Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Животна средина |
Одређивање нивоа буке у животној средини |
(20-130)dB |
SRPS ISO 1996-1:2019 SRPS ISO 1996-2:2019 |
Т1 |
Вода Вода за пиће Минералне воде Базенска вода |
Откривање и бројање Pseudomonas aeruginosa - MF метода |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л2 |
Вода (вода за пиће) |
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (квалитативна метода) |
|
Приручник^9) метода 2-6.1
|
Л2 |
|
Доказивање стрептокока фекалног порекла (квалитативна метода) |
|
ВМК 020 |
Л2 |
Вода Вода за пиће Минералне воде Базенске воде |
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија– Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 / А1:2017
|
Л2 |
Вода Вода за пиће Минералне воде |
Откривање и бројање стерeптокока фекалног порекла - Део 2: MF метода (квантитативна метода) |
|
ISO 7899-2:2000 (Е) |
Л2 |
|
Доказивање сулфиторедукујућих клостридија (квантитативна метода) |
|
Приручник^9) метода 2-5.1
|
Л2 |
Вода Површинске воде и комуналне отпадне воде |
Одређивање броја фекалних ентерокока |
|
IDEXX Enterolert-E/Quanti-Tray/2000 |
Л2 |
Вода Вода за пиће Минералне воде Базенске воде |
Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л2 |
Вода (вода за пиће) |
Откривање и бројање колиформних организама, термотолерантних колиформних организама и вероватне Escherichiae coli - Део 2: МPN метода |
|
ISO 9308-2:1990 (Е) - повучен |
Л2 |
Вода Површинске воде и комуналне отпадне воде |
Одређивање броја укупних колиформних бактерија Део 2: Метода највероватнијег броја |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л2 |
|
Одређивање броја фекалних колиформних бактерија (Е.coli) Део 2: Метода највероватнијег броја |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л2 |
Вода Базенска вода |
Одређивање броја Staphylococcus aureus |
|
9213 APHA |
Л1 |
Посуђе и прибор за животне намирнице |
Oдређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli -Техника бројања колонија на 44ºC помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида |
/ |
ВМК 063 |
Л1 |
|
Oдређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Bаird-Parker) |
/ |
ВМК 062 |
Л1 |
|
Oдређивање броја микроорганизама - Техника бројања колонија на 30°C |
/ |
ВМК 060 |
Л1 |
|
Oткривање Salmonella spp. |
/ |
ВМК 061 |
Л1 |
Храна (укључујући дијететске производе и суплементе) |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Bаird-Parker) |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 2: Техника употребом агара са плазмом кунића и фибриногеном |
|
SRPS EN ISO 6888-2:2021 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 2: Бројање колонија на 30°С техником површинске инокулације |
|
SRPS EN ISO 4833-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°С техником изливања плоча |
|
ISO 4833-1:2013 (Е) |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44ºC помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил-ß-D-глукуронида |
|
ISO 16649-2:2001 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
|
ISO 21528-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1: 2017/А1:2020 изузимајући Анекс Д |
Л2 |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 2: Бројање колонија на 30°С техником површинске инокулације |
|
SRPS EN ISO 4833-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp |
|
SRPS EN ISO 6579-1: 2017/А1:2020 изузимајући Анекс Д |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°С техником изливања плоча |
|
ISO 4833-1:2013 (Е) |
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л2 |
Предмети опште употребе - Козметички производи |
Одређивање садржаја живе (термална декомпозиција, амалгамирање, AAS) након екстракције са 0,1М HCl |
(0,1-10)mg/kg |
ВМК 065 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободних алкалија (волуметријa) |
(0,01-0,5)% |
ВМК 024 |
Л1 |
|
Одређивањe рН вредности (потенциометрија) |
(0-14) |
Правилник^8) Метода А
|
Л1 |
|
Одређивањe садржаја арсена, олова, кадмијума и никла (техника HGAAS за As; FAAS за Pb, Cd, Ni) |
As (0,05-5) mg/kg Pb (2,5-30) mg/kg Cd (0,5-5) mg/kg Ni (2,5-50) mg/kg |
ВМК 019 |
Л1 |
Вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (кит спектрофотометрија)
|
(15-150)mg/l |
HACH Dr Langa LCK 314 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Базенска вода Минерална вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја хлорида (метода по Мору (Моhr)) |
(5-400)mg/l |
SRPS ISО 9297:1997 SRPS ISО 9297/1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације водоникових јона - pH вредност (потенциометрија) |
(2-12) |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање садражаја живе у таложним материјама (термална декомпозиција, амалгамирање, АAS) |
(0,15-25) μg /m^2 /дан |
US ЕPА 7473:2007 УП.05.11.13. |
Л1 |
|
Стандардна гравиметријска метода за одређивање масене фракције ПM 10 или ПM 2,5 масене концентрације суспендованих честица (гравиметрија) |
ПМ 2,5: (1-120)μg/m3 ПМ 10: (1-150)μg/m3
|
SRPS EN 12341:2015
|
Л1 |
|
Одређивање Pb, Cd,As, Ni у фракцији ПМ10 суспендованих честица (GFAAS) |
Pb(0,8-4000)ng/m³ Cd (0,05-50)ng/m³ As (0,4-350)ng/m³ Ni (0,9-100)ng/m³ |
SRPS EN 14902:2008 |
Л1 |
Ваздух Отпадни гас |
Одређивање запреминске концентрације кисеоника (O2) Стандардна референтна метода – Парамагнетизам |
3 – 21 % |
SRPS EN 14789:2017 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације oксида азота (NOx) – Стандардна референтна метода – Хемилуминисценција |
0,3 – 1300 mg/m3 |
SRPS EN 14792:2017 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације угљен -моноксида (CO) - Стандардна референтна метода - недисперзивна инфрацрвенa спектрометрија |
0,3 – 6250 mg/m3 |
SRPS EN 15058:2017 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације укупних прашкастих материја |
(20-1000) mg/m3 |
SRPS ISO 9096:2019 |
Л1, Т1 |
Ваздух - Отпадни гас |
Одређивање прашине у опсегу ниских масених концентрација – Део 1: Мануелна гравиметријска метода |
(0,5-50) mg/m3 |
SRPS EN 13284-1:2017 |
Л1, Т1 |
Вода - Површинска, Отпадна вода |
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (кит спектрофотометрија)
|
(5-60) mg/l
|
HACH Dr Lange LCK 1414 |
Л1 |
Вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (кит спектрофотометрија)
|
(100-2000)mg/l |
HACH Dr Langa LCK 414 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Базенска вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја гвожђа (колориметријски са тиоцијанатом) |
(0,05-1,00)mg/l |
Приручник^9) P-V-17/C стр. 346-347 |
Л1 |
|
Одређивање мутноће (нефелометријски према стандардном формазинском полимеру) |
(0,1-1000)NTU |
Приручник^9) P-IV-4/B стр. 118-119 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање укупног остатка после испарења (гравиметрија) |
(1-1400) mg/l |
Приручник^9) P-IV-7 стр. 129-130 |
Л1 |
|
Одређивање електричне проводности (кондуктометрија) |
(1-1999)μS/cm |
SRPS ISО 27888:2009 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја нитрита (метода молекуларне апсорпционе спектрометрије) |
(0,01-100)mg/L NO2 (0,003-30) mg/L N |
SRPS 26777:2009 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата (турбидиметрија) |
(1,00-250,00)mg/l |
US ЕPА 375.4:1978 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума (ЕDТА комплексометријска метода) |
(1,00-200,00)mg/l |
US ЕPА 215.2:1978 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја магнезијума (ЕDТА комплексометријска метода) |
(1,00-200,00)mg/l |
ВМК 066 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја анјонских детерџената (алкил бензил-сулфонат типа) (спектрофотометријска метода са метиленским плавим) |
(0,025-20)mg/l ABS
|
Приручник^10) АWWА 5540C стр. 5-47 до 5-49 |
Л1 |
|
Одређивање фенолног индекса (спектрометријска метода са 4-аминоантипирином после дестилације) |
(0,001-0,005)mg/l
(0,01-0,05)mg/l отпадне воде
|
SRPS ISO 6439:1997 Metoda В |
Л1 |
|
Одређивање уља и масти (техника FTIR спектрофотометрија) |
(0,1-100) mg/l |
ВМК 048 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана (техника FAAS) |
(0,02-1,00)mg/l |
Приручник^9) P-V-26/B стр. 426-429 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова (техника FAAS) |
(0,005-1,00)mg/l |
US ЕPА 239.1:1978 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја бакра (техника FAAS) |
(0,002-3)mg/l |
Приручник^9) P-V-7/D стр. 231-234 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја цинка (техника FAAS) |
(0,001-1,00)mg/l |
Приручник^9) P-V-12/C стр. 286-289 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хрома (техника FAAS) |
(0,003-2,00)mg/l |
Приручник^9) P-V-20/C стр. 377-380 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја никла (техника FAAS) |
(0,005-3,00)mg/l |
US ЕPА 249.1:1978 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кадмијума (техника FAAS) |
(0,001-0,50)mg/l |
SRPS ISО 5961:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе (метода за живу у чврстим и течним узорцима термалном декомпозицијом амалгамирањем, AAS) |
(0,001-5)mg/l Hg |
US EPA 7473:2007 |
Л1 |
Вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање укупног и композитног алкалитета (волуметрија) |
(0,4 -20)mmol/L |
SRPS ЕN ISO 9963-1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање фосфора са амонијум-молибдатом (спектрометријска метода) - Одређивање ортофосфата |
(0,01-6,4)mg/l PO4^3- -P |
SRPS ЕN ISO 6878:2008, део 4 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота по Кјелдалу - Метода после минерализације селеном (Метода по Kjeldahl) |
(1-50) mg/l |
SRPS ЕN 25663:2009 |
Л1 |
|
Одређивање амонијака после дестилације (спектрофотометрија) |
(0,05-20)mg/l NH3 -N |
US EPA 350.2:1974 |
Л1 |
|
Одређивање нитрата (кит спектрофотометрија) |
(1-60)mg/l NО3 |
HACH Dr Langa LCK 339 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суспендованих материја (гравиметрија) |
(1-100)mg/l |
Приручник^9) P-IV-9 стр. 133 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хрома (VI) (спектрофотометрија) |
(0,025-0,5)mg/l |
US EPA 7196A:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја раствореног кисеоника (метода помоћу електрохемијског сензора) |
(0,1-15) mg/l |
SRPS EN ISO 5814:2014 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (волуметрија) |
(30-700)mg/l |
SRPS ISO 6060:1994 |
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника (аутоматска анализа без разблажења) |
(0-4000)mg/l |
Приручник^10) AWWA 5210D стр. 5-9 до 5-12 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Површинска вода |
Одређивање садржаја алуминијума (спектрофотометрија) |
(0,02-0,50)mg/l |
ISO 10566:1994 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена (техника HGAAS) |
(0,001-0,1) mg/l |
ВМК 064 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата (UV спектрифотометрија) |
(0,085-13,6) mg/LN (0,4-60) mg/LNO3
|
Приручник^9) P-V-31/C стр. 461-463 |
Л1 |
|
Одређивање амонијака (спектрофотометијска метода са Неслеровим (Nessler) реагенсом – без дестилације) |
(0,03-0,40)mg/LN
(0,04-0,5)mg/L NH3
|
Приручник^9) P-V-2/B стр. 179-182 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће Минерална вода |
Одређивање садржаја натријума (техника FAAS) |
вода за пиће: (0,01-300)mg/l минерална вода: (0,01-600)mg/l |
US EPA 273.1:1974 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калијума (техника FAAS) |
вода за пиће: (0,03-20)mg/l минерална вода: (0,03-100)mg/l |
US EPA 258.1:1974 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја бикарбоната (волуметрија) |
(6,1-1525)mg/l |
АОАC 920.194 |
Л1 |
|
Одређивање укупних растворних материја (сувог остатка) на 180ºC (гравиметрија) |
(10-2000)mg/l |
ВМК 070 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида (спектрофотометријa) |
(0,8-182)μg/m^3 |
ВМК 042 |
Л1 |
|
Одређивање масене концентрације азот-диоксида (спектрофотометријa) |
(2,2-102)μg/m^3 |
ВМК 021 |
Л1 |
|
Одређивање индекса црног дима - чађи у ваздуху (рефлектометрија) |
(6-120)μg/m^3 |
ВМК 068 |
Л1 |
|
Одређивање pH вредности у таложним материјама (потенциометрија) |
(2-12) |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л1 |
|
Одређивање количине растворних материја у таложним материјама (гравиметрија) |
(2-1000) mg/m2/дан
|
ВМК 043 |
Л1 |
|
Одређивање количине нерастворних материја у таложним материјама (гравиметрија) |
(2-1000) mg/m2/дан
|
ВМК 043 |
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у таложним материјама (гравиметрија) |
(0,1-1000) mg/m2/дан
|
ВМК 043 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида у таложним материјама (метода по Мору (Моhr)) |
(0,74-100) mg/m^2 /дан |
ВМК 050 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата у таложним материјама (турбидиметрија) |
(1,1-42,4) mg/m^2 /дан |
ВМК 051 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума у таложним материјама (ЕDТА комплексометријска метода) |
(1-200) mg/m^2 /дан |
ВМК 052 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја магнезијума у таложним материјама (комплексометријска метода) |
(1-122) mgMg/m^2 /дан |
ВМК 053 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита у таложним материјама (спектрофотометрија) |
(0,004-1) mgN/m^2 /дан |
ВМК 054 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата у таложним материјама (спектрофотометрија) |
(1-15) mgN/m^2 /дан |
ВМК 055 |
Л1 |
|
Одређивање електролитичке проводљивости у таложним материјама (кондуктометрија) |
(1-1999)μS/cm |
ВМК 072 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова у таложним материјама (техника FAAS) |
(1,3-530)μg/m^2 /дан |
ВМК 026 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кадмијума у таложним материјама (техника FAAS) |
(1-13)μg/m^2 /дан |
ВМК 027 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја никла у таложним материјама (техника FAAS) |
(1,3-133)μg/m^2 /дан |
ВМК 028 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја цинка у таложним материјама (техника FAAS) |
(1,3-530)μg/m^2 /дан |
ВМК 029 |
Л1 |
|
Одређивање садражаја арсена у таложним материјама (техника HGAAS) |
(0,1-25)μg /m^2 /дан |
ВМК 059 УП.05.11.13. |
Л1 |
Вода Вода за пиће Базенска вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање потрошње KMnO4 кувањем у киселој средини и титрацијом по Кubel-Тiemann |
(0,5-150)mg/l |
Приручник^9) P-IV-9/А стр. 134-137 |
Л1 |
Ваздух Отпадни гас |
Oдређивање водене паре у испустима-Стандардна референтна метода |
4% -40% 29 – 250 g/m3
|
SRPS EN 14790:2017 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање димног броја |
0-9 |
SRPS B.H8.270:1968 повучен |
Л1, Т1 |
Вода Вода за пиће Базенска вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање температурe термометром са подеоцима 0,1°C |
(-4 - 100)°C |
SRPS H.Z1.106: 1970 |
Л1 |
Вода Вода за пиће Базенска вода |
Одређивање слободног хлора и укупног хлора са N,N-1,4- fenilendiaminom за рутинску контролу ( колориметријска метода) |
(0,03-2)mg/l |
SRPS EN ISO 7393-2:2018 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће Минерална вода |
Одређивање садржаја флуорида спектрофотометријски са Zr (IV) јоном оксихлоридом и ализарином С |
(0,05-2,50)mg/l |
Приручник^9) P-V-15/B стр. 323-326 |
Л1 |
Ваздух Отпадни гас |
Одређивање масене концентрације сумпор-диоксида- Карактеристике перформанси аутоматизованих метода мерења |
0,8 – 8000 mg/m3 |
SRPS ISO 7935:2010^(1) |
Л1, Т1 |
Вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање укупног фосфора после дигестије азотном-сумпорном киселином |
(0,01-6,4)mg/l Р |
SRPS ЕN ISO 6878:2008, део 8 |
Л1 |
Ваздух Отпадни гас |
Мерење брзине и запреминског протока струје гасова у каналима |
3 – 50 m/s |
SRPS ISO 10780:2010 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање масене концентрације угљен-моноксида, угљен-диоксида и кисеоника у отпадном гасу –Карактеристике перформанси аутоматизованих мерних система |
CO (6-6250)mg/m3 CO2 (0,02-20) % v/v O2 (0 - 25) % v/v
|
SRPS ISO 12039:2021 (1) |
Л1, Т1 |
Предмети опште употребе - Посуђе и прибор за животне намирнице, амбалажа, полиетилен |
Одређивањe садржаја арсена, олова, кадмијума, хрома, цинка, никла и мангана у миграционом раствору 3% CH3 (24 часа на 20±2ºС или COOH и/или деминерализоване воде 30 минута на 100ºС) (техника HGAAS за As; FAAS за Pb, Cd, Cr, Zn, Mn, Ni) |
As (0,001-0,01)mg/l Pb (0,08-1)mg/l Cd (0,008-0,5)mg/l Cr (0,03-1)mg/l Zn (0,02-50)mg/l Mn (0,015-1)mg/l Ni (0,05-1)mg/l |
ВМК 018 |
Л1 |
Предмети опште употребе (материјали и предмети у додиру са прехрамбеним производима - пластичне масе) |
Испитивање укупне миграције у симулаторе хране на воденој основи пуњењем предмета који се испитује (гравиметрија)
|
(6-50)mg/kg (1-10)mg/dm^2 |
SRPS EN 1186-9:2008 |
Л1 |
|
Испитивање укупне миграције у симулаторе хране на воденој основи помоћу потпуног потапања (гравиметрија) |
(6-50)mg/kg (1-10)mg/dm^2 |
SRPS EN 1186-3:2008 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе и прибор за животне намирнице, амбалажа, полиетилен |
Oдређивање садржаја живе у миграционом раствору 3% CH3 (24 часа на 20±2ºС) COOH и/или деминерализоване воде (термална декомпозиција, амалгамирање, AAS) |
(0,002-0,01)mg/l |
ВМК 073 |
Л1 |
Храна - Готова јела |
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
(0,01- 5)% |
ВМК 057 |
Л1 |
Храна - Желе производи и ратлук |
Одређивање садржаја воде (рефрактометрија) |
(1-85)% |
Правилник^7) Метода 4
|
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Oдређивање садржаја конзерванаса (бензојева и сорбинска киселина) (метода течне хроматографије) |
Бензојева киселина: (10-2500)mg/l Сорбинска киселина: (10-2500)mg/l |
ВМК 031 |
Л1 |
Храна - Готова јела |
Одређивање садржаја воде (гравиметријa) |
(2- 80)% |
ВМК 056 |
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја масти (метода по (Soxhlet-у)) -жита,млински,пекарски , фини пекарски производи - брзо смрзнута теста - готова јела - снек производи - биљна маст
|
(0,7 - 30)% (0,7 - 40) (0,7 - 10)% (0,7 - 45)% (0,7 - 85)%
|
ВМК 033 |
Л1 |
|
Одређивање енергетске вредности (рачунски) |
|
ВМК 058 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина (метода по Кјелдалу (Kjeldahl)) -млеко и млечни производи -жита,млински и пекарски производи,брзо смрзнута теста -месо и месни производи -готова јела
|
(0,1- 10)% (0,1-20)%
(0,1-30)% (0,1-10)%
|
ВМК 032 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја млечне масти (ацидобутирометрија) млеко јогурт,кисело млеко павлака сир кајмак сладолед
|
(0,1-7,0)% (0,1-7,0)% (1-40)% (1-40)% (70-90)% (1-40)%
|
Правилник1) Метода I.3 Метода II 1 Метода V1 Метода VI2 Метода VII2 Метода Х 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје (гравиметрија) млеко млеко у праху сир кајмак сладолед
|
(0,1-20)% (0,1-40%)
|
Правилник1) Метода I4 Метода X2
|
Л1 |
|
Одређивање киселости у млеку (волуметрија) |
(0,1-10) °SH |
Правилник^1) Метода I.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) -сир -кајмак
|
(0,1-70)% (0,1-30)%
|
Правилник^1) Метода VI.1 Метода VII.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида у кајмаку (волуметрија) |
(0,1-3)% |
Правилник^1) Метода VII.3
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности вредности у јогурту, киселом млеку и павлаци (потенциометрија) |
(0-14) |
ВМК 001
|
Л1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) -жито и млински производи, брашно -пекарски производи -тестенине -брзо смрзнута теста
|
(2 – 60)% |
Правилник^3) Метода I 8 Метода II 1 Mетода III 5 Метода IV 2
|
Л1 |
|
Одређивање степена киселости (волуметрија) -жита и млински производи -брашно -пекарски производи -тестенине
|
(1- 10) |
Правилник^3) Метода I.6 Метода I.16 Метода II.2 Метода III.6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела у брашну (гравиметрија) |
мин. 0,01% |
Правилник^3) Метода I.10
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја песка у брашну (гравиметрија) |
мин. 0,01% |
Правилник^3) Метода I.11
|
Л1 |
|
Одређивање киселости брашна (волуметрија) |
мин. 0,1 |
Правилник^3) Метода I.16
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у житу (пшеница, пиринач) (гравиметрија) |
мин. 0,01% |
Правилник^3) Метода I.8
|
Л1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање садржаја редукујућих шећера у меду (волуметрија) |
(40-80)% |
Правилник^4) Метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сахарозе у меду (волуметрија) |
(1-15)% |
Правилник^4) Метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање воде у меду (рефрактометрија) |
(13-25)% |
Правилник^4) Метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање нарастворљивих материја у меду (гравиметрија) |
(0,01- 10)% |
Правилник^4) Метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање киселости у меду (волуметрија) |
(1-60)mmol/kg |
Правилник^4) Метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола (спектрофотометрија) |
(2,4-80)mg/kg |
Правилник^4) Метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе (спектрофотометрија) |
2-40 |
AOAC 958.09 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, воћни сокови, нектари, печурке и производи од печурки |
Одређивање растворљиве суве материје у производима од воћа и поврћа, воћним соковима, нектарима (рефрактометрија) |
(0-95)% |
Правилник^5) Метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје у производима од воћа и поврћа, воћним соковима, нектарима (гравиметрија) |
( 1-80)% |
Правилник^5) Метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворног у хлороводоничној киселини (песак) (гравиметрија) -производи од воћа и поврћа -печурке и производи од печурки
|
(0,05 -5) % |
Правилник^5) Метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање рН вредности у производима од воћа и поврћа, воћним соковима, нектарима (потенциометрија) |
(0-14) |
Правилник^5) Метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости у производима од воћа и поврћа, воћним соковима, нектарима (волуметрија) |
јабучна киселина (0,1-3)g/100g сирћетна киселина (0,1-3)g/100g |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида (волуметрија) -за производе од поврћа -за производе од печурки
|
(0,1-14,6)% |
ВМК 047 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја конзерванаса (бензојева и сорбинска киселина) у производима од воћа и поврћа (метода течне хроматографије) |
Бензојева киселина: (50-2500)mg/l Сорбинска киселина: (50-2500)mg/l |
ВМК 031 |
Л1 |
Храна - Производи од кафе |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) |
(1 – 20)% |
ВМК 004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија) |
(0,01 – 10)% |
ВМК 005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстрахованих материја (гравиметрија) |
(1- 30)% |
ВМК 006 |
Л1 |
Храна - Шећер |
Одређивање поларизације (полариметрија) |
(90 -99,90)° |
ВМК 044 |
Л1 |
|
Одређивање губитка сушењем (гравиметрија) |
(0,1 -10)% |
SRPS E.L8.016: 1992 |
Л1 |
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја јода (волуметрија) |
(1 - 30)mg/kg |
SRPS E.Z8.002: 2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) |
(0,1 -10)% |
ВМК 046 |
Л1 |
Храна - Супе, сосови, додаци јелима |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија) |
(0,01- 10)% |
SRPS E.Z8.011: 1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида (волуметрија) |
(0,01- 70)% |
SRPS E.Z8.012: 1994 |
Л1 |
Храна - Воћe и поврћe, Производи од воћа и поврћа, Печурке и њихови производи, Жита, млински производи, Ензими Чоколада и производи, Кухињска со, Дијететски суплементи |
Одређивање садржаја живе након микроталасне дигестије (термална декомпозиција, амалгамирање, AAS) |
(0,001-0,5)mg/kg |
US EPA 7473:2007
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума и бакра (техника FAAS) |
Pb (0,10-5)mg/kg Cd (0,02-1)mg/kg Cu (0,05-10)mg/kg |
ВМК 017 |
Л1 |
Храна - Мед и други пчелињи производи |
Одређивање електричне проводљивости медa |
(2-1999) μS |
ВМК 075 |
Л1 |
|
Површинска вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2022. , осим тачке- 7.1.4-7.1.7, 7.3.5-7.3.7, 7.3.9-7.3.16, 8.5, 9, 11, 12.4, 12.8-12.10, Анекс C, C3-C8 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-6:2017/А11:2020 тачке 1,2,3,4,5.1.1,5.1.2,5.2, 6,7.4,8.1,9.1,10.1,10.2, 10.3,10.4,10.5,10.9,10.10,11, 12,13,14,15
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
Правилник^11) део II |
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2022. , осим тачке- 7.1.4-7.1.7, 7.3.5-7.3.7, 7.3.9-7.3.16, 8.5, 9, 11, 12.4, 12.8-12.10, Анекс C, C3-C8 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-5:2008
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
Правилник^11) део II |
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 тачке 1,2,3,4.1,4.2, 4.3,4.4.1, 4.4.2, 4.5,5 |
Т1 |
|
Површинска вода |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 тачке 1,2,3,4.1,4.2,4.3,4.4.4, 4.5, 5 |
Т1 |
|
Отпадна вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2022. , осим тачке- 7.1.4-7.1.7, 7.3.5-7.3.7, 7.3.9-7.3.16, 8.5, 9, 11, 12.4, 12.8-12.10, Анекс C, C3-C8
SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-10:2021 осим тачке 7.2.2, 7.3 и 8.2
|
Т1 |
|
Отпадна вода |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 тачке 1,2,3,4.1,4.2,4.3,4.4.5, 4.5, 5
|
Т1 |
|
Узорци са површина |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS ISO 18593:2010 |
Л1 |