа и поврћа |
/ |
TM-1100/40 |
Л1 |
Храна |
Израчунавање енергетске вредности хране (рачунски) |
|
Правилник10), члан 33, прилог 13 |
Л4 |
Храна - јечам и кафа |
Одређивање охратоксина А –HPLC метода са пречишћавањем на имуноафинитетној колони
|
мин 1,88 µg/kg |
TM-1100/71 |
Л2 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине сирове целулозе (гравиметрија) |
мин 0,10 % |
Правилник5) метода II 8
|
Л2 |
Храна - Адитиви у храни |
Одређивање садржаја ацетсулфама К, сахарина, аспартама |
ac K мин 13 mg/l a мин 9 mg/l c мин 4 mg/l
|
SRPS EN 12856:2008 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кофеина |
мин 10 mg/l |
TM-1100/41 |
Л1 |
Храна - Шећер |
Одређивање боје шећера у раствору |
мин 15 ICUMSA |
SRPS E.L8.014:1992 |
Л1 |
|
Одређивање редукованих шећера |
мин 0,002 % |
SRPS E.L8.019:1992 |
Л1 |
|
Одређивање поларизације |
макс 99,9° |
SRPS E.L8.018:1992 |
Л1 |
|
Одређивање сумпордиоксида |
мин 0,10 mg/kg |
SRPS E.L8.020:1993 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
дмин 0,001 % |
SRPS E.L8.017:1992 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе у току сушења |
мин 0,01 % |
SRPS E.L8.016:1992 |
Л1 |
Храна - Скроб и производи од скроба |
Одређивање садржаја сумпор-диоксида |
мин 0,64 % |
SRPS EN 1185:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,10 %
|
SRPS EN ISO 1666:2008 |
Л1 |
Храна - Скроб и производи од скроба |
Одређивање пепела |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 3593:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 3947:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота методом по Kjeldalu |
мин 0,10 % |
SRPS EN ISO 3188:2008 |
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине пепела |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода II 7
|
Л1 |
|
Одређивање количине натрујумхлорида NаCl из алкализованог пепела |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода II 6
|
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Weibull-Stoldtu |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода II 4
|
Л1 |
|
Одређивање количине сирових протеина |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода II 3
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена средине хлеба |
мин 0,10 |
Правилник^5) метода II 2
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода II 1
|
Л1 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање количине примеса у пиринчу |
од 0-100% |
Правилник^5) метода I 5
|
Л1 |
|
Одређивање количине укупних шећера по Luff-Schoorlu |
мин 0,24 % |
Правилник^5) метода II 9
|
Л1 |
|
Одређивање количине скроба по Eversu |
oд 0 до 100 % |
Правилник^5) метода I 28
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса у пшеници за прераду |
oд 0-100% |
Правилник^5) метода I 4
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса у кукурузу |
oд 0-100% |
Правилник^5) метода I 3
|
Л1 |
|
Одређивање количине примеса у ражи |
oд 0-100% |
Правилник^5) метода I 2
|
Л1 |
|
Одређивање запреминске масе жита |
35-90 kg/hl |
Правилник^5) метода I 6
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима |
мин 0,10 % |
Правилник^5) тачка I 16
|
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Weibull-Stoldtu у житу и млинским производима |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода I 15
|
Л1 |
|
Одређивање количине сирове целулозе у житу и млинским производима |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода I 14
|
Л1 |
|
Одређивање количине сирових протеина у житу и млинским производима |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода I 12 SRPS EN ISO 20483:2014
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела нерастворљивог у HCl:песка у млинским производима |
мин 0,01 % |
Правилник^5) метода I 11
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у житу и млинским производима |
мин 0,01 % |
Правилник^5) метода I 10 SRPS EN ISO 2171:2012
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у кукурузу |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода I 9 SRPS EN ISO 6540:2021
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у житу и млинским производима |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода I 8 SRPS EN ISO 712:2012
|
Л1 |
Храна - Зачини, екстракти зачина и мешавине зачина |
Одређивање садржаја страних материја |
/ |
SRPS ЕN ISO 927:2012/АЦ:2014 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини |
мин 0,01 % |
SRPS ISO 930:2001 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Одређивање садржаја воде |
мин 0,10 % |
SRPS Е.М8.022:1987 |
Л1 |
Храна - Чајеви |
Одређивање воденог екстракта |
10-70% |
SRPS ISO 9768:1995 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у киселини |
мин 0,01 % |
SRPS ISO 1577:1995 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
мин 0,1 % |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 103⁰С |
мин 0,1 % |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја материја нерастворних у води или у киселини |
мин 0,01 % |
SRPS ISO 2479:2015 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода |
мин 0,26 mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
|
Одређивање ксадржаја NaCl |
до 99% |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 110 °C
|
мин 0,001 % |
SRPS ISO 2483:2015 |
Л1 |
Храна - Брзо смрзнута теста |
Одређивање количине укупних шећера |
мин 0,24 % |
Правилник^5) метода IV 5
|
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Weibull-Stoldtu |
мин 0,5 % |
Правилник^5) метода IV 4
|
Л1 |
|
Одређивање количине сирових протеина |
мин 0,1 % |
Правилник^5) метода IV 3
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
мин 0,1 % |
Правилник^5) метода IV 2
|
Л1 |
Храна - Пиво |
Одређивање садржаја сумпордиоксида |
мин 0,64 mg/l |
TM-1100/33 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљендиоксида |
мин 2g/l |
TM-1100/08 |
Л1 |
|
Одређивање боје |
мин 2,5 EBC јединице
|
TM-1100/09 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности |
0-12 |
TM-1100/13 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкохола |
мин 0,5 % |
TM-1100/07 |
Л1 |
|
Одређивање екстракта у основној сладовини |
5-20 % |
TM-1100/07 |
Л1 |
Храна - Сенф |
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
мин 0,01 % |
Правилник^4) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање пепела |
мин 0,1 % |
Правилник^4) метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање хлорида |
мин 0,1 % |
Правилник^4) метода 10
|
Л1 |
Храна - Сенф |
Одређивање укупне суве материје |
мин 0,1 % |
Правилник^4) метода 2
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупног пепела |
мин 0,1 % |
Правилник^4) метода 12
|
Л1 |
|
Одређивање испарљивих киселина |
мин 0,01 g/l |
Правилник^4) метода 17
|
Л1 |
|
Одређивање етанола |
мин 0,01 % |
Правилник^4) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање укупног сумпордиоксида |
мин 0,64 mg/kg |
ТМ-1100/44 |
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворљивих у етанолу |
мин 0,1 % |
Правилник^4) метода 22
|
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости |
мин 0,1 % |
Правилник^4) метода 18
|
Л1 |
|
Одређивање хлорида |
мин 0,1 % |
Правилник^4) метода 10
|
Л1 |
|
Одређивање вредности рН |
0-14 |
Правилник^4) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
мин 0,001 % |
Правилник^4) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање директно редукујућих и укупних шећера |
мин 0,24 % |
Правилник^4) метода 3 |
Л1 |
Храна - Семе уљарица |
Одређивање садржаја нечистоћа |
|
SRPS EN ISO 658:2008 |
Л1 |
|
Одређивање киселости уља |
мин 0,01 % |
SRPS ISO 729:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја уља |
мин 0,10 % |
SRPS EN ISO 659:2011 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
мин 0,10 % |
SRPS EN ISO 665:2020 |
Л1 |
Храна - Воћe и поврћe |
Одређивање садржаја нитрата и/или нитрита |
/ |
SRPS EN 12014-2:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сока |
до 50% |
TM-1100/54 |
Л1 |
Храна - Кафа и производи од кафе |
Одређивање садржаја препржених зрна |
|
TM 1100/15 |
Л1 |
|
Одређивање екстарктивних материја |
10-90% |
TM 1100/10 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
мин 0,10 % |
TM 1100/16 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 105⁰С |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 6673:2016 |
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање количине воде |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода III 5
|
Л1 |
|
Одређивање процента раскувавања тестенине |
мин 0,10 % |
Правилник^5) метода III 2
|
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање степена киселости |
мин 0,10 |
Правилник^5) метода III 6
|
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање количине укупних шећера по Lufle Schoorlu |
мин 0,24 % |
Правилник^5) метода II 9
|
Л1 |
Храна - Супе |
Одређивање азота методом по Kjeldahlu |
мин 0,1 % |
SRPS ISO 1871:2013 |
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје |
мин 0,1 % |
Правилник^9) метода 2а
|
Л1 |
|
Одређивање хлорида у поврћу |
мин 0,1 % |
Правилник^4) метода 10
|
Л1 |
Храна - Sneck производи |
Одређивање натијум хлорида у трајном сланом пециву по Mohru |
мин 0,1 % |
Правилник^8) метода II 21
|
Л1 |
|
Одређивање укупне масти по Soxhletu |
мин 0,1 % |
Правилник^8) метода II 9
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне суве материје |
мин 0,01 % |
Правилник^4) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
oд 0 до 95 % |
Правилник^4) метода 1
|
Л1 |
Храна - Масти и уља биљног порекла |
Одређивање садржаја укупне масти у мајонезу |
мин 0.1 % |
SRPS E.K8.050:1997 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја |
мин 100 mgKOH/g |
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Л1 |
|
Одређивање јодног броја |
мин 1,5 gJ2/100g |
SRPS EN ISO 3961:2019 |
Л1 |
|
Одређивање алкалитета |
мин 7,6 mg/kg |
SRPS EN ISO 10539:2008 |
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције |
1,3300-1,7000 |
SRPS EN ISO 6320:2017 |
Л1 |
Храна - Маргарин |
Одређивање садржаја масти |
мин 0,10 % |
SRPS E.K8.046:1993, повучен |
Л1 |
Храна - Јака алкохолна пића и остала алкохолна пића |
Одређивање садржаја виших алкохола |
до 2000 mg/l a.a. |
Правилник^2) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера |
(100-400) g/l |
Правилник^2) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја естара |
до 3000 mg/l a.a. |
Правилник^2) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање укупне титрационе киселости |
до 5000 mg/l a.a. |
Правилник^2) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта |
(10-350) g/l |
Правилник^2) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкохола |
5-100% |
Правилник^2) метода 1А
|
Л1 |
Храна - Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа |
Одређивање рН вредности |
0-12 |
Правилник1) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивањуе количине целулозе |
мин 0,10 % |
Правилник^1) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела |
мин 0,10 % |
Правилник^1) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање количине беланчевина по Kjeldal –у |
мин 0,10 % |
Правилник^1) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање количине масти по Soxhlet –у |
мин 0,10 % |
Правилник^1) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде |
мин 0,10 % |
Правилник^1) метода 1
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хлорида по Volhard –у |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 1841-1:1999 |
Л1 |
|
Мерење рН |
0-12 |
SRPS ISO 2917:2004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободне масти |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 1444:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,10 % |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота |
мин 0,1 % |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређиванје садржаја таурина |
мин 50 mg/l |
ТМ 1100-65 |
Л1 |
Храна- Жито и млински производи |
Одређивање броја падања по Хагберг-Пертену |
50 – 400 s |
SRPS ЕN ISО 3093:2010 |
Л1 |
|
Одређивање влажног глутена механичким начинима |
14-40 % |
SRPS ЕN ISО 21415-2:2016
|
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина |
мин 0,06 % |
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
мин 0,010 % |
SRPS ISO 936:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора
|
мин 0,025 % |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
Храна-Беланчевинасти производи и мешавине беланче-винастих производа |
Одређивање количине натријум хлорида по Volhard -у (волуметрија) |
мин 0,10 % |
Правилник1) метода 9
|
Л1 |
Храна - Беланчевинасти производи и мешавине беланчевинастих производа за прехрамбену индустрију |
Одређивање пепела нерастворљивог у НCl |
мин 0,01 % |
Правилник2) метода 19
|
Л1 |
храна- масти животињског порекла, масти и уља биљног порекла |
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
мин 0,001 % |
SRPS EN ISO 662:2017 |
Л1 |
Храна - Масти и уља биљног порекла |
Одређивање конвенционалне запреминске масе |
|
SRPS ISO 6883:2017 |
Л1 |
Храна-чај |
Одређивање садржаја кофеина |
мин 0,33 % |
SRPS ISO 10727:2015 |
Л1 |
Храна -Воћни сокови, воћни нектари, воћни концентрати |
Одређивање релативне густина-пикнометрија |
|
SRPS EN 1131:2005 |
Л1 |
|
Одређивање pH-вредности |
0-12 |
SRPS EN 1132:2005 |
Л1 |
|
Одређивање формолног броја-потенциометријска титрација |
мин 0,1 ml 0,1 mol NaOH/100 ml
|
SRPS EN 1133:2005 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
мин 0,2 g/l |
SRPS EN 1135:2005 |
Л1 |
|
Ензимско одређивање саджаја Л-јабучне киселине |
мин 0,010 g/l |
SRPS EN 1138:2005 |
Л1 |
Храна - Какао производи, бомбонски производи Кекс, снек и сродни производи |
Одређивање растворљивих састојака у гуменим бомбонама |
60-70% |
Правилник^8) метода 20
|
Л1 |
Храна - Масти и уља биљног порекла |
Одређивање пероксидног броја (волуметрија) |
мин 0,25 mmol/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Л4 |
|
Одређивање киселинског броја (волуметрија)
|
мин. 0,01 mg KOH/g |
SRPS EN ISO 660:2015 2021 |
Л4 |
Храна - Какао производи, бомбонски производи Кекс, снек и сродни производи |
Одређивање садржаја воде у желе производима и ратлуку |
мин 0,10 % |
Правилник^8) метода II 4
|
Л1 |
|
Одређивање лактозе по Luff-Schoorlu |
мин 0,60 % |
Правилник^8) метода II 13
|
Л1 |
|
Одређивање какао делова у какао производима |
мин 0,3 % |
Правилник^2) метода 17
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде сушењем под нормалним притиском |
мин 0,10 % |
Правилник^8) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање киселости тврдих бомбона |
мин 0,10 % |
Правилник^8) метода 18
|
Л1 |
Храна - Масти животињског порекла |
Одређивање пероксидног броја |
мин 0,25 mmol/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Л1 |
Храна Воће и поврће |
Одређивање калибраже (тежине и дужине плода) (гравиметрија) |
|
TM-1100/40 |
Л1 |
Храма - масти и уља биљног порекла |
Oдређивање садржаја неосапуњивих материја |
|
SRPS EN ISO 18609:2012 |
Л1 |
Храна-кафа, производи од кафе и сурогати |
Одређивање страних примеса и недостатака |
|
SRPS ISO 4149:2014
|
Л1 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање седиментационе вредности у пшеници за прераду (седиментација) |
10-100 |
Правилник^5) метода I 13
|
Л1 |
|
Одређивање заражености житне масе инсектима |
/ |
Правилник^5) метода I 19
|
Л1 |
Храна - Пиво |
Јодна проба на скроб (сензорски) |
/ |
TM-1100/31 |
Л1 |
Храна - Какао производи, бомбонски производи Кекс, снек и сродни производи |
Одређивање шећера по Луф Шурлу |
мин 0.24 % |
Правилник8) метода 12
|
Л4 |
Храна - Масти и уља биљног порекла |
Одређивање талога у сировим уљима и мастима – метода центрифугирањем (таложење) |
|
SRPS EN ISO 15301:2008 |
Л4 |
|
Гасна хроматографија метил естара масних киселина припрема и одређивање |
|
SRPS EN ISO 12966-2:2017 SRPS EN ISO 12966-4: 2016
|
Л4 |
Храна - Храна и храна за животиње |
Одређивање садржаја метала арсена, кадмијума, кобалта, антимона, бакра, олова, живе, гвожђа, цинка, калаја, молибдена, селена и никла |
kaфа и сурогати кафе As (0.006-3.125) mg/kg Cd (0.001-0.312) mg/kg
жестока алкохолна пића Pb (0.001-3.125) mg/l As (0.002-3.125) mg/l Cu (0.003-31.25) mg/l Fe (0.004-31.25)mg/l Zn (0.003-3.125) mg/l Sn (0.0006- 313) mg/l
пекарски квасац Pb (0,003-3.125) mg/l As (0,002-3.125) mg/kg
пиво Pb (0.004-3.125) mg/l As (0.003-3.125) mg/l Cd (0.0006-0.325) mg/kg Hg (0.00008-0.325) mg/l
чај Pb (0.004-3.125) mg/l As (0.008-3.125) mg/l
биљна уља, масти и маргарин Pb (0.004-3.125) mg/l As (0.009-3.125) mg/l Cu (0.006-31.25) mg/l Fe (0.039-31.25) mg/l Ni (0.002-0.625) mg/l
ликери Pb (0.005-3.125) mg/l Cu (0.008-31.25) mg/l Fe (0.003-31.25) mg/l Zn (0.00008-31.25) mg/l
производи од воћа и поврћа Cu (0.012-31.25) mg/l
свеже воће и поврће Pb (0.003-3.125) mg/l As (0.004-3.125) mg/l Cd (0.001-0.312) mg/kg Hg (0.00006-3.125) mg/kg
житарице и производи од житарица Pb (0.006-3.125) mg/kg Аs (0.003-3.125) mg/kg Cd (0.0008-0.312) mg/kg Hg (0.00004-3.125) mg/kg
воћни сокови, нектари, сирупи, сродни производи и ОБП Pb (0.006-3.125) mg/kg Аs (0.006-3.125) mg/kg Cd (0.0004-0.312) mg/kg Cu (0.01-31.25) mg/kg Zn (0.003-31.25) mg/kg
храна за животиње Pb (0.006-3.125) mg/kg Аs (0.010-3.125) mg/kg Cd (0,002-0.312) mg/kg Hg (0.00008-3.125) mg/kg Mo (0.002-3.125) mg/kg Se (0.011-3.125) mg/кg Co (0.04-3.125) mg/kg
|
ТМ-1100/43 |
Л3 |
Храна и храна за животиње |
Преглед стања узорака и одређивање калибраже, масе и дужине воћа и поврћа
|
|
ТМ-1100/40 |
Л1 |
Храна - Храна и храна за животиње |
Одређивање садржаја органохлорних пестицида (GC-ECD)
|
|
ТМ-1100/75 |
Л4 |
|
Узорци са површина (радне површине, уређаји, опрема, руке радника)
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонталнe методe за технике узимања узорака са површине
|
SRPS EN ISO 18593:2018 oсим тачака 7.5.2, 7.5.4
|
Л1 |