Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 |
Лимит квантификације: 0,02 µg/kg |
IHM-03-ELISA 02 SPRS EN ISO 14675:2008 |
Л1 |
храна-Дијететске намирнице и сировине за њих и друге намирнице уобичајеног састава |
Одређивање садржаја глутена |
Лимит квантификације: 10 mg/kg |
AOAC 2012.01 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Детекција DNK анималног порекла (говеђег, пилећег, коњског и свињског) у храни real-time PCR методом |
Лимит детекције: 1% |
IHM-03-PCR 03 |
Л1 |
Храна - Житарице и производи, Храна за животиње |
Одређивање садржаја деоксиниваленол |
Лимит квантификације: 200 μg/kg |
IHM-03-ELISA 08 |
Л1 |
Храна - Млеко, производи од млека и други производи који садрже млеко |
Одређивање садржаја меламина |
Лимит квантификације: 0,2 μg/kg |
IHM-03-ELISA 04 |
Л1 |
Храна-Житарице и производи, Језграсто воће, Уљарице, Сушено воће, Зачини, Храна за животиње |
Одређивање садржаја укупних афлатоксина (B1+B2+G1+G2) |
Лимит квантификације: 4 μg/kg |
IHM-03-ELISA 01а |
Л1 |
|
Одређивање садржаја афлатоксина B1
|
Лимит квантификације: 2 µg/kg |
IHM-03-ELISA 01б |
Л1 |
Храна - Житарице и производи, Храна за животиње |
Одређивање садржаја T-2 и HT-2 токсина |
Лимит квантификације: 50 μg/kg |
IHM-03-ELISA 14 |
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Риба и производи од рибе; Мед и производи од меда |
Одређивање садржаја хлорамфеникола |
Лимит квантификације: 0,5 μg/kg |
IHM-03-ELISA 03 |
Л1 |
Храна и храна за животиње биљног порекла |
Одређивање садржаја RoundUp Ready соје |
опсег стандардних раствора од 20 до 200000 копија
|
SRPS EN ISO 21571:2009 и A1:2013; SRPS EN ISO 21570:2009 и A1:2014
|
Л1 |
Храна Кукуруз и производи од кукуруза, Храна за животиње |
Одређивање садржаја фумонизина применом ELISA технике |
Лимит квантификације: 300 μg/kg |
IHM-03-ELISA 13 |
Л1 |
Храна и храна за животиње биљног порекла |
Одређивање присуства ГМО (одређивање присуства CaMV 35S промотора, NOS терминатора и FMV 34S промотора) |
Лимит детекције: 0,1% |
SRPS EN ISO 21571:2009 и A1:2013 SRPS EN ISO 21569:2008 и A1:2014
|
Л1 |
Храна - Житарице и производи, Храна за животиње |
Одређивање садржаја зеараленона |
Лимит квантификације: 25 μg/kg |
IHM-03-ELISA 09 |
Л1 |
Храна - Житарице и производи, Кафа, Храна за животиње |
Одређивање садржаја охратоксина А |
Лимит квантификације: 2 μg/kg |
IHM-03-ELISA 10 |
Л1 |
Средства за одржавање чистоће у домаћинству - Средстава за одржавање хигијене у домаћинству и индустрији и сировине |
Одређивање pH вредности |
Опсег мерења: 0 до 14 pH
|
SRPS EN 1262:2012 |
Л1 |
Козметички производи и сировине |
Одређивање pH вредности |
Опсег мерења: 0 – 14 pH
|
POM-03 016 |
Л1 |
|
Садржај бензоеве и сорбинске киселине и њихових соли |
Лимит квантификације: - за бензoеву кис. и њене соли 0,02% - за сорбинска кис и њене соли 0,02%
|
POM-03-HPLC 01 |
Л1 |
|
Индекс рефракције |
Опсег мерења: 1.32500 – 1.70000 |
POM-03-026 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја конзерванаса (бензил алкохола, феноксиетанола, метил-парабена, етил парабена, пропил-парабена и бутил парабена) |
Лимит квантификације: Бензил алкохол 0,05% Феноксиетанол 0,05% Метил парабен 0,01% Етил парабен 0,01% Пропил парабен 0,01% Бутил парабен 0,02% |
POM-03-HPLC 02 |
Л1 |
|
Одређивање губитка сушењем у козметичким производима и сировинама за козметику (гравиметрија) |
Лимит квантификације: 0,01% |
POM -03-034 |
Л1 |
|
Oдређивање јодног броја (волуметрија) |
Лимит квантификације: мин. 0,6 g joda/100 g |
POM-03-011 |
Л1 |
|
Oдређивање киселинског броја (волуметрија) |
Лимит квантификације: мин. 0,03 mgKOH/g |
POM-03-008 |
Л1 |
|
Oдређивање пероксидног броја (волуметрија) |
Лимит квантификације: мин. 0,1 meq/kg |
POM-03-009 |
Л1 |
|
Oдређивање сапонификационог броја (волуметрија) |
Лимит квантификације: мин. 1 mg KOH/g |
POM-03-010 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метала и металоида (Pb, Ni, Cd, As, Hg) у производима за личну хугијену, негу и улепшавање лица и тела; сировинама за козметику (ICP-MS) |
Лимит квантификације: Pb мин 0,02 mg/kg Ni мин 0,02 mg/kg Cd мин 0,01 mg/kg As мин 0,01 mg/kg Hg мин 0,01 mg/kg |
POM-03-ICP-MS 02 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја конзерванаса (салицилна киселина, бензоева киселина, сорбинска киселина, бензил алкохола, феноксиетанола, метил-парабена, етил парабена, пропил-парабена и бутил парабена) у козметичким производима и сировинама (HPLC-DAD техника) |
Лимит квантификације: Салицилна киселина 0,01% Бензоева киселина 0,01% Сорбинска киселина 0,01% Бензил алкохол 0,01% Феноксиетанол 0,01% Метил парабен 0,01% Етил парабен 0,01% Пропил парабен 0,01% Бутил парабен 0,01% |
POM-03-HPLC 03 |
Л1 |
Средства за одржавање чистоће у домаћинству и козметика - Козметички производи (чврсти и течни сапуни, шампони, регенератори) Средстава за одржавање хигијене у домаћинству и сировине |
Садржај слободних алкалија /алкални број (волумерија) |
Лимит квантификације: - за слободне алкалије 0,01 % - за алкални број 0,01 mg KOH/g
|
SRPS ISO 4314:1992 |
Л1 |
Средства за одржавање чистоће у домаћинству и козметика |
Садржај укупних површински активних супстанци (гравиметрија) |
Лимит квантификације: мин 0,01% |
POM-03-017 |
Л1 |
Козметички производи и сировине |
Cпецифичнa тежинa /релативнa густинa - методом пикнометра (гравиметрија) |
Опсег мерења: 0,7 – 2,0
|
POM-03-025 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном - Посуђе, амбалажа и други производи од папира или картона |
Одређивање олова (Pb) и кадмијума (Cd) из воденог екстракта папира/картона (ICP-MS) |
Лимит квантификације: Pb мин 0,01 mg/kg Cd мин 0,03 mg/kg |
POM-03-ICP-MS 05 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном - Посуђе и други производи од керамике или са силикатним површинама |
Миграција олова (Pb) и кадмијума (Cd) са силикатних површина некерамичког посуђа (FAAS) |
Лимит квантификације: Pb мин 0,2 mg/l Cd мин 0,03 mg/l |
POM-03-AAS 02 |
Л1 |
|
Миграција олова (Pb) и кадмијума (Cd) из керамике (FAAS) |
Лимит квантификације: Pb мин 0,2 mg/l Cd мин 0,03 mg/l |
POM-03-AAS 01 |
Л1 |
Mатеријали и предмети у контакт са храном /од пластике / посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине |
Укупна миграција из пластике у водене симулаторе хране и у етанол и/или изооктан потапањем |
Лимит квантификације: 1 mg/dm2 |
SRPS EN 1186-1:2008 SRPS EN 1186-3:2022 SRPS EN 1186-14:2008 тачка 3
|
Л1 |
|
Укупна миграција из пластике у водене симулаторе хране и у етанол и/или изооктан, уливањем |
Лимит квантификације: 5 mg/kg |
SRPS EN 1186-1:2008 SRPS EN 1186-9:2008 SRPS EN 1186-14:2008 тачка 6
|
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном /од пластике и метала/ посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине |
Формалдехид у воденим симулаторима хране, из материјала и предмета у контакту са храном |
Лимит квантификације: 0,2 mg/dm^2/ 1 mg/l
|
SRPS CEN/TS 13130-23:2008
|
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном /од пластике и папира или картона/ посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине |
Мигрaција одређених фотоиницијатора из материјала и предмета у контакту са храном |
бензофенон 8, бензофенон 1, бензофенон 3, 4,4-дихидрокси-бензофенон, 2-хидрокси-4-н-оксилокси бензофенон, бензофенон лимит квантификације: 0,2 mg/l |
POM-03-HPLC 07 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном / од папира или картона/ посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине |
Формалдехид у воденом екстракту папира и картона |
Лимит квантификације: 0,05 mg/dm^2 |
SRPS EN 1541:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја суве материје у воденом екстракту папира и картона |
Лимит квантификације:1 mg/dm^2 |
SRPS EN 920:2008 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном /од пластике / посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном и сировине |
Укупна миграција из пластике у водене симулаторе хране и у етанол и/или изооктан, са површине материјала предвиђених за контакт са храном (гравиметријa) |
Лимит квантификације: 1 mg/dm^2 |
POM-03-004 |
Л1 |
Материјали и предмети у контакту са храном /емајлирани / посуђе, амбалажа и други производи предвиђени за контакт са храном |
Растворљиви емајл (гравиметрија) |
Лимит квантификације: 1 mg/dm2 |
POM-03-015 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Козметички производи и сировине за козметику |
Откривање Pseudomonas aureginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 |
Л1 |
|
Откривање Escherichia coli |
|
SRPS EN ISO 21150:2016 |
Л1 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 |
Л1 |
|
Откривање Candida albicans |
|
SRPS EN ISO 18416:2016 |
Л1 |
|
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 |
Л1 |
|
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: бројањe колонија на 30°C техником наливања плочe
|
/ |
SPRS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1/А1:2022 |
Л1 |
Храна и храна за животиње (сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав) |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae -Део 2: Метода бројања колонија |
|
SPRS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 1: Откривање и одређивање броја МPN техником са предобогаћењем |
/ |
SPRS EN ISO 21528-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни – Део 1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95
|
/ |
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Л1 |
Храна - Месо и производи од меса, риба и производи од риба, jаја и производи од јаја, мед и производи од меда |
Одређивање резидуа антибиотика (PREMI TEST) |
|
MBM-03-033 (I) |
Л1 |
Храна-Јогурт-ферментисани млечни производи који садрже карактеристичне микроорганизме |
Одређивање броја карактеристичних микроорганизама - Метода бројања на 37°C |
|
SRPS ISO 7889:2011 |
Л1 |
Храна -Месо и производи од меса, риба и производи од риба, jаја и производи од јаја, мед и производи од меда |
Одређивање резидуа сулфонамида |
|
MBM-03-033 (I) |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање резидуа антибиотика |
|
MBM-03-033 (II) |
Л1 |
Храна и храна за животиње (сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав) |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 2: бројање колонија на 30°С техником инокулације на површини
|
|
SPRS EN ISO 4833-2:2017 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Хоризонтална метода за одређивање броја ß- глукуронидаза позитивне Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4- хлоро-3-индолил ß-Д- глукуронида |
/ |
SPRS ISO 16649-2:2008 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) –део 1: техника употребом агара по Берд-Паркеру |
/ |
SPRS EN ISO 6888-1:2021 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
/ |
SPRS EN ISO 6579-1:2017 Изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Храна и храна за животиње (сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав) |
Xopизонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни (техника бројања колонија у производима са аw <0,95) |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификовање Cronobacter sakazakii
|
|
SRPS ISO/TS 22964/DT:2009 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Хоризонтална метода за одређивање броја Campylobacter spp. – Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 |
Л1 |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање резидуа сулфонамида (DELVO TEST) |
|
MBM-03-033 (II) |
Л1 |
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Одређивање стафилококног ентеротоксина помоћу мини VIDAS апарата |
Лимит детекције: 0,25 μg/kg
|
MBM-03-035 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија |
/ |
SRPS ISO 15213:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија |
/ |
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за oткривање Campylobacter spp. |
/ |
SRPS EN ISO 10272-1:2017
|
Л1 |
|
Одређивање броја Listeria monocytogenes Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 2: Метода одређивања броја |
/ |
SRPS EN ISO 11290-2:2017
|
Л1 |
|
Изоловање и одређивање броја колиформних и термотолерантни колиформних бактерија |
/ |
MBM-03-027 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода откривања |
/ |
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C |
/ |
SPRS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
Узорци са површина (брисеви са радних површина и прибора за рад, брисеви са руку) |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 3: Откривање и MPN техника за мале бројеве |
|
SRPS EN ISO 6888-3:2009
|
Л1 |
Узорци са површина - Брисеви са радних површина, опреме, алата и површина трупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање Salmonella spp. |
|
SPRS EN ISO 6579-1:2017 Изузимајући Анекс Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: бројањe колонија на 30°C техником наливања плочe |
|
SPRS EN ISO 4833-1:2014 SPRS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 2: бројање колонија на 30°С техником инокулације на површини |
|
SPRS EN ISO 4833-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C |
|
SPRS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes - Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Изоловање и одређивање броја колиформних и термотолерантних колиформних бактерија
|
|
MBM-03-027 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 1: Откривање и одређивање броја МPN техником са предобогаћењем |
|
SPRS EN ISO 21528-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија |
|
SPRS EN ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за oткривање Campylobacter spp.
|
|
SRPS EN ISO 10272-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија
|
|
SRPS EN ISO 7937:2010
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија |
|
SRPS ISO 15213:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање Cronobacter spp.
|
|
SRPS EN ISO 22964:2017
|
Л1 |
Храна - Риба и производи од риба |
Паразитолошки преглед |
/ |
SAM-03-005 |
Л1 |
Храна за животиње |
Одређивање активности уреазе |
мин 0,01% |
SRPS ISO 5506:2019 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја растворљивог азота после третирања пипсином у разблаженој хлороводоничној киселини |
мин 0,01% |
SRPS ISO 6655:2003 |
Л1 |
|
Уљане сачме и погаче-одређивање садржаја влаге и других испарљивих материја |
мин 0,01% |
SRPS ISO 771:2022 |
Л1 |
|
Уљане сачме и погаче-одређивање садржаја уља |
мин 0,01% |
SRPS E.B8.018/ II:1973 повучен |
Л1 |
|
Одређивање индекса растворљивости протеина (PDI) |
мин 1% |
SRPS E.N8.002:2001 повучен |
Л1 |
|
Одређивање индекса растворљивости азота (NСI) |
мин 1% |
SRPS E.N8.001:2001 повучен |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе - метода са међуфилтрацијом
|
мин 0,1% |
SRPS EN ISO 6865:2008 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
мин 0,1% |
SRPS ISO 5985:2014 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида растворљивих у води |
мин 0,5% |
SRPS ISO 6495-1:2018 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти |
мин 0,01% |
SRPS ISO 6492:2001 |
Л1 |
|
Одређивање сировог пепела |
мин 0,01% |
SRPS ISO 5984:2023 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја азота и израчунавања садржаја сирових протеина |
мин 0,1% |
SRPS EN ISO 5983-1:2010
|
Л1 |
|
Одређивања садржаја влаге и других испарљивих материја |
мин 0,01% |
SRPS ISO 6496:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора |
Лимит квантификације: 0,1g/l |
SRPS ISO 6491:2002 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја скроба |
мин 0,1% |
SRPS ISO 6493:2004 |
Л1 |
храна за животиње |
Одређивање садржаја укупног азота - Метода сагоревања у складу са Думасовим принципом - Део 1: Семе уљарица и храна за животиње |
Лимит детекције: 0,7 mg апсолутног азота Лимит квантификације: 0,66 mg апсолутног азота
|
SRPS EN ISO 16634-1:2010 |
Л1 |
Храна за животињe |
Одређивање садржаја метала и металоида (олова, кадмијума, живе и арсена) применом масене спектрометрије са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MS) |
Храна за животиње (хранива ,смеше и предсмеше) Лимит квантификације: Pb 0,10 mg/kg Cd 0,03 mg/kg Hg 0,04 mg/kg As 0,05 mg/kg |
SRPS EN 17053:2018 |
Л1 |
Храна Воћни сокови и сродни производи |
Одређивање натријума, калијума, калцијума, и магнезијума применом атомске апсорпционе спектрометрије (ААS) |
Лимит квантификације: Na: 10,0 mg/l К: 200 mg/l Ca: 200 mg/l Mg: 20 mg/l |
SRPS EN 1134:2005 |
Л1 |
Храна - Храна (осим формула за одојчад, хране за одојчад и малу децу) и пића, укључујући сокове од воћа и поврћа, у лименој амбалажи |
Одређивање садржаја калаја применом масене спектрометрије са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MS) |
Лимит квантификације 0,50 mg/kg
|
SRPS EN 15765:2012 |
Л1 |
Храна Млеко, рибе, мед, месо и њихови производи |
Млеко - хлортетрациклин, дифлоксацин, доксициклин, окситетрациклин Лимит квантификације: 10 μg/kg - за тетрациклин, сулфонамиде, β-лактаме, макролид и флорокинолине Лимит квантификације: 50 μg/kg Риба - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, линкомицин, флуорокинолине Лимит квантификације: 10 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин Лимит квантификације: 20 μg/kg Мед - за тетрациклинe, сулфонамидe, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, линкомицин, флуорокинолини Лимит квантификације: 10 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин Лимит квантификације: 50 μg/kg Месо - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, флуорокинолине Лимит квантификације: 10 μg/kg - линкомицин и ампицилин Лимит квантификације: 100 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин Лимит квантификације: 20 μg/kg
|
Млеко - хлортетрациклин, дифлоксацин, доксициклин, окситетрациклин LoQ 10 μg/kg - за тетрациклин, сулфонамиде, β-лактаме, макролид и флорокинолине LoQ 50 μg/kg Риба - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, линкомицин, флуорокинолине LoQ 10 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин LoQ 20 μg/kg Мед - за тетрациклинe, сулфонамидe, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, линкомицин, флуорокинолини LoQ 10 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин LoQ 50 μg/kg Месо - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, спирамицин, ампицилин, еритромицин, флуорокинолине LoQ 10 μg/kg - линкомицин и ампицилин LoQ 100 μg/kg - за пеницилин Г, тилосин LoQ 20 μg/kg
|
IHM-03-LC-MS 07 |
Л1 |
Храна - Млеко и млечни производи, Дијететски производи Кондиторски производи и Производи од меса |
Одређивање садржаја лактозе - eнзимска метода (спектрофотометријa) |
Лимит квантификације: 0,25% |
HEM-03-064 (ензимска метода-ком. тест R-Biopharm)
|
Л1 |
Храна - осим формула за одојчад, хране за одојчад и малу децу - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у састав хране |
Одређивање садржаја метала и металоида (олова, кадмијума, живе и арсена) применом масене спектрометрије са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-MS) |
Млеко и производи; воће и поврће и производи: лимит квантификације Pb 0,020 mg/kg Cd 0,010 mg/kg Hg 0,010 mg/kg As 0,010 mg/kg Месо и производи; рибе, морски плодови и производи; јаја и производи; печурке и производи; мед и производи; житарице и производи; уљарице и производи; какао зрно, какао производи, чоколада и производи; кафа, производи и сурогати; чајеви; зачини; масти и уља: лимит квантификације Pb 0,040 mg/kg Cd 0,020 mg/kg Hg 0,020 mg/kg As 0,020 mg/kg Бомбонски производи; шећери; кухињска со; сенф; сирће; скроб; беланчевинасти производи; квасац; дијететски производи, (осим формула за одојчад, хране за одојчад и малу децу), адитиви; ароме; ензимски препарати; помоћна средства у производњи прехрамбених производа: лимит квантификације Pb 0,10 mg/kg Cd 0,050 mg/kg Hg 0,050 mg/kg As 0,050 mg/kg
|
SRPS EN 15763:2012 |
Л1 |
Месо димљене рибе, димљено месо и њихови производи |
Одређивање садржаја полицикличних ароматичних угљоводоника (PAH - бензо(а)пирен, бензо(а)антрацен, бензо(б)флурантен, кризен) применом технике гасне хроматографије |
Лимит квантификације: 1 μg/kg
|
IHM-03-GC 06 |
Л1 |
Храна Воће и поврће |
Немасна храна – Одређивање остатака дитиокарбамата - Део 2: метода гасне хроматографије |
Лимит квантификације LOQ 0,050 mg/kg
|
SRPS EN 12396-2:2008 |
Л1 |
Храна Месо, Млеко, Јаја, Риба и њихови производи |
Одређивање остатака пестицида применом методе гасне и/или течне xроматографије (GC-MSD и/или LC-MS/MS) након екстракције и пречишћавања dSPE (QuEChERS) Месо, млеко, јаја техника GC-MS:
|
Лимит квантификације: 0,001 mg/kg
|
IHM-03-Pest 01 |
Л1 |
Храна Риба и производи од рибе |
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
мин 0,01% |
AOAC метода 937.09 |
Л1 |
|
Одређивање хистамина |
Лимит детекције 50 mg/kg |
IHM-03-HPTLC 01 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хистамина |
Лимит детекције: 10 mg/kg
|
NMKL 196 (2013) |
Л1 |
Храна Кајмак |
Одређивање садржаја масти |
0-60% |
Правилник 2) методa VII.2
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
мин 0,01% |
Правилник 2) методa VII.3
|
Л1 |
|
Одређивање киселости |
мин 0,05°SH |
Правилник 2) методa VII.4
|
Л1 |
Храна Маслац |
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
Правилник 2) методa VIII.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти |
макс 90% |
Правилник 2) методa VIII.2
|
Л1 |
Храна сирова кафа |
Одређивање губитка масе на 105оC |
мин 0,01% |
SRPS ISO 6673:2016 |
Л1 |
Храна Риба и производи од рибе |
Одређивање концентрације укупног испарљивог азота (TVB-N) |
5 – 100 mg/100g |
Уредба ЕС бр. 2074/2005 Анекс II, Одељак II, Поглавље III
|
Л1 |
Храна Јаја и производи од јаја |
Одређивање садржаја суве материје сушењем |
мин 0,01% |
Правилник 3) метода II.1
|
Л1 |
|
Одређивање масти по Weibul-у и Stouldt-у |
мин 0,01% |
Правилник 3) метода II.2
|
Л1 |
|
Одређивање слободних масних киселина |
мин 0,03% |
Правилник 3) метода II.3
|
Л1 |
Храна Мед и други пчелињи производи |
Одређивање садржаја глукозе, фруктозе и сахарозе у меду |
Лимит квантификације: 0,01% |
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 7.4 |
Л1 |
|
Одређивање воде у меду |
12% до 27% |
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 1 |
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворљивих у води |
мин 0,01% |
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 8 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
мин 0,01% |
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 3 |
Л1 |
|
Одређивање киселости |
мин 0,5 meq/kg |
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 4 |
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе |
мин 1 DN |
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009) метода 6.1 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у матичном млечу и полену |
мин 0,01% |
HEM-03-083 |
Л1 |
Храна Лупана павлака |
Одређивање садржаја масти |
0 – 50% |
Правилник 2) метода XI.1
|
Л1 |
Храна шећер |
Одређивање боје шећера у раствору |
макс 50 ICUMSA |
SRPS E.L8.014:1992 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
мин 0,001% |
SRPS E.L8.017:1992 |
Л1 |
|
Одређивање поларизације |
макс 99,90% |
SRPS E.L8.018:1992 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе у току сушења |
мин 0,01% |
SRPS E.L8.016:1992 |
Л1 |
Храна Кухињска со |
Одређивање садржаја јода |
мин 0,13 mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја калијум фероцијанида |
|
EUSALT/AS 004-2008 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 110°C |
мин 0,001% |
SRPS ISO 2483:2015 |
Л1 |
|
Одређивање материја нерастворљивих у води или у киселини |
мин 0,001% |
SRPS ISO 2479:2015 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
мин 0,01% |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
Храна Зачини |
Одређивање садржаја укупног пепела |
мин 0,01% |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у води |
мин 0,01% |
SRPS E.B3.504:1972 повучен
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворног у HCl |
мин 0,01% |
SRPS ISO 930:2000 |
Л1 |
Храна Сирће и разблажена сирћетна киселина |
Одређивање укупног екстракта |
мин 0,03 g/l |
Правилник 6) метода 3
|
Л1 |
|
Укупних киселина као сирћетне |
мин 0,3 g/l |
Правилник 6) метода 5
|
Л1 |
|
Укупних киселина као сирћетне |
мин 0,3 g/l |
Правилник 6) метода 5
|
Л1 |
|
Одређивање пепела |
мин 0,5 g/l |
Правилник 6) метода 8
|
Л1 |
Храна Скроб |
Одређивање садржаја влаге – метода сушења у сушници |
мин 0,01% |
SRPS ЕN ISO 1666:2008 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
мин 0,01% |
SRPS ЕN ISO 3593:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја скроба метода по Ewers-у |
мин 0,1% |
SRPS EN ISO 10520:2008 |
Л1 |
Храна Беланчевинасти производи |
Одређивање количине воде |
мин 0,01% |
Правилник 7) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање количине масти - метода по Soxhlet-у |
мин 0,01% |
Правилник 7) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање количине пепела |
мин 0,01% |
Правилник^7) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање количине беланчевина - метода по Кјеldahl-у |
мин 0,01% |
Правилник 7) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање количине целулозе |
мин 0,01% |
Правилник 7) метода 6
|
Л1 |
Храна Пекарски квасац |
Одређивање садржаја воде |
мин 0,01% |
SRPS E.M8.022:1987 |
Л1 |
Храна Супе, сосови, додаци јелима |
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти |
мин 0,01% |
SRPS E.Z8.015:1993 повучен |
Л1 |
|
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
мин 0,01% |
SRPS E.Z8.012:1994 |
Л1 |
Храна Млеко и млечни производи, Кондиторски производи, Производи од меса, Млински и пекарски производи, Воће, поврће и производи од воћа и поврћа |
Одређиванје садржаја сахарозе, глукозе, фруктозе и лактозе у храни (HPLC-IC) |
Лимит квантификације: 0,1% |
HEM-03-104 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја сирових протеина методом сагоревања |
Лимит детекције: 0,7 mg апсолутног азота Лимит квантификације: 0,66 mg апсолутног азота
|
AOAC 992.15:1992 |
Л1 |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја азота -Рутинска метода у складу са Думасовим принципом |
Лимит детекције: 0,7 mg апсолутног азота Лимит квантификације: 0,66 mg апсолутног азота |
SRPS EN ISО 14891:2010 |
Л1 |
Храна Жита махуњаче и млевени производи од жита |
Одређивање садржаја укупног азота - Метода сагоревања у складу са Думасовим принципом |
Лимит детекције: 0,7 mg апсолутног азота Лимит квантификације: 0,66 mg апсолутног азота
|
SRPS EN ISO 16634-2:2016 |
Л1 |
Храна Mасти и уља биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја метилестара масних киселина капиларном гасном хроматографијом |
0,1% до 100% |
SRPS EN ISO 12966-1:2015 SRPS EN ISO 12966-2:2017 т.4.2 SRPS EN ISO 12966-3:2017 SRPS EN ISO 12966-4:2016
|
Л1 |
Храна Масти и уља биљног и животињског порекла |
Одређивање конвенционалне запреминске масе |
|
SRPS ЕN ISO 6883:2017 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја растворљивих сапуна |
мин 0,0001% |
SRPS EN ISO 10539:2008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја неосапуњивих материја |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 18609:2012 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нерастворљивих нечистоћа |
мин 0,001% |
SRPS EN ISO 663:2017 |
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја |
0 до 50 mmol/l |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја |
мин 1 mg KOH/g |
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја и киселости |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 660:2021 |
Л1 |
|
Одређивање јодног броја |
мин 0,3 g/100g |
SRPS EN ISO 3961:2019 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге и испарљивих материја |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 662:2017 |
Л1 |
|
Одређивање индекса рефракције |
1,3250 – 1,7000 |
SRPS ЕN ISO 6320:2017 |
Л1 |
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина |
Одређивање садржаја сирове и укупне масти екстракционом методом по Randall-у |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 11085:2016 |
Л1 |
|
Одређивање киселинског степена |
мин 0,1 |
HEM-03-087 |
Л1 |
|
Одређивање киселости масти |
|
SRPS ISO 7305:2020 |
Л1 |
|
Одређивање количине скроба по Ewers-у |
мин 0,1% |
Правилник^16) метода I.28 |
Л1 |
|
Одређивање количине натријум-хлорида |
мин 0,01% |
HEM-03-090 |
Л1 |
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина Фини пекарски и снек производи Чоколадни производи, производи слични чоколадним и крем производи |
Одређивања садржаја пуњења (надева) или прелива механичким одвајањем |
|
HEM-03-044 |
Л1 |
храна воће, поврће, њихови производи и пектински препарати |
Одређивање растворљиве суве материје |
мин 0,01% |
Правилник 4) методa 1
|
Л1 |
|
Одређивање укупне суве материје |
мин 0,01% |
Правилник 4) методa 2
|
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворљивог у HCl |
мин 0,01% |
Правилник 4) методa 5
|
Л1 |
|
Одређивање хлорида |
мин 0,01% |
Правилник 4) методa 10
|
Л1 |
|
Одређивање укупне киселости |
мин 0,01% |
Правилник 4) методa 18
|
Л1 |
|
Одређивање pH |
0 – 14 pH |
Правилник 4) методa 6
|
Л1 |
|
Одређивање минералних нечистоћа |
мин 0,01% |
SRPS ISO 762:2007 |
Л1 |
|
Одређивање суве материје нерастворљиве у води |
мин 0,01% |
SRPS ISO 751:2003 |
Л1 |
|
Одређивање киселости - метода титрације |
мин 0,01% |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
Храна Воћни сокови и сродни производи |
Одређивање испарљиве киселости |
мин 0,01 g/100 g |
SRPS ISO 6632:2003 |
Л1 |
|
Одређивање релативне густине |
|
SRPS EN 1131:2005 |
Л1 |
|
Процена садржаја растворљиве суве материје |
0 – 95% |
SRPS EN 12143:2005 |
Л1 |
|
Одређивање титриране киселости |
мин 0,01% |
SRPS EN 12147:2005 |
Л1 |
|
Ензимско одређивање садржаја D-глукозе и D-фруктозе |
Лимит квантификације: 8 mg/l |
SRPS EN 1140:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сахарозе ензимском методом |
Лимит квантификације: 25 mg/l |
SRPS EN 12146:2005 |
Л1 |
|
Одређивање пепела |
мин 0,01% |
SRPS EN 1135:2005 |
Л1 |
|
Одређивање формолног броја |
0,2 ml 0,1M NaOH |
SRPS EN 1133:2005 |
Л1 |
|
Одређивање натријума применом атомске апсорпционе спектрометрије |
Лимит квантификације Na: 10,0 mg/l |
SRPS EN 1134:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја фосфора |
Лимит квантификације: 4 mg/kg |
SRPS ЕN 1136:2008 |
Л1 |
|
Ензимско одређивaње садржаја лимунска киселине (цитрата) – NADH |
Лимит квантификације: 5 mg/l |
SRPS ЕN 1137:2005 |
Л1 |
|
Ензимско одређивање садржаја L-јабучне киселине – NADH |
Лимит квантификације: 5 mg/l |
SRPS ЕN 1138:2005 |
Л1 |
|
Ензимско одређивање садржаја D-изолимунске киселине – NADPH |
Лимит квантификације: 10 mg/l |
SRPS ЕN 1139:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја патулина |
Лимит квантификације 10 µg/l
|
IHM-03-HPLC 04 |
Л1 |
Храна Какао зрно |
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
SRPS ISO 2451 Annex F:2019 |
Л1 |
Храна Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи |
Одређивање воде сушењем под нормалним притиском |
мин 0,01% |
Правилник 5) метода 1
|
Л1 |
|
Одређивање пепела |
мин 0,01% |
Правилник 5) метода 5/а-б
|
Л1 |
|
Одређивање укупне масти |
мин 0,01% |
Правилник 5) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање млечне масти |
мин 0,3% |
Правилник 5) метода 10
|
Л1 |
|
Одређивање растворљивих састојака у гуменим бомбонама |
0% до 100% |
Правилник 5) метода 20
|
Л1 |
|
Одређивање воде у колачима под нормалним притиском |
мин 0,01% |
Правилник 5) метода 2
|
Л1 |
|
Одређивање воде у желе производима и ратлуку |
0% до 95% |
Правилник 5) метода 4
|
Л1 |
|
Одређивање алкалитета пепела |
|
Правилник 5) метода 6/ а-б
|
Л1 |
|
Одређивање сирове целулозе - метода по Kürschner-Hanack-у
|
мин 0,01% |
Правилник 5) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање pH |
0 до 14 pH |
Правилник 5) метода 16
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја теобромина у какао производима
|
мин 0,1% |
Правилник 5) метода 17
|
Л1 |
|
Одређивање количине скроба – метода по Ewers-у |
0% до 100% |
Правилник 5) метода 19
|
Л1 |
Храна Кафа, производи од кафе и сурогати |
Одређивање растворљиве суве материја у прженој кафи |
мин 0,01% |
AOAC метода 973.21 |
Л1 |
Храна Кафа, производи о дкафе и сурогати, Чај и инстант чајеви |
Одређивање садржаја кофеина |
Лимит квантификације: кафа, производ од кафе, чај и инстант чај 100 mg/kg, Освежавајућа безалкохолна пића 10 mg/l
|
IHM-03-HPLC 03 |
Л1 |
Храна Чајеви |
Одређивање губитка масе на 103оC |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
|
Одређивање укупног пепела |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
|
Одређивање пепела растворног у води |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1576:1995 |
Л1 |
|
Одређивање пепела нерастворног у киселини |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1577:1995 |
Л1 |
|
Одређивање алкалног пепела растворног у води |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1578:1995 |
Л1 |
|
Одређивање воденог екстракта |
мин 0,01% |
SRPS ISO 9768:1994/Cor 1:2014 |
Л1 |
|
Одређивање влаге инстант чајева |
мин 0,01% |
SRPS ISO 7513:1995/Amd. 1:2015 |
Л1 |
|
Одређивање пепела инстант чајева |
мин 0,01% |
SRPS ISO 7514:1995 |
Л1 |
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина Фини пекарски и снек производи Млеко, риба и њихови производи Смеше за месну индустрију |
Одређивање садржаја фосфора |
Лимит квантификације: 0,01% |
HEM-03-094 |
Л1 |
Храна Млеко и млечни производи |
Одређивање афлатоксина М1 применом LC-MS/MS технике |
Лимит квантификације: 0,025 μg/kg |
IHM-03-LC-MS 11 |
Л1 |
Храна Сир, месо и њихови производи |
Одређивање натамицина применом HPLC технике |
Лимит квантификације: 0,1 mg/kg
|
IHM-03-HPLC 13 |
Л1 |
Храна Мед и други пчелињи производи |
Одређивање садржаја протеина у матичном млечу |
мин 0,1% |
HEM-03-084 |
Л1 |
|
Одређивање екстракта прополиса у алкохолном раствору |
10% до 40% |
HEM-03-085 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксиметил фурфурола |
Лимит квантификације: 5 mg/kg |
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 5.1 |
Л1 |
|
Одређивање електричне проводљивости |
мин 0,01mS |
Harmonized Method of the International Honey Commission (2009), метода 2 |
Л1 |
Храна Жита, млински и пекарски производи и тестенина |
Одређивање садржаја влаге – референтна метода |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 712:2012 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
HEM-03-091 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела спаљивањем |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 2171:2023 |
Л1 |
|
Одређивање количине пепела нерастворљивог у HCl (песак) |
мин 0,01% |
HEM-03-086 |
Л1 |
Храна Маслац |
Одређивање садржаја соли у маслацу |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1738:2013 |
Л1 |
Храна Кефир |
Одређивање садржаја масти |
0 – 8% |
Правилник 2) метода IX.1
|
Л1 |
|
Одређивање киселости |
мин 0,05°SH |
Правилник 2) метода IX.2
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје |
мин 0,01% |
Правилник 2) метода IX.3
|
Л1 |
Храна Сладолед |
Одређивање садржаја масти |
0 – 15% |
Правилник 2) метода X.1
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје |
мин 0,01% |
Правилник^2) метода X.2
|
Л1 |
Храна Конзервисани производи од воћа и поврћа Освежавајућа безалкохолна пића Конзервисани пди од меса Конзервисанироизво производи од рибе Пекарски производи |
Одређивање садржаја бензоеве и сорбинске киселине применом HPLC технике |
Лимит детекције за бензоеву и сорбинску киселину 5 mg/kg
|
NMKL 124:1997 |
Л1 |
Храна Производи од кромпира и на бази компира (помфрит, чипс и сл.) Производи од житарица (житарице за доручак, пецива, хлеб, кекс, крекери, снек производи) Пржена кафа, инстант кафа и замене за кафу |
Одређивање акриламида у храни применом LC-MS/MS технике
|
Лимит квантификације: 50 g/kg
|
IHM-03-LC-MS 09 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја азота |
мин 0,1% |
SRPS ISO 937:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,1% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне масти |
мин 0,1% |
SRPS ISO 1443:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја слободне масти |
мин 0,1% |
SRPS ISO 1444:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја нитрита (референтна метода) |
Лимит квантификације: 0,1% |
SRPS ISO 2918:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хидроксипролина |
|
SRPS ISO 3496:2002 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
мин 0,05% |
SRPS ISO 1841-1:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела |
мин 0,01% |
SRPS ISO 936:1999 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
0,01 до 5,0% |
SRPS ISO 13730:1999 |
Л1 |
|
Мерење pH |
0 до 14 pH |
SRPS ISO 2917:2004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја хлорида |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1841-2:1999 |
Л1 |
Храна Млеко |
Одређивање киселости |
мин 0,05°SH |
Правилник^2) методa I.2
|
Л1 |
Храна Млеко |
Одређивање садржаја масти |
0 – 7% |
Правилник^2) методa I.3
|
Л1 |
Храна Млеко |
Одређивање суве материје |
мин 0,01% |
Правилник^2) методa I.4
|
Л1 |
Храна Кисело млеко и јогурт |
Одређивање масти |
0-8% |
Правилник^2) методa II.1
|
Л1 |
|
Одређивање киселости |
мин 0,05°SH |
Правилник^2) методa II.2
|
Л1 |
|
Одређивање суве материје |
мин 0,01% |
Правилник^2) методa II.3
|
Л1 |
Храна Згуснуто млеко |
Одређивање суве материје |
мин 0,01% |
Правилник^2) методa III.1
|
Л1 |
|
Одређивање масти |
0 – 15% |
Правилник^2) методa III.2
|
Л1 |
Храна Млеко у праху |
Одређивање садржаја воде |
мин 0,01% |
Правилник^2) методa IV.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти |
0 – 60% |
Правилник^2) методa IV.2
|
Л1 |
|
Одређивање киселости |
мин 0,05°SH |
Правилник ^2) методa IV.3
|
Л1 |
|
Одређивање растворљивости |
мин 0,01% |
Правилник^2) методa IV.4
|
Л1 |
Храна Млеко и млеко у праху |
Одређивање титрационе киселости (ml 0,1 N NaOH/ 10g) |
макс 18,0 |
SRPS ISO 6091:2014 |
Л1 |
Храна Млеко у праху |
Одређивање загорелих честица |
|
SRPS ISO 5739:2013 |
Л1 |
Храна Павлака |
Одређивање садржаја масти |
0 – 50% |
Правилник^2) методa V.1
|
Л1 |
|
Одређивање киселости |
мин 0,05°SH |
Правилник^2) методa V.2
|
Л1 |
Храна Сир |
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
Правилник^2) методa VI.1
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти |
0 – 40% |
Правилник 2) методa VI.2
|
Л1 |
|
Одређивање киселости |
мин 0,05°SH |
Правилник^2) методa VI.3
|
Л1 |
Храна Кајмак |
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
Правилник 2) методa VII.1
|
Л1 |
Храна Риба и производи од рибе |
Одређивање масе меса у конзервама риба |
|
SAM-03-004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у уљу у конзервама од меса риба у уљу (мерењем запремине издвојеног уља) |
|
SAM-03-007 |
Л1 |
|
Одређивање нето масе меса и нето масе глазуре код замрзнутих глазираних филета риба |
|
Codex Stand 165-1989, Annex A t.7.3.2. (rev.1-1995), Annex B Codex Stand 165 – 1989
|
Л1 |
|
Одређивање нето масе меса риба у брзо залеђеним панираним или у течном тесту рибљим штапићима, рибљим порцијама или рибљим филетима |
|
Codex Stand 166-1989 (rev.1-1995, 2004, 2017), Amendments 2011, 2013, 2014 – t.7.4. According to AOAC Method 996.15 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Садржај угљен-диоксида |
мин 2 g/l |
SBM-03-005 |
Л1 |
Храна Мед |
Одређивање релативног садржаја полена у меду |
|
DIN 10760:2002-05 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе и њихов састав |
Одређивање калцијума и магнезијума применом атомске апсорпционе спектрометрије (ААS) |
Лимит квантификације: Ca 100 mg/kg Mg 10 mg/kg |
IHM-03-AAS 02 |
Л1 |
Храна - Храна биљног порекла – житарице и производи од житарица, сушено воће, језграсто воће, уљарице, кафа, ензимски препарати, зачини, дечја храна и Храна за животиње |
Одређивање микотоксина применом LC-MS/MS технике (деоксиниваленол, охратоксин A, зераленон, афлатоксин B1, афлатоксин B2, афлатоксин G1, афлатоксин G2) |
Лимит квантификације: DON 200 µg/kg OHRA 2 µg/kg ZON 25 µg/kg Afla B1 1 µg/kg Afla G1 1 µg/kg Afla B2 0,25 µg/kg Afla G2 0,5 µg/kg Дечја храна DON 200 µg/kg OHRA 0,5 µg/kg ZON 20 µg/kg Afla B1 0,1 µg/kg
|
IHM-03-LC-MS 08 |
Л1 |
Храна - месо, јаја и Храна за животиње |
Одређивање кокцидиостатика LC-MS/MS технике (робенидин, никарбазин, дикларузил, декуинат, семдурамицин, ласалоцид, салиномицин, монесин, нарасин, мадурамицин) |
Лимит. Квантификације: Ласалоцид, Нарасин 1μg/kg, Мадурамицин, Дикларузил, Салиномицин, Монесин, Семдурамицин 2 μg/kg, Робенидин, Никарбазин 5 μg/kg, Декуинат 10 μg/kg
|
IHM-03-LC-MS 10 |
Л1 |
Храна - Јаја и производи од јаја и Храна за животиње |
Одређивање садржаја антибиотика и сулфонамида тетрациклини (тетрациклини, хлортетрациклин, доксициклин, окситетрациклин), β-лактами (ампицилин, пеницилин Г), макролиди (тилосин, спирамицин, еритромицин) флуорокинолини (сарафлоксацин, данофлоксацин, дифлоксацин, енрофлоксацин), сулфонамиди (сулфахлоропиридазин, сулфадиметоксин, сулфамеразин, сулфаметизол, сулфаметоксазол, сулфаметоксипиридазин, сулфапиридин, сулфатиазол, сулфадиазин), триметоприм, линкомицин, бацитрацин применом технике LC-МS/МS
|
Јаја - за тетрациклинe, сулфонамиде, триметоприм, ампицилин, еритромицин, флуорокинолине Лимит квантификације: 10 μg/kg - линкомицин, β-лактами, сарафлоксацин, спирамицин, сулфадиазин, сулфамеразин, сулфамеразин, сулфадиметоксин, сулфатиазол, сулфаметизол Лимит квантификације: 50 μg/kg - за тилосин Лимит квантификације: 20 μg/kg Храна за животиње -за тетрациклине, сулфонамиде, флуорокинолине, триметоприм, Лимит квантификације: 10 μg/kg линкомицин, β-лактами, бацитрацин, макролиди Лимит квантификације: 50 μg/kg
|
IHM-03-LC-MS 07 |
Л1 |
Храна - Месо, млеко, мед, јаја, риба и њихови производи и Храна за животиње |
Одређивање садржаја хлорамфеникола (САР) применом технике LC-МS/МS
|
Лимит квантификације: - за месо, млеко, мед и њихове производе 0,2 μg/kg - за јаја, рибу и њихове производе и храну за животиње 0,3 μg/kg
|
IHM-03-LC-МS 06 |
Л1 |
Храна биљног порекла – воће (укључујући и сушено воће), мед, поврће, цереалије и њихови производи Чај, зачини, кафа Храна за животиње |
Одређивање остатака пестицида методом гаснe и течнe хроматографијe (GC-MSD, GC-MS/MS и LC-MS/MS) |
Лимит квантификације LOQ 0,010 mg/kg
|
SRPS EN 15662:2018 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Пољопривредно-прехрамбени производи - Одређивање садржаја нитрата-ензимска метода |
Лимит квантификације: мин 5 mg/l |
HEM-03-067 (ензимска метода-ком тест R-Biopharm)
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја етанола ензимском методом (UV-проба) |
Лимит квантификације: мин 0,1 mg/l |
SRPS E.L8.006:1980 повучен |
Л1 |
|
Одређивање укупних сирових влакана у намирницама |
мин 0,1 % |
AOAC 985.29 (ком. ензимски кит „Megazime K-TDFR 12/05“)
|
Л1 |
|
Одређивање укупних, растворљивих и нерастворљивих сирових влакана у намирницама |
мин 0,1 % |
AOAC 991.43 (ком. ензимски кит „Megazime K-TDFR 12/05“)
|
Л1 |
|
Одређивање pH у термички обрађеној храни у херметички затвореним посудама |
0 до 14 pH |
SRPS ISO 11289:1998 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе - модификованом методом по Scharrer-у
|
мин 0,1 % |
SRPS ISO 6541:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирове целулозе
|
/ |
SRPS ISO 5498:1996 |
Л1 |
|
Општа упутства за одређивање азота - методом по Кјeldahl-у |
мин 0,1 % |
SRPS ISO 1871:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја скроба - ензимском методом
|
Лимит квантификације: мин 10 mg/l |
SRPS E.L8.013:1980 повучен |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сахарозе/глукозе - ензимском методом
|
Лимит квантификације: мин 25 mg/l за сахарозу мин 8 mg/l зa глукозу
|
SRPS E.L8.011:1980 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја глукозе и фруктозе у животним намирницама - ензимском методом (спектрофотометријa)
|
Лимит квантификације: 8 mg/l
|
SRPS E.L8.007:1980 |
Л1 |
|
Одређивање сулфита - део 2: - ензимском методом |
Лимит квантификације: мин 3 mg/l |
SRPS EN 1988-2:2004
|
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе и њихов састав |
Одређивање метала применом атомске апсорпционе спектрометрије (ААS) - цинк, бакар, гвожђе - FAAS
|
Млеко и производи; воће и поврће и производи: Лимит квантификације: Cu 0,50 mg/kg Zn 0,50 mg/kg Fe 0,50 mg/kg Месо и производи; рибе, морски плодови и производи; јаја и производи; печурке и производи; мед и производи;житарице и производи; уљарице и производи; какао зрно, какао производи, чоколада и производи; кафа, производи и сурогати; чајеви; зачини; масти и уља; храна за животиње (хранива, предсмеше и смеше): Лимит квантификације: Cu 0,50 mg/kg Zn 0,50 mg/kg Fe 0,50 mg/kg Бомбонски производи; шећери; куxињска со; сенф; сирће; скроб; беланчевинаст и производи; квасац; дијететски производи, (осим формула за одојчад, хране за одојчад и малу децу), адитиви; ароме; ензимски препарати; помоћна средства у производњи прехрамбених производа: Лимит квантификације: Cu 1,00 mg/kg Zn 1,00 mg/kg Fe 1,00 mg/kg
|
IHM-03-AAS 01 |
Л1 |
|
Одређивање натријума применом атомске апсорпционе спектрометрије |
Лимит квантификације: 100 mg/kg |
IHM-03-AAS 03 |
Л1 |
|
Израчунавање енергетске вредности прехрамбених производа |
|
HEM-03-059 |
Л1 |
Дечије играчке |
Испитивање миграције oдређених елемената (Al, Sb, As, Ba, Cd, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Se, Sr, Zn) из дечјих играчака: Категорија играчака III (ICP-MS) |
мин. Аl 0,4 mg/kg мин. Sb 0,02 mg/kg мин. As 0,04 mg/kg мин. Ba 0,04 mg/kg мин. Cd 0,2 mg/kg мин. Co 0,02 mg/kg мин. Cu 0,02 mg/kg мин. Pb 0,09 mg/kg мин. Mn 0,06 mg/kg мин. Hg 0,01 mg/kg мин.Ni 0,09 mg/kg мин. Se 0,3 mg/kg мин. Sr 0,2 mg/kg мин. Zn 0,3 mg/kg |
SRPS EN 71-3:2021 |
Л1 |
|
Храна за животиње (хранива, предсмеше и смеше) |
Узимање узорака за физичка, хемијска и микробиолошка испитивања |
SRPS ISO 5500:2001 Правилник^11) члан 6 до 28 Инструкција^12) Инструкција^13)
|
Л1 |
Месо живине и производи од меса живине |
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка) |
|
SRPS EN ISO/TS 17728:2016 |
Л1 |
|
Храна и храна за животиње Пољопривредно прехрамбени производи^1 - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка) |
Codex Alimentarius CAC/GL 50-2004 СПУ-03- 001 СПУ-03-005 Правилник^8) Водич^9)
|
Л1 |
|
Мед и производи од меда |
Узимање узорака за физичка и хемијска испитивања |
Правилник^14) поглавље V, члан 47. до члан 56.
|
Л1 |
|
Јаја и производи од јаја |
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка) |
Правилник^3) поглавље II, члан 7 до члан 15
|
Л1 |
|
Млеко и производи од млека |
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка) |
SRPS Е. C2. 010:1997 Правилник^2) члан 6 до 27
|
Л1 |
|
Месо живине и производи од меса живине |
Узимање узорака за испитивања (микробиолошка) |
Правилник^10) поглавље XIII, члан 57. до члан 61.
|
Л1 |
|
Узорци са површине трупа |
Узимање узорака са трупова за микробиолошку анализу |
SRPS ISO 17604:2016 |
Л1 |
|
Узорци са површина који долазе у контакт са храном |
Узорковање брисева предмета, површина и руку који долазе у контакт са храном (Микробиологија хране и хране за животиње - Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површине помоћу контактних плоча и брисева) |
SRPS ISO 18593:2018 тачке: 6.3.1, 6.3.2 и 8.2 |
Л1 |
Храна - Парадајз сок, кечап, паста и пире од парадајза |
Одређивање плесни |
/ |
AOAC Official метода 965.41 и 984.29
|
Л1 |
Храна и храна за животиње14) - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Сензорни квантитативни дескриптивни (описни) тест компарације истородних прехрамбених производа биљног и анималног порекла |
|
SАM-03-006 |
Л1 |
|
Сензорни квантитативни дескриптивни (описни) тест компарације истородних прехрамбених производа биљног и анималног порекла |
|
SBM-03-006 |
Л1 |
Храна и храна за животиње^14) - сировине - полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Класирање у низу (сензорно испитивање) |
|
SRPS ISO 8587:2013 / А1:2016 тачка 8.2.3. |
Л1 |
Храна и храна за животиње - Сировине, полупроизводи, готови производи и компоненте које улазе у њихов састав |
Сензорски преглед свих прехрамбених производа анималног и биљног порекла - Једноставни дескриптивни (описни) тест (изглед, боја, конзистенција, текстура, мирис, укус, звук)
|
/ |
SBM-03-001 |
Л1 |
|
Сензорски преглед свих прехрамбених производа анималног и биљног порекла - Једноставни дескриптивни (описни) тест (изглед, боја, конзистенција, текстура, мирис, укус, звук)
|
/ |
SАM-03-001 |
Л1 |