Предмет сертификације |
Поступак оцењивања усаглашености |
Референтна документа |
Локације |
Органски производи који се извозе / Organic products for export: A – Непрерађени биљни производи/ A – Unprocessed plant products Б – Живе животиње или непрерађени производи животињског порекла / B – Live animals or unprocessed animal products Д – Прерађени пољопривредни производи који се користе као храна (осим вина)/ D – Processed agricultural products for use as food (except wine) E – Прерађени пољопривредни производи који се користе као храна за животиње / E – Processed agricultural products for use as feed |
|
ORGANIC CONTROL SYSTEM „Стандарди органске производње и примењене мере контроле“, верзија 6 од 08.07.2021. године – еквивалентан са Уредбом Савета (ЕЗ) бр. 834/2007/ ORGANIC CONTROL SYSTEM „Organic Production Standard and Applied Control Measures'’, version 6 from 08.07.2021. - equivalent to Council Regulation (EC) No. 834/2007 Уредба (ЕУ) 2018/848 о органској производњи и обележавању органских производа и остали имплементирани акти о њеном спровођењу; признање у складу са чланом 46. са припадајућим делегираним и имплементираним актима/ Regulation (EU) No 2018/848 on organic production and labelling of organic products and its implementation regulations; recognition according to Art 46 and Associated delegated acts and implementing acts Уредба (ЕУ) 2021/1698 са процедуралним захтевима за признавање контролних органа и контролних тела који су надлежни да спроводе контроле код произвођача и чланова групне производње, који производе сертификоване органске производа у трећим земљама са правилима о њиховом надзору и контролама као и друге радње које врше контролни органи и контролна тела/ |
Л1 |
Органска групна производња/ Organic group production |
|
Закон о органској производњи („Службени гласник РС“ бр.30/10, 17/19)/ Law on Organic Production (Official Gazette of the RS No. 30/10, 17/19) Правилник о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС“ бр.95/20 и 24/21)/ Regulation on Inspection and Certification in Organic Production and Organic Production Methods (Official Gazette of the RS Nos. 95/20 and 24/21)
Процедура о сертификацији OP-PS-11-1/ Certification Procedure OP-PS-11-1
|
Л1 |
Органска производња: квасци који се користе као храна и храна за животиње/ Organic production: yeast used as food or feed |
|
Закон о органској производњи („Службени гласник РС“ бр.30/10, 17/19)/ Law on Organic Production (Official Gazette of the RS No. 30/10, 17/19) Правилник о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС“ бр.95/20 и 24/21)/ Regulation on Inspection and Certification in Organic Production and Organic Production Methods (Official Gazette of the RS Nos. 95/20 and 24/21)
Процедура о сертификацији OP-PS-11-1/ Certification Procedure OP-PS-11-1
|
Л1 |
Прерада органских производа: органска храна, органска произодња из сектора вина, органска сточна храна, као и органски производи исте врсте из увоза / Processing of organic products: organic food, organic production from the wine sector, organic animal feed and imported organic products belonging to the same type |
|
Закон о органској производњи („Службени гласник РС“ бр.30/10, 17/19)/ Law on Organic Production (Official Gazette of the RS No. 30/10, 17/19) Правилник о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС“ бр.95/20 и 24/21)/ Regulation on Inspection and Certification in Organic Production and Organic Production Methods (Official Gazette of the RS Nos. 95/20 and 24/21)
Процедура о сертификацији OP-PS-11-1/ Certification Procedure OP-PS-11-1
|
Л1 |
Органска производња: органско сточарство и органски сточарски производи/ Organic production: Organic livestock and organic livestock products |
|
Закон о органској производњи („Службени гласник РС“ бр.30/10, 17/19)/ Law on Organic Production (Official Gazette of the RS No. 30/10, 17/19) Правилник о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС“ бр.95/20 и 24/21)/ Regulation on Inspection and Certification in Organic Production and Organic Production Methods (Official Gazette of the RS Nos. 95/20 and 24/21)
Процедура о сертификацији OP-PS-11-1/ Certification Procedure OP-PS-11-1
|
Л1 |
Органска производња: органска биљна производња, укључујући сакупљање дивљег биља из природних станишта, органско семе, расад и садни материјал/ Organic production: Organic plant production, including collection of wild plants, organic seeds and propagating material |
|
Закон о органској производњи („Службени гласник РС“ бр.30/10, 17/19)/ Law on Organic Production (Official Gazette of the RS No. 30/10, 17/19) Правилник о контроли и сертификацији у органској производњи и методама органске производње („Службени гласник РС“ бр.95/20 и 24/21)/ Regulation on Inspection and Certification in Organic Production and Organic Production Methods (Official Gazette of the RS Nos. 95/20 and 24/21)
Процедура о сертификацији OP-PS-11-1/ Certification Procedure OP-PS-11-1
|
Л1 |
Категорија 1.2 Производи од меса (кувано, сољено, сушено итд.)/ Category 1.2 Meat products (cooked, salted, dried etc.) |
Петровска клобаса / Petrovska klobasa |
Закон о ознакама географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 18/10 и 44/18)/ GI Law (Official Gazette of the RS No. 18/10 and 44/18) Правилник о условима, начину и поступку контроле квалитета пољопривредних и прехрамбених производа са ознаком географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 73/10)/ Regulation on conditions, way and process of controlling the quality of agricultural and food products with geographic origin marks (Official Gazette of the RS No. 73/10) Технолошки елаборат о начину производње и специфичним карактеристикама производа ,,Петровска клобаса’’ (Петровачка Кобасица) из 2007 године/ Technological study on the production method and specific characteristics of the product, "Petrovska klobasa"(Petrovac sausage), from 2007. План контроле – Петровска клобаса (Петровачка кобасица), име порекла GI-DK-19-03, верзија 1 од 17.12.2019. године. / Control Plan "Petrovska klobasa" (Petrovac sausage) GI-DK-19-03, version 1 of 17.12.2019.
|
Л1 |
Категорија 1.4 Остали производи животињског порекла (јаја, мед, млечни производи итд, не укључујући маслац)/ Category: 1.4 Other animal products (eggs, honey, milk products etc. – excluding butter) |
Фрушкогорски липов мед / Linden honey from Fruška gora
|
Закон о ознакама географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 18/10 и 44/18)/ GI Law (Official Gazette of the RS No. 18/10 and 44/18) Правилник о условима, начину и поступку контроле квалитета пољопривредних и прехрамбених производа са ознаком географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 73/10)/ Regulation on conditions, way and process of controlling the quality of agricultural and food products with geographic origin marks (Official Gazette of the RS No. 73/10) Елаборат о заштити ознаке географског порекла за производ Фрушкогорски липов мед из 2011. године/ Code of practice for linden honey from Fruska gora, from 2011. План контроле – Фрушкогорски липов мед, име порекла GI-DK-14-02, верзија 1 од 27.06.2014. године/ Control Plan – linden honey from Fruska gora PDO GI-DK-14-02, version 1 of 27.06.2014.
|
Л1 |
Категорија: 1.6 Воће, поврће и житарице и њихове прерађевине/ Category: 1.6 Fruit, vegetables and grains and their products |
Футошки свежи и кисели купус/ Fresh and sour cabbage from Futog
|
Елаборат имена порекла: Футошки свежи купус и Футошки кисели купус, децембар 2007. године / Code of practice for Fresh and sour cabbage from Futog, Decembre 2007. GI-DK-13-02 Приручник за контролу – Футошки свежи купус, Футошки кисели купус, PDO, верзија 3.0 од 10.04.2012. године / Control plan - Fresh cabbage from Futog, Sour cabbage from Futog, PDO, version 3.0 from 10.04.2012. Закон о ознакама географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 18/10 и 44/18)/ The GI Law (Official Gazette of the RS No. 18/10 and 44/18) Правилник о условима, начину и поступку контроле квалитета пољопривредних и прехрамбених производа са ознаком географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 73/10)/ Regulation on conditions, way and process of controlling the quality of agricultural and food products with geographic origin marks (Official Gazette of the RS No. 73/10).
|
Л1 |
|
Врбички бели лук/ Garlic from Vrbica |
План контроле – Врбички бели лук, име порекла GI-DK-22-01 верзија 3 од 05.09.2022. године / Control plan - Garlic from Vrbica, PDO GI-DK-22-01 version 03 from 05.09.2022. Елаборат за заштиту географског порекла „ВРБИЧКИ БЕЛИ ЛУК“ децембар 2015. године и Решење о изменама елабората бр. 2022/9458-О-2016/1-68 / Code of practice for protection of geographical indication for garlic from Vrbica, Decembre 2015. and Decision on changes to Code of practice No. 2022/9458-O-2016/1-68
|
Л1 |
|
Облачинка из Облачине/ Oblacinka from Oblacine |
Закон о ознакама географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 18/10 и 44/18)/ The GI Law (Official Gazette of the RS No. 18/10 and 44/18) Правилник о условима, начину и поступку контроле квалитета пољопривредних и прехрамбених производа са ознаком географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 73/10)/ Regulation on conditions, way and process of controlling the quality of agricultural and food products with geographic origin marks (Official Gazette of the RS No. 73/10). Елаборат о начину производње и специфичним карактеристикама производа ''Облачинка из облачине''од 2015 године / Code of practice for production and specific characteristics for product ''Oblačinka from Oblačine'') from 2015. План контроле ,,Облачинка из Облачине“ име порекла GI-DK-19-01, верзија 1 од 28.06.2019. / Control Plan, Oblacinka from Oblacine , name of origin GI-DK-19-01, version 1 from 28.06.2019.
|
Л1 |
Категорија: 1.6 Воће, поврће и житарице и њихове прерађевине/ Category: 1.6 Fruit, vegetables and grains and their products |
Бегечка шаргарепа/ Carrot from Begeč
|
Закон о ознакама географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 18/10 и 44/18)/ The GI Law (Official Gazette of the RS No. 18/10 and 44/18) Правилник о условима, начину и поступку контроле квалитета пољопривредних и прехрамбених производа са ознаком географског порекла („Службени гласник РС“ бр. 73/10)/ Regulation on conditions, way and process of controlling the quality of agricultural and food products with geographic origin marks (Official Gazette of the RS No. 73/10). План контроле – Бегечка шаргарепа, географска ознака GI-DK-17-01 верзија 01 од 01.09.2017. године/Control plan – Carrot from Begeč, geographical indication GI-DK-17-01, version 01 from 01.09.2017 Спецификацијa производа„Бегечка шаргарепа“, географска ознака, мај 2017. године/Product specification - Carrot from Begeč, geographical indication, May 2017.
|
Л1 |