Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Узорци са површина Брисеви са радних површина, уређаја, опреме, руку радника и трупова |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30°C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014/А1:2022 |
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceaе - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528 -2:2017 |
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
|
Завод Топчидер |
храна за животиње |
Одређивање садржаја укупних фумонизина у храни и храни за животиње |
60 - 2000 ppb LOD 30 ppb LOQ 60 ppb
|
JUP 010102-208 |
Завод Топчидер |
Млеко, млеко у праху, сурутка |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 |
0,02 – 0,40 ppb LOD 0,005 ppb LOQ 0,02 ppb
|
JUP 010102-144 |
Завод Топчидер |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја охратоксина А у храни и храни за животиње |
2 – 36 ppb LOD 0,015 ppb LOQ 2 ppb
|
JUP 010102-96 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја зеараленона у храни и храни за животиње |
25 -1000 ppb LOD 5 ppb LOQ 25 ppb
|
JUP 010102-98 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја микотоксина деоксиниваленола |
100 - 2000 ppb LOD 50 ppb LOQ 100 ppb
|
JUP 010102-94 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 у храни и храни за животиње |
1,81 – 54 ppb LOD 0,51 ppb LOQ 1,81 ppb
|
JUP 010102-143 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупних афлатоксина у храни и храни за животиње |
2 – 100 ppb LOD 1 ppb LOQ 2 ppb
|
JUP 010102-142 |
Завод Топчидер |
Храна |
Одређивање садржаја укупних фумонизина у храни и храни за животиње |
60 - 2000 ppb LOD 30 ppb LOQ 60 ppb
|
JUP 010102-208 |
Завод Топчидер |
Храна - Млеко и производи од млека, Мед, Месо (говеђе, свињско, живинско), риба, ракови, јаја |
Одређивање хлорамфеникола |
млеко мин 25 ng/kg млеко у праху мин 25 ng/kg јогурт, кефир, павлака, млаћеница мин 12 ng/kg кисела павлака, сурутка мин 15 ng/kg маслац мин 61 ng/kg сир мин 16 ng/kg мед мин 25 ng/kg матични млеч мин 23 ng/kg месо (говеђе, свињско, живинско) мин 5 ng/kg риба мин 8 ng/kg ракови мин 8ng/kg јаја мин 15 ng/kg
|
JUP 010102-145 |
Завод Топчидер |
Храна -Млеко и производи од млека, Мед, Месо (говеђе, свињско, живинско), риба, ракови, јаја |
Oдређивање сулфонамида |
2 – 100 ppb LOD 2 ppb
|
JUP 010102-146 |
Завод Топчидер |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја афлатоксина М1 |
Млеко 0,02-0,40 ppb LOD 0,005 ppb LOQ 0,02 ppb Сир 0,112-1,800 ppb LOD 0.005 ppb LOQ 0,112ppb |
JUP 010102- 144 |
Завод Топчидер |
Храна - Жита и производи од жита, кафа, инстант кафа, вино, зачини, суво грожђе |
Одређивање садржаја охратоксина А у храни и храни за животиње |
Жито, житомлинкси, пекарски производи 2 – 36 ppb LOD 0,015 ppb LOQ 2 ppb Кафа, сушено воће 3 – 54 ppb LOD 0,015 ppb LOQ 3 ppb Вино 0,5 – 9 ppb LOD 0,015 ppb LOQ 0,5 ppb
|
JUP 010102-96 |
Завод Топчидер |
Храна - Жита, млински производи и тестенине |
Одређивање садржаја афлатоксина Б1 у храни и храни за животиње |
1,81 – 54 ppb LOD 0,51 ppb LOQ 1,81 ppb
|
JUP 010102-143 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја зеараленона у храни и храни за животиње |
25 -1000 ppb LOD 5 ppb LOQ 25 ppb
|
JUP 010102-98 |
Завод Топчидер |
Храна -Жита, млински и пекарски производи, тестенине |
Одређивање садржаја микотоксина, деоксиниваленола |
100 - 2000 ppb LOD 50 ppb LOQ 100 ppb
|
JUP 010102-94 |
Завод Топчидер |
Вода флаширана вода за пиће |
Oдређивање броја културабилних микроорганизама-бројање колонија засејавањем у хранљиви агар |
|
SRPS EN ISO 6222:2010 |
Завод Топчидер |
|
Откривање и одређивање броја E.coli и колиформних бактерија-Део 1: Метода мембранске филтрације за воде са ниским бактеријским позадинским растом |
|
SRPS EN ISO 9308-1:2017 SRPS EN ISO 9308-1:2017/A1:2017 |
Завод Топчидер |
|
Откривање и одређивање броја цревних ентерокока, -Део 2:Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 7899-2:2010 |
Завод Топчидер |
|
Откривање и одређивање броја P.aeruginosa:Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN ISO 16266:2010
|
Завод Топчидер |
|
Откривање и одређивање броја спора сулфито-редукујућих анаероба (клостридија) Део 2: Метода мембранске филтрације |
|
SRPS EN 26461-2 :2009 |
Завод Топчидер |
Храна и храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – Техника бројања колонија на 30 °C |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 SRPS EN ISO 7932:2009/A1:2020 |
Завод Топчидер |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање остатака антибиотика |
Amoxicillin: мин 2,5 μg/kg Ampicillin: мин 3 μg/kg Cephapirin: мин 5,8 μg/kg Penicillin G: мин 1,5 μg/kg
|
JUP 010102-84 |
Завод Топчидер |
Храна Месо и производи од меса; Рибе, ракови,шкољкаши, морски јежеви,жабе, корњаче,пужеви и њиховипроизводи; Јаја и производи од јаја; |
Одређивање остатака сулфонамида |
Прилог 2 |
JUP 010102-83 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање остатака антибиотика (β-лактами, цефалоспорини, макролиди, тетрациклини, аминогликозиди, хинолони, полипептиди, јонофори, олигосахариди и други) |
Прилог 2 |
JUP 010102-83 |
Завод Топчидер |
Храна и храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама – Део 1: Бројање колонија на 30 °C техником наливања плоче |
|
SRPS EN ISO 4833-1: 2014 SRPS EN ISO 4833-1: 2014/А1:2022 |
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogeneс и Listeria spp – Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Завод Топчидер |
|
Микробиологија ланца хране-Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део 2 Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 SRPS EN ISO 10272-2:2017/A1:2023 |
Завод Топчидер |
|
Микробиологија ланца хране – Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023 |
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа – Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceaе - Део 2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 21528 -2:2017 |
Завод Топчидер |
Храна Млеко и производи од млека |
Одређивање остатака сулфонамида |
Sulfadiazine мин: 100 μg/kg
|
JUP 010102-84 |
Завод Топчидер |
Месо и производи од меса; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; производи рибарства |
Одређивање присуства антибактеријских супстанци модификованом методом четири плоче |
Penicilin, Tetraciklinе,Streptomycin,Erythromycin лимит приказан у прилогу 1
|
JUP 010102-172 |
Завод Топчидер |
Храна и храна за животиње |
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза - позитивних стафилокока Staphylococcus aureus и друге врсте-Део 1: Техника употребом агара по Берд Паркеру
|
|
SRPS ISO 6888 –1:2021
|
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни Део-2: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2 :2011 |
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за oдређивање броја β- глукуронидаза позитивне E.coli Део 2:Техника бројања колонија на 44степена C помоћу 5-бромо-4 хлоро-3-индолил-β-D-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649 -2:2008
|
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја Clostridium perfringens техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 7937:2010 |
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella – Део 1: Откривање Salmonella spp |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући Анекс Д
|
Завод Топчидер |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни Део-1: Техника бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95
|
|
SRPS ISO 21527-1:2011
|
Завод Топчидер |
Храна за животиње |
Одређивање садржаја афлатоксина (B1, G1) ( методом HPLC) |
мин 0,5μg |
JUP 010102-12 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја протеина (волуметријски) |
(0,5-50%) |
JIP 010102-14 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти |
мин 0,01% |
SRPS ISO 6492:2001 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
Правилник^10) методa 6
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја пепела нераствореног у HCl
|
мин 0,1% |
Правилник^10) методa 19 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја пепела |
мин 0,1% |
Правилник^10) методa 18
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја As, Pb, Cd |
As: 0,9 mg/kg Pb: 0,5 mg/kg Cd: 0,4 mg/kg
|
JUP 010102-197 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање остатака пестицида у храни за животиње |
Прилог 3 |
JUP 010102-199 |
Завод Топчидер |
|
Одређивaње садржаја сирове целулозе у пољопривредно –прехрамбеним производима |
мин 0,1 % |
JUP 010102-169 |
Завод Топчидер |
Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање садржаја слободних алкалија (рачунато на бази NaOH) |
0,1 – 10,0 % |
SRPS ISO 4314:1992 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање pH вредности |
1,0 – 14 pH јединица |
JUP 010102-44 |
Завод Топчидер |
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Одређивање рН вредности |
1,0 – 14 рН јединица |
Правилник^9) метода А
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја растворљивих флуорида у пастама за зубе и течностима за испирање уста (спектрофотометријски) |
0,01 – 1,00 % |
JUP 010102-141 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја метала и металоида (Pb, Cd, Hg, As,Ni) |
Pb: 1,0-30 mg/kg Cd: 0,2-2 mg/kg Hg: 0,1-5 mg/kg As: 0,5-5 mg/kg Ni: 0,5-50 mg/kg
|
JUP 010102-138 |
Завод Топчидер |
Средства за одржавање чистоће у домаћинству |
Одређивање поврсшински активних супстанци растворљивих у етанолу |
1 - 20 % |
JUP 010102-137 |
Завод Топчидер |
Дезодоранси у стику и „roll-on“ производи |
Одређивање садржаја алуминијум-хидрохлоридa |
5,0 - 25,0 % |
JUP 010102-140 |
Завод Топчидер |
Вода Флаширана вода за пиће |
Одређивање укупног остатка после испаравања на 1800С |
>10,0 mg/ |
EPA 160.1:1999 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање суспендованих честица |
15 – 100 mg/l |
JUP 010102-125 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање остатка после испаравања на 1050С |
>2,5,0 mg/l |
Приручник1 страна 129
|
Завод Топчидер |
Вода флаширана вода за пиће |
Oдређивање садржаја aмонијака
|
(0,05-1,00) mg/l NH3 |
SRPS H.Z1.184: 1974 |
Завод Топчидер |
|
Потрошњa калијум перманганата KMnO4
|
0,5 – 10 mg/l KMnO4 |
SRPS EN ISO 8467:2007 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање мутноће |
0,23 - 10 NTU |
EPA 180.1:1993 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање pH |
4 - 10 pH јединица |
SRPS EN ISO 10523:2016 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање електролитичке проводљивости |
70 - 1400 μS/cm |
SRPS EN 27888:2009
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање алкалитета воде |
(0,4-20) mmoll/l
|
SRPS EN ISO 9963-1:2007
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање тврдоће воде- карбонатне и укупне
|
карбонатна 10 – 10000 mg/l CaCO3; укупна 2 – 2000 mg/l CaCO3
|
JUP 010102-124 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја бикарбоната |
50 - 1000mg/l |
JUP 010102-123 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја хлорида |
(2,0 - 100) mg/l Cl- |
SRPS ISO 9297/1: 2007
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја сулфата |
(2 - 50) mg/l SO4 2- |
EPA 375.4:1978 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја флуорида |
(0,1-1,00) mg/l F-
|
JUP 010102-122 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја фосфата |
(0,05-5,0) mg/l PO4 3-
|
JUP 010102-121 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја нитрита |
Одређивање садржаја нитрита (спектрофотометријски) (0,005-0,15) mg/l NO2 - EPA 354.1 : 1971
|
EPA 354.1 : 1971 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја нитрата |
(0,2 - 10) mg/l NO3 -
|
JUP 010102-120 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја метала у води за пиће As. Pb, Zn, Cd, Hg, Cu, Ni, Fe, Mn, Cr, Na, K, Ca, Mg
|
As 0,005- 0,1 mg/l Pb 0,005- 0,1 mg/l Zn 0,003- 0,1 mg/l Cd 0,002- 0,1 mg/l Hg 0,001-0,1 mg/l Cu 0,005- 2,0 mg/l Ni 0,002- 0,1 mg/l Fe 0,002-0,3 mg/l Mn 0,003- 0,1 mg/l Cr 0,003-0,1 mg/l Na 1,0- 300 mg/l K 0,1 – 100 mg/l Ca 1,0 – 100 mg/l Mg 1,0- 100 mg/l
|
JUP 010102-214 |
Завод Топчидер |
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице од вештачке масе |
Одређивање укупне миграције нискомолекуларних органских и неорганских материја (у одговарајуће модел растворе дејонизована вода, 3% сирћетна киселина, 10% до 95% етанол) |
мин 2 mg/dm² мин 8 mg/kg
|
JUP 010102- 67 |
Завод Топчидер |
Посуђе, прибoр и амбaлажа за животне намирнице од хартије |
Одређивање садржаја формалдехида у воденом екстракту |
(0,117-5,0) mg/l |
JUP 010102-81 |
Завод Топчидер |
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице од метала |
Одређивање миграције емајла у модел раствор 3% сирћетне киселине код емајлираног посуђа |
мин 2 mg/dm² |
JUP 010102-68 |
Завод Топчидер |
Амбалажа за животне намирнице Проиводи од еластомера Метално посуђе |
Одређивање садржаја метала и металоида Pb, As, Zn ( ICP-OES)
|
Pb: 0,005 – 5,0 % As: 0,0005-0,5 % Zn: 0,005 – 5,0 %
|
JUP 010102-126 |
Завод Топчидер |
Амбалажа, посуђе и прибор за животне намирнице Проиводи од еластомера |
Одређивање миграције примарних ароматичних амина у симулатору хране на воденој основи (модел раствор дејонизована вода, 3% сирћетне киселине и 10 до 15% етанол) |
0,008 – 0,5 mg/dm2 |
JUP 010102-129 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање миграције пероксида у модел раствор дејонизоване воде (волуметријски) |
0,25 - 10,0 mg/dm2 |
JUP 010102-128 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање миграције секундарних ароматичних амина у модел раствор дејонизоване воде |
0,008 – 0,5 mg/dm2 |
JUP 010102-130 |
Завод Топчидер |
Метално посуђе Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице од метала |
Одређивање миграције метала у модел раствор 3% сирћетне киселине код металног посуђа (Mn, Ni, Cr) |
Mn: 0,01 mg/l Ni: 0,01 mg/l Cr: 0,01 mg/l
|
JUP 010102-115 |
Завод Топчидер |
Посуђе за животне намирнице од стакла, керамике и порцелана |
Одређивање миграције метала и металоида у модел раствор 3% сирћетне киселине и 3% винске киселине за антимон (Pb,Cd, Cr, Se, Ba, Sb) (методом ICP-OES)
|
Pb: 0,08 mg/l Cd: 0,01 mg/l Cr: 0,02 mg/l Se: 0,005 mg/l Ba: 0,005 mg/l Sb: 0,01 mg/l
|
JUP 010102-116 |
Завод Топчидер |
Посуђе, прибор и амбалажа за животне намирнице од вештачке масе |
ООдређивање миграције метала и металоида у одговарајуће модел растворе дејонизована вода, 3 % сирћетна киселина, 10% до 95% етанол (Pb, Cd, Cr, Hg, As, Zn, Ba, Se, Mo, Co, Sn)
|
Pb: 0,005 – 10 mg/l Cd: 0,0005 – 2 mg/l Cr: 0,005 – 1 mg/l Hg: 0,0025–0,5 mg/l As: 0,005-1,0 mg/l Zn: 0,005 – 100 mg/l Ba: 0,005 – 50 mg/l Se: 0,01 – 10 mg/l Mo: 0,005 – 10 mg/l Co:0,005 - 20 mg/l Sn: 0,005 – 10 mg/l |
JUP 010102-114 |
Завод Топчидер |
Накит од метала који долази у контакт са кожом |
Референтна метода испитивања ослобађања никла из свих саставних делова који се постављају у пробушене делове људског тела и артикала предвиђених да дођу у директан и дужи контакт са кожом |
Ni: мин 10µg/L |
SRPS EN 1811:2023 |
Завод Топчидер |
Прибор и амбалажа за животне намирнице од вештачке масе |
Одређивање садржаја метала и металоида Cd |
Cd: 0,08 – 100mg/kg |
JUP 010102-202 |
Завод Топчидер |
Накит од метала који долази у контакт са кожом |
Одређивање садржаја олова и кадмијума (методом ICP-OES)
|
Pb: 0,005 - 5,0 % Cd: 0,0005 - 0,5 %
|
JUP 010102-131 |
Завод Топчидер |
Посуђе, прибoр и амбaлажа за животне намирнице од хартије |
Одређивање садржаја метала и металоида (Pb, As) |
Pb: 0,4 – 40mg/kg As: 0,4 - 20mg/kg
|
JUP 010102-94 |
Завод Топчидер |
Папирна амбалажа |
Одређивање pH вредности воденог екстракта |
2-14 pH јединица |
SRPS ISO 6588-1:2021 |
Завод Топчидер |
Воће, поврће, печурке и њихови производи |
Одређивање садржаја пепела нераствореног у HCl |
мин 0,01% |
Правилник 1) метода 5 |
Завод Топчидер |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање садржаја воде у сиру |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa VI/1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја воде у млеку у праху |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa IV/ 1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја суве материје у сладоледу |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa X/2 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја суве материје у кефиру |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa IX/3 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја суве материје у згуснутом млеку |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa III/ 1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја суве материје у киселом млеку и јогурту |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa II/3 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја суве материје у млеку |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa I/4 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселости у кефиру |
мин 0,1°SH |
Правилник^6) методa IX/2 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселости кајмака |
мин 0,1°SH |
Правилник^6) методa VII/4 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселости сира |
мин 0,1°SH |
Правилник^6) методa VI/3 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселости павлаке |
мин 0,1°SH |
Правилник^6) методa V/2 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселости млека у праху |
мин 0,1°SH |
Правилник^6) методa IV/3 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселости киселог млека и јогурта |
мин 0,1°SH |
Правилник^6) методa II/2 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселости млека |
мин 0,1°SH |
Правилник^6) методa I/2
|
Завод Топчидер |
Храна (месо и производи од меса) |
Одређивање рН вредности |
(1-14) |
SRPS ISO 2917:2004 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупног фосфора |
(0,05-10) g/kg |
SRPS ISO 13730:1999 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја нитрита |
(0,5 – 100) mg/kg |
SRPS ISO 2918:1999 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја слободних масти |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1444:1998 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупне масти |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1443:1992 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1442:1998 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја азота |
(0,5- 50%) |
SRPS ISO 937:1992 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја пепела
|
мин 0,01% |
SRPS ISO 936:1999 |
Завод Топчидер |
Храна - сирова кафа |
Одређивање губитка масе сирове кафе на 105°C
|
мин 0,01% |
SRPS ISO 6673:2016 |
Завод Топчидер |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање пероксидног броја
|
(0-50) mmol/kg |
SRPS EN ISO 3960:2017 |
Завод Топчидер |
Храна - Адитиви за прехрамбене производе, Прашак за припремање пудинга |
Одређивање садржаја сулфатног пепела |
мин 0,01% |
JUP 010102-37 |
Завод Топчидер |
Храна - Месо и производи од меса |
Одређивање садржаја хидроксипролина |
мин 0,0025 % |
SRPS ISO 3496:2002 |
Завод Топчидер |
Храна -Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја вештачких заслађивача
|
К-ацесулфам 5 - 200 mg/l сахарин 5 - 200 mg/l аспартам 5 - 800 mg/l
|
JUP 010102-10 |
Завод Топчидер |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића; Производи од воћа, поврћа и печурки |
Одређивање садржаја конзерванса Е202 и Е211 (методом HPLC )
|
ОБП: 5 – 350 mg/l Производи од воћа, поврћа и печурки: 5-2000 mg/kg
|
JUP 010102-9 |
Завод Топчидер |
Храна - Безалкохолна пића Воћни сокови, концентрисани воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху |
Oдређивање формолног броја |
(мин 0,5)% |
SRPS EN 1133:2005 |
Завод Топчидер |
Храна -Воћни сокови, концентрисани воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху |
Одређивање садржаја укупних киселина |
мин 0,14 g/l |
Правилник^1) метода 18 а
|
Завод Топчидер |
Жита, млински и пекарски производи и тестенине |
Одређивање садржаја нечистоћа у кукурузу и просу |
мин 0,01 % |
SRPS EN 16378:2019 |
Завод Топчидер |
|
Жита и производи од жита – Одређивање безаца (укупних примеса) у пшеници, дурум пшеници и ражи и јечму који се користи као храна за животиње |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 15587:2019 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање количине примеса у пиринчу
|
мин 0,01% |
Правилник 4) методa I/5
|
Завод Топчидер |
|
Жита и производи од жита – Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 712:2012 |
Завод Топчидер |
|
Кукуруз – Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 6540:2021 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти по Weibullu Stoldtu у житу и млинским производима |
мин 0,01% |
Правилник 4) методa I/15
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселинског степена у житу и млинским производима |
мин 0,1ml 1М NaOH/100g |
Правилник 4) методa I/16
|
Завод Топчидер |
Алкохолна пића, Пиво, Етанол |
Одређивање специфичне тежине |
ЈАП 0,8430-1,200 Пиво 1,0000 - 1,0445 Етанол 0,9639 - 0,8000 %v/v (20/20 ºC)
|
JUP 010102- 63 |
Завод Топчидер |
Храна Алкохолна пића, Сирће, Пиво, Етанол, Освежавајућа безалкохолна пића, Воћни сокови, Воћни нектар |
Одређивање садржаја алкохола |
пиво 0,06- 8,55% ЈАП 1,07-86 % V/V сирће 0,06-2,11% Етанол макс 99% ОБП, сокови, нектари 0,06-5,0%
|
JUP 010102- 63 |
Завод Топчидер |
Алкохолна пића, Пиво |
Одређивање садржаја укупног екстракта |
ЈАП 0,00 -550 g/l Пиво 1,026-16,5%m/m
|
JUP 010102- 63 |
Завод Топчидер |
Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја NaCl |
(95-100%) |
SRPS H.G8.077:1983 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја јода |
мин 0,5 mg/kg |
SRPS E.Z8.002:2001 |
Завод Топчидер |
Прашак за припремање пудинга |
Одређивање садржаја масти |
мин 0,01% |
JUP 010102-42 |
Завод Топчидер |
Храна - Сенф |
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
мин 0,01% |
JUP 010102-40 |
Завод Топчидер |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање растворљивости млека у праху |
(0-100%) |
Правилник^6) методa IV/4 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у лупаној павлаци |
(0-50%) |
Правилник^6) методa XI/1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у сладоледу |
(0-50%) |
Правилник^6) методa X/1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у кефиру |
(0-8%) |
Правилник^6) методa IX/1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у маслацу |
(70-90%) |
Правилник^6) методa VIII/2 |
Завод Топчидер |
Храна - Шећер |
Oдређивање боје шећера у раствору |
max 50 ICUMSA |
SRPS E.L8.014:1992 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање губитка масе у току сушења |
мин 0,001% |
SRPS E.L8.016:1992 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја сумпор-диоксида |
(0-30) mg/kg |
SRPS E.L8.020:1993 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја редукованих шећера |
мин 0,002 % |
SRPS E.L8.019:1992 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање поларизације |
max 99,99 |
JUP 010102-108 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја пепела |
мин 0,001% |
SRPS E.L8.017:1992 |
Завод Топчидер |
Храна - Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи |
Одређивање садржаја NaCl у сланом пециву |
мин 0,05% |
Правилник^5) методa 21 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја шећера |
мин 1% |
Правилник^5) методa 12 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја растворљивих састојака у гуменим бомбонама
|
(0-100%) |
Правилник^5) методa 20 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја пепела
|
мин 0,01% |
Правилник^5) методa 5 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја воде |
мин 0,01% |
Правилник^5) методa 1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја теобромина у какао производима |
мин 0,1% |
Правилник^5) методa 17
|
Завод Топчидер |
Храна - Чај |
Одређивање садржаја пепела инстант чајева |
мин 0,01% |
SRPS ISO 7514:1995 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја влаге инстант чајева |
мин 0,01% |
SRPS ISO 7513: 2015 SRPS ISO 7513:1995/Amd. 1:2015
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја воденог екстракта |
мин 0,01% |
SRPS ISO 9768:1995 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупног пепела |
мин 0,01% |
SRPS ISO 1575:1995 |
Завод Топчидер |
Воће, поврће, печурке и њихови производи |
Одређивање садржаја NaCl |
мин 0,01% |
JUP 010102-45 |
Завод Топчидер |
Воће, поврће, печурке и њихови производи |
Одређивање садржаја директно редукујућих и укупних шећера (луфовим раствором) |
директно редукујући шећери мин 1% укупни шећери мин 4%
|
Правилник^1) методa 3 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање укупне киселости |
мин 0,01g/100g |
Правилник^1) методa 18 б |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина |
мин 0,01% |
Правилник^1) методa 17 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупне суве материје |
мин 0,01% |
Правилник^1) методa 2а |
Завод Топчидер |
Жита, млински производи; Какао производи, чоколаде, производи слични; чоколади, крем производи и бомбонски производи; Млеко и производи од млека; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи; Прашак за припремање пудинга |
Одређивање садржаја азота и израчунавање садржаја протеина |
(0,5- 50%) |
JUP 010102-14 |
Завод Топчидер |
Етил – алкохол (етанол) ферментисан |
Одређивање садржаја киселина |
(6-600) mg/l a.a. |
SRPS E.M8.030:1985, повучен |
Завод Топчидер |
Пиво; Млеко и производи од млека; Адитиви за прехрамбене производе |
Одређивање pH вредности |
(3-5) pH |
SRPS ISO 11289:1998 |
Завод Топчидер |
Сирће, разблажена сирћетна киселина |
Одређивање садржаја пепела
|
(0,1-2,0) g/l |
Правилник^3) методa 8
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупних киселина |
0,1-99,9 % m/m
|
Правилник^3) методa 5
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупног екстракта |
(0,10-350,00) g/l |
Правилник^3) методa 3
|
Завод Топчидер |
Храна - Вино |
Одређивање pH вредности |
(2-6) |
OIV-MA-AS313-15 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја испарљивих киселина |
(0,1-5) g/l |
OIV-MA-AS313-02 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупног сумпор-диоксида |
5-450 mg/l |
OIV-MA-AS323-04B |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја слободног сумпор-диоксида |
2-100 mg/l |
OIV-MA-AS323-04B |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупних киселина |
(0,1-20,0) g/l |
OIV-MA-AS313-01 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја пепела |
(0,3-3,0) g/l |
OIV-MA-AS2-04A |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја шећера |
(1-150) g/l |
OIV-MA-AS311-01A |
Завод Топчидер |
Воћни сокови, концентрисани воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху |
Одређивање садржаја испарљивих киселина |
мин 0,01 % |
Правилник^1) метода 17
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја растворљиве суве материје |
(0-85%) |
Правилник^1) метода 1
|
Завод Топчидер |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја растворљиве суве материје |
(0-85%) |
JUP 010102-90 |
Завод Топчидер |
Храна-воће, пврће, печурке и њихови производи |
Одређивање садржаја нитрата |
мин 1 mg/kg |
JUP 010102-106 |
Завод Топчидер |
храна-освежавајућа безалкохолна пића, пиво |
Одређивање садржаја CO2 |
(0,5-8,0) g/l |
JUP 010102-46 |
Завод Топчидер |
Храна - Кафа, производи од кафе и сурогати |
Одређивање садржаја пепела |
мин 0,01% |
JUP 010102-28 |
Завод Топчидер |
храна-Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи |
Одређивање садржаја лактозе |
мин 0,3% |
Правилник^5) методa 13 |
Завод Топчидер |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање садржаја масти у кајмаку |
(0-50%) |
Правилник^6) методa VII/2 |
Завод Топчидер |
Храна - Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи |
Одређивање садржаја натријум-хлорида |
мин 0,05% |
JUP 010102-17 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја меса у односу на нето масу конзерве |
(0-90%) |
Codex Standard 780 – 1981; рev – 1995 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупне масти |
(0-50%) |
JUP 010102- 66 |
Завод Топчидер |
Храна - Сенф |
Одређивање садржаја воде |
мин 0,01% |
JUP 010102-39 |
Завод Топчидер |
Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи |
Одређивање садржаја мононатријум-глутамината |
мин 0,01% |
SRPS E.Z8.018:1994 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја натријум – хлорида |
(0,05-95%) |
SRPS E.Z8.012:1994 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја влаге |
мин 0,01% |
SRPS E.Z8.011:1993 |
Завод Топчидер |
Адитиви за прехрамбене производе, Сенф |
Одређивање садржаја пепела нерастворног у HCl |
мин 0,01% |
JUP 010102-36 |
Завод Топчидер |
Адитиви за прехрамбене производе, Прашак за припремање пудинга |
Одређивање садржаја воде и испарљивих састојака |
мин 0,01% |
JUP 010102-41 |
Завод Топчидер |
Адитиви за прехрамбене производе, сенф |
Одређивање садржаја укупног пепела |
мин 0,01% |
JUP 010102-28 |
Завод Топчидер |
Храна - Зачини |
Одређивање садржаја пепела нераствореног у HCl
|
мин 0,0001% |
SRPS ISO 930:2000 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја укупног пепела
|
мин 0,0001% |
SRPS ISO 928:2001 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја страних материја |
мин 0,01% |
SRPS EN ISO 927:2012 |
Завод Топчидер |
Храна - Мед и производи од меда |
Одређивање садржаја протеина у матичном млечу |
мин 0,5% |
Правилник^8) методa 12 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја воде у матичном млечу |
мин 8% |
Правилник^8) методa 11 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја хидрокси-метилфурфурола |
мин 0,5 mg/kg |
Правилник^8) методa 9 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање киселости |
мин 0,5mmol/kg |
Правилник^8) методa 7 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја нерастворљивих материја |
мин 0,01% |
Правилник^8) методa 5 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја воде |
(13-25) |
Правилник^8) методa 4 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја редукованих шећера и сахарозе |
(30-90%) |
Правилник^8) методa 2 |
Завод Топчидер |
Храна (јаја и производи од јаја) |
Одређивање садржаја слободних масних киселина, изражен као олеинска киселина |
(0-80%) |
Правилник^7) методa II/3 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање просечне тежине јајета |
(0-80)g |
Правилник^7) методa I/1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти |
мин 0,01% |
Правилник^7) методa II/2 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја суве материје
|
мин 0,01% |
Правилник^7) методa II/1
|
Завод Топчидер |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање садржаја пепела |
(0 – 10%) |
JUP 010102- 65 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у павлаци |
(0-50%) |
Правилник^6) методa V/1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у млеку у праху |
(0-50%) |
Правилник^6) методa IV/2 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у кондензованом млеку |
(0-27%) |
Правилник^6) методa III/2b |
Завод Топчидер |
Храна - Млеко и производи од млека |
Одређивање садржаја масти у сиру |
(0-40%) |
Правилник^6) методa VI/2 |
Завод Топчидер |
Храна- Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи |
Одређивање садржаја укупне масти |
мин 0,01% |
Правилник^5) методa 9 |
Завод Топчидер |
Храна (млеко и производи од млека) |
Одређивање садржаја масти у згуснутом млеку |
(0,2-14%) |
Правилник^6) методa III/2a |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у киселом млеку и јогурту |
(0-8%) |
Правилник^6) методa II/1 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја масти у млеку |
(0-8%) |
Правилник^6) методa I/3 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја воде у маслацу |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa VIII/1a |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја воде у кајмаку |
мин 0,01% |
Правилник^6) методa VII/1 |
Завод Топчидер |
Водка, Џин |
Одређивање садржаја метанола (техником GC-FID)
|
Метанол мин. 5 g/hl a.a. |
JUP 010102-15 |
Завод Топчидер |
Храна Јака алкохолна пића |
Одређивање садржаја метанола и испарљивих супстанци (техником GC-FID)
|
Метанол мин. 15 g/hl a.a. Испарљиве супстанце мин. 50 g/hl a.a.
|
JUP 010102-15 |
Завод Топчидер |
Храна- Жита, млински производи; Какао производи, чоколаде, производи слични; чоколади, крем производи и бомбонски производи; Млеко и производи од млека; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи; Прашак за припремање пудинга; Зачини |
Одређивање садржаја сирове целулозе у пољопривредно-прехрамбеним производима |
мин 0,1 % |
JUP 010102-169 |
Завод Топчидер |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића |
Одређивање садржаја ортофосфорне киселине |
10 – 800 mg/l |
JUP 010102-33 |
Завод Топчидер |
Храна -Биљна уља, животињска маст, Месо и производи од меса; Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви,жабе, корњаче,пужеви и њихови производи; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја, масна храна биљног и животињског порекла |
Садржај PCB –a (PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153, PCB180) у храни |
Месо и производи, Млеко и производи, Јаја и производи (≤2%масти) мин 0,1 ng/g Месо и производи, Млеко производи, Јаја и производи (≥2%masti) мин 5 ng/g масти Рибе и производи мин 5 ng/g суве масе Биљна уља и масти мин 5 ng/g масти
|
JUP 010102-201 |
Завод Топчидер |
Храна - Месо и производи од меса; Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви,жабе, корњаче, пужеви и њихови производи; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Животињска маст |
Одређивање остатака пестицида (α-HCH, β-HCH, γ-HCH, δ-HCH, HCB, aldrin, dieldrin, HCE, DDE, DDD и DDT) у храни животињског порекла |
Јестива уља и масти животињског порекла и производи мин 0,005mg/kg Месо и производи, Рибе и производи , Јаја и производи (≤10% масти) мин 0,005 mg/kg Месо и производи, Рибе и производи , Јаја и производи (≥10% масти) мин 0,005 mg/kg Млеко и производи од млека (≤2%масти) мин 0,001mg/kg Млеко и производи од млека (≥2%масти) мин 0,005 mg/kg масти
|
JUP 010102-198 |
Завод Топчидер |
Храна - Воћни сокови, концентрисани воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху; Вино; Уљарице; Жита, млински и пекарски производи; тестенине; Воће, поврће, печурке и њихови производи; Кафа, производи од кафе и сурогати; Чај; Какао производи; Шећер; Јестива уља и производи; Зачини; Адитиви и ароме за прехрамбене производе; Готова и смрзнута јела; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи; Сенф; Прашак за припремање пудинга; Чај; Супа |
Остаци пестицида у храни биљног порекла |
Прилог 3 |
JUP 010102-196 |
Завод Топчидер |
Жита, млински и пекарски производи и тестенине |
Жита, махуњаче и споредни производи – Одређивање садржаја пепела спаљивањем |
мин 0,0001% |
SRPS EN ISO 2171:2018 |
Завод Топчидер |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одеђивање садржаја влаге и испарљивих материја у уљу |
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 662:2017 |
Завод Топчидер |
Храна-Воће, поврће, печурке и њихови производи |
Одређивање садржаја укупног SO2 |
мин 8 mg /l мин 8 mg /кg
|
JUP 010102-78 |
Завод Топчидер |
Храна - Освежавајућа безалкохолна пића, Кафа, Чај |
Одређивање садржаја кофеина |
ОБП: 5-350 mg/l Кафа, Чај: 0,1-4%
|
JUP 010102-9 |
Завод Топчидер |
Храна Освежавајућа безалкохолна пића Воћни сокови, концентрисани воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху; Вино; Пиво; Алкохолна пића; Сирће; Жита, млински и пекарски производи; тестенине; Воће, поврће, печурке и њихови производи; Кафа, производи од кафе и сурогати; Чај; Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи и бомбонски производи; Шећер; Јестива уља и масти биљног и животињског порекла и производи; Месо и производи од меса; Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, жабе, корњаче,пужеви и њиховипроизводи; Млеко и производи од млека; Јаја и производи од јаја; Зачини; Адитиви и ароме за прехрамбене производе; Готова и смрзнута јела; Супе, сосови, додаци јелима и сродни производи; Сенф; Прашак за припремање пудинга; |
Одређивање садржаја метала, металоида и минерала (Pb, Cd, Hg, Zn, Аs, Cu, Fe, Sn, Ni) (методом ICP-OES) |
Освежавајућа безалкохолна пића Pb: 0,05 – 5,0 mg/kg Cd: 0,02 – 2,5 mg/kg As: 0,05-1,0 mg/kg Воћни сокови, концентрисани воћни сок, воћни нектар, воћни сок у праху Pb: 0,03 – 5,0 mg/kg Cd: 0,02 – 2,5 mg/kg Hg: 0,005 – 0,5 mg/kg As: 0,05-1,0mg/kg Zn: 1,0 - 100 mg/kg Cu: 0,2 – 100 mg/kg Fe: 0,25 – 100 mg/kg Sn: 0,25 – 1000 mg/kg Вино Pb: 0,1 – 5,0 mg/kg Cd: 0,02 – 2,5 mg/kg As: 0,05-1,0mg/kg Zn: 1,0 - 100 mg/kg Cu: 0,2 – 100 mg/kg Fe: 0,25 – 100 mg/kg Sn: 0,25 – 1000 mg/kg Пиво Pb: 0,05 – 5,0 mg/kg Cd: 0,02 – 2,5 mg/kg Hg: 0,005 – 0,5 mg/kg As: 0,05-1,0 mg/kg Алкохолна пића Pb: 0,05 – 5,0 mg/kg As: 0,2- 20,0 mg/kg Zn: 1,0 - 100 mg/kg Cu: 0,2 – 100 mg/kg Fe: 0,25 – 100 mg/kg Sn: 0,25 – 1000 mg/kg Сирће Pb: 0,05 – 5,0 mg/kg Cd: 0,02 – 2,5 mg/kg As: 0,2- 20,0 mg/kg Zn: 1,0 - 100 mg/kg Cu: 0,2 – 100 mg/kg Fe: 0,25 – 100 mg/kg Sn: 0,25 – 1000 mg/kg Жита, млински и пекарски производи; тестенине; Прашак за припремање пудинга Pb: 0,2 – 10,0 mg/kg Cd: 0,04 – 5,0 mg/kg Hg: 0,02 – 1,0 mg/kg As: 0,2 - 2,0mg/kg Воће, поврће, печурке и њихови производи Pb: 0,1 – 5,0 mg/kg Cd: 0,02 – 2,5 mg/kg Hg: 0,01 – 0,5 mg/kg As: 0,1 - 1,0 mg/kg Zn: 1,0 - 100 mg/kg Cu: 0,2 – 100 mg/kg Fe: 0,25 – 100 mg/kg Sn: 0,25 – 1000 mg/kg Сушено воће, поврће, печурке Pb: 0,1 – 10,0 mg/kg Cd: 0,02 – 5,0 mg/kg Hg: 0,01 – 1,0 mg/kg As: 0,1 - 2,0 mg/kg Cu: 0,4 – 200 mg/kg Кафа, производи од кафе и сурогати Cd: 0,15 – 5,0 mg/kg As: 0,4 - 10,0 mg/kg Чај, зачини Pb: 0,4 – 10,0 mg/kg As: 0,4 - 10,0 mg/kg Какао производи, чоколаде, производи слични чоколади, крем производи Pb: 0,1 – 10,0 mg/kg Cd: 0,02 – 5,0 mg/kg As: 0,1- 10,0 mg/kg Cu: 1,0 – 100 mg/kg Бомбонски производи Pb: 0,1 – 10,0 mg/kg As: 0,05 - 1,0 mg/kg Шећер Pb: 0,1 – 10,0 mg/kg As: 0,1 - 10,0 mg/kg Cu: 0,2 – 100 mg/kg Јестива уља и масти биљног и животињског порекла и производи Pb: 0,1 – 10 mg/kg As: 0,1 - 1,0 mg/kg Cu: 0,1 – 10,0mg/kg Fe: 0,25 – 10,0mg/kg Ni: 0,25 – 10,0 mg/kg Месо и производи од меса Pb: 0,1 – 10,0 mg/kg Cd: 0,02 – 2,0 mg/kg Hg: 0,01 – 1,0 mg/kg As: 0,1 - 10,0 mg/kg Рибе, ракови,шкољкаши, морски јежеви,жабе, корњаче,пужеви и њиховипроизводи Pb: 0,1 – 10,0 mg/kg Cd: 0,01 – 2,0 mg/kg Hg: 0,005 – 5,0 mg/kg Zn: 1,0 - 100 mg/kg As: 0,01 - 10,0 mg/kg Cu: 0,2 – 100 mg/kg Fe: 0,5 – 100 mg/kg Sn: 0,5 – 1000 mg/kg Млеко и производи од млека Pb: 0,02 – 5,0 mg/kg Cd: 0,01 – 2,0 mg/kg Hg:0,0025 – 0,5mg/kg As: 0,01-5,0 mg/kg Јаја и производи од јаја Pb: 0,1 – 10 mg/kg Cd: 0,02 – 5,0 mg/kg Hg: 0,01 – 0,5 mg/kg As: 0,05-1,0 mg/kg Cu: 0,2 – 10,0 mg/kg Адитиви и ароме за прехрамбене производе Pb: 0,2 – 10,0 mg/kg Cd: 0,04 – 4,0 mg/kg Hg: 0,05 – 2,0 mg/kg As: 0,4 - 10,0 mg/kg Готова и смрзнута јела, супе, сосeви, додаци јелима и сродни производи Pb: 0,1 – 10,0 mg/kg Cd: 0,04 –5,0 mg/kg Hg: 0,01 – 1,0 mg/kg As: 0,1- 10,0 mg/kg Сенф Pb: 0,2 – 10,0 mg/kg As: 0,4 - 1,0 mg/kg
|
JUP 010102-113 |
Завод Топчидер |
Храна - Жита, млински и пекарски производи; тестенине; Воће, поврће; Зачини |
Одређивање садржаја афлатоксина (G1, B1, G2, B2) ( методом HPLC ) |
(0,5 - 30)μg/kg |
JUP 010102 - 12 |
Завод Топчидер |
Храна -сирова кафа |
Испитивање мириса и изгледа и одређивање количине страних примеса и недостатака у сировој кафи |
|
SRPS ISO 4149:2014 |
Завод Топчидер |
Храна - Зачини |
Одређивање садржаја воде |
мин 0,01% |
SRPS ISO 939:2021 |
Завод Топчидер |
Храна - Вино |
Одређивање садржаја укупног екстракта ( дензитометријски и NIR спектроскопски - на апарату „Anton Paar“) |
10,0 -160,0 g/l |
OIV-MA-BS-88R:2009 |
Завод Топчидер |
Храна -Вино |
Одређивање садржаја алкохола (NIR спектроскопски - на апарату „Anton Paar“) |
6,0 – 20,0 % |
OIV-MA-BS-88R:2009 |
Завод Топчидер |
Храна - Вино |
Одређивање специфичне тежине (дензитометријски на апарату „Anton Paar“) |
0,9870 - 1,0390 |
OIV-MA-BS-88R:2009 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја лимунске киселине |
0,01 - 1g/l |
OIV-MA-AS313-09 |
Завод Топчидер |
Храна Кухињска со и со за прехрамбену индустрију |
Одређивање садржаја материја нерастворљивих у води |
мин 0,001 % |
SRPS ISO 2479:2015 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање губитка масе на 110°C |
мин 0,001 % |
SRPS ISO 2483:2015 |
Завод Топчидер |
Храна Рибе, ракови, шкољкаши, морски јежеви, жабе, корњаче, пужеви и њихови производи |
Одређивање садржаја хистамина у риби и производима |
мин 5mg/kg |
JUP 010102-89 |
Завод Топчидер |
Храна -Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање сапонификационог броја |
мин 150mgKOH/g |
SRPS EN ISO 3657:2020 |
Завод Топчидер |
Храна - Уља и масти биљног и животињског порекла |
Одређивање киселинског броја
|
мин 0,01 % |
SRPS EN ISO 660:2021 |
Завод Топчидер |
Дуван и дуванске прерађевине |
Одређивање садржаја влаге у цигаретама |
мин 0,01% |
SRPS E.P2.010:1965 SRPS E.P2.010:1997 SRPS E.P2.010:2016
|
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја азота |
(0,5- 50%) |
JUP 010102- 14 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање oстатака пестицида (α-HCH, β-HCH, γ-HCH, δ-HCH, HCB, aldrin, dieldrin, HCE, DDE, DDD и DDT) у дувану и дуванским прерађевинама |
мин 0.05 mg/kg |
JUP 010102-200 |
Завод Топчидер |
|
Одређивање садржаја метала и металоида ( Pb, As) |
Pb: 0,4 – 40mg/kg As: 0,4- 20mg/kg
|
JUP 010102-194 |
Завод Топчидер |
Дечије играчке (Осим форми за које је потребно отклонити масне материје) |
Миграција одређених елемената (Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se) из играчки категорије III према SRPS EN 71-3:2021
|
Pb: 16-100 mg/kg Cd: 6-100 mg/kg Cr: 23-100 mg/kg Se: 10-100 mg/kg Ba:14-100 mg/kg As: 15-100 mg/kg Hg: 16-100 mg/kg Sb: 25-100 mg/kg Sr : 24-100 mg/kg Cu: 26-100 mg/kg B: 23-100 mg/kg Mn: 5-100 mg/kg Co: 24-100 mg/kg Ni : 24-100 mg/kg
|
JUP 010102-209 |
Завод Топчидер |