Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Животна средина |
Мерење и оцењивање буке у животној средини |
(20-120)dB |
SRPS ISO 1996-1:2019 SRPS ISO 1996-2:2019 |
Т1 |
Вода-Воде за пиће |
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба
|
|
Приручник^1), мет. 5.2.1
|
Л1 |
Вода - Воде за пиће |
Доказивање укупних колиформних бактерија одређених као највероватнији број у 100 ml воде (MPN) – ферментациони тест (квалитативна и квантитативна метода)
|
/ |
Приручник^1), мет. 1.2.1
|
Л2 |
|
Доказивање колиформних бактерија фекалног порекла (квалитативна метода)
|
/ |
Приручник^1), мет. 2.2
|
Л2 |
|
Доказивање Proteus врста (квалитативна метода)
|
/ |
Приручник^1), мет. 4.1
|
Л2 |
|
Доказивање Pseudomonas aeruginosa (квалитативна метода)
|
/ |
Приручник^1), мет. 6.1
|
Л2 |
|
Доказивање сулфиторедукујућих спорогених анаероба (квалитативна и квантитативна метода)
|
/ |
Приручник^1) мет. 5.1.1
|
Л2 |
Воде - Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода |
Квалитет воде - Откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
/ |
SRPS EN ISO 9308-1:2017 |
Л2 |
|
Квалитет воде - Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
Л2 |
|
Квалитет воде - Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
/ |
SRPS EN ISO 6222:2010
|
Л2 |
Воде - Воде за пиће |
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока Enterolert-DW |
|
ДМВ-М-001 |
Л1 |
|
Квалитет воде - Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија-Део 2:Метода највероватнијег броја |
|
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л1 |
Воде - Вода за пиће Природна минерална вода Природна изворска вода Стона вода |
Квалитет воде - Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 16266:2010
|
Л2 |
Воде - Отпадна вода |
Квалитет воде – Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија –Део 2: Метода највероватнијег броја
|
/ |
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л1 |
|
Квалитет воде - Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока Enterolert-Е |
/ |
ДМВ-М-004 |
Л1 |
Воде - Површинска вода |
Квалитет воде – Пребројавање Escherichia coli и колиформних бактерија –Део 2: Метода највероватнијег броја
|
/ |
SRPS EN ISO 9308-2:2015 |
Л1 |
|
Квалитет воде - Откривање и одређивање броја цревних ентерокока - Део 2: Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Л1 |
|
Квалитет воде - Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
/ |
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока Enterolert-Е |
/ |
ДМВ-М-004 |
Л1 |
|
Одређивање броја факултативних олиготрофа (ФО), аеробних хетеротрофа (Х) и индекса ФО/Х |
/ |
ДМВ-М-003 |
Л1 |
Воде - Вода за рекреацију - Базен |
Квалитет воде - Откривање и одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
/ |
SRPS EN ISO 9308-1:2017 |
Л1 |
|
Квалитет воде - Одређивање броја културабилних микроорганизама - Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар |
/ |
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
|
Квалитет воде - Откривање и одређивање броја Pseudomonas eruginosa - Метода мембранске филтрације |
/ |
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л2 |
|
Метода за откривање и одређивање броја Staphylococcus aureus у базенским водама |
/ |
SMEWW met 9213 APHA |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део1: Откривање Salmonella spр. |
/ |
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
|
Л2 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л2 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 1: Техника бројања колонија на 44ºС помоћу мембрана и 5-бромо-4-хлоро- 3-индолил-β-Д-глукуронида
|
/ |
SRPS EN ISO 16649-1:2018
|
Л2 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил-β-D- глукуронида
|
/ |
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л2 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae — Део 1: Откривање Enterobacteriaceae
|
/ |
SRPS EN ISO 21528-1:2017
|
Л2 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Техника бројања колонија
|
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л2 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Tехника употребом агара по Берд-Паркеру (Baird-Parker)
|
/ |
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Л2 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 1: Метода откривања
|
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л2 |
|
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp.- Део 2: Метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л2 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30ºС
|
/ |
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л2 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Квасаца и плесни - Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л2 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима откривање и са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
/ |
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л2 |
|
Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfrigens - Техника бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л2 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp. |
/ |
SRPS EN ISO 22964:2017 |
Л2 |
Храна и храна за животиње |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 2: Бројање колонија на 30°C техником инокулације на површини |
/ |
SRPS EN ISO 4833-2:2017 |
Л1 |
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Микробиологија ланца хране -Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae метода бројања колонија – Део 2: Техника бројања колонија
|
/ |
SRPS EN ISO 21528-2:2017
|
Л2 |
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 2: Бројање колонија на 30°C техником инокулације на површини |
/ |
SRPS EN ISO 4833-2:2017 |
Л2 |
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Микробиологија ланца хране - Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
/ |
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
Вода-Воде за пиће, Минерална, изворска и стона вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање жареног остатка и губитка жарењем на 550°С (гравинетрија) |
(од 14 mg/l) |
SMEWW 9 metoda2540 E |
Л1 |
Вода Вода за пиће, Минерална, изворска и стона вода Површинска вода Отпадна вода |
Одређивање садржаја живе у води (техника CVAAS) |
(0,2-10)µg/l |
ДМВ-Х-020 |
Л1 |
Вода - Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, никла, бакра, мангана и цинка |
Pb (0,01-2,0)mg/L Cd (0,003-0,25)mg/L Cr (0,018-1,5)mg/L Ni (0,015 -1,5)mg/L Cu (0,01-1,5)mg/L Mn (0,02-2,0)mg/L Zn (0,01-1,5)mg/L
|
ДМВ-Х-040 |
Л1 |
|
Одређивање сурфактаната |
0,05 mg/l до 2,00 mg/l SDSA1) 0,06 mg/l до 2,56 mg/l SDBS 2) 0,05 mg/l до 2,12 mg/l SDS 3) 0,08 mg/l до 3,26 mg/l SDOSSA 4)
|
Merck Test 1.02552 |
Л1 |
|
Одређивање нитрита |
(0,002-1,00)mg/L NO2-N (0,007-3,28)mg/L NO2
|
Merck Test 1.14776 |
Л1 |
|
Одређивање сулфида |
(0,02-1,5)mg/L S^2- |
Merck Test 1.14779 |
Л1 |
|
Одређивање хлорида |
(25-250)mg/L Cl^- |
Merck Test 1.14897 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја азот- диоксида у ваздуху |
(0,7-250)μgNO2/m^3 |
ДМА-Х-003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сумпор-диоксида у ваздуху (спектрофотометријски са ТЦМ) |
(1-250)μgSO2/m^3 |
ДМА-Х-002 |
Л1 |
Амбијентални ваздух |
Одређивање садржаја чађи у ваздуху |
(10-200)μg/m^3 |
ДМА-Х-004 |
Л1 |
|
Ваздух амбијента - Стандардна гравиметријска метода за одређивање ПМ10 или ПМ2,5 масене концентрације суспендованих честица |
(1 -200)μg/m^3 |
SRPS EN 12341:2015 |
Л1 |
|
Oдређивање укупних таложних материја |
(1 – 2000) mg/m2/dan |
ДМА-Х-001 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде |
Oдређивање концентрације резидуалног хлора |
(0,2-1,2)mg/l |
Упутство произвођача^9) |
Т1 |
Вода - Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, никла, бакра, мангана и цинка |
Pb (0,0055-2,0)mg/L Cd (0,0002-1,0)mg/L Cr (0,003-1,5)mg/L Ni (0,003 -1,5)mg/L Cu (0,0007-1,5)mg/L Mn (0,002-2,0)mg/L Zn (0,002-2,0)mg/L
|
ДМВ-Х-040 |
Л1 |
Вода-Отпадне воде |
Одређивање садржаја уља и масноћа |
(2,3 -200)mg/L |
ДМВ-Х-041 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде, Отпадне воде |
Одређивање електролитичке проводљивости |
(1,2 μS/cm-3000 mS/cm) |
ДМВ-Х-011 |
Л1 |
|
Одређивање укупног остатка после испарења, укупних соли |
(14-2000) mg/l |
ДМВ-Х-012 |
Л1 |
|
Одређивање цијанида |
(0,002-0,1) mg/L CN |
Merck Test 1.09701 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде |
Одређивање садржаја амонијака (спектрофотометријски са Неслеровим (Nessler) реагенсом - без дестилације) |
(0,05-5)mg/L |
ДМВ-Х-006 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде |
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријски са сулфанилном киселином)
|
(0,006-0,50)mg/l |
ДМВ-Х-004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрата |
(0,44-310)mg/l |
ДМВ-Х-005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја гвожђа (спектрофотометријски са тиоцијанатом)
|
(0,034-1,00)mg/l |
ДМВ-Х-008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калцијума и магнезијума |
(2,2-1000)mg Ca/l (2,9-500)mg Mg /l |
ДМВ-Х-016 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, никла, бакра и мангана у води |
Pb (0,01-2,0)mg/L Cd (0,003-0,25)mg/L Cr (0,018-1,5)mg/L Ni (0,015 -1,5)mg/L Cu (0,01-1,5)mg/L Mn (0,02-2,0)mg/Ll
|
ДМВ-Х-019 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калијума у води |
(0,06-20)mg/l |
ДМВ-Х-037 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума у води |
(0,05-400)mg/l |
ДМВ-Х-038 |
Л1 |
|
Одређивање боје |
(1-500) °Pt/Co |
Упутство произвођача Merck^7)
|
Л1 |
|
Одређивање мутноће |
(0,06 -1000)NTU |
Приручник^1) метода P-IV-4
|
Л1 |
|
Одређивање сулфата |
(1-40)mg/l |
US EPA 375.4: 1978 |
Л1 |
|
Одређивање алкалитета, карбоната и бикарбоната у води |
од 0,5 до 300 ml 0,1 mol/l HCl (за алкалитет) (30-1800)mg/l бикарбоната (15-900)mg/l карбоната |
ДМВ-Х-014 |
Л1 |
|
Одређивање укупне, карбонатне и сталне тврдоће воде |
од 0,05 dH |
ДМВ-Х-015 |
Л1 |
|
Одређивање сурфактаната |
(0,03-2,00)mg/L MBAS |
EPA 425.1, Merck Test 1.02552
|
Л1 |
Вода - Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање садржаја суспендованих честица |
од 8 mg/l |
ДМВ-Х-033 |
Л1 |
|
Одређивање амонијака |
(0,013-3,86)mg/L NH4 (0,010-3,00)mg/L NH4- N
|
Merck Test 1.14752 |
Л1 |
|
Одређивање азота (укупног) |
(0,5-15,0)mg/L N |
Merck Test 1.00613 |
Л1 |
|
Одређивање BOD5 (биолошке потрошње кисеоника током пет дана)
|
(0,5-3000) mgO2/L |
Merck Test 1.00687 |
Л1 |
|
Одређивање гвожђа |
(0,01-5)mg/L |
Merck Test 1.00796 |
Л1 |
|
Одређивање фенола |
(0,025-5,00)mg/l |
Merck Test 1.00856 |
Л1 |
|
Одређивање нитрата |
(0,10-25,0)mg/L NO3-N (0,4-110,7)mg/L NO3
|
Merck Test 1.09713 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (COD) |
(10-150)mg/L COD |
Merck Test 1.09772 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (COD) |
(100-1500)mg/L COD |
Merck Test 1.09773 |
Л1 |
|
Одређивање хемијске потрошње кисеоника (COD) |
(4,0-40,0)mg/L COD |
Merck Test 1.14560 |
Л1 |
|
Одређивање укупног фосфора |
(0,05-5,00)mg/L PO4-P (0,2-15,3)mg/L PO4^3- (0,11-11,46)mg/L P2O5
|
Merck Test 1.14543 |
Л1 |
|
Одређивање фосфата (орто) |
(0,01-5,00)mg/L PO4-P (0,03-15,3)mg/L PO4^3- (0,02-11,46)mg/L P2O5
|
Merck Test 1.14848 |
Л1 |
|
Одређивање сулфата |
(5-250)mg/L SO4^2- |
Merck Test 1.14548 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде, Отпадне воде, Базенска вода |
Одређивање концентрације водоникових јона – рН воде |
(3,00-10,00)pH јединица |
ДМВ-Х-007 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде, Базенска вода |
Одређивање потрошње калијум-перманганата KMnO4 |
(0,1-200) mgKMnO4/L (0,02-50) mgO2/L |
ДМВ-Х-009 |
Л1 |
Водa - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Базенска вода |
Квалитет воде - Одређивање садржаја хлорида, Титрација сребро-нитартом уз хроматни индикатор (Метода по Мору) (волуметрија) |
(5-400)mg/l |
SRPS ISO 9297:1997 SRPS ISO 9297/1:2007
|
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде |
Испитивање вода - Мерење температуре |
(+5 до +40)ºС |
SRPS H.Z1.106: 1970 |
Т1 |
Водa - Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање садржаја раствореног кисеоника луминисценцијом |
(0,2–12,0) mg/L |
HACH метод LDO 10105 probe |
Л2 |
Вода - Отпадне воде |
Одређивање таложних материја у отпадној води (коришћењем таложника по Имхофу (Imhoff)) |
(0,1-1000)mL/L |
ДМВ-Х-039 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде |
Одређивање мириса и укуса воде за пиће (сензорска метода) |
/ |
Приручник^1) P-IV-2 и P-IV-3
|
Л1 |
Вода - Површинска вода; Отпадна вода |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (BPKn) |
за поступак одређивања разблаживањем и засејавањем са додатком алилтиоурее (3 - 6000) mgO2/L
|
ДМВ-Х-042 |
Л1 |
Вода - Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање биохемијске потрошње кисеоника после n дана (BPKn) |
за неразблажене узорке (0,5 - 6) mgO2/L |
ДМВ-Х-042 |
Л1 |
Вода - Вода за пиће, Минералне, изворске и стоне воде, Површинске воде, Отпадне воде |
Одређивање садржаја арсена у води - Метода атомско апсорпционе спектрофотометрије |
(1-10,00)µg/l |
ДМВ-Х-043 |
Л1 |
Водa - Површинске воде; Отпадне воде |
Одређивање хрома (VI) и укупног хрома (спектрофотометрија) |
(0,010 - 3,00) mgCr/L (0,02 - 6,69) mg CrO42 -/L |
Merck Test 1.14758 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање воде у млеку у праху |
од 0,01% |
Правилник ^2) метода IV/1
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Месо и производи од меса -Одређивање садржаја хидрокси пролина |
(0,03-0,63)% |
SRPS ISO 3496: 2002 |
Л1 |
|
Месо и производи од меса -Одређивање садржаја укупног фосфора |
(1-12) g/kg |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
Храна - Шећер |
Шећери - Одређивање губитка масе у току сушења |
од 0,01% |
SRPS E.L8.016: 1992 |
Л1 |
|
Шећери - Одређивање пепела |
од 0,001% |
SRPS E.L8.017: 1992 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја растворљиве суве материје у освежавајућим безалкохолним пићима |
од 0% до 95% |
ДМН-Х-025 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја алкохола у освежавајућим безалкохолни пићима |
до 1,26% (v/v) |
ДМН-Х-026 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја кинина у газираним безалкохолним пићима типа тоник и битер лемон |
(0,27-100) mg/l |
ДМН-Х-001 |
Л1 |
|
Одређивања садржаја угљен диоксида у газираним пићима |
до 9 g/l |
ДМН-Х-020 |
Л1 |
Храна - Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Кухињска со и со за прехрамбену индустрију - Одређивање садржаја јода |
0,18 mg/kg (као KI) |
SRPS E.Z8.002: 2001 |
Л1 |
|
Натријум-хлорид, технички - Одређивање губитка масе на 110°C |
од 0,01 % |
SRPS 2483:2015 |
Л1 |
|
Натријум-хлорид, технички-Одређивање садржаја материја нерастворних у води или у киселини и припремање основних раствора за друга одређивања |
од 0,001 % |
SRPS 2479:2015 |
Л1 |
Храна - Бомбонски производи |
Садржај растворљивих (и нерастворљивих) састојака |
од 0,011% |
Правилник^4) метода 29/20
|
Л1 |
Храна - Бомбонски производи |
Садржај воде (суве материје) сушењем |
од 0,02% |
Правилник^4) метода 29/1
|
Л1 |
Храна - Фини пекарски производи, Жита за доручак, снек производи, Воће и производи од воћа, Поврће производи од поврћа, Печурке и производи од печурака, Какао и чоколадни производи, крем производи, Дијететстки производи |
Одређивање садржаја воде у намирницама |
од 0,01% |
ДМН-Х-050 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела и песка у намирницама |
од 0,01% |
ДМН-Х-051 |
Л1 |
Храна - Шећер |
Одређивање поларизације |
од 99º до 100º |
ДМН-Х-049 |
Л1 |
храна Жито, млински, пекарски производи и тестенине |
Одређивање садржаја скроба по Ewers-у (полариметрија) |
од 0,3% |
Правилник 3) метода 1/28 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја масти код киселог млека и јогурта |
(0-7)% |
Правилник ^2) метода II/1
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје млека |
од 0,01% |
Правилник ^2) методе I/4
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје киселог млека и јогурта
|
од 0,01% |
Правилник ^2) методе II/3
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје у сладоледу |
од 0,01% |
Правилник ^2) метода X/2
|
Л1 |
|
Одређивање воде у сиру |
од 0,01% |
Правилник ^2) методе VI/1
|
Л1 |
|
Одређивање воде у кајмаку |
од 0,01% |
Правилник ^2) методе VII/1
|
Л1 |
|
Одређивање масти код млека |
(0-7)% |
Правилник ^2) методе I/3
|
Л1 |
|
Одређивање масти код млека у праху |
(0-7)% |
Правилник ^2) методе IV/2
|
Л1 |
|
Одређивање масти у сиру |
(0-40)% |
Правилник ^2) метода VI/2
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса, Млеко и производи од млека |
Одређивања рН вредности намирница |
(3-8)pH јединице |
ДМН-Х-009 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање масти у павлаци |
(0-70)% |
Правилник ^2) методе V/1
|
Л1 |
|
Одређивање масти у кајмаку |
(0-70)% |
Правилник ^2) методе VII/2
|
Л1 |
|
Одређивање натријум хлорида у кајмаку |
од 0,01% |
Правилник ^2) метода VII/3
|
Л1 |
Храна - Жито, млински, пекарски производи и тестенине |
Одређивање садржаја воде |
од 0,01% |
Правилник ^3) метода I/8
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела у житу и млинским производима |
од 0,01% |
Правилник ^3) метода I/10
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у HCl (песка) у млинским производима |
од 0,001% |
Правилник ^3) метода I/11
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена у житу, млинским и пекарским производима |
од 0,1 јединице |
Правилник ^3) метода I/16
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у пекарским производима |
од 0,01 % |
Правилник ^3) метода II/1
|
Л1 |
|
Одређивање количине воде у тестенини |
од 0,01% |
Правилник ^3) метода III/5
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса |
Месо и производи од меса Одређивање садржаја влаге (Референтна метода) |
од 0,01% |
SRPS ISO 1442: 1998 |
Л1 |
|
Месо и производи од меса Одређивање садржаја нитрита (Референтна метода) |
(1-1000)mg/kg |
SRPS ISO 2918: 1999 |
Л1 |
Храна (опште методе) храна биљног и животињског порекла |
Прехрамбени производи - Одређивање ацесулфама К, аспартама и сахарина - Метода течне хроматографије високе перформансе
|
ацесулфам К: (0,181-2000)mg/l или mg/kg аспартам: (0,070-6000)mg/l или mg/kg, сахарин: (0,288-3000)mg/l или mg/kg, изражен као имид кофеин: (0,142-400)mg/l или mg/kg
|
SRPS EN 12856: 2008 |
Л1 |
|
Прехрамбени производи - Одређивање цикламата - Метода течне хроматографије високе перформансе |
(0,503-1500)mg/l или mg/kg |
SRPS EN 12857: 2008 |
Л1 |
|
Прехрамбени производи - Одређивање елемената у траговима - Одређивање укупног арсена атомском апсорпционом спектрометријом - хидридна техника (HGAAS) после сувог спаљивања |
(0,01-25)mg/kg или mg/l |
SRPS EN 14546: 2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријума у храни (техника FAAS, после микроталасног разарања) |
од 0,001g/100g као Na од 0,002 g/100g као NaCl |
ДМН-Х-052 |
Л1 |
|
Пољопривредно-прехрамбени производи - Одређивање садржаја сирове целулозе, општа метода |
од 0,1% |
SRPS ISO 5498: 1996 |
Л1 |
|
Доказивање и идентификација синтетских боја (E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 127, E 128, E 129, E 131, E 132, E 133, E 142, E 151)
|
од 0,0001 % |
ДМН-Х-047 |
Л1 |
|
Опис узорка – изглед, боја, мирис, укус (cензорскa анализа) |
/ |
ДМН-Х-044 |
Л1 |
|
Храна биљног и животињског порекла-Одређивање олова, кадмијума, цинка, бакра и гвожђа атомском апсорпционом спектрометријом (ААС) после сувог спаљивања (техника FAAS) |
Олово: (0,072-200)mg/kg или mg/l Кадмијум: (0,007-150)mg/kg или mg/l Цинк: (0,006-150)mg/kg или mg/l Бакар: (0,004-120)mg/kg или mg/l Гвожђе: (0,026-16)mg/kg или mg/l
|
ДМН-Х-053 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе у храни (техника CVAAS) |
од 0,0005 mg/kg |
ДМН-Х-046 |
Л1 |
|
(волуметрија) |
од 1% |
ДМН-Х-018 |
Л1 |
Храна (опште методе) храна биљног и животињског порекла (изузев млека и производа од млека) |
Одређивање садржаја натријум хлорида у намирницама
|
(0,046-5)% |
ДМН-Х-013 |
Л1 |
|
Одређивања садржаја масти у пољопривредно-прехрамбеним производима |
од 0,007 % |
ДМН-Х-014 |
Л1 |
Храна (опште методе) храна биљног и животињског порекла |
Израчунавање енергетске вредности оброка и намирница (рачунски) |
/ |
ДМН-Х-045 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензоеве и сорбинске киселине у намирницама |
бензоева киселина: (0,58-2000)mg/l или mg/kg сорбинска киселина: (0,28-2500)mg/l или mg/kg
|
ДМН-Х-002 |
Л1 |
|
Одређивања садржаја азота, односно беланчевина у пољопривредно-прехрамбеним производима |
од 0,003 % (као азот) од 0,02 % (као беланчевине)
|
ДМН-Х-008 |
Л1 |
Храна - Жито, млински, пекарски производи и тестенине |
Сензорска оцена тестенине (некувана-спољни облик, изглед и еластичност; кувана-мирис, укус и лепљивост)
|
/ |
Правилник^3) метода III/1
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела, Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање pH вредности |
(1-14) pH јединица |
ДМП-Х-001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободних алкалија у средствима за одржавање чистоће у домаћинству |
(0,01-10)% |
ДМП-Х-002 |
Л1 |
Предмети опште употребе-Вештачке масе (полимерни материјали), посуђе, прибор, амбалажа за животне намирнице од вештачких маса |
Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанција отпуштених (укупна миграција) у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола
|
(0,15-50)mg/dm^2 |
ДМП-Х-003 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе и прибор од вештачких маса, Амбалажа за храну од вештачких маса |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, цинка, мангана, гвожђа, бакра, литијума, баријума, кобалта, алуминијума и никла у предметима опште употребе (миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)
|
Pb (0,009-240)mg/l или mg/kg Cd (0,0003-37)mg/l или mg/kg Cr (0,001-72)mg/l или mg/kg Zn (0,002-60)mg/l или mg/kg Mn (0,0003-2,0)mg/l или mg/kg Fe (0,005-50)mg/l или mg/kg Cu (0,006-5,0)mg/l или mg/kg Li (0,0003-1,0)mg/l или mg/kg Ba (0,004-12)mg/l или mg/kg Co (0,0006-0,5)mg/l или mg/kg Аl (0,002-5,0)mg/l или mg/kg Ni (0,005-0,4)mg/l или mg/kg
|
ДМП-Х-007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена у предметима опште употребе (миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)
|
(0,0001-0,15)mg/l |
ДМП-Х-008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе у предметима опште употребе (миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)
|
(0,0001-0,015)mg/l |
ДМП-Х-009 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа или њене компоненте |
Одређивање укупног нивоа концентрације олова, кадмијума, живе и шестовалентног хрома у амбалажи или њеним компонентама након киселе дигестије* |
Олово: (0,072-200) mg/kg Кадмијум: (0,007-150)mg/kg Хром: (0,010-120)mg/kg Жива: (0,0005-100) mg/kg
|
ДМП-Х-010 |
Л1 |
Дечије играчке |
Безбедност дечјих играчака- Део 3: Миграција одређених елемената (Ni техника FAAS) (Hg техника CVААS)
|
Жива (Hg): (1,0-100) mg/kg; Никл (Ni): (4,2-1000) mg/kg |
ДМП-Х-012 |
Л1 |
Предмети опште употребе -Дечје играчке од вештачких маса и гуме |
Одређивање укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанција отпуштених (укупна миграција) у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола
|
(0,15-50)mg/dm^2 |
ДМП-Х-003 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Дечје играчке од вештачких маса и гуме |
Одређивање садржаја олова, кадмијума, хрома, цинка, мангана, гвожђа, бакра, литијума, баријума, кобалта, алуминијума и никла у предметима опште употребе (миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)
|
Pb (0,009-240)mg/l или mg/kg Cd (0,0003-37)mg/l или mg/kg Cr (0,001-72)mg/l или mg/kg Zn (0,002-60)mg/l или mg/kg Mn (0,0003-2,0)mg/l или mg/kg Fe (0,005-50)mg/l или mg/kg Cu (0,006-5,0)mg/l или mg/kg Li (0,0003-1,0)mg/l или mg/kg Ba (0,004-12)mg/l или mg/kg Co (0,0006-0,5)mg/l или mg/kg Аl (0,002-5,0)mg/l или mg/kg Ni (0,005-0,4)mg/l или mg/kg
|
ДМП-Х-007 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја арсена у предметима опште употребе (миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)
|
(0,0001-0,15)mg/l |
ДМП-Х-008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе у предметима опште употребе (миграција у модел раствор дејонизоване воде, 3% сирћетна киселина, 10%, 20%, 50% и 95% етанола)
|
(0,0001-0,015)mg/l |
ДМП-Х-009 |
Л1 |
|
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
Упутство^5) |
Т1 |
|
Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања |
Упутство5) |
Л1 |
|
Површинске воде |
Узимање узорака површинске воде за микробиолошка испитивања |
SRPS EN ISO 19458:2009 (4.2.1;4.2.2;4.2.3;5.1) |
Л2 |
|
Површинске воде |
Узимање узорака површинске воде за физичко хемијска |
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-4:2019 SRPS EN ISO 5667-6:2017 изузимајући тачке 7.2, 7.6, 8.2, 9.3, 9.4 и 9.5) |
Л2 |
|
Вода - Вода за пиће Воде за рекреацију-базенске воде |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања (Квалитет воде - Узимање узорака - Део 1: Смернице за израду програма за узимање узорака и поступке узимања узорака Квалитет воде - Узимање узорака - Део 3: Смернице за заштиту узорака и руковање узорцима воде Квалитет воде - Узимање узорака - Део 5: Смернице за узимање узорака воде за пице из постројења за обраду воде и из система за дистрибуцију)
|
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 SRPS ISO 5667-5:2008
|
Т1 |
|
Вода - Вода за пиће Отпадна вода Воде за рекреацију-базенске воде |
Узимање узорака за микробиолошка испитивања (Квалитет воде - Узимање узорака за микробиолошке анализе)
|
SRPS EN ISO 19458:2009 тачке 4.2.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.1
|
Т1 |
|
Вода - Oтпадна вода |
Узимање узорака за физичко-хемијска испитивања (Квалитет воде - Узимање узорака - Део 3: Смернице за заштиту и руковање узорцима воде Квалитет воде - Узимање узорака - Део 10: Смернице за узимање узорака отпадне воде)
|
SRPS EN ISO 5667-1:2008 SRPS EN ISO 5667-3:2018 ISO 5667-10:2020 осим тачака 7.2.2, 7.3.4
|
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух
|
Узимање узорака за одређивање концентрације сумпор диоксида |
У-27^6) |
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узимање узорака за одређивање концентрације азот диоксида |
У-27^6) |
Т1 |
|
Ваздух - Амбијентални ваздух |
Узимање узорака за одређивање концентрације чађи |
У-27^6) |
Т1 |
|
Посуђе од полимерног материјала Посуђе, прибор и амбалажа за храну од полимерног материјала
|
Узимање узорака за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања |
Упутство^5) |
Т1 |
|
Дечје играчке од полимерног материјала |
Узимање узорака за физичко-хемијска и микробиолошка испитивања |
Упутство^5) |
Т1 |
|
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном |
Узорковање брисева предмета, површина и руку који долазе у контакт са храном (Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева)
|
SRPS ISO 18593:2010 метода бриса тачка 6.3.1 и 8.2
|
Л1 |