Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна - Месо и производи од меса |
Утврђивање присуства ларви Тrichinella spiralis (Метода вештачке дигестије) |
|
SRPS EN ISO 18743:2016 Правилник 3)
|
СЛИ |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства генома IBR/IPV вируса (Real Time PCR)
|
|
ВСИ ША ДМ 212 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома узрочника Q ‒ грознице преживара (Real Time – PCR)
|
|
ВСИ ША ДМ 193 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома узрочника Аујескијеве болести (Real Time – PCR)
|
|
ВСИ ША ДМ 206 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома узрочника Класичне куге свиња (Real Time RT– PCR)
|
|
ВСИ ША ДМ 207 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома узрочника Афричке куге свиња (Real Time – PCR)
|
|
OIE 1) Поглавље 3.9.1 (2021) Тачка 1.3.3.
|
СЛИ |
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против Brucella врста говеда, оваца, коза и свиња |
|
OIE^1), Поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.2
|
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella врста говеда, оваца, коза и свиња |
|
OIE^1), Поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.3.1 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против узрочника ензоотске леукозе говеда |
|
OIE^1), Поглавље 3.4.9 (2018) тачка 2.1 |
СЛИ |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против узрочника MVV/CAEV |
|
OIE (1) Поглавље 3.8.2 (2017) тачка 2.2
|
СЛИ |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, ткива, секрети, екскрети, простирка) |
Испитивање присуства антитела против узрочника IBR/IPV |
|
OIE 1) Поглавље 3.4.11 (2017) тачка 2.2
|
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против узрочника класичне куге свиња |
|
OIE 1) Поглавље 3.9.3 (2022) тачка 2.4.2
|
СЛИ |
Биолошки материјал за испитивање - Органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви |
Испитивање присуства антитела против узрочника Newcastle болести живине методом инхибиције хемаглутинације |
|
OIE^1), Поглавље 3.3.14 (2021) тачка 2.1 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против Brucella врста говеда, оваца, коза и свиња |
|
OIE^1), Поглавље 3.1.4 (2022) тачка 2.5.1 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против узрочника болести плавог језика |
|
OIE^1), Поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1
|
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против узрочника авијарне инфлуенце |
|
OIE^1), Поглавље 3.3.4 (2021) тачка 2.1 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против узрочника инфективне анемије коња |
|
OIE^1), Поглавље 3.6.6 (2019) тачка 2.1
|
СЛИ |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против узрочника Q - грознице преживара |
|
OIE 1) Поглавље 3.1.17 (2018) тачка 2.1
|
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против узрочника дијареје говеда |
|
OIE (1) Поглавље 3.4.7 (2015) тачка 2.2 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против узрочника хламидиозе преживара |
|
OIE 1) Поглавље 3.8.5 (2018) тачка 2.1
|
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома патогених Leptospira врста (Real Time – PCR)
|
|
ВСИ ША ДМ 194 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против узорочника заразног епидидимитиса овнова – Brucella ovis |
|
OIE 1) Поглавље 3.8.7 (2015) тачка 2.3
|
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома узрочника болести плавог језика |
|
OIE^1) Поглавље 3.1.3 (2021) Тачка 1.3.1.1 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома Chlаmydophila врста |
|
OIE 1) Поглавље 3.8.5 (2018) Тачка 1.5 Табела 1 Ehricht et al., 2006
|
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома узрочника дијареје говеда |
|
OIE^1) Поглавље 3.4.7 (2015) Тачка 1.2.1 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома узрочника болести квргаве коже (Real Time – PCR) |
|
ВСИ ША ДМ 214 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома Capripox вируса (Real Time – PCR) |
|
ВСИ ША ДМ 215 |
СЛИ |
|
Испитивање присуства антитела против вируса афричке куге свиња (iELISA тест) |
|
ОIЕ 1) поглавље 3.9.1 (2021) тачка 2.1
|
СЛИ |
Биолошки материјал пореклом од животиња - Пчелиње саће са леглом |
Изолација и идeнтификација узрочника амeричкe кугe пчeлињeг лeгла
|
|
ОIЕ 1) поглављe 3.2.2 (2023) тачка 1.3.1 тачка 1.3.3 iv) тачка1.3.4 vi-a,vi-b
|
СЛИ |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Испитивање присуства антитела против узрочника куге малих преживара(ЕLISА) |
|
OIE 1) Поглавље 3.8.9 (2021) Тачка 2.1
|
СЛИ |
|
Испитивање присуства генома узрочника Куге малих преживара (Real Time РТ – PCR)
|
|
ВСИ ША ДМ 225 |
СЛИ |
|
Изоловање и идентификација Listeria monocytogenes |
|
OIE 1) Поглавље 3.10.5 (2021) тачка 1.1 и 1.2
|
СЛИ |
Храна за животиње - хранива, смеше и компоненте за припрему хране и житарице |
Одређивање концентрације дeоксиниваленола (ДОН) |
лимит детекције 0,04 mg/kg |
ВСИ ША ДМ 28 |
СЛИ |
Храна - Млеко |
Одређивање концентрације афлатоксина М1 |
0,005 µg/kg – 1,25 µg/kg
|
ВСИ ША ДМ 117 |
СЛИ |
Храна за животиње |
Одређивање концентрације афлатоксина Б1 |
лимит детекције од 0,001 mg/kg
|
ВСИ ША ДМ 121 |
СЛИ |
Биолошки материјал пореклом од животиња (органи, секрети, екскрети, ткива, ткивне течности и брисеви) |
Изоловање и идентификација Salmonella spp. |
|
OIE 1) Поглавље 3.10.7 (2022) тачка 1.1
|
СЛИ |
Биолошки изолат Salmonella spp. |
Хоризонтална метода за типизацију Salmonella spp.
|
|
SRPS CEN ISO/TR 6579-3:2014 –део 3 |
СЛИ |
Бактеријски изолат |
Испитивање антимикробне осетљивости методом диск дифузије |
|
EUCAST 2) |
СЛИ |
вода |
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 16266:2009
|
СЛИ |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока методом мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010
|
СЛИ |
|
Откривање и одређивање броја спора сулфитно-редукујућих анаероба (клостридија) методом мембранске филтрације |
|
SRPS EN 26461-2:2009
|
СЛИ |
|
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија методом мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017 |
СЛИ |
|
Одређивање броја културабилних микроорганизама бројањем колонија изниклих на хранљивом агару |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
СЛИ |
Храна и храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање Campylobacter spp. |
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017
|
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни техником бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß-глукуронидаза позитивне Escherichia coli техником бројања колонија нa 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) техником употребе агара по Berd-Parkeru |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Listeria monocytogenes i Listeria spp. |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Campylobacter spp. техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа техником бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за откривање Listeria monocytogenes и Listeria spp. |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Enterobacteriaceae техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528-2:2017 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937:2010
|
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама бројањем колонија на 30оC техником наливања плоча |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за откривање Enterobacteriaceae |
|
SRPS EN ISO 21528-1:2017 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни техником бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
СЛИ |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens |
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа техником бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
СЛИ |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за одређивање броја Enterobacteriaceae техником бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
СЛИ |
Узорци са површина |
Хоризонтална метода за откривање Listeria monocytogenes и Listeria spp. |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама бројањем колонија на 30оC техником наливања плоча |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
СЛИ |
|
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузев Анекса Д
|
СЛИ |
Узорци из примарне производње хране и хране за животиње - брисеви, фецес, назувци, простирка, подлошка, инкубаторски угушци, вода |
Узорковање у фази примарне производње |
|
SRPS EN ISO 13307:2014 |
СЛИ |
Узорци хране и хране за животиње - месо и производи од меса, јаја и производи од јаја, мед, риба, полуготова јела, готова јела, храна за животиње |
Узорковање хране и хране за животиње за микробиолошко испитивање |
|
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 |
СЛИ |
Узорковање млека и производа од млека |
Узорковање млека и производа од млека за микробиолошко испитивање |
|
SRPS EN ISO 707:2010 |
СЛИ |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Узорковање са трупа за микробиолошку анализу
|
|
SRPS EN ISO 17604:2016 |
СЛИ |
|
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева
|
|
SRPS ISO 18593:2018 |
СЛИ |