Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Животна средина |
Одређивање нивоа буке у животној средини |
(20 – 120)dB |
SRPS ISO 1996-1: 2010 SRPS ISO 1996-2: 2010
|
Т1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа, посуђе и прибор за животне намирнице од полимерних материјала и стакла |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, цинка, кобалта у миграционом раствору 3% сирћетне киселине |
Полимерни материјали: Pb (0,08 - 2) mg/l Cd (0,01 – 0,2) mg/l Cr (0,08 - 2) mg/l Zn (0,03 - 50) mg/l Co (0,1 - 5) mg/l Стакло: Pb (0,08 - 2) mg/l |
ВМ 45 |
Л1 |
Вода (вода за пиће) |
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
/ |
Приручник^5), метода 6.1
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Proteus врсте |
/ |
Приручник^5), метода 4.1
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација стрептокока фекалног порекла |
/ |
ВМ 40 |
Л1 |
|
Одређивање броја микроорганизама у 1 ml |
/ |
Приручник^5), метода 1.1
|
Л1 |
|
Одређивање колиформних бактерија фекалног порекла |
/ |
Приручник^5), метода 2.2
|
Л1 |
|
Одређивање највероватнијег броја колиформних бактерија (метода MPN)
|
/ |
Приручник^5), метода 2.1
|
Л1 |
Водa - Вода за пиће Минералне воде Вода за купање |
Одређивање броја E.coli и колиформних бактерија Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом (квантитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017
|
Т1 |
Водa - Површинске воде, отпадне воде |
Одређивање броја укупних колиформних бактерија |
|
IDEXX Colilert-18/ Quanti-Tray/2000 |
Т1 |
Водa - Вода за пиће Минералне воде |
Изоловање и идентификација сулфиторедукујућих клостридија (метода MPN)
|
/ |
Приручник^5), метода 5.1
|
Л1 |
Водa - Површинске воде, отпадне воде |
Одређивање броја фекалних колиформних бактерија (E.coli) |
|
IDEXX Colilert-18/ Quanti-Tray/2000 |
Т1 |
|
Одређивање броја фекалних ентерокоа |
|
IDEXX Enterolert E/ Quanti-Tray/2000 |
Т1 |
Водa - Вода за пиће Минералне воде Вода за купање |
Одређивање броја културабилних микроорганизама – Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010
|
Т1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa – Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010
|
Т1 |
Водa - Вода за пиће Минералне воде |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока – Део 2: Метода мембранске филтрације (квантитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 7899- 2:2010
|
Т1 |
Храна, дијететски производи и суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Техника бројања колонија нa 30°C |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Техника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Paker) |
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae -Део 2: Метода бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Дeo 2: Teхника бројања колонија на 44ºC помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил-ß-D-глукуронида
|
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2: Метод одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метод откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1: 2017 (изузимајући Анекс Д)
|
Л1 |
Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја површински активних материја растворних у EtOH |
(1 – 50)% |
ВМ 55 |
Т1 |
|
Одређивање садржаја слободних алкалија |
(0,003-8)% NaOH |
ВМ 53 |
Т1 |
|
Одређивање pH вредности |
2-12 |
SRPS EN 1262:2012 |
Т1 |
Козметички производи |
Одређивањe садржаја олова, кадмијума и никла (методом FААЅ)
|
Pb (2-40)mg/kg Cd (0,4-4)mg/kg Ni (2-40)mg/kg
|
ВМ 22-1 |
Л1 |
|
Одређивање рН вредности (потенциометрија) |
2-14 |
Сл лист СФРЈ 46/83 метода А6 |
Л1 |
Вода - Површинске воде, Подземнe водe, Отпадне воде |
Одређивање садржаја укупних масти и уља |
(0,05-100) mg/L |
BM 44 |
Л1 |
Амбијентални ваздух - Аероседименти |
Одређивање садржаја укупних таложних материја |
(12-1500) mg/m2/дан |
ВМ 24 |
Л1, Т1 |
Вода - Површинске воде, Подземнe водe, Отпадне воде |
Одређивање садржаја нитрата |
(0,3-30) mgN/L |
HACH – Method 8039
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
(0,03-100) mgP/L |
BM 10в |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (ХПК) |
(5-1000) mg/L |
BM 58 |
Л1 |
|
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после 5 дана (БПК5)
|
(3-6000) mgO2/L |
BM 41 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја анјонских детерџената |
(0,01-10) mg/L |
Приручник^5), метода Р-V-13/B
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја суспендованих материја |
мин. 0,1 mg/l |
BM 05в |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кисеоника |
(0,02-20) mgО2/L |
Правилник^6), метода III.8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(2-70)mgSO4/L |
HACH - Method 8051 |
Л1 |
Вода - Водe за пиће, Минералне воде, Површинске воде, Подземнe водe, Отпадне воде |
Одређивање утрошка калијум - пеманганата |
(0,3 – 1560) mg KMnO4/l |
Правилник^6), метода III.7
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности |
2 – 12 |
SRPS EN ISO 10523:2016
|
Л1 |
Амбијентални ваздух - Аероседименти |
Одређивање садржаја олова, кадмијума и цинка
|
Pb (5 - 1300) μg/m^2/дан Cd (1 - 130) μg/m^2/дан Zn (2 - 650) μg/m^2/дан
|
ВМ 23а |
Л1, Т1 |
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја чађи |
(6 – 400)μg/m^3 |
ВМИ 43 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање садржаја азот - диоксида |
(2 - 240)μg/m^3 |
ВМИ 30 |
Л1, Т1 |
|
Одређивање садржаја сумпор диоксида |
(2 – 195)μg/m^3 |
ВМИ 25 |
Л1, Т1 |
Водa - Водe за пиће Минералне, природне изворске и стоне воде, Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде |
Одређивање садржаја гвожђа |
(0,05-10)mg/L |
Приручник^5), метода P-V-17/A
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата |
(0,02-500) mg NО3/L |
Приручник^5), метода P-V-31/С
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа, мангана, олова, бакра, цинка, хрома, никла, кадмијума, калцијума и магнезијума
|
Fe (0,05 - 50)mg/l Mn (0,01-10)mg/l Pb (0,01 - 2)mg/l Cu (0,01- 5)mg/l Zn (0,01 - 50)mg/l Cr (0,02 - 2)mg/l Ni (0,02 - 5)mg/l Cd (0,001-0,2)mg/l Ca (1,4 - 50)mg/l Mg (0,2 - 50)mg/l
|
ВМ 23 |
Л1 |
Водa - Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде |
Одређивање садржаја укупног азота (спектрофотометријa)
|
(1-100) mgN/L |
BM 59 |
Т1 |
Водa - Водe за пиће Водe за купање и рекреацију Минералне, природне изворске и стоне воде, Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде |
Одређивање мутноће |
(0,2 – 1000)NTU |
Приручник^5), метода P-IV-4/В
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида (методом по Мору (Mohr))
|
(5 – 4000)mg Cl-/l |
ВМ 46 |
Л1 |
Водa - Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде |
Одређивање садржаја укупног неорганског азота (рачунска метода)
|
|
BM 57 |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Минералне, природне изворске и стоне воде, Подземнe водe |
Одређивање садржаја сувог остатка на 180ºС |
мин. 15 mg/l |
ВМ 05б |
Л1 |
|
Одређивање садржаја остатка после испарења на 105ºС |
мин. 15 mg/l |
ВМ 05а |
Л1 |
|
Одређивање садржаја бикарбоната |
(1,0 – 6100) mg/L |
Правилник^6), метода III.13
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја карбоната |
(0,6 -3000) mg/L |
Правилник^6), метода III.13
|
Л1 |
|
Одређивање укупне тврдоће |
(0,1-28)0d |
Правилник^6), метода III.15
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја магнезијума (рачунски, волуметријa) |
(0,5 – 348)mg/L |
Правилник^6), метода III.18
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума |
(0,8 – 400)mg/L |
Правилник^6), метода III.17
|
Л1 |
|
Одређивање боје воде |
(1 – 50)ºPt/Co |
BМ 01а |
Л1 |
Водa - Водe за пиће Минералне, природне изворске и стоне воде, Површинске воде Подземнe водe Отпадне воде |
Одређивање електролитичке проводљивости
|
мин. 15 μS/cm |
Приручник^5), метода P-IV-11
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкалитета |
(0,4 – 20) mmol HCl/l
|
SRPS EN ISO 9963-1:2007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја ортофосфата |
(0,02-10)mgP/L
|
ВМ 10а |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,005-3) mgNO2/L
|
ВМ 03 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја амонијака |
(0,02-5)mgNH3/L |
ВМ 02 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја мангана |
(0,02-10)mg/L |
Приручник^5), метода P-IV-26/А
|
Л1 |
Воде - Воде за пиће Воде за купање и рекреацију |
Одређивање садржаја слободног резидуалног хлора |
(0,05 – 2,5) mg/l |
ВМ 04 |
Л1 |
Вода |
Одређивање температуре |
- 15ºС до + 40ºС |
Правилник^6), метода II.1
|
Т1 |
|
Одређивање температуре воде |
0ºС до +50ºС |
ВМ52
|
Т1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи |
Одређивање количине воде у млинским производима |
(0,01– 30) % |
Правилник^1), метода I.8
|
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини |
мин. 0,01 % |
Правилник^2), метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје |
(0,01 – 96)% |
Правилник^2), метода 2 а
|
Л1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи |
Одређивање количине пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (песка) у млинским производима |
(0,01– 3) % |
Правилник^1), метода I.11
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у млинским производима |
(0,01– 10) % |
Правилник^1), метода I.10
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у тестенинама |
(0,01– 50) % |
Правилник^1), метода III.5
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у пекарским производима |
(0,01– 55) % |
Правилник^1), метода II.1
|
Л1 |
Храна |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, цинка, бакра и гвожђа
|
- за жита, производе од жита, кекс, кафу и производе од кафе, ароме: Pb (0,3-4) mg/kg Cd (0,03-0,4) mg/kg - за чоколаду, производе од чоколаде, какао производе: Pb (0,3-4) mg/kg Cd (0,03-2) mg/kg Cu (0,1- 50) mg/kg - за бомбонске производе, шећер: Pb (0,3-4) mg/kg Cd (0,03-0,4) mg/kg Cu (0,1- 10) mg/kg -за воће, поврће и печурке и њихове производе: Pb (0,1 - 2) mg/kg Cd (0,01 - 2) mg/kg Zn (0,1 - 20) mg/kg Cu (0,1 – 50) mg/kg Fe (0,5 - 50) mg/kg - за сирће: Pb (0,03 - 2) mg/l Cd (0,003 – 0,2) mg/l Zn (0,01 - 10) mg/l Cu (0,01 - 5) mg/l Fe (0,05 - 20) mg/l -за освежавајућа безалкохолна пића: Pb (0,03-2) mg/l Cd (0,003-0,2) mg/l |
ВМ 22 |
Л1 |
Храна - Желе, ратлук |
Одређивање садржаја воде |
(1– 85)% |
Правилник^4), метода 4 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја етанола |
(0,07 – 2)vol% |
ВМ 19
|
Л1 |
|
Одређивање растворљиве суве материје |
(0,5 – 95)% |
Правилник^2), метода 1
|
Л1 |
Храна - Кухињска со |
Одређивање садржаја калијум-јодида |
(2 – 45)mg KJ/kg |
SRPS Е.Z8.002: 2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде |
(0,01– 5)% |
SRPS H.B8.325: 1976 |
Л1 |
Храна - Кафа, производи од кафе и сурогати |
Одређивање садржаја материја растворљивих у води |
(0,01– 40)% |
BM 32 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела |
(0,01– 10)% |
BM 34 |
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање садржаја пепела |
(0,01– 4) g/l |
Правилник^3), метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног сумпор (IV) оксида |
(0,64 – 320) mg SO2/l
|
Правилник^3), метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола |
мин. 0,1 vol % |
ВМ 19 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја екстракта без шећера |
(0,01 – 25) g/l |
Правилник^3), метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних киселина (као сирћетна киселина) |
мин. 0,3 g/l |
Правилник^3), метода 5
|
Л1 |
Храна храна |
Одређивање садржаја натријум-хлорида (методом по Мору (Mohr)) |
- за производе од воћа, поврћа и печурака: (0,03 – 30)% NaCl - за фине пекарске производе: (0,03 – 10)% NaCl
|
ВМ 13 |
Л1 |
Храна - Кекс и сродни производи |
Одређивање садржаја масти (методом по Сокслету (Soxhlet))
|
(0,01– 40)% |
Правилник^4), метода 9 |
Л1 |
Храна - Сирће |
Одређивање садржаја неиспарљивих киселина (волуметријa)
|
(0,1– 10) mg/l |
ВМ 06 |
Л1 |
Храна - Жита, млински и пекарски производи |
Одређивање киселинског степена у млинским производима (волуметријa)
|
0,1 – 10 |
Правилник1), метода I.16
|
Л1 |
Храна - Кекс и сродни производи |
Одређивање садржаја воде |
(0,01– 60)% |
Правилник^4), метода 1
|
Л1 |
Храна - Кафа, производи од кафе и сурогати |
Доказна реакција на скроб |
мин. 0,4% |
BM 38 |
Л1 |
|
Вода - Отпадна вода |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода - Отпадна вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2017 SRPS EN ISO 5667-10:2007 осим тачака 4.2.2 и 5.3.1.2б
|
Т1 |
|
Вода - Површинске воде |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода - Површинске воде |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS ISO 5667-3:2017 SRPS EN ISO 5667-4:1997 SRPS ISO 5667-6:2017 осим тачака 9.3 и 9.4
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS ISO 5667-3:2017 SRPS ISO 5667-5:2008
|
Т1 |