|
Институт за јавно здравље Војводине
Футошка 121, 21000 Нови Сад
Лабораторије за испитивање по стандарду SRPS ISO/IEC 17025:2017
Основни подаци
Број пр.: | 2-01-109 |
ПИБ: | 100452714 |
Акр. број: | 01-131 |
Web: | http://www.izjzv.org.rs/ |
Тел: | +381 21 4897 000 |
Факс: | +381 21 6613 989 |
Статус предмета
Статус акр.: | Акредитован |
Статус суспензије: | Без суспензије |
Датум прве акр.: | 10. новембар 2005. |
Датум последње акр.: | 3. фебруар 2023. |
Датум истицања/укидања акр.: | 2. фебруар 2027. |
Контакт особа
Име и презиме: | Станка Бобић |
Функција: | Координатор за акредитацију лабораторија |
Телефон: | +381 21 6616 570 |
Факс: | +381 21 6613 989 |
Е-маил: | lab17025@izjzv.org.rs |
Локације
Л2 - Центар за микробиологију – Одсек санитарне бактериологије |
Л1 - Центар за хигијену и хуману екологију-Одсек лабораторијских служби и Одељење за хуману екологију |
Т1 - Терен |
Историја статуса
3. фебруар 2023. - 2. фебруар 2027. | Акредитован |
5. новембар 2018. - 3. фебруар 2023. | Акредитован |
5. новембар 2014. - 4. новембар 2018. | Акредитован |
5. новембар 2010. - 4. новембар 2014. | Акредитован |
10. новембар 2005. - 4. новембар 2010. | Акредитован |
Обим акредитације
Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Животна средина |
Oдређивање нивоа буке у животној средини |
(20-130) dB |
SRPS ISO 1996-1:2019 SRPS ISO 1996-2:2019
|
Т1 |
Храна - Храна биљног порекла, дијететски производи (храна за специфичне популационе групе: храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом: храна за особе интолерантне на глутен, храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом), Додаци исхрани и сировине |
Одређивање садржаја алергена – глутена (ELISA методом) |
мин 5mg/kg |
Q3.ХИ.579 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање броја аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 |
Л2 |
|
Одређивање броја квасница и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 |
Л2 |
|
Откривање Escherichia coli |
|
SRPS EN ISO 21150:2016 |
Л2 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 |
Л2 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 |
Л2 |
|
Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 |
Л2 |
Водa - Површинска вода Отпадна вода |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока |
|
Q3.БП.615 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Воде базена Површинска Отпадна вода |
Укупан број колиформних бактерија |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л2 |
|
Укупан број колиформних бактерија фекалног порекла - Е.coli (MПН техника, cfu/100ml) |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л2 |
Водa - Површинска вода Отпадна вода |
Укупан број колиформних бактерија (MF техника, cfu/ 100ml)
|
|
Q3.БП.614 |
Л2 |
|
Укупан број колиформних бактерија фекалног порекла , Е.coli (MF техника, cfu/ 100ml) |
|
Q3.БП.614 |
Л2 |
Водa - Воде за пиће Површинска Отпадна вода |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока (MPN-техника, cfu/100ml) |
|
Q3.БП.619 |
Л2 |
Водa - Водe за пиће |
Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 2.2.1
|
Л2 |
Водa - Воде за пиће |
Изоловање и идентификација укупних колиформних бактерија
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 2.2.1
|
Л2 |
|
Одређивање фекалних стрептокока |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 3.1.2
|
Л2 |
|
Одређивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 5.2.1
|
Л2 |
|
Изоловање и идентификација Salmonellaе
|
|
Приручник1) део 2.а.2, метода 2.2
|
Л2 |
Водa - Воде базена |
Одређивање броја Staphylococcus aureus у водама базена |
|
Q3.БП.625 |
Л2 |
Водa - Воде за пиће Воде базена Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л2 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л2 |
Водa - Вода за пиће |
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија на 37°С
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.1
|
Л2 |
Водa - Вода за пиће |
Одређивање броја аеробних бактерија на 20°С |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 1.1
|
Л2 |
Водa - Воде за пиће |
Одређивање присуства Proteus врста |
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 4.1
|
Л2 |
|
Одређивање присуства Pseudomonas aeruginosa
|
|
Приручник1) део 2.а.1, метода 6.2.1
|
Л1 |
Водa - Воде за пиће Воде базена Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Одређивање броја микроорганизама способних за култивисање - Бројање колонија инокулацијом на агарозној хранљивој подлози |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л2 |
Храна и дијететски производи |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp - Метода одређивања броја
|
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л2 |
Храна и дијететски производи |
Хоризонтална метода за откривање Salmonella
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp. |
|
SRPS EN ISO 22964:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Метода бројања колонија
|
|
SRPS ЕN ISO 21528-2:2017
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Paker)
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2009
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli – Део 2: Техника бројања колонија на 44ºС помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β-Д-глукуронида |
|
SRPS EN ISO 16649-2:2008 |
Л2 |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Метода бројања колонија
|
|
SRPS ЕN ISO 21528-2:2017
|
Л2 |
|
Хоризонтална метода за откривање Listeria monocytogenes и Listeria spp
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л2 |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за откривање Salmonella |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
|
Л2 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање чистоће и сировине |
Одређивање садржаја слободних алкалија
|
(0,1-14) mg KOH/g
|
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
|
Одређивање активног кисеоника |
(0,5-10,7)% |
Q3.XИ.400 |
Л1 |
|
Одређивање хлороводоничне киселине |
(0,5-37,5)% |
Q3.XИ.398 |
Л1 |
|
Одређивање нaтријум хидроксида |
(0,5-50,0)% |
Q3.XИ.399 |
Л1 |
Предмети опште употребе -Мирисне материје |
Одређивање индекса рефракције |
1,300-1,700
|
Q3.ХИ.119 |
Л1 |
Предемти опште употребе - Мирисне материје |
Одређивање специфичне тежине
|
(0,700-1,200)g/cm3 |
Q3.ХИ.124 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи, боје за тетоважу и перманентну шминку и сировине за козметичке производе |
Одређивање садржаја Pb, Cd, Ni, Hg и As (техника ICP-MS) |
Олово: (0,1-15) mg/kg Кадмијум: (0,05-4,5) mg/kg Арсен: (0,05-4,5) mg/kg Жива: (0,01-1,5) mg/kg Никал: (0,1-15) mg/kg |
Q3.ХИ.582 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине |
Одређивање K-сорбата и Na-бензоата |
(0,002-1)%
|
Q3.ХИ.101 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободних алкалија
|
(0,004-0,05)% |
SRPS ISO 684:1992 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи Средства за одржавање чистоће и сировине |
Одређивање pH вредности |
(1-14,0) |
Q3.ХИ.130 |
Л1 |
|
Одређивање укупних површински активних материја |
(0,2-50)% |
Q3.ХИ.347 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине Средства за одржавање чистоће и сировине Мирисне материје |
Сензорна анализа – једноставни дескриптивни тест |
|
Q3.ХИ.708 |
Л1 |
Водa - Отпадне воде |
Одређивање садржаја укупног, тровалентног и шестовалентног хрома |
(0,05-1,00)mg/l |
SRPS H.Z1.104:1984 |
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника из филтрираног узорка |
(3-6000)mg O2/l |
Q3.ХИ.519 |
Л1 |
Водa - Површинске воде Отпадна вода |
Одређивање електропроводљивости |
(10,0-10000) µS/cm |
SRPS EN 27888:2009 |
Т1 |
|
Одређивање концентрације водоникових јона - pH |
(2,00-12,00 ) pH јединица |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Т1 |
Водa - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода базена Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање мутноће нефелометријски |
(0,1-200)NTU |
SMEWW20th 11) метода 2130 B |
Л1 |
|
Одређивање концентрације водоникових јона - рН |
(2,00-12,00) |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л1 |
|
Одређивање потрошње калијум перманганата и оксидабилности |
(0,5-400) mg KMnO4/l (0,1-100) mg O2/l |
Q3.ХИ.316 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(2,5-1300)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 4500-Cl B |
Л1 |
|
Одређивање лако испарљивих халогенованих угљоводоника (хлороформ, бромдихлорметан, дибромхлорметан, бромоформ, 1,2-дихлоретан, трихлоретен, тетрахлоретен) |
(1,0-1000)μg/l |
SRPS EN ISO 10301:2008 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Вода базена |
Одређивање хлор диоксида - DPD метода |
(0,1-5,0) mg ClO2/l |
SMEWW20th 11) метода 4500-ClO2 D |
Л1 |
Водa - Подземне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после н дана (БПКн) - метода разблаживања и засејавања са додавањем алилтиоурее |
(3-6000)mg O2/l |
SRPS EN 1899-1:2009 |
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после н дана (БПКн) - метода за неразблажене узорке |
(0,5-3,0)mg O2/l |
SRPS EN 1899-2:2009 |
Л1 |
Водa - Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја масти и уља - хексански екстаркт |
(5,0-1000)mg/l |
US EPA Method 1664:2010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти и уља - етарски екстаркт |
(5,0-1000)mg/l |
Q3.ХИ.501 |
Л1 |
|
Одређивање растворених материја / сувог остатка филтриране воде, неорганског и органског дела растворених материја |
(30-8000)mg/l |
Q3.ХИ.377 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника из калијумперманганата |
(0,5-100)mg O2/l |
Q3.ХИ.316 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника преко дихромата |
(20-10000)mg O2/l |
Q3.ХИ.374 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијум јона после дестилције |
(0,4 - 998) mg N/l (0,5-1288) mg NH4+/l |
SRPS ISO 5664:1992 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода базена Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање електропроводљивости |
(10,0-10000)μS/cm |
SRPS EN 27888:2009 |
Л1 |
Водa - Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање укупног фосфора |
(0,04-200,0)mg P/l |
Q3.ХИ.504 |
Л1 |
|
Одређивање укупних сулфида – јодометријска метода |
(0,3-20,0) mg/l |
SMEWW20th 11) метода 4500-S2 F |
Л1 |
|
Одређивање остатака органохлорних пестицида (α-HCH, ß-HCH, Lindan, δ-HCH, DDE, DDD, DDT, Heptahlor, Heptahlor epoksid, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehid, Endosulfan I, Endosulfan II, Endosulfan sulfat) |
(0,1-5,0)μg/l |
Q3.ХИ.561 |
Л1 |
|
Одређивање полицикличних ароматичних угљоводоника (флуорантен, бензо(b)флуорантен, бензо(k)флуорантен, бензо(a)пирен, бензо(ghi)перилен, индено(1,2,3)пирен) |
(0,5-10,0)μg/l |
Q3.ХИ.561 |
Л1 |
|
Одређивање полихлорованих бифенила (PCB1, PCB5, PCB29, PCB47, PCB98, PCB154, PCB171, PCB201) |
(0,1-5,0)μg/l |
Q3.ХИ.561 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање растворених Na+, NH4+, K+, Ca2+, Mg2+ |
Натријум (0,1-1000)mg/l Калијум (0,1-20)mg/l Калцијум (0,5-250)mg/l Магнезијум (0,5-100)mg/l Амонијум јон (0,01– 19,0) mg N/l (0,02–23,0) mg NH3/l (0,02–24,0) mg NH4+/l |
Q3.ХИ.551 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метала (Cd, Cr, Cu, Ni, Pb, Zn, Fe, Mn) |
Воде за пиће, подземне воде, природне минералне, природне изворске, стоне воде, површинске воде: Cd (0,002-0,160)mg/l Cr (0,01-0,35)mg/l Cu (0,01-0,35)mg/l Ni (0,01-0,35)mg/l Pb (0,01-0,15)mg/l Zn (0,01-3,50)mg/l Fe (0,01-15,00)mg/l Mn (0,010-4,000)mg/l Отпаднe водe: Cd (0,005-2,000)mg/l Cr (0,05-15,00)mg/l Cu (0,05-10,00)mg/l Ni (0,05-5,00)mg/l Pb (0,05-5,00)mg/l Zn (0,05-15,00)mg/l Fe (0,02-15,00)mg/l Mn (0,020-4,000)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 3111 B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена |
Воде за пиће, подземне воде, природне минералне, природне изворске, стоне воде, површинске воде: (0,002-0,300)mg/l Отпадне воде: (0,005-2,000)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 3114 C |
Л1 |
|
Одређивање BTEX (бензен, толуен, етилбензен, о-ксилен, m, p-ксилен) |
(0,5-100,0)μg/l |
ISO 11423-1:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја елемената |
Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода базена Површинске воде: Al (3,0-1000)μg/l As (0,1-500)μg/l B (13,0-1000 )μg/l Ba (0,3-1000)μg/l Cd (0,04-100)μg/l Cr укупни (0,4-100)μg/l Cu (0,2-1000)μg/l Fe (3-500)μg/l Mn (0,2-100)μg/l Ni (2-100)μg/l Se (0,3-100)μg/l Sb (0,1-100)μg/l Pb (1-100)μg/l Zn (3-1000)μg/l Hg (0,16-10)μg/l Sr (1-100)μg/l Отпадне водe: Al (1,0-3000) μg/l Sb (0,1-100) μg/l As (0,1-500) μg/l Cu (0,1-2000) μg/l Ba (2,0-3000) μg/l Be (0,1-100) μg/l B (1,0-1000) μg/l Zn (1,0-4000) μg/l Cd (0,08-500) μg/l Co (0,2-1000) μg/l K (5,0-1000) μg/l Cr укупни (0,1-1000) μg/l Mn (0,3-100) μg/l Mo (0,5-1000) μg/l Ni (1,0-1000) μg/l Se (0,3-100) μg/l Ag (0,5-1000) μg/l Pb (0,2-1000) μg/l Tl (0,1-100) μg/l Te (2,0-1000) μg/l V (0,1-4000) μg/l W (0,3-100) μg/l Hg (0,16-100) μg/l Fe (3,0-1000) μg/l Sn (1,0-2000) μg/l |
SRPS EN ISO 17294-2:2017 SRPS EN ISO 15587-2:2009 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадна вода |
Одређивање праве боје |
(2,0-250)mg Pt/l |
SRPS EN ISO 7887:2013 метода C |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода базена Површинске воде |
Одређивање раствореног бромата |
Бромати (0,5 - 1000)μg/l |
SRPS EN ISO 15061:2009 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање укупног испарног остатка на 103-105°С |
(30-10000)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 2540 B |
Л1 |
|
Одређивање укупног испарног остатка на 180°С |
(30-2500)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 2540 C |
Л1 |
|
Одређивање жареног остатка и губитка жарењем на 550°С |
(25-5000)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 2540 Е |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде |
Одређивање растворених хлората и хлорита |
Хлорати (0,03 - 10,00)mg/l Хлорити (0,05 - 1,00)mg/l |
SRPS EN ISO 10304-4:2009 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Одређивање раствореног јодида |
Јодиди (0,1 - 50,0)mg/l |
SRPS EN ISO 10304-3:2009 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Oдређивање садржаја укупних цијанида (потенциометријска метода са јон-селективном електродом) |
(0,02-10,00)mg/l |
US EPA 9213:1996 US EPA 9010C:2004 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја нитрата |
(0,07-38,9) mg N/l (0,3-160,0)mg NO3/l |
SMEWW20th 11) метода 4500-NO3 B |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Oдређивање садржаја нитрита (спектрофотометријска метода са N-(1-нафтил)-етилендиамин дихидрохлоридом) |
(0,002-1,22) mg N/l (0,005-4,00)mg NO2/l |
SMEWW20th 11) метода 4500-NO2 B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(2,0-500)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 4500-SO4 E |
Л1 |
|
Одређивање сулфида (спектрофотометријска метода са N,N´-диметил-p-фенилен диамином) |
(0,01-5,0)mg S/l (0,01-5,3)mg H2S/l |
Q3.ХИ.491 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфoра (ортофосфата, ортофосфата после екстракције растварачем, хидролизованих фосфата плус ортофосфата, укупних фосфата после декомпозиције) |
(0,005-6,40)mg P/l |
SRPS EN ISO 6878:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума |
(0,1-5000)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 3500-Na B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калијума |
(0,1-200)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 3500-K B |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кaлцијума |
(2,0-400)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 3500-Ca B |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Одређивање полихлорованих бифенила (PCB1, PCB5, PCB29, PCB47, PCB98, PCB154, PCB171, PCB201) |
(0,1-5,0)μg/l |
US EPA 525.2:1995 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање укупног алкалитета, композитног алкалитета и садржаја бикарбоната |
Алкалитет (0,4-40,0)mmol/l Бикарбонати (20-2400)mg/l |
SRPS EN ISO 9963-1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање укупне тврдоће |
(0,3-40,0)°dH |
SMEWW20th 11) метода 2340 C |
Л1 |
|
Одређивање сталне и карбонатне тврдоће |
(0,3-40,0)°dH |
Q3.ХИ.349 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фенола после дестилације (спектрофотометријска метода са 4-аминоантипирином) |
(0,001-0,250)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 5530 C |
Л1 |
|
Одређивање раствореног угљен диоксида |
(1,0-100,0) mg CO2/l |
SMEWW20th 11) метода 4500-CO2 C |
Л1 |
|
Одређивање концентрације раствореног кисеоника |
(0,2-20,0)mg/l |
SRPS EN 25813:2009 SRPS EN 25813:2009/1:2011 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације раствореног кисеоника и засићености кисеоником
|
Растворени кисеоник (1,0-20,0 mg/l ) засићеност кисеоником (1-200)% |
SRPS EN ISO 5814:2014 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Одређивање полицикличних ароматичних угљоводоника (флуорантен, бензо(b)флуорантен, бензо(k)флуорантен, бензо(a)пирен, бензо(ghi)перилен, индено(1,2,3)пирен) |
(0,01-5,00)μg/l |
US EPA 525.2:1995 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање суспендованих материја |
(2-1000)mg/l |
ISO 11923:1997 |
Л1 |
|
Одређивање азота по Кјелдалу |
(1,0-1000)mg/l |
SRPS EN 25663:2009 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Одређивање остатака пестицида (α-HCH, ß-HCH, Lindan, δ-HCH, DDE, DDD, DDT, Heptahlor, Heptahlor epoksid, Aldrin, Dieldrin, Endrin, Endrin aldehid, Endosulfan I, Endosulfan II, Endosulfan sulfat) |
α-HCH, ß-HCH, Lindan, δ-HCH, DDE, DDD, DDT, Endrin, Endrin aldehid, Endosulfan I, Endosulfan II, Endosulfan sulfat: (0,1-5,0)μg/l Heptahlor, Heptahlor epoksid, Aldrin, Dieldrin: (0,03-5,0)μg/l |
US EPA 525.2:1995 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање растворених бромида, хлорида, нитрата, нитрита и сулфата |
Бромиди (0,05 - 2,00)mg/l Хлориди (0,1 - 1000)mg/l Нитрати (0,02 – 45,2)mg N/l (0,1 - 200,0)mg NO3/l Нитрити (0,015 - 1,50)mg N/l (0,050 - 5,00)mg NO2/l Сулфати (0,1 - 500)mg/l |
SRPS EN ISO 10304-1:2009 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање анјонских површински активних материја мерењем индекса метилен-плавог МБАС |
(0,02-20,0)mg/l |
Q3.ХИ.513 |
Л1 |
Вода |
Мерење температуре (електрични термометар) |
(-50 до +150)ºC |
SRPS H.Z1.106: 1970 |
Т1 |
Водa - Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање фенолног индекса после дестилације (спектрометријска метода са 4-аминоантипирином) |
(0,100-5,000)mg/l |
SRPS ISO 6439:1997 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Одређивање укуса - Праг укуса (сензорска анализа) |
Без, (1-200) FTN |
SMEWW20th 11) метода 2160 B |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода базена Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја укупног, слободног и везаног резидуалног хлора (спектрофотометријска метода са ортотолидином) |
(0,05-90)mg/l |
Q3.ХИ.308 |
Л1 |
Водa - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Вода базена Површинске воде Отпадна вода |
Одређивање мириса - Праг мириса (сензорска анализа) |
Без, (1-200)TON |
SMEWW20th 11) метода 2150 B |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање укупних угљоводоника C10-C40 (екстаркција растварачем / GC-FID) |
(0,1-10,0)mg/l |
SRPS EN ISO 9377-2:2009 |
Л1 |
|
Одређивање укупног органског угљеника (TOC) и раствореног органског угљеника (DOC) (оксидација са персулфатом са УВ лампом и оксидација на високој температури) |
(0,3-1000)mg/l |
SRPS ISO 8245:2007 |
Л1 |
|
Одређивање таложних материја по Имфоху (Imhoff) (таложење) |
(0,1-100)ml/l |
Q3.ХИ.187 |
Л1 |
|
Одређивање укупног азота (рачунска метода) |
(1,0-1000) mg/l |
Q3.ХИ.534 |
Л1 |
|
Одређивање укупног неорганског азота (рачунска метода) |
(0,455-200,0) mg/l |
Q3.ХИ.533 |
Л1 |
|
Одређивање засићености кисеоником (рачунска метода) |
(2-200)% |
Q3.ХИ.518 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја магнезијума (рачунска метода) |
(1,0-200)mg/l |
SMEWW20th 11) метода 3500-Mg B |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадне воде |
Одређивање садржаја флуорида (потенциометријска метода са јон-селективном електродом) |
(0,10-10,00)mg/l |
SMEWW20th11) метода 4500-F- C |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријска метода са Неслеровим (Nessler) реагенсом без дестилације) |
(0,08-21,0) mg N/l (0,10-25,0) mg NH3/l (0,11-27,0) mg NH4+/l |
Q3.ХИ.309 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде |
Одређивање укупног испарног остатка (рачунска метода) |
(10,0-2500)mg/l |
Q3.ХИ.494 |
Л1 |
Вода - Воде за пиће Подземне воде Природне минералне воде Природне изворске воде Стоне воде Површинске воде Отпадна вода |
Одређивање концентрације укупне живе (техника DMA, директном анализом, применом термалне декомпозиције, амалгамизације и атомске апсорпционе спектрофотометрије) |
за узорке мутноће <1 NTU (0,0002-0,003)mg/l за узорке мутноће >1 NTU (0,0005-0,010)mg/l |
Q3.ХИ.581 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Метално посуђе и прибор од нерђајућег челика Стаклено посуђе, прибор и амбалажа Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса |
Одређивање специфичне миграције хрома, никла, мангана, олова, кадмијума и цинка у модел раствор 3% сирћетне киселине и дејонизоване воде |
Метално посуђе и прибор од нерђајућег челика Cr, Ni, Mn (0,01-3,0)mg/l Стаклено посуђе Стаклени прибор Pb (0,01-0,5)mg/l Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса Pb (0,10-1,0) mg/l (0,02-0,2) mg/dm2 Cd (0,010-0,10)mg/l (0,002-0,02)mg/dm2 Cr (0,01-0,50)mg/l (0,002-0,08)mg/dm2 Zn (0,1-5,0)mg/l (0,02-0,80)mg/dm2
|
Q3.ХИ.569 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа од хартије Посуђе и прибор од еластомера |
Одређивање садржаја олова, цинкa (техника FAAS) и арсена (техника HGAAS) |
Aмбалажа од хартије: Pb (0,1-10,0)mg/kg As (0,1-3,0)mg/kg Посуђе и прибор од еластомера: Pb (0,1-15,0)mg/kg Zn (0,01-3,0)% As (0,2-5,0)mg/kg
|
Q3.ХИ.570 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа од хартије |
Одређивање формалдехида у воденом екстракту |
(0,1-1)mg/kg |
SRPS EN 1541:2008
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса |
Одређивање укупне миграције у симулаторима хране на воденој основи помоћу потпуног потапања |
(0,1-50,0) mg/dm2 (0,5-300) mg/l
|
SRPS EN 1186-3:2008
|
Л1 |
|
Одређивање укупне миграције у симулаторима хране на воденој основи пуњењем предмета који се испитује |
(0,1-50,0) mg/dm2 (0,5-300) mg/l
|
SRPS EN 1186-9:2008
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа од хартије Стаклено посуђе и амбалажа Посуђе, прибор и амбалажа од вештачких маса Метално посуђе и прибор |
Сензорна анализа – једноставни дескриптивни тест |
|
Q3.ХИ.708 |
Л1 |
Храна - Пиво |
Одређивање екстракта основне сладовине |
(4,0-20,0)% |
Правилник 9) EBC 9.4
|
Л1 |
Храна - Јестива биљна уља и масти, Маргарин, Маслиново уље, јестиво и уље комине маслине, Сирово уље, Масти животињског порекла |
Одређивање садржаја олова |
(0,002-0,50)mg/kg |
SRPS EN 12193:2009 |
Л1 |
Храна - Храна биљног порeкла |
Oдређивање остатака oрганохлорних, органофосфорних, азотних пестициди и триазина (Quechers, техника GC-MS) Органохлорни пестициди: α-HCH, β-HCH, линдан, δ-HCH, хептахлор, хептахлорепоксид, алдрин, диелдрин, ендрин, cis-хлордан, trans-хлордан, нонахлор trans, ендосулфан I, ендосулфан II, ендосулфансулфат, DDE, DDD, DDT, хлоробензилат, метоксихлор, хлороталдиметил, cis-перметрин, trans-перметрин Органофосфорни пестициди: мевинфос, етопрофос, хлорпирифос, тетрахлорвинфос Азотни пестициди: дифенамид, напропамид, пабулат, тебутиурон, молинат, циклоат, пропахлор, хлорпрофам, пронамид, тербацил, алахлор, метолахлор, триадимефон, бутахлор, фенаримол, бромацил, трифлуралин, норфлуразон, флуридон Триазини: атратон, атразин, прометон, пропазин, прометрин, тербутрин, симетрин, аметрин, цианазин, хексазинон, симазин |
(0,01-10)mg/kg |
SRPS EN 15662:2018 |
Л1 |
Храна - Воћни сокови Кашице и сокови за децу на бази воћа |
Одређивање садржаја патулина |
(1,0-100)µg/kg |
SRPS EN 15890:2012 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека Дечја храна на бази млека |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 |
(0,01-1)µg/kg |
SRPS EN ISO 14501:2010 |
Л1 |
Храна - Житарице и производи од житарица Дечја храна на бази житарица |
Одређивање садржаја деоксиниваленола
|
(60-2000)µg/kg |
SRPS EN 15891:2012 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја зеараленона |
(10-500)µg/kg |
SRPS EN 15850:2012 |
Л1 |
Храна - Кукуруз и производи од кукуруза Дечја храна која садржи кукуруз |
Одређивање садржаја фумонизина Б1 и Б2
|
(100-4000)µg/kg |
SRPS EN 16187:2016
|
Л1 |
Храна - Риба и производи од рибе |
Одређивање хистамина |
(25-800)mg/kg |
SRPS EN ISO 19343:2017 |
Л1 |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја хистамина |
(2-800)mg/kg |
Q3.ХИ.528 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја бензоеве и сорбинске киселине
|
(5,0-250,0)mg/l |
Q3.ХИ.101 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кофеина
|
(10,0-350,0)mg/l |
Q3.ХИ.103 |
Л1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнуто тесто |
Одређивање садржаја влаге |
Жито и млински производи: (8,0-15,0)% Пекарски производи: (20,0-60,0)% Тестенина: (5,0-30,0)%
|
SRPS EN ISO 712:2012 Правилник3) метода III.5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
Mлински производи (0,020-7,00)%
|
Правилник3) методa I.10
|
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини - песак
|
Mлински производи (0,010-0,15)%
|
Правилник3) метода I.11
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена |
Mлински производи: (0,8-10,0)
|
Правилник3) метода I.16
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина пo Кјелдалу (Kjeldahl) |
Жито и млински производи: (8,0-13,0)% Пекарски производи, тестенина и брзо смрзнута теста: (7,0-18,0)%
|
Правилник3) метода I.12 метода II.3 метода IV.3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти по Сокслету (Soxlet) |
Жито и млински производи: (0,8-1,5)% Пекарски производи, тестенина и брзо смрзнуто тесто: (1,0-35,0)%
|
Правилник3) метода I.15 метода II.4 метода IV.4
|
Л1 |
Храна - Кекс и производи сродни кексу |
Одређивање суве материје |
(80,0-98,0)% |
Правилник 4) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти
|
(11,0-33,0)% |
Правилник 4) метода II.9
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање укупне суве материје |
(5,0-75,0)% |
Правилник7) метода 2a
|
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
(0-85,0)% |
Правилник7) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у HCl |
(0,005-0,100)% |
Правилник7) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости |
(0,05-3,0)% |
Правилник7) метода 18
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја шећера |
(5,0-75,0)% |
Q3.XИ.445 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(0,2-5,0)% NaCl |
Правилник7) метода 10
|
Л1 |
Храна - Мед и пчелињи производи и препарати на бази меда |
Одређивање садржаја воде |
(13,0-25,0)% |
IHC метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање електричне проводљивости |
(0,1- 3)mS/cm |
IHC метода 2 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја материја нерастворљивих у води |
(0,001-1,00)% |
Правилник8) метода 5
|
Л1 |
|
|
(55,0-95,0)% |
Q3.ХИ.445 |
Л1 |
Храна - Ракија и друга алкохолна пића |
Одређивање садржаја етанола |
(25,0-60,0)% v/v |
Правилник10) метода 1A
|
Л1 |
Храна - Мед и пчелињи производи и препарати на бази меда |
Одређивање садржаја слободних киселина |
(7,0-80,0) meq/kg |
IHC метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметилфурфурола |
(0,50-80,0)mg/kg |
Правилник8) метода 9
|
Л1 |
Храна - Масти и уља биљног и животињског порекла |
Одређивање пероксидног броја |
(0,2-20,0) mmol/kg |
Правилник5) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја |
(0,1-1,0) mg KOH/g |
SRPS EN ISO 660:2015 |
Л1 |
Храна - Чај и домаћи чај |
Одређивање садржаја пепела |
(3,0-8,0)% |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
Храна - Кафа и производи слични кафи |
Одређивање садржаја влаге |
(1,0-12,0)% |
SRPS ISO 11294:2019 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстрактивних материја
|
(0,5-30,0)% |
Q3.ХИ.450 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја суве матeрије
|
(6,0-13,8)% |
Правилник7) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола |
(0,01-1,00)% |
Правилник7) метода 9
|
Л1 |
Храна - Пиво |
Одређивање pH вредности |
(3,0- 6,0) |
Правилник9) EBC 9.35
|
Л1 |
|
Одређивање боје |
(5,0-60,0)EBC |
Правилник 9) EBC 9.6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола |
(0,1-6,0)% |
Правилник 9) EBC 9.2.1
|
Л1 |
Храна - Mасти у уља и екстраховане масти и уља из биљних и животињских извора (Оброци, Храна биљног порекла, Храна животињског порекла, Мешовита храна која садржи састојке биљног и животињског порекла, Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе: храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом: храна за особе интолерантне на глутен, храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом), Додаци исхрани и сировине |
Одређивање садржаја масних киселина (техника GC-FID) Појединачне масне киселине: C4:0; C6:0; C8:0; C10:0; C11:0; C12:0; C13:0; C14:0; C14:1 cis-9; C15:0; C15:1 cis- 10; C16:0; C16:1 cis-9; C17:0; C17:1 cis-10; C18:0; C18:1 trans-9; C18:1 cis-9; C18:2 cis- 9,12; C18:2 trans-9,12; C18:3 cis-6,9,12; C18:3 cis-9,12,15; C20:0; C20:1 cis-11; C20:2 cis- 11,14; C20:3 cis-8,11,14; C20:3 cis-11,14,17; C20:4 cis- 5,8,11,14; C20:5 cis- 5,8,11,14,17 (EPA); C21:0; C22:0; C22:1 cis-13; C22:2 cis- 13,16; C22:6 cis- 4,7,10,13,16,19 (DHA); C23:0; C24:0; C24:1 cis-15 Укупне: - засићене масне киселине, - мононезасићене масне киселине, - полинезасићене масне киселине, - trans- масне киселине, - -3 масне киселине, - -6 масне киселине, −-9 масне киселине |
Мин 0,01g/100g |
SRPS EN ISO 12966-1:2015 SRPS EN ISO 12966-2:2017 SRPS EN ISO 12966-4: 2016 |
Л1 |
Храна - Оброци, Храна биљног и Храна животињског порекла, Мешовита храна која садржи састојке биљног и животињског порекла, Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе :храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом:храна за особе интолерантне на глутен,храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом), Додаци исхрани и сировине |
Одређивање садржаја несварљивих дијетних влакана (целулозе) и укупних дијетних влакана |
Целулоза (0,3-9,0)% Укупна влакна (1,0-30%) |
Q3.ХИ.330 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум хлорида |
(0,016-4,0)% |
Q3.ХИ.711 |
Л1 |
Храна - Храна биљног порекла, Храна животињског порекла, Мешовита храна која садржи састојке биљног и животињског порекла, Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе :храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење ихрана са измењеним нутритивним саставом:храна за особе интолерантне на глутен,храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом) Формуле за одојчад Храна за одојчад и малу децу Додаци исхрани |
Одређивање садржаја натријума и натријум хлорида |
Формуле за одојчад Натријум (200-5000)mg/kg (1,3-33,3)mg/100kJ Храна биљног порекла, Храна животињског порекла, Мешовита храна која садржи састојке биљног и животињског порекла, Дијететски производи Храна за одојчад и малу децу Додаци исхрани Натријум хлорид (0,2-15,0)% |
Q3.ХИ.562 |
Л1 |
Храна - Прехрамбени адитиви |
Одређивање pH вредности |
(3,0-11,0) |
Q3.ХИ.130 |
Л1 |
|
Одређивање губитка сушењем |
(0,5-15,0)% |
Q3.ХИ.118 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
(4,0-10,0)% |
Q3.ХИ.126 |
Л1 |
|
Одређивање сулфатног пепела |
(0,06-9,00)% |
Q3.ХИ.144 |
Л1 |
Храна - Храна за одојчад и малу децу |
Одређивање садржаја нитрата (техника HPLC-UV/VIS) |
мин 25 mg/kg |
Q3.ХИ.584 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометрија) |
(0,1-3,0) mg/kg |
Q3.ХИ.585 |
Л1 |
Храна - Оброци, Храна биљног порекла, Храна животињског порекла, Мешовита храна која садржи састојке биљног и животињског порекла, Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе: храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом: храна за особе интолерантне на глутен, храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом), Додаци исхрани и сировине |
Одређивање садржаја фосфата (спектрофотометрија) |
(0,004-0,55) % P2O5 |
Q3.ХИ.583 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних шећера (гравиметрија) |
(1,0 - 95,0)% |
Q3.ХИ.445 |
Л1 |
Храна - Млеко Производи од млека Житарице Производи од житарица Храна за одојчад и малу децу Формуле за одојчад Воће Поврће Производи од воћа Производи од поврћа Воћни сокови Беланчевине, мешавине беланчевинастих производа Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи Кукуруз Скроб Производи од скроба за прехрамбене производе Печурке (јестиве) и производи од печурака Пиво Прашак за пециво, прашак за пудинг Сенф Супа, сосови, додатак јелима и сродни производи Какао производи, чоколадни производи, крем производи Сирова кафа, производи од кафе без додатог млека, сурогат кафа Шећер Бомбоне Мајонез Пекарски квасац Додаци исхрани и сировине |
Одређивање елемената у траговима: олово, кадмијум, арсен и жива |
Олово: Млеко, производи од млека и формуле за одојчад (0,008-1,0) mg/kg Житарице, производи од житарица и храна за одојчад и малу децу (0,030-1,0) mg/kg Воће, поврће, производи од воћа и поврћа и воћни сокови (0,020-1,0) mg/kg Беланчевине, мешавине беланчевинастих производа, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, Сирова кафа, производи од кафе без додатог млека, сурогат кафа, Кукуруз, Скроб, производи од скроба за прехрамбене производе, Прашак за пециво, прашак за пудинг, супа, Сосови, додатак јелима и сродни производи, Пекарски квасац (0,020-2,0) mg/kg Печурке (јестиве) и производи од печурака, Мајонез, Сенф, Какао производи, Чоколадни производи, Крем производи, Шећер, Бомбоне, (0,015-2,0) mg/kg Пиво (0,010-2,0) mg/kg Дoдаци исхрани и сировине (0,010-4,0) mg/kg |
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
|
Одређивање елемената у траговима: олово, кадмијум, арсен и жива |
Кадмијум: Млеко, производи од млека и формуле за одојчад (0,0025-1,0) mg/kg Житарице, производи од житарица (0,020-1,0) mg/kg Воће, поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сокови и храна за одојчад и малу децу (0,008-1,0) mg/kg Беланчевине, мешавине беланчевинастих производа, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, Сирова кафа, производи од кафе без додатог млека, сурогат кафа, Кукуруз, Скроб, Производи од скроба за прехрамбене производе, Прашак за пециво, прашак за пудинг, Супа, сосови, додатак јелима и сродни производи, Пекарски квасац Cd (0,010-1,0) mg/kg Печурке (јестиве) и производи од печурака, Мајонез, Сенф, Какао производи, чоколадни производи, крем производи, Шећер, Бомбоне (0,015-1,0) mg/kg Додаци исхрани и сировине (0,003-1,5) mg/kg Пиво (0,002-1,0) mg/kg |
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
|
Одређивање елемената у траговима: олово, кадмијум, арсен и жива |
Арсен: Млеко, производи од млека и формуле за одојчад (0,005-2,0) mg/kg Житарице, производи од житарица (0,030-2,0) mg/kg Воће, поврће, производи од воћа и поврћа, воћни сокови и храна за одојчад и малу децу (0,020-2,0) mg/kg Беланчевине, мешавине беланчевинастих производа, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, Сирова кафа, производи од кафе без додатог млека, сурогат кафа, (0,020-1,0)mg/kg Кукуруз, Скроб, Производи од скроба за прехрамбене производе, Прашак за пециво, прашак за пудинг, Супа, сосови, додатак јелима и сродни производи, Пекарски квасац (0,010-1,0)mg/kg Печурке (јестиве) и производи од печурака,Сенф, Мајонез, Какао производи, чоколадни производи, крем производи, Шећер, Бомбоне, (0,015-1,0)mg/kg Пиво (0,002-1,0)mg/kg |
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
|
Одређивање елемената у траговима: олово, кадмијум, арсен и жива |
Жива: Воће, поврће, производи од воћа и поврћа и воћни сокови (0,009-1,0) mg/kg Млеко, производи од млека, формуле за одојчад и храна за одојчад и малу децу (0,002-1,0) mg/kg Житарице, производи од житарица Беланчевине, мешавине беланчевинастих производа, Фини пекарски производи, жита за доручак и снек производи, Сирова кафа, производи од кафе без додатог млека, сурогат кафа, Кукуруз, Скроб, Производи од скроба за прехрамбене производе, Прашак за пециво, прашак за пудинг, Супа, сосови, додатак јелима и сродни производи, Сенф, Мајонез, Пекарски квасац, Печурке (јестиве) и производи од печурака (0,010-1,0)mg/kg Додаци исхрани и сировине (0,018-1,0)mg/kg Пиво (0,004-0,1)mg/kg |
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
Храна - Формуле за одојчад, Храна за одојчад и малу децу, Храна у лименој амбалажи, Пића у лименој амбалажи (укључујући сокове од воћа и поврћа) Сирће, Сирћетна киселина прехрамбеног порекла |
Одређивање калаја |
(5,0-250,0) mg/kg |
SRPS EN 15765:2012 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса Риба и производи од рибе Млеко и производи од млека Воће Поврће Производи од воћа Производи од поврћа Воћни сокови Житарице Производи од житарица Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе: храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом: храна за особе интолерантне на глутен, храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом) Додаци исхрани и сировине |
Одређивање садржаја олова, кадмијума (техника GFAAS), гвожђа, бакра и цинка (FAAS) |
Месо и производи од меса Pb (0,01-1,5)mg/kg Cd (0,01-1,0)mg/kg воће, поврће, Pb (0,01-1,5)mg/kg Cd (0,006-0,2)mg/kg Fe (4-100)mg/kg производи од воћа, производи од поврћа, воћни сокови: Pb (0,01-1,5)mg/kg Cd (0,006-0,2)mg/kg Fe (4-100)mg/kg Cu (1-75)mg/kg Zn (0,8-25,0)mg/kg Риба и производи од рибе: Pb (0,01-1,0)mg/kg Cd (0,01-1,0)mg/kg Млеко и производи од млека: Pb (0,008-0,1)mg/kg Cd (0,002-0,2)mg/kg Житарице и производи од житарица: Pb (0,01-0,5)mg/kg Cd (0,007-0,4)mg/kg Дијететски производи: Pb (0,005-0,1)mg/kg Cd (0,005-0,1)mg/kg Додаци исхрани и сировине Pb (0,01-20)mg/kg Cd (0,01-1,5)mg/kg |
SRPS EN 14084:2008 |
Л1 |
Храна - Хмељ, производи од хмеља, Eтил-алкохол ферментисан, Сирће, Сирћетна киселина прехрамбеног порекла, Со за људску исхрану и производњу хране и замена за со за људску исхрану, Зачини, екстракти зачина, мешавина зачина Чај Освежавајућа безалкохолна пића Ракија и друга алкохолна пића |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, бакра, цинка, гвожђа (техника FAAS) и арсена (техника HGAAS) |
Хмељ, производи од хмеља, Pb (0,10-2,0)mg/kg Eтил-алкохол ферментисан Pb (0,10-2,0)mg/kg Cu (0,1-20,0)mg/kg Zn (0,1-5,5)mg/kg Fe (1-15)mg/kg Сирће, Сирћетна киселина прехрамбеног порекла Pb (0,10-2,0)mg/kg Cd (0,02-0,2)mg/kg Cu (0,1-20,0)mg/kg Zn (0,1-5,5)mg/kg Fe (1-15)mg/kg As (0,01-5,0)mg/kg Со за људску исхрану и производњу хране и замена за со за људску исхрану Pb (0,03-20,0)mg/kg Cd (0,01-5,0)mg/kg Cu (0,04-15,0)mg/kg As (0,01-1,0)mg/kg Зачини, екстракти зачина, мешавина зачина Pb (0,10-2,0)mg/kg Чај Pb (0,1-20,0)mg/kg Освежавајућа безалкохолна пића: Pb (0,1-0,5)mg/kg Cd (0,01-1,25)mg/kg Алкохолна пића Pb (0,02-2,0)mg/kg Cu (0,1-20,0)mg/kg Zn (0,1-2,5)mg/kg Fe (1-15)mg/kg |
Q3.ХИ.568 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса Риба и производи од рибе Млеко и производи од млека Воће Поврће Производи од воћа Производи од поврћа Воћни сокови Житарице Производи од житарица Чај Освежавајућа безалкохолна пића Зачини, екстракти зачина, мешавина зачина Јестива биљна уља и масти, Маргарин, Маслиново уље јестиво и уље комине маслине, Сирово уље, Масти животињског порекла Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе: храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом: храна за особе интолерантне на глутен,храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом) |
Одређивање садржаја арсена |
Месо и производи од меса: (0,02-0,75)mg/kg Риба и производи од рибе: (0,025-3,75)mg/kg Житарице и производи од житарица: (0,025-1,0)mg/kg Млеко и производи од млека, (0,01 - 0,2)mg/kg Дијететски производи: (0,005- 0,2)mg/kg Воће, поврће, производи од воћа, производи од поврћа и воћни сокови: (0,025-1,5)mg/kg Чај, освежавајућа безалкохолна пића (0,01-1,00)mg/kg Зачини, екстракти зачина, мешавина зачина (0,01-5,0)mg/kg Јестива биљна уља и масти, Маргарин, Маслиново уље јестиво и уље комине маслине, Сирово уље, Масти животињског порекла (0,01-0,50) mg/kg |
SRPS EN 14546:2008 |
Л1 |
Храна - Жита и производи од жита Сушено воће и производи добијени од њих Дечја храна на бази жита Језграсто воће и производи од њих Уљарице |
Одређивање садржаја афлатоксина (B1, B2, G1, G2)
|
(0,1-25)µg/kg |
Q3.ХИ.510 |
Л1 |
Храна - Жита и производи од жита Дечја храна Сушено воће Кафа и производи од кафе Воћни сокови Вина |
Одређивање садржаја охратоксин А |
(0,2-50)µg/kg |
Q3.ХИ.511 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе: храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом: храна за особе интолерантне на глутен, храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом) Додаци исхрани Воћни сокови Адитиви Кафа и производи од кафе Освежавајућа безалкохолна пића Кекс и сродни производи |
Одређивање ацесулфама К, аспартама и сахарина
|
Аспартам: (10,0-6000) mg/l (mg/kg) Ацесулфам К: (10,0-2500) mg/l (mg/kg) Сахарин: (10,0-3000)mg/l (mg/kg)
|
SRPS EN 12856:2008 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, Какао производи, производи слични чоколади и крем производи, Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе : храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом:храна за особе интолерантне на глутен,храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом), Додаци исхрани, Бомбонски производи, Сладолед, Производи од воћа и поврћа |
Идентификација боја (Е 102, Е 104, Е 110, Е 122, Е 123, Е 124, Е 127, Е 128, Е 129, Е 131, Е 132, Е 133, Е 142, Е 151) |
Позитивно / негативно Освежавајућа безалкохолна пића, производи од воћа и поврћа E102,122,123,127,128,129,131,132,133,142,151 ≥ 50 mg/kg E 104, E124 ≥ 5 mg/kg E 110 ≥ 10mg/kg Дијететски производи, додаци исхрани E 104, 110, 124 ≥ 5 mg/kg E102,122,123,127,128,129,131,133,142,151 ≥ 50 mg/kg E 132 ≥ 100 mg/kg Сладолед E102,104,110,123,124,127,128,129,131,132,133,142,151 ≥ 75 mg/kg E122 ≥ 25 mg/kg Какао-производи, производи слични чоколади и крем-производи, бомбонски производи E102,122,123,127,128,129,131,133,142,151 ≥ 50 mg/kg E 104≥ 25 mg/kg, E 110≥ 17.5mg/kg E 124≥ 27.5 mg/kg E 132≥ 250 mg/kg
|
Q3.ХИ.145 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, Бомбонски производи |
Идентификација и одређивање боја (Е 102, Е 104, Е 110, Е 120, Е 122, Е 123, Е 124, Е 127, Е 128, Е 129, Е 131, Е 132, Е 133, Е 142, Е 151)
|
Освежавајућа безалкохолна пића, Бомбонски производи: (4-700)mg/kg |
Q3.ХИ.712 |
Л1 |
Храна - Со за људску исхрану и производњу хране и замена за со за људску исхрану |
Одређивање садржаја јода |
(4,0-40,0)mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
Храна - Чај |
Одређивање садржаја влаге |
(2,0-10,0)% |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
Храна - Со за људску исхрану и производњу хране и замена за со за људску исхрану |
Одређивање садржаја натријум хлорида |
(80-100)% |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
|
Одређивање минералних примеса нерастворљивих у хлороводоничној киселини |
(0,01-0,2)% |
Q3.ХИ.572 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
(0,2-5)% |
Q3.ХИ. 571 |
Л1 |
Храна - Производи од млека |
Одређивање суве материје: - сладоледа
|
Сладолед: (10-50)%
|
Правилник6) метода X.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти по Герберу (Gerber) |
Сладолед: (0-20,0)%
|
Правилник6) метода X.1
|
Л1 |
Храна - Оброци, Храна биљног и Храна животињског порекла, Мешовита храна која садржи састојке биљног и животињског порекла, Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе :храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом:храна за особе интолерантне на глутен,храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом), Додаци исхрани и сировине |
Одређивање садржaја влаге |
(4,0-95,0)% |
Q3.ХИ.118 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
(0,01-3,00)% |
Q3.ХИ.126 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја протеина |
(0,1-35,0)% |
Q3.ХИ.190 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти |
(0,1-30,0)% |
Q3.ХИ.189 |
Л1 |
Храна |
Сензорна анализа – једноставан дескриптивни тест |
- |
Q3.ХИ.344 |
Л1 |
Храна - Мед и пчелињи производи и препарати на бази меда |
Одређивање садржаја сахарозе (рачунска метода) |
(0,1-12,0)% |
Q3.ХИ.446 |
Л1 |
Храна - Оброци, Храна биљног и Храна животињског порекла, Мешовита храна која садржи састојке биљног и животињског порекла, Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе :храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом:храна за особе интолерантне на глутен,храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом), Додаци исхрани и сировине |
Одређивање садржaја суве материје (рачунска метода) |
/ |
Q3.ХИ.118 |
Л1 |
Храна - Ензимски препарати за прехрамбене производе |
|
Pb (0,1-10,0)mg/kg As (0,01-5,0)mg/kg |
Q3.ХИ.568 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја охратоксин А (техникаHPLC-FLD) |
(0,2-50)μg/kg |
Q3.ХИ.511 |
Л1 |
Храна - Формуле за одојчад Храна за одојчад и малу децу Додаци исхрани и сировине Риба и производи од рибе |
Одређивање концентрације укупне живе (техника DMA, директном анализом, применом термалне декомпозиције, амалгамизације и атомске апсорпционе спектрофотометрије) |
Формуле за одојчад Храна за одојчад и малу децу (0,002-0,010) mg/kg Додаци исхрани и сировине (0,01-0,50) mg/kg Риба и производи од рибе (0,01-2,0) mg/kg |
Q3.ХИ.581 |
Л1 |
Храна - Оброци, Храна биљног и Храна животињског порекла, Мешовита храна која садржи састојке биљног и животињског порекла, Дијететски производи (храна за специфичне популационе групе :храна за одојчад и малу децу, храна за посебне медицинске намене, замене за комплетну дневну исхрану за особе на дијети за мршављење и храна са измењеним нутритивним саставом:храна за особе интолерантне на глутен,храна обогаћена витаминима, минералима и другим супстанцама са хранљивим или физиолошким ефектом), Додаци исхрани и сировине |
Одређивање садржаја угљених хидрата (рачунска метода)
|
|
Q3.ХИ.451 |
Л1 |
|
Одређивање енергетске вредности 100 g производа (рачунска метода)
|
|
Q3.ХИ.452 |
Л1 |
Храна - Ароме |
Одређивање садржаја олова, кадмијума (техника FAAS) и арсена (техника HGAAS) |
Pb (0,1-10,0)mg/kg Cd (0,01-1,25)mg/kg As (0,01-5,0)mg/kg |
Q3.ХИ.568 |
Л1 |
Храна - Ензимски препарати за прехрамбене производе |
Одређивање садржаја афлатоксина (B1, B2, G1,G2) (техникаHPLC-FLD) |
(0,1-25)μg/kg |
Q3.ХИ.510 |
Л1 |
Храна - Прехрамбени адитиви |
Одређивање садржаја олова и кадмијума (техника FAAS) и арсена (техника HGAAS) |
Pb (0,2-10,0)mg/kg Cd (0,02-2,5)mg/kg As (0,01-5,0)mg/kg |
Q3.ХИ.568 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Дечје играчке |
Одређивање миграције елемената |
Pb (0,08-28) mg/kg Cd (0,01-21) mg/kg As (0,1-57) mg/kg Hg (0,1-112) mg/kg Ba (1-22500) mg/kg Al (2-84000) mg/kg Sb (0,1-670) mg/kg Ni (0,4-1100) mg/kg Co (0,1-160) mg/kg Cu (2-9200) mg/kg Zn (3-55200) mg/kg Mn (0,2-18000) mg/kg Se (0,1-550) mg/kg Sr (3-67200) mg/kg B (17-18000) mg/kg Sn (0,1-216000) mg/kg |
SRPS EN 71-3:2019 тачка 8.1.2 |
Л1 |
Предмети опште употребе -Дечје играчке од вештачких маса |
Сензорна анализа – једноставни дескриптивни тест |
|
Q3.ХИ.708 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Дечје играчке |
Одређивање величине преко цилиндра за мале делове |
|
SRPS EN 71-1:2018 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Мерење концентрације толуена, етилбензена, o-, m-, p - ксилена - Аутоматско узорковање са гасном хроматографијом на лицу места (аутоматско, континуално мерење)
|
Толуен, етилбензен, o-, m-, p - ксилен (0,5 - 500,0) μg/m3
|
Q3.ХИ.530 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја сумпор диоксида у 24h узорцима |
(2,5 - 400) μg/m3 |
Q3.ХИ.532 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сумпор-диоксида у 24h узорцима |
(10-400)μg/m3 |
Q3.ХИ.370 |
Л1 |
|
Oдређивање садржаја азот-диоксида у 24h узорцима |
(4-350)μg/m3 |
Q3.ХИ.341 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака у 24h узорцима |
(4-400)μg/m3 |
Q3.ХИ.437 |
Л1 |
|
Одређивање PM10 и PM2.5 масене концентрације суспендованих честица |
РМ10 (1-150)μg/m3 РМ2.5 (1-120)μg/m3 |
SRPS EN 12341:2015 |
Л1 |
|
Мерење концентрације угљен моноксида на основу недисперзивне инфрацрвене спектроскопије (аутоматско, континуално мерење)
|
(0,5-100,0) mg/m3 |
SRPS EN 14626:2013
|
Т1 |
|
Мерење концентрације озона ултраљубичастом фотометријом (аутоматско, континуално мерење)
|
(1,0-500,0)μg/m3 |
SRPS EN 14625:2013
|
Т1 |
|
Мерење концентрације бензена - Аутоматско узорковање са гасном хроматографијом на лицу места (аутоматско, континуално мерење)
|
(0,5-50,0) μg/m3 |
SRPS EN 14662-3:2017
|
Т1 |
|
Одређивање концентрације бензо(а)пирена |
(0,5-20,0) ng/m3 |
SRPS EN 15549:2010 |
Л1 |
|
Одређивање масене концентрације бензена, толуена, етилбензена, o-, m-, p-ксилена у 24h узорцима |
Бензен, толуен, етилбензен, o-, m-, p-ксилен: (0,5-350) μg/m3 |
Q3.ХИ.390 |
Л1 |
Ваздух - Таложне материје |
Oдређивање садржаја укупних таложних материја |
(10,0-4500) mg/m2/дан |
Q3.ХИ.315 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације водоникових јона - рН |
(2,00-12,00) |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Л1 |
|
Одређивање електролитичке проводљивости |
(10,0-1700)μS/cm |
Q3.ХИ.578 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Мерење концентрације сумпор диоксида на основу ултраљубичасте флуоресценције (аутоматско, континуално мерење)
|
(1,0-500,0) μg/m3 |
SRPS EN 14212:2013 SRPS EN 14212:2013/ AC:2015
|
Т1 |
|
Мерење концентрације азот диоксида и азот моноксида на основу хемилуминисценције (аутоматско, континуално мерење)
|
Азот моноксид (0,5-1200,0) μg/m3 Aзот диоксид (1,0-500,0) μg/m3
|
SRPS EN 14211:2013
|
Т1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање индекса црног дима – чађи |
(6,0-400,0)μg/m3 |
ISO 9835:1993 |
Л1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање олова, кадмијума, арсена и никла у фракцији PM10 суспендованих честица (техника GFAAS/ICP-MS) |
Pb (2-4000)ng/m3 Cd (0,2-50,0)ng/m3 As (0,5-50,0)ng/m3 Ni (4,2-100)ng/m3 |
SRPS EN 14902:2008 SRPS EN 14902:2008/AC:2013 |
Л1 |
|
Мерење температуре (електрични термометар) |
(-20 до + 50)ºC |
Q3.ХИ.455 |
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узорковање ваздуха за одређивање индекса црног дима- чађи |
ISO 9835:1993 |
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узорковање ваздуха за одређивање масене концентрације сумпор-диоксида |
SRPS ISO 4219:1997 SRPS ISO 4221:1997 тачке 1, 2, 3 и 7
|
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узорковање ваздуха за одређивање садржаја азот-диоксида у 24h узорцима |
Q3.ХИ.341 |
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узорковање ваздуха за одређивање садржаја амонијака у 24h узорцима |
Q3.ХИ.437 |
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узорковање ваздуха за одређивање масене концентрације бензена, толуена, етилбензена, o-, m-, p-ксилена у 24h узорцима |
Q3.ХИ.390 |
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узорковање суспендованих честица РМ10 и РМ2.5 из амбијенталног ваздуха
|
SRPS EN 12341:2015 тачка 5.1
|
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узорковање ваздуха за одређивање таложних материја |
Q3.ХИ.011 |
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода
|
Узорковање воде за пиће у циљу утврђивања здравствене исправности воде за пиће на основу анализе физичких и/или хемијских параметара |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 тачке 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6, 9.7.1, 9.8.1, 10, 11, 12, 13, 14, 15 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-5:2008
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање воде базена у циљу утврђивања здравствене исправности воде на основу анализе физичких и/или хемијских параметара |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 тачке 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6, 9.7.1, 9.8.1, 10, 11, 12, 13, 14, 15 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-5:2008
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање подземне воде у циљу утврђивања квалитета подземне воде на основу анализе физичких и/или хемијских параметара |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 тачке 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6, 9.7.1, 9.8.1, 10, 11, 12, 13, 14, 15 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-11:2019 тачке 1, 2, 3, 4.1, 4.2.1, 4.2.2, 4.2.3, 4.3, 4.4, 5.3.2.2, 5.3.2.7, 6.1.1, 6.4, 6.5, 7, 8, 9
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање површинске воде у циљу утврђивања квалитета на основу анализе физичких и/или хемијских параметара |
SRPS EN ISO 5667-1: 2008 тачке 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6, 9.7.1, 9.8.1, 10, 11, 12, 13, 14, 15 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-6:2017 тачке 1, 2, 3, 4, 5.1.1, 5.1.2, 5.2, 6, 7.4, 8.1, 9.1, 10.1, 10.2, 10.3, 10.4, 10.5, 10.9, 10.10, 11, 12, 13, 14, 15
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање отпадне воде у циљу утврђивања квалитета на основу анализе физичких и/или хемијских параметара |
SRPS ISO 5667-10:2007, тачке 1, 2, 3, 4.1, 4.2.1, 5.6 SRPS EN ISO 5667-3:2018
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање воде за пиће у циљу утврђивања здравствене исправности воде за пиће на основу анализе микробиолошких параметара |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 тачке 1, 4, 5, 6, 7, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6, 10, 11, 14, 15 SRPS ISO 5667-5:2008 SRPS EN ISO 19458:2009 (en), тачке 1, 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4.1, 4.4.2, 4.4.6, 4.5, 5
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање воде базена у циљу утврђивања здравствене исправности воде базена на основу анализе микробиолошких параметара |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 тачке 1, 4, 5, 6, 7, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6, 10, 11, 14, 15 SRPS EN ISO 19458:2009 (en), тачке 1, 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4.3, 4.4.6, 4.5, 5
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање подземне воде у циљу утврђивања здравствене исправности / квалитета подземне воде на основу анализе микробиолошких параметара |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 тачке 1, 4, 5, 6, 7, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6, 10, 11, 14, 15 SRPS EN ISO 19458:2009 (en), тачке 1, 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4.1, 4.4.2, 4.4.6, 4.5, 5
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање површинске воде у циљу утврђивања квалитета на основу анализе микробиолошких параметара |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 тачке 1, 4, 5, 6, 7, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, 8.6, 10, 11, 14, 15 SRPS EN ISO 19458:2009 (en), тачке 1, 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4.4, 4.4.6, 4.5, 5
|
Т1 |
|
Вода -Вода за пиће Вода базена Подземна вода Површинска вода Отпадна вода |
Узорковање отпадне воде у циљу утврђивања квалитета на основу анализе микробиолошких параметара |
SRPS ISO 5667-10:2007 тачке 1, 2, 3, 5, 6 SRPS EN ISO 19458:2009 (en), тачке 1, 2, 3, 4.1, 4.2, 4.3, 4.4.5, 4.4.6, 4.5, 5
|
Т1 |
|
Храна |
Узимање узорака хране за микробиолошка испитивања |
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 (en) изузев тачака: 7.2.5, 7.3.1, 7.3.5 i 10.2.1 SRPS ISO 7218:2008 (поглавље 8.1 и 8.2) Упутство12)
|
Т1 |
|
Храна - Оброци |
Узимање узорака oброка за одређивање хранљиве вредности |
Q3.ХИ.576 |
Т1 |
|
Узорци са површина |
Узимање узорака са површина за микробиолошка испитивања
|
SRPS EN ISO 18593:2018 изузев тачака 7.5.2.
|
Т1 |
|