Предмет испитивања |
Врста испитивања и/или карактеристика која се мери (техника испитивања) |
Опсег мерења (где је примењиво) |
Референтни документ |
Локације |
Биолошки материјал пореклом од животиња |
Детекција антитела против вируса болести плавог језика (ELISA тест) |
|
WOAH^1) Поглавље 3.1.3 (2021) тачка 2.1 |
Л1 |
Храна и храна за животиње |
Одређивање концентрације афлатоксина Б 1
|
LOQ 1 μg/kg |
ВЛ ША ЛУ 34 |
Л1 |
|
Одређивање концентрације деоксиниваленола (DON)
|
LOQ 0,04 mg/kg |
ВЛ ША ЛУ 37 |
Л1 |
Храна Млеко |
Одређивање концентрације афлатоксина М 1
|
LOQ 0,005 μg/kg |
ВЛ ША ЛУ 44 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од животиња |
Изоловање и идентификација Salmonella spp. |
|
WOAH^1) Поглавље 3.10.7 (2022) тачка 1.1 |
Л1 |
Биолошки материјал пореклом од јата живине |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella-Део1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Salmonella Gallinarum/Salmonella Pullorum |
|
WOAH^1) Поглавље 3.3.11 (2018) тачке 1.1 и 1.2
|
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2 - Метода бројања колонија |
|
ВЛ ША ЛУ 17^5)
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација Pseudomonas aeruginosa |
|
Правилник 2) Прилог Г метода II-3
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја квасаца и спора плесни |
|
Правилник 2) Прилог Г метода II-1
|
Л1 |
Предмети опште употребе - Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела и сировине; Средства за одржавање чистоће и сировине |
Изоловање и идентификација Proteus vrsta |
|
Правилник 2) Прилог Г метода II-5
|
Л1 |
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Изоловање и идентификација Escherichia coli |
|
Правилник 2) Прилог Г метода II-4
|
Л1 |
|
Изоловање и идентификација коагулаза позитивних стафилокока |
|
Правилник 2) Прилог Г метода II-2
|
Л1 |
|
Одређивање укупног броја аеробних мезофилних микроорганизама |
|
Правилник 2) Прилог Г метода II-1
|
Л1 |
Козметички производи |
Откривање Candida albicans
|
|
SRPS EN ISO 18416:2016 SRPS EN ISO 18416:2016/A1:2022 |
Л1 |
|
Одређивање броја квасаца и плесни |
|
SRPS EN ISO 16212:2017 SRPS EN ISO 16212:2017/A1:2022 |
Л1 |
|
Откривање Staphylococcus aureus |
|
SRPS EN ISO 22718:2016 SRPS EN ISO 22718:2016/A1:2022 |
Л1 |
|
Откривање Escherichia coli
|
|
SRPS EN ISO 21150:2016 SRPS EN ISO 21150:2016/A1:2022 |
Л1 |
|
Одређивање броја и откривање аеробних мезофилних бактерија |
|
SRPS EN ISO 21149:2017 SRPS EN ISO 21149:2017/A1:2022 |
Л1 |
|
Откривање Pseudomonas aeruginosa |
|
SRPS EN ISO 22717:2016 SRPS EN ISO 22717:2016/A1:2022 |
Л1 |
Храна пољопривредно-прехрамбени производи, дијететски производи, дијететски суплементи Храна за животиње |
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни техником бројања колонија у производима са активношћу воде већом од 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-1:2011 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама бројањем колонија на 30оC техником наливања плоча |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја ß -глукуронидаза позитивне Escherichia coli техником бројања колонија на 44 °C помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил ß-Д-глукуронида |
|
SRPS ISO 16649-2:2008
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2 - Техника бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella–Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2009 SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја колиформа |
|
SRPS ISO 4832:2014 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни техником бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 2: Одређивање броја Clostridium perfringens техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-2:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 2: Метода одређивања броја |
|
SRPS EN ISO 11290-2:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 SRPS EN ISO 10272 -2:2017/A1:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – техника бројања колонија на 30оC |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
Узорци са трупова закланих животиња |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella–Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2 - Метода бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама бројањем колонија на 30оC техником наливања плоча
|
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
Узорци површина у зони производње и руковања храном и храном за животиње, посуђе, прибор и амбалажа |
Хоризонтална метода за откривање, одређивање броја и серотипизацију Salmonella–Део 1: Откривање Salmonella spp. |
|
SRPS EN ISO 6579-1:2017 изузимајући АНЕКС Д SRPS EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Listeria monocytogenes и Listeria spp. – Део 1: Метода откривања |
|
SRPS EN ISO 11290-1:2017 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Clostridium spp. - Део 1: Одређивање броја сулфиторедукујућих Clostridium spp. техником бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 15213-1:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја микроорганизама бројањем колонија на 30оC техником наливања плоча |
|
SRPS EN ISO 4833-1:2014 SRPS EN ISO 4833-1:2014 /A1:2022
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Enterobacteriaceae – Део 2 - Метода бројања колонија |
|
SRPS ISO 21528-2:2017
|
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја суспектног Bacillus cereus – техника бројања колонија на 30оC |
|
SRPS EN ISO 7932:2009 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за откривање и одређивање броја Campylobacter spp. – Део2: Техника бројања колонија |
|
SRPS EN ISO 10272-2:2017 SRPS EN ISO 10272 -2:2017/A1:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја β-глукуронидаза позитивне Esherichia coli – техника бројања колонија на 44оС помоћу 5-бромо-4-хлоро-3-индолил β- Д-глукуронида |
|
ВЛ ША ЛУ 14^5 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја коагулаза-позитивних стафилокока (Staphylococcus aureus и друге врсте) техником употребе агара по Baird – Parker-u |
|
SRPS EN ISO 6888-1:2021 SRPS EN ISO 6888-1:2021/A1:2023 |
Л1 |
|
Хоризонтална метода за одређивање броја квасаца и плесни техником бројања колонија у производима са активношћу воде мањом од 0,95 или једнаком 0,95 |
|
SRPS ISO 21527-2:2011 |
Л1 |
Храна Месо и производи од меса |
Откривање ларви Trichinella у месу методом вештачке дигестије |
|
SRPS EN ISO 18743:2016 SRPS EN ISO 18743:2016/A1:2023 |
Л1 |
|
Материјал пореклом од јата живине (фецес, назувци за узимање брисева фецеса, узорци прашине, фекални брисеви, брисеви из инкубатора, инкубирана и неинкубирана јаја, подлошка-простирка, тренспортна пелена, лешеви, брисеви из објеката) |
Узимање узорака биолошког материјала пореклом од јата живине за детекцију Salmonella spp. |
Правилник 3) |
Л1 |
|
Храна за животиње |
Узимање узорака за сензорна и хемијско-биохемијска испитивања |
SRPS EN ISO 6497:2010 |
Л1 |
|
Средства за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела |
Узимање узорака средстава за одржавање личне хигијене, негу и улепшавање лица и тела за сензорна и микробиолошка испитивања |
Упутство 4) |
Л1 |
|
Посуђе, прибор, амбалажа |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површина помоћу контактних плоча, брисева, сунђера и крпа у окружењу |
SRPS EN ISO18593:2018 |
Л1 |
Храна: ринфузни производи (течни, чврсти, гранулисани, прашкасти), паковани производи (расхлађени, замрзнути, амбијентални), топли, специфични производи (шкољке, пужеви, бодљокошци), воће, поврће, зачини, биље, кафа, чај, цела јаја, конзервисана храна, кожа врата перади, испирање трупа, покварени узорци и храна за животиње (прашкови, течности, чврсте супстанце, паковане, растресите) из објеката у којима се производи, припрема, леди или обрађује топлотом, послужује, пакује, складишти или продаје (индустријски објекти, производни погони, кланице, млекаре, месаре, посластичарнице, хладњаче, ресторани, продавнице, магацини, хотели, пекаре, објекти брзе хране, кухиње колективних центара, фабрике, мешаоне) |
Узимање узорака хране и хране за животиње за микробиолошку анализу |
|
SRPS CEN ISO/TS 17728:2016 |
Л1 |
|
Храна - Млеко и производи од млека |
Узимање узорака млека и производа од млека за сензорно, хемијско-биохемијско и микробиолошко испитивање |
SRPS EN ISO 707:2010 |
Л1 |
|
Узорци површина у зони производње и руковања храном, храном за животиње |
Хоризонталне методе за технике узимања узорака са површина помоћу контактних плоча, брисева, сунђера и крпа у окружењу |
SRPS EN ISO18593:2018 |
Л1 |
|
Узорци са трупова закланих животиња |
Узимање узорака са трупова закланих животиња за микробиолошко испитивање |
SRPS EN ISO17604:2016 |
Л1 |
Храна за животиње |
Сензорски преглед – Једноставни дескриптивни тест (описни) тест (изглед, боја, конзистенција, мирис) |
|
ВЛ ША ДМ 75 |
Л1 |
Храна, пољопривредно-прехрамбени производи, дијететски производи, дијететски суплементи |
Сензорски преглед – Једноставни дескриптивни (описни) тест (изглед, боја, конзистенција, текстура, мирис, укус) |
|
ВЛ ША ДМ 39 |
Л1 |