Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Храна 1. Житарице и производи на бази житарица; 2. Храна за животиње; 3. Вино и шира; 4. Кафа, какао; 5.Зачини,мешавине зачина и екстракти зачина |
Одређивање нивоа охратоксина (ELISA)
|
1. и 2.(2-10) µg/kg 3.(0,4-5) µg/kg 4.(0,4-11) µg/kg 5.(1-30) µg/kg
|
UPI .1.008.04 |
Л1 |
Храна 1. Житарице и производи на бази житарица; 2. Језграсто и сушено воће; 4. Храна за животиње |
Одређивање садржаја Афлатоксина Б1 (ELISA)
|
1.и 3. (1-40) µg/kg
2. (2-40) µg/kg
|
UPI.1.149.27 |
Л1 |
Храна 1. Житарице и производи на бази житарица; 2. Храна за животиње |
Одређивање садржаја Деоксиниваленола (ELISA)
|
1. и 2. (125-5000) µg/kg |
UPI.1.144.24 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Фумонизина (ELISA )
|
1. и 2. (222-6000) µg/kg |
UPI .1.145.25 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја Зеараленона (ELISA)
|
1.(25-1000) µg/kg 2.(50-1000) µg/kg
|
UPI .1.139.23 |
Л1 |
Храна 1.Језграсто и сушено воће и њихови производи 2. Зачини, мешавине зачина и екстракти зачина, чајеви 3.Жита и производи на бази жита 4.Храна за животиње |
Одређивање укупних афлатоксина (ELISA)
|
1 и 2 (5-80) µg/kg 3 и 4 (2-80) µg/kg |
UPI.1.007.08
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавања лица и тела |
Изоловање и идентификација Proteus врсте
|
|
Правилник^9) Г методе, II тачка 5 |
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli
|
|
Правилник^9) Г методе, II тачка 4 |
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa
|
|
Правилник^9) Г методе, II тачка 3 |
Л1 |
|
Изоловање и идентификација коагулаза позитивне стафилококе
|
|
Правилник^9) Г методе, II тачка 2 |
Л1 |
|
Одређивање укупног броја квасца и спора плесни
|
|
Правилник^9) Г методе, II тачка 1
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних бактерија
|
|
Правилник^9) Г методе, II тачка 1
|
Л1 |
Вода за пиће (основни преглед А) |
Изоловање и идентификација колиформних бактерија (укупне колиформне |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2010 повучен
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli |
|
Правилник 5) прилог III
|
Л1 |
|
Доказивање Proteus врсте |
|
Правилник 5) прилог III
|
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја Pseudomonas aeruginosa - Метода мембранске филтрације
|
|
SRPS EN ISO 16266:2010 |
Л1 |
|
Одређивање броја Escherichia coli и колиформних бактерија - Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/А1:2017
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa
|
|
Правилник^5) прилог III |
Л1 |
|
Изоловање и идентификација сулфиторедукујућих клостридија
|
|
Правилник^5) прилог III |
Л1 |
|
Одређивање броја микроорганизама у једном мл
|
|
Правилник^5) прилог III |
Л1 |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока — Део 2: Метода мембранске филтрације
|
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Л1 |
|
Колиформне бактерије фекалног порекла
|
|
Правилник^5) прилог III |
Л1 |
|
Одређивање броја културабилних микроорганизама -Бројање колонија засејавањем у подлогу хранљиви агар
|
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Л1 |
Фармацеутски производи |
Детекција Salmonella врста |
|
Ph Jug V књига 1 тачка 2.6.13
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Staphylococcus aureus (квалитативна метода)
|
|
Ph Jug V књига 1, тачка 2.6.13
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa (квалитативна метода) |
|
Ph Jug V књига 1, тачка 2.6.13
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја гљивица (квантитативна метода)
|
|
Ph Jug књига 1 тачка 2.6.12
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Escherichia coli
|
|
Ph Jug V књига 1, тачка 2.6.13
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја живих аеробних микроорганизама (квантитативна метода)
|
|
Ph Jug V књига 1, тачка 2.6.12
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја ентеробактерија
|
|
Ph Jug V књига 1, тачка 2.6.13
|
Л1 |
Храна -Вино |
Детекција «дивљих» квасаца
|
|
OIV-MA-AS4-01, Type IV Method (Resolution OIV-Oeno 206/2010), тачка 6. (изузимајући тачку 6.2 – МПН техника)
|
Л1 |
|
Детекција, диференцијација и бројање млечнокиселинских бактерија на плочи
|
|
OIV-MA-AS4-01, Type IV Method (Resolution OIV-Oeno 206/2010), тачка 6. (изузимајући тачку 6.2 – МПН техника)
|
Л1 |
|
Детекција, диференцијација и бројање сирћетних бактерија на плочи
|
|
OIV-MA-AS4-01, Type IV Method (Resolution OIV-Oeno 206/2010), тачка 6. (изузимајући тачку 6.2 – МПН техника)
|
Л1 |
|
Детекција, диференцијација и бројање квасаца на плочи
|
|
OIV-MA-AS4-01, Type IV Method (Resolution OIV-Oeno 206/2010), тачка 6. (изузимајући тачку 6.2 – МПН техника)
|
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине -полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 3: Откривање и MPN техника за мале бројеве (квалитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 6888-3:2009
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) - Део 1: Метода употребе агара по Берд-Паркеру (квантитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за oдређивање броја β- глукоронидаза и Escherichia coli - Део 2: Техника бројања колонија на 44°C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-D- глукуронида (квантитативна метода)
|
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја суспектних Escherichia coli - Техника највероватнијег броја (квалитативна метода)
|
|
SRPS ISO 7251:2018 (изузимајући тачку 9.2 –метод бројања) |
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине -полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама - Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче (квантитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens - Техника бројања колонија (квантитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 7937:2010
|
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине -полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за бројање мезофилних млечнокиселинских бактерија
|
|
ISO 15214:1998 |
Л1 |
Храна-Млеко и производи који садрже млеко |
Одређивање присуства антибиотика и сулфонамида (Делво тест)
|
|
UPI.1.117.19 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине -полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за oдређивање броја квасаца и плесни - Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине -полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја колиформних бактерија - Техника највероватнијег броја (метода откривања) |
|
SRPS ISO 4831:2015
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Еnterobacteriaceae – Део 1: Откривање Enterobacteriaceae (квалитативна метода) |
|
SRPS ISO 21528-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae - Део 2: Метода бројања колонија (квантитативна метода) |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине -полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја колиформних бактерија - Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине -полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја сулфиторедукујућих бактерија које расту под анаеробним условима (квантитативна метода)
|
|
SRPS ISO 15213:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus - Техника бројања колонија на 30°C (квантитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - сировине -полупроизводи - готови производи и компоненте које улазе у њихов састав - Дијететски производи и дијететски суплементи |
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни - Део 2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 (квантитативна метода)
|
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 2: метода одређивања броја
|
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. Део 1: метода откривања
|
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp. (квалитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
Узорци из животне средине у зони производње хране и руковања храном |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја суспектних Escherichia coli – Техника највероватнијег броја |
|
SRPS ISO 7251:2018 (изузимајући тачку 9.2 –метод бројања)
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. - Део 1: Метода откривања (квалитативна метода)
|
|
SRPS EN ISO 11290 - 1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae- Део 1: Откривање Enterobacteriaceae (метода детекције)
|
|
SRPS ISO 21528-1:2017 |
Л1 |
Узорци из животне средине у зони производње хране и руковања храном |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја колиформних бактерија - Техника највероватнијег броја |
|
SRPS ISO 4831:2015 |
Л1 |
Узорци из животне средине у зони производње хране и руковања храном |
Хоризонтална метода за откривање и oдређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2, техника бројања Колонија
|
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella - Део 1: Откривање Salmonella spp.
|
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 осим Анекса Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020
|
Л1 |
храна за животиње Жита и легуминозе |
Одређивање садржаја сирове целулозе
|
(1-50) % |
UPI.6.003 |
Л1 |
Храна за животиње биљног порекла |
Одређивање садржаја протеина
|
(8-45) % |
UPI.6.002 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде – губитак сушењем (гравиметрија)
|
(1-15) % |
Правилник^10) метод 6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
(1-16) % |
Правилник^10) метод 18
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја јода (волуметрија)
|
(5-50) % |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја скроба у храни за животиње
|
(5-850) g/kg |
SRPS ISO 6493:2004 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе (AAС термална декомпозиција, амалгамирање)
|
(0,005-0,2) mg/kg |
UPI.0.003 |
Л1 |
|
Oдређивање остатака органохлорних пестицида (GC/ECD^2) |
(0,005-0,05) mg/kg
|
UPI.1.012 |
Л1 |
|
Oдређивање остатака органохлорних пестицида (GC/ECD^2) |
(0,005-0,05) mg/kg |
UPI.1.013 |
Л1 |
Козметички производи: - Kреме, емулзије, гелови и уља за кожу; - Тоалетни сапуни, дезодорантни сапуни; - Парфеми, тоалетне воде, колоњске воде; - Производи за купање и туширање; - Депилатори; -Дезодоранси и антиперспиранси; -Производи за бојење косе; Производи за бријање; Производи за шминкање и уклањање шминке; -Производи за примену на уснама; -Производи за негу зуба и усне дупље; Производи за заштиту од сунчевог зрачења |
Одређивање pH Вредности
(потенциометрија)
|
0-14 pH |
UPI.9.008 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја тешких метала олова, кадмијума, арсена, хрома и никла у средствима за одржавање личне хигијене, негу лица и тела (ICP – OES) |
Pb (0,05 – 50,0) mg/kg Cd (0,05 – 50,0) mg/kg As (0,05 – 50,0) mg/kg Cr (0,50 – 250,0) mg/kg Ni (0,05 –125,0) mg/kg
|
UPI.9.003
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе (AAС термална декомпозиција, амалгамирање)
|
0,004-1,00mg/kg
|
UPI.0.003 |
Л1 |
Предмети опште употребе; Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање слободних алкалија (титриметрија)
|
0,01 – 8 % |
UPI.9.007
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија)
|
0-14 pH |
UPI.9.007
|
Л1 |
Вода природна минерална вода; вода за пиће; подземна вода; |
Одређивање садржаја: 1. Флуорида 2. Хлорида 3. Нитрита 4. Нитрата 5. Сулфата HPLC-IC
|
1. (0,15-2,5) mg/l; 2. (1,0-10,0) mg/l; 3. (0,03-2,5) mg/l; 4. (0,50-10,0) mg/l; 5. (0,50-10,0) mg/l
|
UPI.3.008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја остатка после испаравања филтрираног узорка на 180°C (гравиметрија)
|
(20 – 12500) mg/l |
UPI.3.012
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја живе (AAС термална декомпозиција, амалгамирање)
|
(0,0003-0,1) mg/l |
UPI.0.003
|
Л1 |
|
Одређивање електричне проводљивости (кондуктометрија)
|
(0,3-2500) µS/cm |
UPI.3.010 |
Л1 |
|
Одређивање потрошња калијум-перманганата (волуметрија)
|
(0,2-28,0) mg KMnO4/l |
UPI.3.003 |
Л1 |
|
Одређивање укупног остатака после испаривања на 105°C (гравиметрија)
|
(20-5000) mg/l |
Приручник^11) метода Р-IV-7 |
Л1 |
Вода природна минерална вода вода за пиће подземна вода |
Одређивање садржаја метала-олово, кадмијум, арсен, цинк, бакар, гвожђе, манган, никал, хром, калцијум, магнезијум, калијум и натријум |
Pb: (0,007-250) mg/l Cd: (0,001-250) mg/l As: (0,005-250) mg/l Zn: (0,002-250) mg/l Cu: (0,001-250) mg/l Fe: (0,003-250) mg/l Мn: (0,002-250) mg/l Ni: (0,003-250) mg/l Cr: (0,001-250) mg/l Ca: (0,03-2400) mg/l Mg: (0,02-2800) mg/l K: (0,1-4000) mg/l Na: (0,03-4000)mg/l |
UPI.3.016 |
Л1 |
Вода - Природна минерална вода Вода за пиће |
Одређивање садржаја бикарбоната и карбоната (волуметрија)
|
бикарбонати : лимит квантификације (LoQ) 35 mg/l карбонати: лимит квантификације (LoQ) 55 mg/l
|
UPI.3.013
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредност (потенциометрија)
|
2,00-10,00 |
UPI.1.152 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа,посуђе и прибор од полимерних материјалa и еластомера |
Одређивање специфичне миграције живе у модел раствору (AAС термална декомпозиција, амалгамирање)
|
Hg:(0,01-0,1) mg/l
|
UPI.9.002 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа, посуђе, прибор, дечије играчке од полимерних материјала и еластомера |
Одређивање садржаја фталата (GC/MS): Di-(2-etilheksil) ftalat, Di-n-butil ftalat, Butil benzil ftalat, Di-n-oktil ftalat, Di-izononil ftalat, Di-izodecil ftalat)
|
(0,05-6) % |
UPI.9.029 |
Л1 |
Предмети опште употребе Амбалажа посуђе и прибор од полимерних материјала и еластомера |
Одређивање тешких метала олова, кадмијума, арсена, селена, цинка, хрома, калаја, молибдена, кобалта и баријума у модел раствору из предмета опште употребе израђеним од полимерних материјала и еластомера (ICP – OES) |
Pb (0,04 – 1,00 ) mg/l Cd ( 0,03 – 1,0 ) mg/l As ( 0,03 – 1,0 ) mg/l Se ( 0,05 – 1,0 ) mg/l Zn (0,03 – 100 ) mg/l Cr ( 0,03 – 1,0 ) mg/l Sn ( 0,5 – 25,0 ) mg/l Mo ( 0,03 – 1,0) mg/l Co ( 0,03 – 5,0 ) mg/l Ba ( 0,03 – 1,0 ) mg/l
|
UPI.9.002 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Амбалажа и посуђе од папира и картона |
Одређивање специфичне миграције оловa и арсена у модел раствору (ICP – OES) |
Pb:(0,5-25) mg/kg As: (0,5-25) mg/kg
|
UPI.9.026 |
Л1 |
Предмети опште употребе - Посуђе и прибор од керамике и порцелана |
Одређивање специфичне миграције оловa, кадмијума и хрома у модел раствору (ICP – OES) |
Pb: (0,01-5,00 ) mg/l Cd: (0,01-5,00 ) mg/l Cr: (0,01-5,00 ) mg/l |
UPI.9.028 |
Л1 |
Предмети опште употребе (посуђе и прибор од емајла) |
Одређивање специфичне миграције оловa, кадмијума и хрома у модел раствору (ICP – OES) |
Pb: (0,01-5,00) mg/l Cd: (0,01-5,00) mg/l Cr: (0,01-5,00) mg/l |
UPI.9.027 |
Л1 |
Предмет опште употребе - Амбалажа,посуђе и прибор од стакла |
Одређивање специфичне миграције оловa, кадмијума у модел раствору (ICP – OES) |
Pb: (0,01-5,00) mg/l Cd: (0,01-5,00) mg/l
|
UPI.9.024 |
Л1 |
Предмет опште употребе - Амбалажа,посуђе и прибор од: -полимерних материјала; -еластомера; -метала са полимерним превлакама; |
Одређивање садржаја укупних нискомолекуларних органских и неорганских супстанци (гравиметрија)
|
(0,3-12) mg/dm2 |
UPI.9.023 |
Л1 |
Предмет опште употребе - Посуђе и прибор од нерђајућег челика |
Одређивање специфичне миграције никла, мангана и хрома у модел раствору
(AAС пламена техника)
|
Ni: (0,05-1,0) mg/l Mn: (0,05-1,0) mg/l Cr: (0,05-1,0) mg/l
|
UPI.9.025 |
Л1 |
Боје - куркумин Е 100 - карамел Е 150 |
Одређивање садржаја бојених материја -изражен на куркумин (спектрофотометрија)
|
(0,1-100) %
|
UPI.7.024 |
Л1 |
Средства за подизање теста натријум хидрогенкарбонат Е500 |
Одређивање садржаја натријум хидрогенкарбоната (волуметрија)
|
(95-100) % |
UPI.7.029 |
Л1 |
Адитиви - Конзерванси -натријум-бензот Е-211 - калијум-сорбат Е-202 Киселине - лимунска киселина Е-330 - аскорбинска киселина Е-300 Заслађивачи - сахарин и његове соли Е-954 - аспартам Е-951 - аcesulfam K E-950 Регулатори киселости, секвестранти, емулгатори, стабилизатори - мононатријум цитрат Е 331 (i) - тринатријум цитрат Е 331 (ii i) Згушњивачи, средства за желирање, стабилизатори - агар Е 406 - карагенан Е 407 - пектин Е 440 |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
(0,1-31,0) % m/m |
UPI.7.034 |
Л1 |
Храна - Воће и поврће и њихови производи -сушено воће и поврће -јестиве печурке -воћни сокови -концентровани воћни сокови -нектари Жита, млински и пекарски производи -тестенине - брзо смрзнута теста -фини пекарски производи Сирова кафа Кондиторски производи Скроб Вино Храна за животиње |
Одређивање остатака пестицида (GC-MS/MS)
|
(0,01-2,50) mg/kg |
UPI.1.225 |
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одреживање садржаја шећера у меду (фруктоза,глукоза, сахароза,малтоза) HPLC-RI
|
Фруктоза: (1,5-50) % Глукоза : (1,5-50) % Сахароза : (1,5-50) % Малтоза: (1,5-50) % |
UPI.1.150 |
Л1 |
Храна Масти и уља биљног порекла, какао производи, чоколада, производи слични чоколади, крем производи, готови производи од жита, снек производи, фини пекарски производи, беланчевинасти производи, млински и пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, производи од кафе |
Одређивање садржаја метил естара масних киселина GC-FID |
лимит квантификације (LoQ) 0,05 % |
UPI.1.209 |
Л1 |
Храна - маргарин, мајонез и сродни производи |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
0,005 – 3 % |
UPI.1.097 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у мајонезу и сродним производима (гравиметрија)
|
30 – 85 % |
SRPS E.K8.050:1997 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти у маргарину, мајонезу и сродним производима (гравиметрија)
|
(30 – 90) % |
UPI.1.202
|
Л1 |
Храна - Скроб и производи од скроба |
Одређивање угљено хидратног састава деривата скроба (фруктоза, глукоза, малтоза) HPLC-RI
|
фруктоза: (2,5–100) % глукоза : (2,5–100) % малтоза : (2,5–100) %
|
UPI.1.137
|
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс, производи сродни кексу и сувопечени плодови |
Одређивање угљених хидрата (фруктоза, глукоза, сахароза,малтоза и лактоза) у чоколадним производима (HPLC-RI)
|
фруктоза: (1,5-20) % глукоза: (1,5-20) % сахароза: (1,5-20) % малтоза: (1,5-6) % лактоза: (1,5-6) % |
UPI. 1.136
|
Л1 |
Сирова кафа, производи од кафе,замена за кафу ,као и сродни производи |
Одређивање екстрактивних материјау кафи (гравиметрија)
|
(0,01-85) % |
АОАC метода 973.21
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
0,45 – 10% |
UPI.1.029 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја страних примеса и недостатака (гравиметрија)
|
|
UPI.1.066 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 105оC (гравиметрија) |
(1-10) % |
UPI.1.127 |
Л1 |
Храна - Кафа, производи од кафе и сурогати, чај |
Одређивање садржаја кофеина HPLC-UV
|
(0,1-5) % |
UPI.1.101 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, сенф, маргарин и сродни производи |
Одређивање садржаја K- сорбата и Na-бензоата HPLC-UV
|
(50-2000) mg/kg |
UPI.1.102 |
Л1 |
Храна - Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи |
Одређивање садржаја: 1.Bинске киселине 2.Лимунске киселине 3.Јабучне киселине 4.Млечне киселине
|
1. (0,5-25,0) g/l 2. (0,5-25,0) g/l 3. (0,5-25,0) g/l 4. (0,5-25,0) g/l
|
UPI.1.123
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја: фруктозе, глукозе, сахарозе HPLC-RI
|
0,5-100,0 g/l |
UPI.1.122 |
Л1 |
Храна 1.Освежавајућа безалкохолна пића, 2.Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи, 3.Воће, поврће и њихови производи 4.Шећерни сирупи (глукозни, фруктозни,...) |
Одређивање садржаја растворљиве суве материје (рефрактометрија)
|
1. 0,25 – 85 % 2. 0,25 – 85 % 3. 0,25 – 85 % 4. 50 – 85 %
|
UPI.1.108
|
Л1 |
Храна 1.Освежавајућа безалкохолна пића, 2.Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи |
Одређивање садржаја етанола GC-FID
|
1. 0.01 – 1 %v/v 2. 0,1 – 8,0 g/ kg
|
UPI.1.021
|
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи, воће и поврће и њихови производи, скроб и производи од скроба, шећерни сирупи (глукозни, фруктозни,...), вино |
Одређивање pH вредност (потенциометрија)
|
(2,00 – 10,00) |
UPI.1.152 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића, Енергетска пића |
Одређивање садржаја таурина HPLC-UV |
(200-5000) mg/l |
UPI.1.214 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање сукралозе HPLC-RI
|
50 – 500 mg/l |
UPI. 1.135 |
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића Конзерванси -натријум-бензот Е-211 - калијум-сорбат Е-202 Заслађивачи - сахарин и његове соли Е-954 - аспартам Е-951 - аcesulfam K E-950 |
Одређивање садржаја: - Na-бензоата - K-сорбата - Кофеина - Cахарина и његове соли - K-ацесулфама - Aспартама HPLC-UV
|
oсвежавајућа безалкохолна пића мин 10 mg/l
конзерванси 1-100 %
Заслађивачи 1-100%
|
UPI.1.103
|
Л1 |
Храна - Сирће и сирћетна киселина за прехрамбене сврхе |
Одређивање садржаја етанола и виших алкохола GC-FID
|
етанол: 0.01 – 1 %v/v виши алкохоли: 7-750 mg/l
|
UPI.1.022
|
Л1 |
Храна - Јака алкохолана пића и етил -алкохол ферментисана рафинада |
Одређивање садржаја метанола и виших алкохола GC-FID
|
Метанол: 0.1 – 22 g/l a.a. Виши алкохоли: 4–15000mg/la.a.
|
UPI.5.003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола и виших алкохола у водки и џину GC-FID
|
Метанол: 0.01 – 0.1 g/l a.a. Виши алкохоли: 4 – 100 mg/l a.a.
|
UPI.5.003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја метанола и виших алкохола у етилалкохолу и ферментисаној рафинади GC-FID
|
Метанол: 0,01 – 2,5 %v/v Виши алкохоли: 0,0005–2,0 %v/v
|
UPI.5.003 |
Л1 |
Храна Алкохолна пића, вино, пиво, етанол |
Одређивање садржаја укупног екстракта и екстракта без шећера (дензитометрија)
|
Алкохолна пића и етанол: (0,3-550) g/l Вино: (10,0-160,0) g/l Пиво: (1,026-11,075) % m/m
|
UPI. 1.221 |
Л1 |
Храна - Вино и алкохолна пића |
Одређивање садржаја : фруктозе, глукозе, сахарозе HPLC-RI
|
(0,5-200)g/l |
UPI.4.023
|
Л1 |
Храна Вино |
Одређивање садржаја метанола GC-FID
|
3 – 600 mg/l
|
UPI.4.008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја K-сорбата и садржаја Na-бензоата HPLC-UV
|
(10-400) mg/l |
UPI.1.102
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја: 1.Винске киселине 2.Лимунске киселине 3.Јабучне киселине 4.Млечне киселине HPLC-UV
|
1. (0,5– 10,0) g/l 2. (0,5– 10,0) g/l 3. (0,5 –10,0) g/l 4. (0,5 –10,0) g/l
|
UPI. 4.022
|
Л1 |
Производи од кромпира -помфрит -чипс -остали производи од кромпира Фини пекарски производи Жита за доручак Пржена кафа и производи од кафе |
Одређивање садржаја акриламида (HPLC-MS/MS)
|
(50-2000) µg/kg |
UPI.1.224 |
Л1 |
Воће и поврће и њихови производи -сушено воће и поврће -јестиве печурке -воћни сокови -концентровани воћни сокови -нектари Жита, млински и пекарски производи -тестенине - брзо смрзнута теста -фини пекарски производи Сирова кафа Кондиторски производи Скроб Вино |
Одређивање остатака пестицида 1A (HPLC-MS/MS)
|
(0,01-2,50) mg/kg |
UPI.1.223 |
Л1 |
Ароме -ванилин -етил-ванилин |
Одређивање садржаја ванилина и етил-ванилина (волуметрија)
|
(85-100) % |
UPI.8.002 |
Л1 |
Адитиви Конзерванси, Киселине, Заслађивачи, Појачивачи ароме, Средства за подиза-ње теста, Регулатори киселости; Cеквестранти, Eмулгатори; Cтабилизатори; Учвршћивачи, Згушњивачи, Cредства за желирање; Cтабилизатори; Боје Ароме - кофеин - таурин - ванилин - етил-ванилин - кинин хидрохлорид |
Одређивање садржаја живе (AAС термална декомпозиција, амалгамирање)
|
0,005-0,2 mg/kg |
UPI.0.003 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја тешких метала – олово и кадмијум (AAС пламена техника)
|
Pb: 1,5-100,0 mg/kg Cd: 0,25-10,0mg/kg
|
UPI.7.027 |
Л1 |
Боје - бетакаротинЕ160А - карминска киселина Е120 - куркумин Е 100 - карамел Е 150 - антоцијани Е 163 |
Одређивањ односа A(280)/A(560) (спектрофотометрија)
|
|
UPI.7.024 |
Л1 |
|
Одређивање интензитета боје (А 0,1% воденог раствора на 610 nm) (спектрофотометрија)
|
|
UPI.7.024 |
Л1 |
Адитиви - Згушњивачи, средства за желирање, стабилизатори - агар Е 406 - карагенан Е 407 - пектин Е 440 |
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)
|
(0,01-3,5) % |
UPI.7.033 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
(0,01-55) % |
UPI.7.032 |
Л1 |
Киселине Појачивачи ароме Средства за подиза-ње теста Регулатори киселости, секвестранти, емулгатори, стабилизатори |
Одређивање активне киселости (pH вредност) (потенциометрија)
|
2,00 – 10,00 |
UPI.1.152 |
Л1 |
Киселине |
Одређивање садржаја Лимунске киселине (волуметрија)
|
мин. 98 % |
UPI.7.031
|
Л1 |
Храна - Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи |
Одређивање формолног броја (потенциометријска титрација)
|
(1,0-100) ml 0,1mol NaOH/100ml
|
SRPS EN 1133:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
(0,01-10) g/l |
SRPS EN 1135:2005 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина, изражен као сирћетна киселина (волуметрија)
|
(0,01-1) g/kg |
SRPS ISO 6632:2003
|
Л1 |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи, воће, поврће и њихови производи, jестиве печурке |
Одређивање титрационе киселости (волуметрија)
|
(0,1-200) g/l |
SRPS ISO 750:2003 |
Л1 |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја кининa (спектрофотометрија)
|
(3-90) mg/l
|
UPI.1.081
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја ортофосфорне кис. (спектрофотометрија)
|
(10 – 1000) mg/l
|
UPI.1.067
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљендиоксида (афрометрија)
|
0 – 4 bar
|
UPI.1.199
|
Л1 |
Храна - Сирће и сирћетна киселина за прехрамбене сврхе |
Одређивање садржаја екстракта без инвертног шећера (рачунски)
|
(5-110) g/l |
Правилник^6) метода 3б
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
(0,5–5) g/l |
Правилник^6) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја везаног сумпор диоксида (волуметрија)
|
20-320 mg/l
|
Правилник^6) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја сирћетне киселине (волуметрија)
|
(2-90) % |
UPI.1.023
|
Л1 |
Храна - Пиво |
Oдређивање боје пива (спектрофотометрија)
|
за светло пиво макс. 30 EBC јед. за тамна пива мин. 30 EBC јед.
|
Приручник^12) поглавље 10.5
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја угљен диоксида (афрометрија)
|
0 – 4 bar
|
Приручник^12) поглавље 10.9.1
|
Л1 |
|
Одређивање pH вредности (потенциометрија)
|
3,00 – 7,00
|
Приручник^12) поглавље 10.6.
|
Л1 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање садржаја примеса у пиринчу (гравиметрија)
|
|
Правилник^8) метод 5/I
|
Л1 |
Храна - Беланчевинасти производи |
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
0,5 – 10 % |
Правилник^2) метода 3
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
1 – 10 % |
Правилник^2) метода 1
|
Л1 |
Храна - Какао зрно |
Одређивање садржаја влаге (гравиметрија)
|
1 – 10 % |
SRPS ISO 2451:2019 |
Л1 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање садржаја воде у пиринчу и млинским производима (гравиметрија)
|
10 – 30 % |
Правилник^8) метод 8/I
|
Л1 |
Адитиви Заслађивачи, Појачивачи ароме, Средства за подизање теста, Регулатори киселости; Cеквестранти, Eмулгатори; Cтабилизатори; Учвршћивачи, Згушњивачи, Cредства за желирање; Cтабилизатори; Боје Ароме - кофеин - таурин - ванилин - етил-ванилин - кинин хидрохлорид |
Упутство за одређивање садржаја метала олова, кадмијума арсена, бакра, гвожђа, цинка, никла и хрома у адитивима и аромама (ICP-OES) |
Pb:(0,5-250) mg/kg Cd:(0,2-250) mg/kg Аs:(1,0-250) mg/kg Cu:(0,2-250) mg/kg Fe:(1,0-250) mg/kg Zn:(0,2-250) mg/kg Ni:(0,4-250) mg/kg Cr:(0,2-250) mg/kg |
UPI.7.035 |
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс, производи сродни кексу и сувопечени плодови |
Одређивање садржаја безмасне суве материје какао делова (рачунски)
|
(2,50-20) % |
UPI. 1.157 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја теобромина (спектрофотометрија)
|
лимит квантификације (LoQ) 0,062 % |
UPI. 1.157
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
0,5 – 10 % |
Правилник^1) метода 5
|
Л1 |
Храна за животиње - биљног порекла |
Oдређивање остатака органохлорних пестицида (GC/ECD^2) |
(0,005-0,05) mg/kg |
UPI. 1.012 |
Л1 |
Храна - Вино |
Oдређивање остатака органохлорних пестицида (GC/ECD^2) |
(0,005-0,05) mg/l |
UPI. 4.006 |
Л1 |
Масна храна - биљног порекла |
Oдређивање остатака органохлорних пестицида (GC/ECD^2) |
(0,010-0,25) mg/kg |
UPI. 1.014 |
Л1 |
Немасна храна - биљног порекла |
Oдређивање остатака органохлорних пестицида (GC/ECD^2) |
(0,005-0,05) mg/kg |
UPI. 1.012 |
Л1 |
Храна и храна за животиње - Храна биљног порекла |
Oдређивање остатака органохлорних пестицида (GC/ECD^2) |
(0,005-0,05) mg/kg |
UPI. 1.013 |
Л1 |
ХРАНА 1.Кухињска со 2. Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи 3.Воће, поврће и њихови производи 4.Мајонез и сродни производи 5.Пиво 6.Тестенине 7.Беланчевинасти производи 8.Додаци јелима са поврћем 9.Свеже воће и поврће 10.Сенф 11.Жита и млински производи 12.Јестиве печурке 13.Пекарски производи 14.Брзо смрзнута теста 15.Скроб и производи од скроба 16.Хмељ |
Одређивање садржаја живе (AAС термална декомпозиција, амалгамирање)
|
1.(0,025-10) mg/kg 2-4. (0,005-0,2) mg/kg 5. (0,0003-0,1) mg/l 6-16.(0,005-0,2 mg/kg
|
UPI.0.003 |
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс, производи сродни кексу и сувопечени плодови |
Одређивање садржаја воде сушењем под нормалним притиском (гравиметрија)
|
10 – 30 % |
Правилник^1) метод 1
|
Л1 |
Храна - Кафа, производи од кафе и сурогати |
Одређивање садржаја страних примеса и недостатака (гравиметрија)
|
|
SRPS ISO 4149:2014 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе на 105°C (гравиметрија)
|
1 – 10 % |
SRPS ISO 6673:2016 |
Л1 |
Храна - Чај |
Губитак масе на 103ºC (гравиметрија) |
1 – 10 % |
SRPS ISO 1573:1995 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)
|
( 0,01-20) % |
SRPS ISO 1575:1995 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воденог екстракта (гравиметрија)
|
(1-40) % |
SRPS ISO 9768:1995 |
Л1 |
Храна - Јака алкохолана пића и етил -алкохол ферментисана рафинада |
Одређивање садржаја укупних киселина (волуметрија)
|
10 – 2200 mg/l
|
Правилник^7) метода 3
|
Л1 |
Храна Вино |
Одређивање садржаја натријума и калијума (ААС)
|
зa K+ Mин. 1 mg/l зa Na+ Mин. 1 mg/l
|
UPI. 4.011
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
1,0 – 3,7 g/l |
OIV-MA-АS2-04 |
Л1 |
Храна - Додаци јелима са поврћем |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
1 – 10 % |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Л1 |
Храна - Зачини и мешавине зачина |
Одређивање садржаја пиперина (спектрофотометрија)
|
0,6-60 % |
AOAC метода 987.07
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде (губитак сушењем) (гравиметрија)
|
( 0,1-20) % |
UPI.1.201 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела нерастворљивог у киселини (гравиметрија)
|
(0,01-5)% |
SRPS ISO 930:2000 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија)
|
(0,01-20) % |
SRPS ISO 928:2001 |
Л1 |
Храна - Сенф |
Одређивање садржаја пепела нерастворивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)
|
(0,01-0,5) % |
UPI.1.075 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија) |
(0,01-10) % |
UPI.1.076 |
Л1 |
Храна - Свеже воће и поврће, jестиве печурке |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
1 – 30 % |
Правилник^4) метода 2a
|
Л1 |
Храна - Свеже воће и поврће |
Физичко сензорске Карактеристике : -просечна маса плода -просечна дужина плода -средњи пречник плодова -садржај презрелих плодов. -плодови са зараслим напрслинама -плодови без петељки -плодови са механичким оштећењима -плодови оштећени биљним болестима и штеточинама (гравиметријско визуелна)
|
|
UPI.1.015
|
Л1 |
Храна - Воће, поврће и њихови производи, jестиве печурке |
Одређивање садржаја пепела нерастворивог у хлороводоничној киселини (гравиметрија)
|
(0,01-0,5) % |
Правилник^4) метода 5
|
Л1 |
Храна - 1.Производи од воћа и поврћа 2.Сенф 3.Тестенине 4. Додаци јелима са поврћем |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
1.1,0 – 15,0 % 2.1,0 – 15,0 % 3.1,0 – 15,0 % 4.55,0 – 65,0 %
|
UPI.1.045 |
Л1 |
Храна - Воће, поврће и њихови производи |
Одређивање садржаја укупног пепела (гравиметрија) |
0,5 – 10 % |
UPI.1.141 |
Л1 |
Храна - 1.Воће, поврће и њихови производи, 2.Сенф |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
1. (10-30) % 2. (30-80) %
|
UPI.1.127 |
Л1 |
Храна - Производи од воћа и поврћа, Зачини и мешавине зачина |
Одређивање капсаицина (спектрофотометрија)
|
(0,02-10) % |
UPI.1.159 |
Л1 |
Храна - Воће, поврће и њихови производи |
Одређивање садржаја укупног сумпордиоксида
|
(5-3000) mg/kg |
SRPS ISO 5522:2003 |
Л1 |
Храна Воће и поврће и њихови производи, сушено воће и поврће, додаци јелима са поврћем, јестиве печурке |
Одређивање садржаја метала-олово, кадмијум, арсен, цинк, бакар, гвожђе и калај |
Pb (0,05-10,0) mg/kg Cd (0,02-10,0) mg/kg As (0,05-10,0) mg/kg Zn (0,01-10,0) mg/kg Cu (0,02-10,0) mg/kg Fe (0,02-10,0) mg/kg Sn (0,2-10,0) mg/kg
|
UPI.1.207 |
Л1 |
Храна Воћни сокови, концентровани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху, oсвежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја метала-олово, кадмијум, арсен, цинк, бакар, гвожђе, калај, калцијум, магнезијум, калијум и натријум |
Pb (0,05-20,0) mg/kg Cd (0,01-20,0) mg/kg As (0,05-20,0) mg/kg Zn (0,3-20,0) mg/kg Cu (0,03-20,0) mg/kg Fe (0,03-20,0) mg/kg Sn (0,1-20,0) mg/kg Ca (1,5-1000) mg/kg Mg (0,4-1000) mg/kg K (0,3-2000) mg/kg Na (0,1-500) mg/kg
|
UPI.1.207 |
Л1 |
ХранаТестенине без јаја, беланчевинасти производи, пекарски производи, брзо смрзнута теста, кекс и сродни производи, скроб и производи од скроба, жита и млински производи, пекарски квасац, ензими, пиварски слад |
Одређивање садржаја метала-олово, кадмијум I арсен |
Pb (0,4-25,0) mg/kg Cd (0,05-25,0) mg/kg As (0,4-25,0) mg/kg
|
UPI.1.207 |
Л1 |
ХранаКафа и производи од кафе, сурогати, какао зрно, какао производи, какао погаче, какао прах, какао маса, какао лом, чоколада и прозводи слични чоколади, чај и домаћи чај, зачини и мешавине зачина, хмељ, Храна за животиње |
Одређивање садржаја метала-олово, кадмијум, арсен, бакар и гвожђе |
Pb (0,5-25) mg/kg Cd (0,07-25) mg/kg As (0,4-25) mg/kg Cu (0,2-25) mg/kg Fe (0,2-10) mg/kg
|
UPI.1.207 |
Л1 |
Храна Вина, јака алкохолна пића (осим ликера), сирће, пиво, сирови и рафинисани етанол |
Одређивање садржаја метала-олово, кадмијум, арсен, цинк, бакар, гвожђе и калај |
Pb (0,2-10,0) mg/kg Cd (0,03-10,0) mg/kg As (0,20-10,0) mg/kg Zn (0,10-10,0) mg/kg Cu (0,10-10,0) mg/kg Fe (0,08-10,0) mg/kg Sn (0,80-10,0) mg/kg
|
UPI.1.207 |
Л1 |
Храна -Воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи |
Одређивање садржаја 5-хидроксиметилфурфурола |
(4-600) mg/l |
SRPS ISO 7466:2011 |
Л1 |
Киселине |
Одређивање садржаја аскорбинске киселине (полариметрија)
|
(95-100) % |
UPI.7.031
|
Л1 |
Храна Супе, чорбе, сосови и додаци јелима |
Одређивање садржаја натријум-глутамината |
(0,2-50) % |
UPI.1.212 |
Л1 |
Храна житарице |
Одређивање запреминске масе жита |
(65-88) kg/hl |
UPI.1.213 |
Л1 |
Храна Алкохолна пића, вино, пиво, етанол |
Одређивање садржаја алкохола |
Алкохолна пића: 1,07 - 86 % vol; Вино: 6,0 – 20,0 % vol; Пиво: 0,6 – 8,55 % vol; Етанол: маx. 99 % vol;
|
UPI. 1.220 |
Л1 |
Храна Пиво |
Oдређивање боје пива |
за светло пиво: макс. 15 EBC јед. за тамна пива: мин. 15 - 40 EBC јед. за црна пива: мин. 40 ЕВС јед.
|
Приручник 12) поглавље 10.5
|
Л1 |
Храна 1.Производи од воћа и поврћа 2.Сенф 3.Тестенине 4.Пекарски производи 5.Фини пекарски производи 6. Готови производи од жита 7.Додаци јелима са поврћем |
Одређивање садржаја натријум хлорида
|
1. 1,0 – 15,0 % 2. 1,0 – 15,0 % 3. 1,0 – 15,0 % 4. 1,0 – 15,0 % 5. 1,0 – 15,0 % 6. 1,0 – 15,0 % 7. 55,0 – 65,0 %
|
UPI.1.045 |
Л1 |
Храна -Узорци који садрже скроб 1.(Храна са нижим садржајем укупних угљених хидрата) 2. (Храна са вишим садржајем укупних угљених хидрата) - Кондиторски производи, кекс, производи сродни кексу, Фини пекарски производи, готови произв. од жита, снек производи и сувопечени плодови Млински, пекарски производи тестенине, брзо смрзнута теста и компоненте (смеше) за пекарство, беланчевинасти производи, Прашак за пудинг и слични произв. Супе и додаци јелима са поврћем, - Узорци који не садрже скроб 3.(Храна са нижим садржајем укупних угљених хидрата) 4 Храна са вишим садржајем укупних угљених хидрата) 3.кафа производи од кафе и сурогати, Какао производ. Чоколадни производи, производи слични чоколади, крем производи, Освежавајућа безалкохолна пића 3.и 4.бомбонски производи |
Одређивање садржаја укупних угљених хидрата (спектрофотометрија)
|
1.(2,6-40) % 2.(40-100) % 3.(2,6-80) % 4.(80-100) %
|
UPI.1.080 |
Л1 |
Храна - 1.Какао производи, чоколада производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс, производи сродни кексу и сувопечени плодови, 2.Беланчевинасти производи 3.Жита и млински производи 4.Пекарски производи 5.Брзо смрзнута теста 6.Тестенина 7.Скроб и производи од скроба 8.Производи од воћа и поврћа 9.Супе и додаци јелима са поврћем 10.Сенф 11.Храна са ниским садржајем протеина |
Одређивање садржаја протеина (волуметрија)
|
1. (2,0-40) % 2. (40-90) % 3. (2,0-40) % 4. (2,0-40) % 5. (2,0-40) % 6. (2,0-40) % 7. (0,1-2,0) % 8. (0,5-30) % 9. (0,4-20) % 10. (2,0-10) % 11. (0,1-2) %
|
UPI.1.079 |
Л1 |
Храна - Масти и уља биљног и животињског |
Одређивање јодног броја (волуметрија)
|
(6-200) gI2/100g |
SRPS EN ISO 3961:2019
|
Л1 |
Храна - Масти и уља животињског и биљног порекла |
Одређивање индексa рефракције (рефрактометрија)
|
1,4 – 1,5 |
UPI.1.151 |
Л1 |
Храна - Масти и уља биљног и животињског порекла |
Одређивање садржаја воде (Карл-Фишер)
|
0,01-60,0 % |
SRPS ЕN ISO 8534:2017
|
Л1 |
|
Одређивање киселинског броја (волуметрија)
|
(0,1- 5) mgKOH/g |
SRPS ЕN ISO 660:2021
|
Л1 |
|
Одређивање сапонификационог броја (волуметрија)
|
(165-265) mg KOH/g уља
|
SRPS ЕN ISO 3657:2020
|
Л1 |
|
Одређивање пероксидног броја (волуметрија)
|
(0,5-10) mmol/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017
|
Л1 |
Храна - Кухињска со и со за индустријску намену |
Одређивање садржаја натријум хлорида (волуметрија)
|
(96-100) % |
SRPS H.G8.077:1983 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
(0,1-5) % |
UPI. 1.131 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупног јода (волуметрија)
|
(5-50) mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Л1 |
Храна Какао производи, чоколадни производи, производи слични чоколади,крем производи, Жита, млински и пекарски производи, тестенине и брзо смрзнута теста |
Одређивање енергетске вредности |
|
UPI.1.222 |
Л1 |
Храна и храна за животиње Храна биљног порекла: воће и поврће и њихови производи, сушено воће и поврће, јестиве печурке, воћни скокови, концентровани воћни сокови, нектари, освежавајућа безалкохолна пића, бомбонски производи, кафа и производи од кафе, какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, чај, зачини, жита, млински и пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, фини пекарски производи, беланчевинасти производи, скроб и производи од скроба, храна за животиње биљног порекла |
Oдређивање остатака пестицида (GC/MS1) |
(0,01-2) mg/kg осим за: Azoxystrobin (0,04-2) mg/kg; Cyflutrin (0,2-2) mg/kg; Imazalil (0,1-2) mg/kg; Fenhexamide (0,02-2) mg/kg; Cyproconazole (0,02-2) mg/kg; Epoxyconazole (0,02-2) mg/kg; Propargite (0,03-2) mg/kg)
|
UPI.1.160 |
Л1 |
|
Одређивање остатака пестицида (GC/MSD1) |
(0,01-2) mg/kg осим за: Azoxystrobin (0,04-2) mg/kg; Cyflutrin (0,2-2) mg/kg; Imazalil (0,1-2) mg/kg; Fenhexamide (0,02-2) mg/kg; Cyproconazole (0,02-2) mg/kg; Epoxyconazole (0,02-2) mg/kg; Propargite (0,03-2) mg/kg)
|
UPI.1.160 |
Л1 |
Храна - Храна биљног порeкла |
Oдређивање остатака органохлорних пестицида (GC/ECD^2) |
(0,005-0,05) mg/kg |
UPI. 1.013 |
Л1 |
Храна и храна за животиње Храна биљног порекла: воће и поврће и њихови производи, сушено воће и поврће, јестиве печурке, воћни скокови, концентровани воћни сокови, нектари, освежавајућа безалкохолна пића, бомбонски производи, кафа и производи од кафе, какао зрно, какао производи, чоколада и производи слични чоколади, чај, зачини, жита, млински и пекарски производи, тестенине, брзо смрзнута теста, фини пекарски производи, беланчевинасти производи, скроб и производи од скроба, храна за животиње биљног порекла |
Oдређивање остатака пестицида (GC/MS^1) |
(0,01-2) mg/kg |
UPI.1.160 |
Л1 |
Храна Течни производи од воћа и поврћа |
Одређивање садржаја укупног сумпордиоксида |
(5- 2000) mg/kg |
SRPS ISO 5523:2003 |
Л1 |
Храна - Јака алкохолана пића и етил -алкохол ферментисана рафинада |
Одређивање садржаја цијановодоничне киселине (спектрофотометрија)
|
0,3 -75 mg/la.a.
|
UPI.5.010
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја бензалдехида (спектрофотометрија)
|
2-150 mg/la.a.
|
UPI.5.009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја фурфурола (спектрофотометрија)
|
1 – 100 mg/la.a.
|
Правилник^7) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупних алдехида (волуметрија)
|
5 – 1000 mg/la.a.
|
Правилник^7) метода 7
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја естара (спектрофотометрија)
|
10 – 3000 mg/la.a.
|
UPI.5.004
|
Л1 |
Храна Вино |
Одређивање садржаја укупног сумпор диоксида (волуметрија)
|
20 – 230 mg/l
|
UPI. 4.009
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина (волуметрија)
|
0,2 – 1,3 g/l
|
OIV-MA-АS313-02
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја укупне киселости (волуметрија)
|
3 – 9 g/l
|
OIV-MA-АS313-01
|
Л1 |
Храна - Шећер и производи на бази шећера |
Одређивање садржаја сумпордиоксида (спектрофотометрија)
|
5 – 30 mg/kg |
SRPS E.L8.020:1993 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја редукујућих шећера (волуметрија)
|
(0,001-0,04) % m/m |
SRPS E. L8.019:1992 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја сахарозе- поларизација (полариметрија)
|
(97-100) % |
UPI.1.057 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (кондуктометрија)
|
0,0006-1,00% m/m |
SRPS E.L8.017:1992 |
Л1 |
|
Одређивање губитка масе у току сушења (гравиметрија)
|
0,0030-1,00 % m/m |
SRPS E.L8.016:1992 |
Л1 |
|
Одређивање боје шећера у раствору (спектрофотометрија)
|
5 - 50 ICUMSA |
SRPS E.L8.014:1992 |
Л1 |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање садржаја хидроксилметилфурфуро ла (спектрофотометрија)
|
(4-70) mg/l |
Правилник^3) метода 9
|
Л1 |
|
Одређивање активности дијастазе (спектрофотометрија)
|
(3-30) DN |
Правилник^3) метода 8
|
Л1 |
|
Одређивање слободне киселине (волуметрија)
|
(1-50) mmol |
UPI.1.048 |
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
(0,1-1,5) % |
Правилник^3) метода 6
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде у меду (гравиметрија)
|
10 – 25 % |
Правилник^3) метода 4
|
Л1 |
Храна - Скроб и производи од скроба |
Одређивање садржаја сулфатног пепела (гравиметрија) |
(0,01-55) % |
SRPS EN ISO 5809 : 2008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
0,5 – 10 % |
SRPS EN ISO 3593 : 2008
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја воде – губитак сушењем (гравиметрија)
|
10 – 30 % |
SRPS EN ISO 1666 : 2008
|
Л1 |
Храна - Пекарски квасац |
Одређивање садржаја воде у пекарском квасцу (гравиметрија)
|
(30-80) % |
SRPS E.M8.022:1987 |
Л1 |
Храна - Тестенине |
Одређивање степена киселости (волуметрија)
|
(0,2-90) ml 1М NaOH/100 g |
Правилник^8) метода III/6
|
Л1 |
Храна - Брзо смрзнута теста |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
10 – 30 % |
Правилник^8) метод IV/2
|
Л1 |
Храна - Пекарски производи, тестенина |
Одређивање садржаја воде (гравиметрија)
|
10 – 30 % |
Правилник^8) метод II/1
|
Л1 |
Храна - пекарски производи |
Одређивање садржаја пепела (гравиметрија)
|
0,45 – 10 % |
Правилник^8) метод II/7
|
Л1 |
Храна - Пекарски производи |
Одређивање киселинског степена (волуметрија)
|
(0,2-90) ml 1М NaOH/100 g |
Правилник^8) метод II/2
|
Л1 |
Храна - Жита и млински производи Чоколада |
Одређивање укупних хранљивих влакана у храни (ензиматска гравиметрја)
|
(0,01-100) % |
AOAC method 985.29
|
Л1 |
Храна - Жита и млински производи |
Одређивање киселинског степена у млинским производима (волуметрија)
|
(0,2-90) ml 1М NaOH/100 g |
Правилник^8) метод 16/I
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја пепела у житу и млинским производима (гравиметрија)
|
0,45 – 10 % |
Правилник^8) метод 10/I
|
Л1 |
|
Одређивање садржаја масти (гравиметрија)
|
1.(0,1-5) % 2.(5-15) % 3.(15-35) %
|
UPI.1.044
|
Л1 |
Храна - Какао производи, чоколада, производи слични чоколади, Кафа, производи од кафе и сурогати |
Oдређивање полихлорованих бифенила у храни биљног порекла (GC-MSD) 2,4’,5- Trichlorobiphenyl (PCB31) 2,2’,5,5’- Tetrachlorobiphenyl (PCB52) 2,2’,4,5,5’- Pentachlorobiphenyl (PCB101) 2,3’,4,4’,5’- Pentachlorobiphenyl (PCB118) 2,2’,3,4,4’,5’- Hexachlorobiphenyl (PCB138) 2,2’,4,4’,5,5’- Hexachlorobiphenyl (PCB153) 2,2’,3,4,4’,5,5’,- Heptachlorobiphenyl (PCB180)
|
2 – 1000 µg/kg
|
UPI.1.172 |
Л1 |
|
Храна Вода (природна, минерална, вода за пиће и подземна вида), Храна за животиње
|
Узимање узорака за физичко хемијска испитивања
|
Правилник о начину узимања узорака и методама за лабораторијску анализу воде за пиће „Сл.Лист СФРЈ 33/1987“ (изузимајући члан 4 )
|
Л1 |
|
Вода (природна, минерална, вода за пиће и подземна вида) |
Узимање узорака за микробиолошке анализе |
SRPS EN ISO 19458:2009 |
Л1 |
|
Вино и шира |
Узимање узорака за физичко хемијска испитивања |
Упутство о начину узимања узорака за вршење анализа и суперанализа намирница и предмета опште употребе „Сл. Лист СФРЈ 60/1978“ |
Л1 |
|
Алкохолна пића |
Узимање узорака за физичко хемијска испитивања |
Правилник о методама узимања узорака и вршења хемијских и физичких анализа алкохолних пића „Сл.Лист СФРЈ 70/87“ |
Л1 |
|
Воће и поврће и њихови производи, готова јела у ресторанима |
Микробиологија хране и хране за животиње – Технике узорковања за микробиолошку анализу хране и хране за животиње
|
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016
|
Л1 |
|
Узорци са површина у зони производње хране и руковања храном |
Узимање узорака са површина у индустрији хране за микробиолошка испитивања
|
SRPS ISO 18593:2018 (изузимајући тачку 7.5.2 –метод контактне плоче) |
Л1 |
Храна Кухињска со, кафа, производи од кафе и сурогати, чај, какао зрно, какао производи, чоколада производи слични чоколади, бомбонски производи, крем производи, кекс и производи сродни кексу, мед и производи од меда, шећер и производи на бази шећера, зачини и мешавина зачина, освежавајућа безалкохолна пића, воћни сокови, концентрисани воћни сокови, воћни нектари, воћни сокови у праху и сродни производи, воће, поврће и њихови производи, јестива уља и масти биљног порекла, маргарин и други масни намази и сродни производи, сирће и сирћетна киселина за прехрамбене сврхе, пивски слад, пиво, тестенине, беланчевинасти производи, додаци јелима са поврћем, фруктозни сируп, свеже воће и поврће, сенф, жита и мли-нски производи, пекарски квасац, јестиве печурке, пекарски производи, брзо смрзнута теста, скроб и производи од скроба, фруктоза и глукоза, хмељ, природна минерална вода, Храна за животиње Адитиви (конзерванси, киселине, заслађивачи, појачивачи арома, средства за подизаље теста, регулатори киселости, секвестранти, емулгатори, стабилизатори, учвршћивачи, згушњи-вачи, средства за желирање, боје), Ароме |
Одређивање сензорских карактеристика - боја
|
|
UPI.1.165
|
Л1 |
|
Одређивање сензорских карактеристика - текстура
|
|
UPI.1.164
|
Л1 |
Храна - Вино - Алкохолна пића |
Одређивање сензорских карактеристика
|
|
UPI.1.034
|
Л1 |